Dívka ve věži

Dívka ve věži https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399666/bmid_978-80-7585-625-8-4bt-399666.jpg 5 373 86

Trilogie zimní noci série

< 2. díl >

Dvůr moskevského velkoknížete sužují šarvátky o moc a zvěsti o nepokojích. Neznámí zbojnící drancují venkov, vypalují vesnice a unášejí dívky. Kníže se svými věrnými společníky vyrazí z města, aby nájezdníky porazili, a po cestě se setkává s mladíkem na nádherném koni. Pouze Saša, mnich s válečnickým výcvikem, v "chlapci" rozpozná svou mladší sestru, kterou její vesnice považuje za mrtvou nebo za čarodějnici. Když se Vasja se svými mimořádnými jezdeckými schopnostmi a nevysvětlitelnou mocí prokáže v bitvě, Saša si uvědomí, že musí zachovat její tajemství - jeho sestra je možná tím jediným člověkem, který může zachránit město před hrozbou z říše lidí i fantazie.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , King Cool
Originální název:

The Girl in the Tower , 2017


více info...

Přidat komentář

patch
11.04.2024 5 z 5

Druhý díl snad ještě lepší než první. S hrdiny jsem už byla seznámená, vyprávění plyne a je napínavé a plné zvratů.

Anor505
20.02.2024 4 z 5

Oproti prvnímu dílu je Dívka ve věži rozhodně svižnější, čtivější a napínavější. Hluchých míst je málo a Vasja se Slavíkem se pouštějí do jednoho dobrodružství za druhým. Zároveň si druhý díl udržel krásný sloh a popisy krajiny, města i postav.
Vasja je mi vážně sympatická, sice dělá blbiny a naschvály, ale tak nějak úměrně svému věku. Zároveň se mi líbí, že se učí a nově nabyté dovednosti dál používá. I její vydávání se za kluka jsem jí věřila. A konečně jsem se dočkala a zjistila něco víc o Mrazíkovi.
Za sebe můžu říct, že druhý díl rozhodně nebyl jen vycpávkový a jsem ráda, že jsem si ho po rozpačitém úvodu do série přečetla.


zuzana4291
28.09.2023 3 z 5

Po prvním déle, jsem si říkala, jestli vůbec začnu číst druhý. Dle mého názoru první polovina knihy se zbytečně táhla a měla jsem pocit, že ji ani nedočtu. Ale druhá polovina, již měla své kouzlo a děj se začal mít konečně spád.

M.C.SMITH
06.08.2023 3 z 5

Příběh je moc dobrý, ale mne bohužel nesedl už od začátku.
Řekla jsem si, že sérii dočtu a tak to udělám, ale knihy mne nijak netáhnou a musím se do čtení nutit.

Matri
01.02.2023 5 z 5

Krásna fantasy rozprávka pokračuje a ja som nadmieru spokojná. Druhy diel sa mi páčil ešte viac ako prvý. Užívala som si Vasijine dobrodružstvá (aj jej nerozvážnosť, čo som sa rozhodla prisúdiť jej mladému veku, lebo niekdy to už naozaj preháňala.. Niekto povie nerob to a ona hups na to!), a jej stretnutia s Mrazikom asi najviac, keďže romantické linky vo fantasy sú u mňa vždy top! Vrham sa na záverečný diel...

Petra-1
23.01.2023 3 z 5

Druhý díl jsem četla hlavně kvůli Mrazíkovi. Vážně mě zajímá, jak to s ním a s Vasjou dopadne. Bavilo mě až posledních 70 stran a všechna setkání Vasji s Mrazíkem.

s1ombrehimawari
10.01.2023 5 z 5

Rozhodně povedenější než první díl, který se za mě moc vlekl a nebyl tak úderný. Příběh se nám v druhém díle opravdu rozjel. V postavách se člověk víc vyzná než v prvním díle, protože v tom druhém jich moc nových nepřibude. Stále se mi občas nějaká scéna zdála trochu trapná, ale to je velice subjektivní, takže to odpouštím. Z Vasjočky se stala jedna z nejlepších ženských hrdinek, za to Olga mi připadala hloupá a otravná. Romantika je zajímavá a velice něžná. Taktéž se mi líbí v jakém světle a s jakou pachutí nám ukazuje křesťanství. Připadá mi jako veliká škoda, že série u nás neměla takový úspěch a je mi líto, že musím přiznat to, že to pramení z prezentace samotné knížky počínaje anotací konče komentáři na zadní straně knihy a přehnaně dětskou leč krásnou obálkou..... Nepřipadá mi, že by se druhý díl dal řadit do dětské literatury...

Paja.92
04.01.2023 5 z 5

Tentokrát nás putování s Vasjou zavede do města, kde se potkáváme s její sestrou a bratrem. A nesmí chybět ani kněz Konstantin. Ačkoliv jsem první díl četla před rokem, neměla jsem problém začíst se, a zorientovat se v ději- což mi většinou u fantasy knih dělá problém, když mám dlouhou prodlevu mezi knihami.

Autorka dokázala opět skvěle navodit atmosféru a popsat vývoj postav. Každá postava je správně svá, a díky popisuju jejich vnitřního boje, jsem se do nich lehce vžila. Bylo snadné si ke každému najít cestičku.

Druhý díl mi přišel méně pohádkový, než ten první. Možná to bylo tím, že jsme opustili Vasjinu vesnici a vydali se do města, kde jsme se už více setkávali se světskými starostmi. Vzhledem k tomu, že moc nemusím boje a jejich taktiku, tak mě tenhle díl bavil o něco méně.

barbb8k
04.12.2022 4 z 5

Tak jo, jsem zamilovaná. Naprosto souhlasím s holkama, které četly tuto knihu ve štafetě přede mnou, styl, jakým je tento příběh napsaný, je naprosto dokonalý! Až z něho občas i mrazí.
Svět tohoto příběhu je nádherný!Kontrast zimního lesa a velkého města se autorce hrozně moc povedl.
Do děje jsem se začetla okamžitě. Sice mi nějakou dobu trvalo, než jsem tuto knihu přečetla, přesto se mi hrozně moc líbila.

Postavy jsou taky dokonalé. Každá je svá a na každé jde vidět, jak se každou stranou posouvá dál. Vasja je strašně silná a skvělá postava, nebýt těch jejích chvilkových výpadků.


Celou tuto sérii vám hrozně moc doporučuji.
4,5/5⭐

Calinda
24.10.2022 4 z 5

Opět nádherný pohádkový příběh, i když musím přiznat, že první díl se mi líbil o chloupek více, tady na mě těch bojů bylo trochu moc a mrazení v zádech se nekonalo. I tak si ale určitě přečtu i závěrečný díl, Vasja by mi chyběla.

annes
18.09.2022 5 z 5

Druhý díl se rozhodně nenechal na ničem zahanbit. Naše vědma si vedla výtečně a nový čjorti z mytologie taky super, jen jsem teda zvědavá na tu matku Vasjiny prababičky, tak uvidíme odkud vítr bude vát ve třetím díle;⁠-⁠)

netopýrek1985
24.04.2022 4 z 5

Ty jo opět mě nezklamala a hurá pak na třetí díl. Vajsa se mi moc líbí jako postavala. Mrzelo mě co ten Kasjan udělal. No jsem zatím nadšená a jak to celé dopadne.

BetyN.
21.04.2022 5 z 5

Druhý díl se mi opět dostal pod kůži, od knihy jsem se nemohla odtrhnout a čtení si užila. Spolkla jsem autorce vše i s navijákem, ačkoliv mnohdy byly scény přitažené za vlasy, některé zvraty v ději mi přišly nelogické a hlavní hrdinka se nejednou chovala naivně. Já jsem prostě ochotná to přehlédnout, protože kniha byla originální, četla se skvěle, atmosféra byla bravurně popsána a vžila jsem se do pocitů postav. Jen bych podotkla, že méně by bylo někdy více, občas to působilo přeplácaně. Každopádně mně se kniha líbila a těším se na závěrečný díl!

marwinmh
18.01.2022 4 z 5

I když první díl na mě zapůsobil o něco více, přesto jsem si čtení této knihy užívala. Odvážná, konvencemi nespoutaná Vasja bojující proti temné moci, se svým úžasným Slavíkem po boku a také Mrazíkem neustále hlídajícím téměř každý její krok, opět přinesla příběh plný pohádkových bytostí, bojů, tajemství a to vše v prostředí tehdejší Moskvy.

Lacie
13.01.2022 5 z 5

Vasja si jde stále po svém, i když se jí rodina snaží nacpat do škatulky slušné ženy, pokud možno vdané a těhotné. Opět skvělé popisy tehdejšího způsobu života mužů i žen – ani se nedivím, že se jí to nezamlouvá. K tomu Mrazivě romantická linka, zbožný bratr kontra zákeřný kněz, tatarští padouši, pohanské postavy i úžasný Slavík. Vasja převlečená za chlapce riskuje označení za čarodějnici a upálení. Navíc člověka to úplně nutí osvěžit si dějiny carského Ruska a boje proti Tatarům a fandit hrdinům, aby to celé dobře dopadlo.

karlaaaTommo
10.01.2022 5 z 5

Lepší než první díl. Bylo to hodně čtivé, ale Vasja mi přišla trochu hloupější než v prvním díle, či jak to říct..

parvitas
12.11.2021 5 z 5

Po vyplakaní sa potrebujem čítať niečo úplne odlišnešné od reality a histórie...
Dnešok sa mi vydaril. :) Stihla som ešte dočítať aj druhý diel tejto #fantasy série a je fantastický. Milujem rozprávky a príbehy, hlavne keď sa aj trošku pozmenia. Snehurka, Mrázik a iné bytosti (nemôžem prezradiť, prišli by ste o prekvapenie!) sa tu pohybujú, no nevidno ich, lebo ich mágia slabne, keď v nich ľudia neveria... Vasja sa prezliekla za chlapca a túži zažiť dobrodružstvá. Sneh a mráz skoro vykoná svoje, na prahu smrti si ju nájde Mrázik a.. a ošetrí ju, napojí a nastýti, zohreje a vie, že ju držať zavretú nemôže, tak si zase ide po svojom. Nikdy z nej nebude poslušné dievča, čo sedí vo veži, rodí deti a čaká na manžela... Sloboda, akú dievčine dáva mužský odev, je úchvatná. Ale stále je tu možnosť, že niekto spozná, zistí kto je a vyhlási ju za čarodejnicu... Ako do toho zapadá gang zločincov, čo pustošia krajinu a vypaľujú dediny, unášajú malé dievčatká, či následné stretnutie s rodinou (a bolo prekvapivé, keď sa objaví dieťa, ktoré vidí to, čo aj ona). A do toho kone, zbrane a dievčenské postavenie v spoločnosti. Veľmi jej držím palce a idem na tretiu časť, ktorú mám od Knižiška. Ani spať sa mi nechce... :)

Kaduri
26.09.2021 5 z 5

Jednoducho skvelé.
Príbeh plný mystiky, duchov a kúziel, odohrávajúci sa na pomedzí umierajúceho pohanského sveta a čoraz silnejšieho raného kresťanstva.
Autorka vytvorila pútavý príbeh, dômyselne prepojený s prvkami ruských rozprávok a povier.
Čo sa týka samotného deja:
Prišlo mi to celé o dosť akčnejšie v porovnaní s prvým dielom.
Vasja sa po prekonaní rôznych nástrah dostáva do Moskvy, kde sa opätovne stretáva s dávno stratenou sestrou a bratom. No nič dobré ju tam nečaká. Pomôže jej v boji s nepriateľmi Mrazík? A aké je medzi nimi puto?
Za mňa bez váhania 5 hviezdičiek.
... a áno, obálka je rovnako krásna ako obsah knižky:).

Selket
21.09.2021 3 z 5

Dobrý spád, ale tentokrát mi Vasja přišla nějaká "okouzlená". Nevím...v prvním díle byla jednoznačně nejchytřejší osobou v knize (ačkoliv se jí ostatní postavy snažily dehonestovat svými poznámkami o divokosti a nezralosti), zatímco tady jakoby udělala krok zpět.
Navíc jsem se nemohla zbavit dojmu, že je tu ten díl jen proto, aby tu byl.
Uvidím, co mi přinese trojka...

MoireDeTardis
28.08.2021 5 z 5

Malinko mi vždycky trvá, než se začtu, styl autorky mi není tak blízký a musím si chvíli zvykat (podobně jako u prvních knih Angely Marsons). Tentokrát to pro mě ale bylo jednodušší než u Medvěd a Slavíka, zaujalo mě to rychleji a daleko víc mě to i bavilo. Ano, má to jistou souvislost s tím, že vztah mezi Vasjou a Mrazíkem se prohlubuje a vyvíjí a konečně jsem mohla náležitě fan-girlit
Příběh nebyl snadno předvídatelný, líbily se mi zvraty, bylo taky super, že tam bylo méně pánbíčkářství a víc pohanství.
Skvělá dynamika, super příběh, rozvoj postav a samozřejmě i emoce... To je vlastně to, co mě o kvalitě knihy přesvědčí nejvíc - to, jestli ve mě dokáže probudit emoce. A tahle to dokázala.