Zima čarodějnice

Zima čarodějnice https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445673/bmid_zima-carodejnice-3i1-445673.png 5 277 72

Trilogie zimní noci série

< 3. díl

Po dobrodružstvích v Medvědovi a Slavíkovi a Dívce ve věži se Vasja a Mrazík vracejí v tomto úchvatném závěru bestsellerové série Trilogie zimní noci a bojují se smrtelnými i kouzelnými nepřáteli, aby zachránili obě Rusi – tu, která je vidět, i tu, která vidět není. Moskvu zachvátila katastrofa. Její obyvatelé hledají odpovědi a někoho, na koho by svedli vinu. Vasja se ocitá osamocená a zatracovaná všemi stranami. Veliký kníže zuří a vybírá si spojence, který ho zavede na cestu války a zkázy. Zlý démon se vrací, silnější než kdy předtím, odhodlaný šířit chaos. Vasja je lapena uprostřed konfliktu a osud světa spočívá na jejích ramenou. Její vlastní osud je nejistý a ona odhaluje překvapivé pravdy o sobě a své minulosti, když se snaží zachránit Rusko, Mrazíka a svět kouzel, který jí je tak drahocenný. Ale možná je nedokáže zachránit všechny.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , King Cool
Originální název:

The Winter of the Witch , 2019


více info...

Přidat komentář

Anor505
24.02.2024 4 z 5

Z posledního dílu trilogie mám pocit, jako by k sérii ani nepatřil. Akce střídala akci, Vasja se vrhala do jednoho dobrodružství za druhým, nechyběly ani intriky a velká bitva. Nejspíš kvůli tomu všemu šel do pozadí krásný jazyk, kterým byly psané předchozí dva díly. Tím zajímavým slohem s magickým nádechem se první dva díly série odlišovaly od ostatních příběhů, které jsem zatím četla. A ten jazyk, který přenese mráz až do obýváku, mi bohužel ve třetím díle chyběl.
Jinak to bylo rozhodně napínavé, akční a nechyběla ani trocha romantiky. Postavy nejsou černobílé a svět čjortů je pěkně vymyšlený, především se mi líbil nápad na cestování Půlnocí. Plusové body dávám za to, že autorka příběh zasadila do Ruska, použila některé historické události a všechno to hezky fungovalo.
Celá série byla rozhodně originální a jsem ráda, že jsem si jí přečetla.

zuzana4291
28.09.2023 5 z 5

Poslední díl této trilogie byl pro mě velkým překvapením a konečně jsem měla pocit, že mě kniha v táhla do děje a nechtěla mě pustit. Až do konce jsem knihu prakticky nedokázala odložit. Takže za mě poslední děj byl nejpovedenější.


M.C.SMITH
11.08.2023 3 z 5

konečně dočteno.
Nebylo to zlé, ale mne to celé nesedlo.
Knihy se četly dobře, ale pro mou duši tam něco chybělo.

Calinda
12.04.2023 5 z 5

Závěr pohádkové trilogie, který mě opět zcela pohltil. Po trochu slabší Dívce ve věži jsem chtěla knihy poslat dál, ale neudělám to, neboť tento závěrečný díl mě stejně jako první utvrdil v tom, že se jedná o opravdu nádhernou a místy i dost strašidelnou fantasy, kde nechybí napětí, čáry a kouzla, souboje, sympatické postavy, mrazení v zádech, smrt, ale i láska... je tam všechno. Na odvážnou hlavní hrdinku budu dlouho vzpomínat, zrovna tak na Mrazíka, který, ač se jedná o zcela smyšlenou mýtickou postavu, má jisté kouzlo... Vztah mezi ním a Vasjou se nádherně vyvíjel, moc jsem jim fandila. Určitě mě zajímají i další knihy autorky.

zirafinec
04.03.2023 4 z 5

Předchozí dva díly byly lepší... Tady překlad tak trochu zaostával za dějem, ovšem i přesto jsem si knihu užila.

Matri
04.02.2023 5 z 5

Séria ukončená a veľmi rada ju zaraďujem k svojim najobľúbenejším a verím, že sa k nej časom určite vrátim. Dej bol jednoznačne najdynamickejši spomedzi všetkých troch dielov. Autorka to mala všetko krásne premyslená a v mieste kde mi zlomila srdce mi ho v závere zasa zahojila. Krásne ukončenie Vasjinho putovania.. Koniec prišiel možno až moc skoro.. asi som čakala ešte nejakú ďalšiu kapitolu, ale vôbec nevadí. Zaľúbila som sa so tohto rozprávkového príbehu!

Paja.92
04.01.2023 4 z 5

Poslední díl trilogie byl za mě nejslabší. Ačkoliv autorka stále drží laťku vysoko, na mě už tam bylo moc bojů a kazilo mi to požitek ze čtení. Každopádně svět čjortů byl moc hezky popsán a celkově se mi líbila myšlenka knihy, která propojuje „normální“ svět a svět čjortů. Konečně jsme se dozvěděli něco o Vasjině rodině a něco více o čjortech.

Sérii bych doporučila těm, kteří mají rádi knihy s pohádkovým nádechem. Příběh je plný magie, čjortů, slovanské mytologie a v neposlední řadě můžeme nakouknout do středověkého života v Rusi. Autorka umí navodit mrazivou atmosféru, kterou skvěle doplňují různorodé postavy.

menalinda
03.01.2023 5 z 5

Nádherný příběh skvěle napsaný,škoda že je dotčeno.

wikca
18.12.2022 5 z 5

Máte rádi mytologii? A Rusko? A magii?
Jestli ano, tak přesně pro Vás je trilogie o statečné Vasje, jejímž posledním dílem je právě Zima čarodějnice. Vasja se ve třetím díle ocitne v krajině Půlnoci plné magických postav. V Půlnoci však její cesta nekončí, naopak zde začíná a Vasja spřádá plán jak zachránit svoji milovanou Rus, ve které není zrovna vítanou osobou pro své magické schopnosti, které jí byly dány do vínku dědictvím jejich předkyň. Ani tento status ve společnosti jí však neodradí od boje s nepřáteli a snaze opět propojit nadpřirozený svět s tím pozemským.
Příběh klouže jako sáňky po sněhu. Je poutavý, zajímavý a originální. Ačkoliv se jedná o literaturu typu young adult, je dost možné, že se bude líbit i starším čtenářům, mezi něž patřím i já.

mira399
12.12.2022 5 z 5

Kdo má rád pohádky ať čte. Třetí a závěrečný díl je napěchovaný akcí k prasknutí. Celá série se moc povedla. Neotřelé téma staré Rusi s nadpřirozenými postavami,které pobaví nejen mládež. Určitě se ráda k příběhu někdy vrátím. Moc mě to bavilo.

barbb8k
07.12.2022 5 z 5

O sériích se říká, že každý další díl je horší, než ten předchozí. U této série je to za mě úplně naopak. První díl byl dokonalý, druhý ještě lepší a třetí bych asi dala na stejnou příčku jako druhý díl.
Budu se opakovat, ale ten svět! TEN SVĚT! To je tak něco dokonalého! Každičký detail, každičké místečko... Miluju. Jo a popis noční oblohy, dokonalost („Nad hlavou jim fialově hořela obloha.“)
Čjorti... to je prostě božkost. Ten nápad na vytvoření těchto stvoření... Prostě wow.

Hlavní věc, kterou musím povznést, jsou myšlenky a citáty. Celá tato série je protknutá takovou spoustou dokonalých myšlenek, že to ani není možné.


Konečně jsem četla nějakou sérii, kde žádná postava nebyla dokonalá. Každá měla své vlastní chyby a dost často se chovala úplně stupidně a strašně mě štvala, ale přesto jsem si je všechny strašně moc oblíbila.

Konečně se pořádně rozjel vztah Vasji a Mrazíka. Ani jsem netušila, jak moc ty dva potřebují spolu.



Celkově všem tuto sérii strašně, strašně moc doporučuji. Určitě se to zařadí mezi mé nejoblíbenější série.
4,5/5⭐

annes
25.11.2022 5 z 5

Ó, ano! Je to rozhodně moje srdcovka a pasáž s Mrazíkem byla prostě skvělá, dokonce jsem si ji přečetla hned dvakrát než jsem pokračovala dál. Závěr celého příběhu s čjorty i lidmi se mi zamlouval, jen takovéhle konce jsou už jen v pohádkách.

Nikča077
22.08.2022 5 z 5

Poslední díl této série byl úžasným zakončením. Tuhle sérii jsem si zamilovala a věřím, že se k ní ještě někdy vrátím, protože je opravdu skvělá, napínavá, čtivá a moc doporučuji.

BetyN.
19.07.2022 4 z 5

Do třetice pět hvězd nepadlo, po dvou skvělých předchozích dílech je tohle trochu slabší odvar. Závěrečný díl mi přišel místy překombinovaný a nevěrohodný, přestože autorka nenechala žádnou otázku nezodpovězenou a uzavřela všechny dějové linie. Každopádně se mi velmi líbil, jenom musím konstatovat, že méně než předchozí díly. Jako celek hodnotím tuto trilogii jako zjevení mezi fantasy sériemi, oceňuji úžasné zpracování slovanské mytologie a ruské kultury, akční napínavé scény, promyšlené zvraty a výbornou atmosféru.

Nenwen
28.03.2022 4 z 5

(SPOILER) Už jsem si říkala, že do třetice to bude pět hvězd a …. nebude. Zase mi k tomu něco málo chybělo. Jako bych čekala na mocné finále a ono se nedostavilo. Místo toho tak nějak pomalu…. odplynulo.
Čekala jsem nějaký významný zvrat, Medvědovu zradu, nebo něco podobného. Ale závěrečná bitva na Kulikově poli proběhla víceméně v souladu s historií, možná je moje smůla, že jsem o ní četla dopředu. Bohužel ani způsob jejího vylíčení mě nijak neuchvátil.
Co mě ovšem zcela „dostalo“ byl Aleksandr psaný s ks místo x a tlustá mlha.

Ellis03
08.03.2022 5 z 5

Tento díl se mi líbil z cele série asi nejméně. Přišlo mi to takové už moc divoke - moc preplacane - moc prekombinovane… nevím. Proste trochu moc všeho. :D ale i tak se mi to líbilo. Ovšem nejlepším dílem série po docteni mohu za sebe vyhlásit díl první. :)

ladyfromskye
16.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Ještě nikdy jsem tohle neudělala. Ale když jsem dočetla Zimu čarodějnice, rozhodla jsem se, že tahle série si zaslouží plné hodnocení, a tak jsem ho u předchozích dílů změnila. Ne, není to zásluha závěrečného dílu. Je to zásluha celé trilogie jako celku.
A taky její autorky. Je vidět, že ruské kultuře a psaní úplně propadla. Je vidět, že je nesmírně talentovaná. Její Rus je hmatatelná, žije a dýchá. Je vám zima, je vám vedro. Cítíte mrazivý les i pot města. S postavami žijete, těžce snášíte jejich utrpení, protože se s nimi rozhodně život (alias autorka) nemazlí, a radujete se s nimi, když jsou zrovna na chvíli aspoň trochu šťastní.
A obdivujete autorčinu fantazii, se kterou propojila svět mytologický se světem skutečným. Kdo ví, třeba to tak nakonec skutečně bylo.
Už se nemůžu dočkat, kam nás Katherine Arden vezme příště!
Nakonec musím pochválit i opravdu krásné obálky a překlad Kateřiny Cardové. Jen tak dál!

Viky007
30.12.2021 4 z 5

Za mě asi nejslabší díl z celé trilogie. Možná je to tím, že mi to chvilkově připomínalo Alenku v říši divů, což samozřejmě nemusí být nutně špatně, ale mě osobně to až tak nechytlo. Nebo jsem měla číst poslední díl hned po tom druhém a ne až s odstupem. Konec byl ale dojemný a já jsem ráda, že jsem to zvládla až do konce. Určitě se k této trilogii ještě někdy vrátím. Je to neotřelé, kouzelné, chytne vás to a už nepustí.

Tiny24
27.12.2021 4 z 5

Je vidět, že autorka měla závěr předem vymyšlený a tudíž nemusí vařit z vody, jak někteří jiní. Zároveň předčila kvalitu předešlých dílů, což se také vidí málokdy.

Hani77
26.12.2021 4 z 5

Na 3.díl jsem se moc těšila, ale už to nebylo takové "wow". Místy trochu zdlouhavé. Ale teprve v tomto díle jsem zjistila, že mnohé hlavní postavy jsou historicky doložené osoby ze 14.století, což mě při předchozích dílech vůbec nenapadlo. Velkokníže moskevský-Dmitrij Ivanovič, Čelubej, Mamaj, Oleg Rjazan, dokonce i Vasji bratr Alexandr Peresvet a její švagr, kníže serpuchovský-Vladimir Andrejevič. Myslela jsem, že je to vše vymyšlené, pouze na základě ruských pohádek, na kterých jsem vyrůstala. Za tento historický podklad bych přidala i půlhvězdu, ale protože mě nejvíce zaujal 2.díl, zůstanu u čtyřky.