Bax9 Bax9 komentáře u knih

☰ menu

Inspektor s velkým mozkem Inspektor s velkým mozkem František Niedl

Tak ze série s inspektorem Prévitem je tento díl určitě nejslabší. Pořád je to napsáno čtivě, občas mi to na tváři úsměv vyvolalo (obzvláště rozhovory s příbuzenstvem), ale prostě to nebylo ono. Ve srovnání s předchozími dvěma díly trochu nuda. Asi mi tam chyběl nějaký ten mečoun nebo hasičák. :-)

06.12.2023 4 z 5


Útěk do pekel Útěk do pekel František Niedl

Mám nějaké období pana Niedla. :-) Nejdřív komplet Dabert, pak platnéř Pavouček, pak Ondřej z Rohatce a teď úplně z jiného soudku Pavel Vencl. Příběh na hraně uvěřitelnosti, ale neskutečně poutavě napsán, vtáhne Vás to do děje a jste zvědaví, jak to všechno dopadne. Hrdina trochu namachrovaný floutek, ale něco v něm je. Délka mně vůbec nevadila, poslouchala jsem jako audioknihu. A už jedu druhý díl. :-)

31.10.2023 5 z 5


Platnéř Platnéř František Niedl

Přečetla jsem od pana Niedla celou detektivní sérii s M.Dabertem, která se mi moc líbila, tak jsem si řekla, že zkusím i tu historii. :-) No a bylo to naprosto skvělé! Příběh je čtivý, napínavý i vtipný, kromě toho se i dozvíte řadu informací o fungování řemeslných cechů, řízení středověkého města a životě v tehdejší době. A následující dva díly této trilogie už můžu také doporučit, jela jsem celou trilogii v kuse. :-)

25.09.2023 5 z 5


Plavba do nenávratna Plavba do nenávratna František Niedl

Steven Seagal aka Casey Ryback opět v akci! :-) ...Paralela s filmovým kuchařem mě napadla okamžitě. :-)
Jedu celou sérii s Dabertem v kuse a i přestože je Plavba možná trochu slabší než předchozí díly, což je dáno spíš tématem než stylem, pořád je to fakt zábavné čtení i když ústřední motiv zábavný moc není - teroristé s (pro nás) nepochopitelnými důvody k takovým činům. Kniha mě bavila, je to napsáno fakt čtivě a Dabert je můj oblíbenec.
(Poslechnuto jako audiokniha s výborným Alešem Procházkou.)

25.08.2023 5 z 5


Pohled šelmy Pohled šelmy František Niedl

Na knihu jsem narazila náhodou na Audiotéce a musím říct, že mě velice mile překvapila. Po těch všech neohrožených amerických či severských hrdinech tu máme jednoho česko-francouzského neohroženého hrdinu. :-) Já mám tyhle drsňáky se suchým humorem ráda. Autorův styl mi taky sedí, navíc je kniha perfektně namluvená Alešem Procházkou. Takže už teď poslouchám třetí díl. :-)

28.07.2023 5 z 5


Lars mele maso Lars mele maso Daniel Gris

Výborná série, až je mi líto, že tohle byl poslední díl (nebo ne?). Lars je naprosto boží, mě se to fakt líbilo, ty jeho hlášky, prostě jsem se bavila. Je to oddychovka, o tom žádná, ale je to zábavné, mně ten styl vyprávění i Lars prostě sedl.
(celá série poslechnuta jako audiokniha a pan Zahálka super!)

16.06.2023 5 z 5


Lars láme kosti Lars láme kosti Daniel Gris

Poslechnuto jako audiokniha (skvělá!) a opět jsem se bavila.

06.06.2023 5 z 5


Říkají mi Lars Říkají mi Lars Daniel Gris

Jako dobrý! Absolutně jsem nevěděla, co od toho očekávat, a byla jsem mile překvapená. Kniha je zábavná, líbil se mi autorův styl i hlavní hrdina. Drsňák každým coulem, myslím, že autor se fakt bavil, když ho vymýšlel. A já se bavila, když jsem ho četla. :-) Teda poslouchala - audiokniha výborná (Martin Zahálka).

17.05.2023 5 z 5


Diagnóza: k smrti odsouzen Diagnóza: k smrti odsouzen Michael Palmer

Na knihu, resp. audioknihu, jsem narazila úplnou náhodou a byla jsem příjemně překvapená. Bylo to napínavé, příběh zajímavý, hlavní hrdinka sympatická, i když opravdu trochu Jack Ryan :-), ale to se dá pochopit, v té době jely akčňáky. :-) Celkově hodnotím dobře, příjemná oddychovka s napětím, akorát na zkrácení nudné cesty autem do práce.

03.05.2023 4 z 5


DNA DNA Yrsa Sigurðardóttir

Mně se to líbilo. Poslouchala jsem jako audioknihu a musím říct, že mě to vtáhlo. Je to moje první kniho od Yrsy a vím, že rozhodně sáhnu po další. Už jenom proto, že jsem zvědavá, jak to dopadne s ústřední dvojicí. :-)

12.04.2023 5 z 5


Pavouk Pavouk Lars Kepler

Napínavé, četlo se skoro jedním dechem. Na tento díl jsem se těšila a nebyla jsem zklamaná, je to pořád Kepler ve formě. Jen souhlasím s řadou předchozích komentářů, že Jurka bych už nechala odpočívat (ne v pokoji, ale doufám, že se řádně smaží).

31.03.2023 5 z 5


Komu není shůry dáno, dlouho duchem nebude Komu není shůry dáno, dlouho duchem nebude Arto Paasilinna

Po Staré dámě a Lese oběšených lišek musím bohužel napsat veliké zklamání. Nápad zajímavý, některé pasáže k zamyšlení, ale celkově za mě o ničem. Nesourodé příhody, jak to autora napadalo, tak to napsal. Možná dáno také tím, že neznám finské dějiny a jejich významné osobnosti, takže jsem to nedocenila. Pár dobrých pasáží, ale celkově mě kniha nebavila.

22.03.2023 2 z 5


Stará dáma vaří jed Stará dáma vaří jed Arto Paasilinna

První setkání s autorem a byla jsem nadšená. Humor černý, ten mám ráda, takže za mě výborná knížka. Poslechnuto jako audiokniha a ta byla perfektní (Milena Steinmasslová a Jan Zadražil). V době psaní tohoto komentáře mám už doposlechnutý Les oběšených lišek a mohu jen doporučit!

15.03.2023 5 z 5


Les oběšených lišek Les oběšených lišek Arto Paasilinna

Výborné! Oddechovka, která mi při poslechu tak nějak nasadila trvalý úsměv na rty. Přátelství, které v daleké finské pustině vznikne mezi úplně nepravděpodobnými postavami bylo až dojemné, obzvlášť přístup obou mužských hrdinů k devadesátileté stařence, která si nemohla na sklonku svého života přát vlastně lepší společnost. Kniha je vtipná, ale takovým zvláštním způsobem, mně se moc líbila. Poslechnuto jako audiokniha, čtveřice interpretů vynikající (D.Novotný, J.Zadražil, L.Švormová, P.Jeništa).

15.03.2023 5 z 5


Muž z ostrova Lewis Muž z ostrova Lewis Peter May

Já byla tak nadšená ze Skály, že jsem hned přešla na druhý díl. A mé nadšení trvá, takže v době psaní těchto řádků jsem již u třetí kapitoly Šachových figurek. :-)
Peter May je vážně skvělý vypravěč, to citlivé propojení popisů přírody, lidských osudů, minulosti a přítomnosti.... prostě se to čte samo. A několikrát mě to donutilo otevřít Google Maps. :-)
PS: Opět poslechnuto jako audiokniha, Jiří Dvořák je výborný, jeho hlas je vážně pohlazení po duši.

31.01.2023 5 z 5


Skála Skála Peter May

Výborná kniha, vřele doporučuji. Není to úplně klasická detektivka, ale já byla nadšená. Peter May je skvělý vypravěč, barvité popisy drsné přírody i lidí na ostrově Lewis, toulky ve vzpomínkách na dětství hlavního hrdiny, kniha má prostě úžasnou atmosféru.
Možná umocněno i perfektním čtením Jiřího Dvořáka. (poslechnuto jako audiokniha)

18.01.2023 5 z 5


Mlčící pacientka Mlčící pacientka Alex Michaelides

Nebyla to špatná kniha. Zajímavé téma, propletení postav a překvapivý závěr - to jsou určitě pozitiva. Nevím, jestli bych knihu označila jako thriller, ani jednou jsem nebyla napnutá nebo snad že bych se dokonce bála. Jak to dopadne jsem byla spíš jen zvědavá, než že bych samým napětím a očekáváním otáčela stránky (obrazně - poslechnuto totiž jako audiokniha). Jak už přede mnou řada čtenářů napsala, je to taková oddychovka.

06.12.2022 4 z 5


Marco Marco Jussi Adler-Olsen

Mně se celá série s Carlem a Asadem fakt líbí (Rose mě občas trochu leze na nervy... představa, že takhle mluvím se svým šéfem...) a ačkoliv zde jsou na tento díl celkem kritické poznámky, mně se líbil i ten. Je to zajímavé téma (hospodaření na Ministerstvech i klany s dětskými zloději), kniha je napsána svižně a ty ironické Carlovy myšlenky a Asadova moudra s velbloudy mě vždycky pobaví. Ano, Marco je tak trochu akční hrdina, ale mně to nepřišlo přes čáru, nijak mě to nerušilo ani nevytáčelo. A palce jsem mu tedy držela.

12.10.2022 5 z 5


Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Jussi Adler-Olsen

Jedu postupně, z těch tří dílů, které jsem poslouchala, mi tenhle přišel nejlepší. Neuvěřitelně napínavé. A to jsem si říkala, že ho vynechám, protože jsem viděla film a celkem si ho pamatuju. Nakonec jsem se rozhodla, že to zkusím, alespoň pro porovnání. No a kniha je teda úplně o něčem jiném! S filmem to nemá nic společného, až na únos sourozenců. Rozhodně doporučuji. Trochu mě rušila linie s požáry, ale příběh s únosy to naštěstí přebil.

08.09.2022 5 z 5


Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Na knížku jsem se dlouho těšila a po jejím přečtení musím říct, že se zase těším na další pokračování. Výtky v kritických komentářích - délka, rozvleklost, popisování všeho, vztah hlavních postav - mě právě na knížce baví. Líbí se mi, že to není klasická akční detektivka, líbí se mi spisovatelčin styl i to, co někteří nazývají "vatou". A jsem strašně zvědavá, co má autorka s ústřední dvojicí v plánu.

15.08.2022 5 z 5