Útěk do pekel

Útěk do pekel https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113426/bmid_utek-do-pekel-l1G-113426.jpg 4 296 77

Pavel Vencl série

1. díl >

Pavel Vencl sice vystudoval filozofii, ale samotné studium mu mnoho neříkalo. Tou nejužitečnější školou mu byl vždy život. Proplouvá jím jako profesionální karbaník, boxuje s přáteli v klubu na Žižkově a jeho náručí prošla řada dívek. 15. březen 1939, první den okupace, ho zastihne u milenky Katy. Byl by rád, kdyby se mu následující události v okupovaném Československu vyhnuly, ale brzy zjistí, že to není možné. Svoji situaci se rozhodne vyřešit útěkem. Opustí svoji matku, kamarády i milenky a přes Alpy se dostává nejdříve do neutrálního Švýcarska, poté do Francie, Anglie a jeho cesta pokračuje i za oceánem, kde také potká svoji životní lásku Inéz. Kvůli své konfliktní povaze se mnohdy dostává do značně dramatických situací, na vlastní kůži poznává různé způsoby brutality, ať už od mocenských složek států, nebo přímo od spoluvězňů. Je cynický, arogantní, pohrdá lidmi a neváhá zabít, přesto díky své inteligenci, nadhledu, břitkému smyslu pro humor a notné dávce štěstí dokáže přežít v každé situaci… Útěk do pekel je v české literatuře naprosto ojedinělou knihou, srovnatelnou jen s nejlepšími evropskými a světovými romány. Knihou nabitou dějem, vzrušením a kaskádou nepředvídatelných událostí, které čtenáře vtáhnou do děje a nenechají ho vydechnout do posledního řádku.... celý text

Peter73
Peter73
17.02.2024 5 z 5

Neobyčajne obyčajný a obyčajne neobyčajný príbeh. F.Niedl nám naservíroval vynikajúci príbeh Pavla Vencla, Žižkovana, ktorý uteká z Protektorátu a pred nemeckou agresiou. Pavel je "karbaník" a táto neresť ho niečo stojí. Jeho postava sa pohybuje po hrane, je slušne agresívny, pomstychtivý, ješitný, vzdelaný a tak trochu pohodlný - kto by si takúto postavu neobľúbil ? Jeho anabáza začína útekom cez Rakúsko do Švajčiarska, Francúzska, Anglicka, USA, Argentíny a nazad do Čiech. Spoločnosť mu robia karty a jeho päste. Perfektný príbeh, aj keď je miestami k hlavnej postave krutý, ale taký je život. Kľudne toto by mohol byť príbeh nejakého ozajstné Pavla. TOP príbeh z čias druhej svetovej vojny, u mňa plný počet bodov.

Bax9
Bax9
31.10.2023 5 z 5

Mám nějaké období pana Niedla. :-) Nejdřív komplet Dabert, pak platnéř Pavouček, pak Ondřej z Rohatce a teď úplně z jiného soudku Pavel Vencl. Příběh na hraně uvěřitelnosti, ale neskutečně poutavě napsán, vtáhne Vás to do děje a jste zvědaví, jak to všechno dopadne. Hrdina trochu namachrovaný floutek, ale něco v něm je. Délka mně vůbec nevadila, poslouchala jsem jako audioknihu. A už jedu druhý díl. :-)


ivoiro
ivoiro
10.10.2023 5 z 5

Ta kniha jakoby nebyla od autora. Nicméně, stačí se začíst a pak už nepustí. Neskutečně mě zajímalo copak bude na té další straně. A najednou byl konec ...

Allena24
Allena24
28.08.2023 5 z 5

Na začátku četby jsem silně znejistěla a kontrolovala autora. Když jsem se utvrdila v tom, že jde opravdu o dílo FN, řekla jsem si, že to nevzdám a dál sledovala osud Pavla Vencla.
Po přečtení si dovolím knihu doporučit.

Nordic7
Nordic7
28.08.2023 2 z 5

Chcete kvalitní akční čtení o hrdinech a antihrdinech z válečného a poválečného období? Místo Útěku do pekel otevřete Zatím dobrý od Jana Nováka - souboj podplukovníka Mašína s nacisty vám vezme dech!
Ovšem Pavel Vencl má být tak moc drsný antihrdina, až se chová prostě jako kretén. Vše je strašně účelové, prvoplánové a vlastně zbytečné. Kniha zbytečně dlouhá - seškrtejte ji na polovinu a na hlavní dějovou linku to nebude mít žádný vliv. Pan Niedl si asi splnil klukovský sen o parádním akčním hrdinovi, co lítá po celém světě a dává náckům přes hubu, ale čeho je moc
Do druhého dílu nejdu a dvě hvězdy dávám jen proto, že Niedl umí psát čtivě.

soupik2012
soupik2012
24.08.2023 5 z 5

Takto si nějak představuji moderní dobrodružnou literaturu. Pavel Vencl je všechno, jenom ne sympaťák. Tak ať, dobrodružné literatury s Mirky Dušíny jsou plné knihovny. Vítám jakoukoliv změnu. Pavel je cynicky, arogantní, paličatý psychopat, bez špetky empatie a citu. Profesionální karbaník, boxer a všesportovně jinak nadaný muž, který chce životem proplouvat pouze podle svých vlastních pravidel. V knize se mění destinace, ale příběh zůstává stále stejný. Je to od začátku až do konce útěk, ale je to útěk před sebou samým. Kdyby se některé situace, až nápadně neopakovaly a děj byl o něco málo věrohodnější, tak bych knihu bez váhání zařadila mezi ty které doporučuji. Je to opravdu hodně dobré, ale ne vynikající. Audiokniha je neméně vydařená a velice dobře ji načetl pan Petr Neskusil.

Pasadenka
Pasadenka
15.07.2023 4 z 5

Obálka nic moc, ale knížka rozhodně super. Oddechové čtení, které začíná okupací a končí za bolševika. Mozaika putování Pavla je hezky vystavěna a v zásadě si s Pavlem projdeme hned několik prostředí a států, pomocí kterých nám Franta reflektuje válečné a poválečné fungování v mnoha zemích. Ale nikdy neopomene lásku k vlasti, i když někdy těžce zkoušenou.

Veliké překvapení a moc knížka bavila. Některé pasáže byli takové na sílu a trochu mi to připomínalo Mladého Indiana Jonesa. Pavel zažil hodně na několik životů a šikovný byl až až. :)

No i s drobnou výhradou se musí nechat, že Franta se nebojí své postavy vystavit hodně drsným zkušenostem, na co většina spisovatelů nemá odvahu a tyto malé kousky pozvedávají celou knížku. :) Takže silné 4 hvězdičky. :)

katallinka
katallinka
21.05.2023 4 z 5

Opět jsem překvapena a nadšena z toho, jak pan autor dokáže napsat skvěle snad každý žánr! Tentokrát byl hlavní hrdina neskutečně nesympatický a měl v životě obrovské štěstí, které si snad ani nezasloužil vzhledem k tomu, jak k životu a okolí přistupoval. Nicméně příběh byl skvělou sondou do života ve světě ve 40. letech. 3,5*

EvženČihák
EvženČihák
08.05.2023 3 z 5

Přes ty jeho blbý řeči držím Pavlu V.palce.

Slepy
Slepy
02.05.2023 4 z 5

Nejprve se musím přiklonit k již zmíněným názorům,že knížka je dlouhá,na pana Niedla až extrémně.uvital bych kdyby se dej odehrával v etapách , protektorát,Anglie, Amerika,přijde mi to ,že každá anabáze je trochu okradená.Nicméně styl vyprávění je opět excelentní.Po českém 007 MichalDabert je to zase trochu jiné,autor ač sáhne po jakékoliv tématu,vystřelí pecku.

Johny_H.
Johny_H.
17.12.2022 4 z 5

Není to špatná knížka akorát na můj vkus moc dlouhá. Dle mého mohl autor rozdělit tuto knihu do 5 knížek po 200 stránkách mohl tam dát něco navíc a bylo by to obecně lépe stravitelné hodnocení je 3,6 tak to zaokrouhlím a dám 4, ale od autora jsem četl lepší knížky.

salexice
salexice
05.10.2022 5 z 5

Moje před lety první setkání s autorem. Před ním smekám pomyslný klobouk. Hlavní postava Pavla mě oslnila, nadchla. Román má vtip, nadhled, perfektně propracované postavy, znalost prostředí, obrovskou znalost historie. Přečetla jsem ho za dva dny, na začátku se nadechla a s odložením knihy vydechla. Volným pokračováním této knihy je Hráč, který mě bavil také velmi, i když jinak. Trochu nám ten hlavní hrdina dozrál a pro mě vlastně škoda. Mohl zůstat cynikem, karbaníkem a filozofem.

orson
orson
29.06.2022 3 z 5

Trochu slabší kniha, hlavní postava mi byla trochu nesympatická, bylo tam trochu moc přeskakování z jedné země do druhé a občas mi připadalo, že se hlavní hrdina chová trochu nelogicky... no ale po dočtení jsem zjistil, že to má druhý díl, tak jsem si ho musel hned přečíst :)

Jerry.69
Jerry.69
23.06.2022 5 z 5

Tohle je vážně Niedl? Ten Niedl, který má na kontě série jako Platnéř, Králův čtvrtý pes? :-)
Když jsem rozečetl tuto knihu, zarazil jsem se a musel se podívat na přebal, jestli jsem se nespletl a nesáhl vedle po knize od Franty Kotlety a Kristýnky Sněgodové. Drsný styl, drsný jazyk, drsný humor, arogance a neúcta ke všemu a ke všem hlavního hrdiny, jakoby vypadl z vyprávění jiných žánrů!
Přiznám se, že mi chvíli trvalo přeladit se v hlavě na tento jiný styl pana Niedla...nicméně brzy jsem začal poznávat vypravěčské umění, které mě tolik fascinuje a pro které hltám další a další knihy tohoto báječného vypravěče. A tím poznáním jsem si otevřel jeho nový svět a začal si ho užívat naplno. Bravo!

iceVS
iceVS
19.04.2022 5 z 5

Naprosto chlapská knížka... akce, akce, akce, sex, sex, sex (chtěný i nechtěný...)
Stejně se mi to líbilo.
A v mysli mi stále běžely útržky filmu Pěsti ve tmě. Včetně té skvělé hudby, která film podbarvovala. Vím, že děje spolu nesouvisí - to byly jen mé pocity.

bdolezalka
bdolezalka
25.01.2022 3 z 5

Pan Niedl patří k mým oblíbeným autorům, ale tady musím říct, že jsem u hodnocení trošku na rozpacích. Hrdinové pana Niedla jsou vždycky trochu nadpozemští a jejich dobrodružství poněkud barvitější, ale zde bych řekla, že autor malinko přestřelil. Nemám problém s povahou hlavního hrdiny, nemusí to být vždycky snůška všech ctností, ale jeho zážitky jsou už hodně neuvěřitelné. Kniha zbytečně moc pospíchá, než se stačí pořádně rozvinout příběh v jedné zemi, už se žene do další, ale zároveň se situace v každé zemi ve své podstatě stále opakují. Každopádně kniha se čte sama, má spád a napětí.

Šnek86
Šnek86
19.01.2022 4 z 5

Skvěle propracovaný příběh, cynického a prostopášného Pavla, který instinktivně a však pragmaticky proplouvá světem v období druhé světové války.Všichni se ho snaží zlomit pro svoje cíle, kdežto on si chce žít dle svého a věci okolního světa ho až tak nezajímají a tak bere věci tak, jak přichází.Ne vlastní vinou nevydrží na jednom místě a při svém putování obkrouží celý svět, aby se ocitl tam, odkud vyrazil a rozehrál další svojí karetní partii.Pokračuji dalším dílem.

malýčtenář
malýčtenář
02.06.2021 4 z 5

Napínavá kniha hned od začátku. Čte se velice dobře a čtenář s napětím sleduje osudy hlavního hrdiny. Někdy snad až neskutečné. Přestože má kniha dost stránek, je možné ji zvládnout poměrně brzy.

Kubis01
Kubis01
25.10.2020 5 z 5

Zvláštní, ale geniální. Čtenář neví jestli hrdinovi vlastně chvílemi fandí a rozumí mu, nebo ne. Každopádně ale luxusní příběh, který je skvěle napsaný.

4xbabča
4xbabča
25.06.2020 5 z 5

Opravdu báječné čtení, autor je opravdu výborný vypravěč a celý příběh hlavního hrdiny je napínavý a akční od začátku do konce. A už se těším na pokračování s názvem Hráč.