Zrádné mlhy

Zrádné mlhy https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458873/bmid_zradne-mlhy-Ub9-458873.jpg 4 240 68

Malá místa série

1. díl >

Po tragické ztrátě nachází jedenáctiletá Ollie útěchu pouze v knihách. Když tedy v lese potká šílenou ženu, která se chystá hodit jednu do vody, o ničem nepřemýšlí. Vytrhne jí knihu z ruky a utíká pryč. V deskách útlého svazku nachází mrazivý příběh o dívce Beth, dvou bratrech, kteří se do ní zamilovali, a podivné dohodě, kterou uzavřeli s „usměvavým mužem“, děsivým přízrakem, který člověku splní ta nejtajnější přání, ale žádá oplátkou nejvyšší cenu. Ollie příběh fascinuje. Následujícího dne vyráží na školní výlet na místní farmu, což je místo s vlastní děsivou historií. Tam narazí na hroby lidí, o kterých četla v knize. Je možné, že je příběh o usměvavém muži skutečný? Ollie nemá moc času na úvahy – po cestě zpět se autobus porouchá a uvízne na kraji lesa, z kterého stoupá mlha. Učitel se musí vydat zpět na farmu pro pomoc a děti tak zůstávají v houstnoucí mlze jen s podivným řidičem. Ten dětem naznačuje, že by měly z autobusu utéct, než se úplně setmí. Na Olliiných rozbitých digitálních hodinkách se navíc rozsvítí děsivá zpráva: BĚŽ.... celý text

Literatura světová Horory Pro děti a mládež
Vydáno: , Drobek
Originální název:

Small Spaces , 2018


více info...

Přidat komentář

markyticka
17.02.2024 4 z 5

Údolí, kde v minulosti docházelo k tragédiím a nevysvětlným událostem, ale dnes je tam prosperující farma, kam míří autobus šesťáků na školní výlet. Naštěstí má Ollie, jedna z nich, knihu, kterou ukradla bláznivé paní a nefunkční hodinky. Místy je to bláznivé, místy znepokojující, místy jste překvapení, jak zrale se šesťáci umí zachovat. Rozhodně si stojí za to příběh plný strašáků přečíst, i když jste o dost starší než kategorie čtenářů, pro kterou je kniha určena.

Deia
25.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Od autorky som už čítala jej Trilógiu zimní noci a veľmi sa mi páčila. Od tejto knihy som ale nemala až tak vysoké očakávania, keďže je vraj primárne pre deti. Ale podľa mňa to nie je tak úplne pravda, aspoň pre mladšie deti nie. Príbeh má poriadnu jesennú atmosféru a miestami mi to prišlo snáď strašidelnejšie ako príbehy od Kinga. Predsa len, malé deti naháňané a sledované rôznymi strašiakmi (takými tými do poľa). Postavy sa dostávali z jednej nepríjemnej situácie do druhej a veru im nebolo čo závidieť. Záver mi síce prišiel taký dosť zrýchlený a nie som s ním úplne stotožnená, ale ináč sa mi kniha páčila. Je to taká príjemná jednohubka ideálne na sychravý večer.


~ANDY~
14.12.2023 5 z 5

Totální bomba. Knížku jsem si zamilovala už od první stránky a potom jsem jí nemohla odložit. Není extra děsivá ale spíš je místy lehce znepokojivá a fakt hodně napínavá. 11/10 Doporučuji <3

KnihoMolka-_-
01.10.2023 5 z 5

Při knize příjemně mrazí v zádech. Bylo to pěkný.

Varjohukka
14.09.2023 5 z 5

Tak tohle byla zas jednou hororová lahůdka dle mého gusta a to i přesto, že je určena spíš mladším čtenářům.

Dzejchym
07.09.2023 4 z 5

I když je tato knížka směřována hlavně mladším divákům, dokáže vyděsit i člověka, který se do této kategorie už dávno neřadí. Hororové části jako zmizení lidí v autobusu, nebo děsiví strašáci čekající v polích. Kniha je čtivá a postavy dobře vybudované za mě 7,5 z deseti.

6Nikki6
07.09.2023 5 z 5

Četla jsem nejdříve sérii Medvěd a slavík a ta mě bavila neskutečně moc, tuto knihu jsem si přečetla jen proto, že byla dalším autorčiným dílem a i když nejsem na "dětské" knihy, tak tato mě dostala svou hororovou atmosférou a opravdu jsem se bála. Doporučuji :)

nela3812
15.08.2023 4 z 5

Tento YA příběh se může pyšnit skvělou hororovou atmosférou, která posadí na zadek i nejednoho dospělého. Atmosféra příběhu je přímo hmatatelná a čtenáře nutí číst dál, a to i přes množství prvoplánových scén, které příběh obsahuje.

Příběh hned od začátku nasadí příjemné tempo a s různými gradacemi si jej drží, a to až do samotného konce, který byl na můj vkus zbytečně uspěchaný. Autorka si určitě ještě mohla dovolit pár stránek navíc a osvětlit nám pocity našich hrdinů!

Mrazivých a děsivých scén je v příběhu opravdu mnoho a o zábavu tohoto druhu tedy rozhodně není nouze. I přes prvoplánovost mnoha situací si tu i dospělý čtenář přijde na své a věřím, že se místy bude opravdu bát. Hororová složka příběhu je napsaná opravdu skvěle, ač vypadá na první pohled velmi jednoduše.

Velké minus jsou pro mě hlavní postavy, které na svůj věk překypují až ohromnou mírou inteligence, a i v těžkých okamžicích si dokáží zachovat naprosto klidnou hlavu. Nechci házet všechny do jednoho pytle, ne každý je posera jako já, ale že se zrovna sejdou 3 mladí lidé s naprostou stejným IQ a stejnou odvahou? Tomu se mi nechce věřit.

Strašáci z polí, mlha a nadpřirozeno dodávají příběhu příjemný podzimní vibe a příběh se tak skvěle hodí na podzimní dny. No a jakmile jej dočtete, můžete se vrhnout na pokračování, které se pro změnu odehrává v zimě!

Hodnotím 4/5

Calinda
25.04.2023 4 z 5

Krásně strašidelná jednohubka pro děti, avšak jakousi tíseň a mrazení v zádech určitě pocítí při jejím čtení i dospělí. Je určena dětem od osmi do dvanácti let, ale řekla bych, že pro citlivé osmileté dítě s velkou fantazií to bude až příliš, raději bych volila pro starší. Knihu jsem si chtěla přečíst, protože autorčina Trilogie zimní noci mě nadchla a chtěla jsem zkusit i další její tvorbu, i když tentokrát určenou pro mladší čtenáře. Zklamaná nejsem a vrhnu se i na pokračování a příp. i další nové knihy, tahle autorka mě baví. Jedna hvězda však musí dolů za až moc rychlý a příliš jednoduše vyřešený konec.

denib
18.04.2023 5 z 5

Možná tam bylo pár věcí, které tak úplně logicky neseděly. Ale byla jsem z knihy tak nadšená, že jsem si je prostě nějak vysvětlila :-) Trochu mě zaráží, že je tu v žánru Dobrodružné, podle mě je to totiž horor. A i když je to pro děti, což já nejsem, běhal mi mráz po zádech. Skvělá kniha, opravdu. Když jsem musela přestat číst, abych šla do práce, nemohla jsem se dočkat, až budu zase ve čtení pokračovat, jak jsem byla napnutá. Ráda se pustím do dalšího dílu. A asi i do jiné série od této autorky. Doporučuji.

kikikrat
17.03.2023 5 z 5

Nejsem dítě a nečtu horory ale musím říct, že tuhle knihu jsem si užila. Bála jsem se a má představivost pracovala na plné obrátky. Doporučuji i poseroutkům jako jsem já. Skvělá kniha!

lucakuca
15.01.2023 5 z 5

Bylo nebylo... Byla to pohádka? Ne e, byl to pořádný mrazivý horor, který mě vzal do kleští a vtáhl na jeden nádech!
Už nikdy se nebudu dívat na strašáky do zelí stejně...

katallinka
28.10.2022 4 z 5

I když je to dětská knížka a já do této kategorie už rozhodně nepatřím, dost jsem se bála a celý příběh byl neskutečně napínavé. Takže je to čtení na jedno odpoledne. Rozhodně se pustím i do druhého dílu.

Sony9
22.10.2022 4 z 5

Moc hezký příběh, moc mě bavil. Sice bych neřekla, že je hlavním protagonistům 11 let, ovšem ve fantasy světě se tyto drobné detaily odpouští. Kniha je psána sice jednoduše, o to více čtivě, zcela jistě si přečtu i druhý díl.

Veju007
15.10.2022 3 z 5

Zrádné mlhy jsou hororovým příběhem pro děti, u kterého věřím, že se opravdu mohou bát!

Tajemná kniha, školní výlet, duchové, strašáci, milé a jednoduše napsané postavy a co jsme ochotni obětovat za své nehlubší přání. Ale kdo nakonec bude záporákem jsem opravdu netušila.

Krásný dětský příběh a já se rovnou vrhám na druhý díl série.

jmn7053
19.08.2022 5 z 5

Báječná malá knížka, pro děti i dospělé, co baví hned od první kapitoly.
Jedná se tedy (spíše) o čtení pro děti, najdete tu jednodušší styl psaní, typické prvky pohádek a přímočařejší myšlení postav. Stylem bych to přirovnala k prvnímu Potterovi, prostě něco, co můžete číst dětem před spaním a nebude se nudit ani jeden z vás. :)
Chvílemi je to milé, někdy trochu strašidelné, pak zas akční a sem tam vtipné, no, prostě nic nechybí. :)
Bavilo mě to. Tajně doufám, že další díly budou trochu složitější, "náročnější", no, trochu více pro starší (zas bych přirovnala k evoluci Pottera), abych si to mohla ještě více užít! :)

Šebestová3
09.08.2022 5 z 5

Parádní horor pro starší školní věk. Žádný krvák, ale správná duchařská dávka napětí!

Knižní střípky
03.08.2022 4 z 5

Číst to jako dítě, to musí být zážitek! Skvělé duchařinky to byly! Moc hezky vykreslené hlavní postavy, atmosféra pěkně pomalu houstne a houstne, jednička je možná o něco více strašidelná, ale dvojka se zase odehrává v hotelu odříznutém sněhovou bouří od civilizace, což je mé oblíbené téma v knihách, takže i s dvojkou jsem spokojená. Touží -li Vaše děti po nějaké napínavé knize a chtějí se i trochu bát, zkuste ZRÁDNÉ MLHY i MRTVÉ HLASY.

Digiivca
25.05.2022 5 z 5

Můj první horor, který jsem četla, byla celá série strašidelných domů od Darcy Coates. Takže pokud se vám aspoň trochu líbili, tak si určitě toto musíte přečíst, protože je to o dost lepší. Jediné slovo, které mě napadá na popsání této knihy je jedno slovo. Wow. I když jsem hluboko nad čarou věkové kategorie, tak tuto knihu dávám do své pomyslné knihovny, mezi ty nejlepší tituly, co jsem kdy četla . Přečetla jsem to jedním dechem a hned jsem potřebovala vědět jak to dopadne. Opravdu děsivé.

Roxxi
24.05.2022 5 z 5

Knihu jsem koupila pote, co jsem videla vysoke procento hodnoceni, az pote jsem zjistila, ze to je young adult, coz me rozmrzelo, ale co uz, rozhodla jsem se ji precist. Musim rict, ze se cetla velmi dobre, byla napinava a neslo se od ni odtrhnout. Pro vekovou kategorii 10-14 let je urcite za pet hvezd a doporucuji. Ja take davam plny pocet, protoze je urcena pro mladsi vekovou kategorii a pro ni je opravdu napsana vyborne.