Inspektor s velkým mozkem
kniha od: František Niedl

Inspektor Timothy Prévit je ve své podstatě stále stejný. Možná vychází z myšlenky, že co je dobré, nemá se měnit, ale spíš je mu to jedno. A pokud se chce změnit někdo jiný, nechť tak učiní a jeho nechá laskavě na pokoji. Také z těchto důvodů je nadále neoblíbený v práci a žije odloučen od své rodiny se svým milovaným dobrmanem Britem a papouškem Esmeraldou. Jenže z klidného pobývání ho vyruší vyšetřování dvojnásobné vraždy. A aby toho nebylo málo, přidá se k tomuto případu ještě jeden únos. Nyní je na Prévitovi, aby našel ten správný konec zamotaného klubka. Jenže Prévit už toho má dost... celý text
Inspektor Prévit 3.
Žánr:
Detektivky, krimi , Romány , Literatura česká
Vydáno: 2021 , MOBA (Moravská bastei)
Komentáře (48)
Komentáře 48 Recenze 1

Znovu musím jen zapleskat a už opravdu nemám co dodat. Zkrátka super,super. Kdo nečetl o mnoho přišel.

Já tohohle inspektora prostě žeru :-) Je mi upřímně líto, že tato série tímto dílem končí. Ty jeho vtipné obraty a řešení případu nemají chybu. Sice tam není tolik vtipných scének jako v předešlém díle, ale i tak si zaslouží plný počet hvězd.
Tohle je prostě sázka na jistotu. Ručím za to, že se u této knihy nudit nebudete a budete se skvěle bavit + k tomu Prévit vyřeší 3 případy během chviličky, které někdo "zpackal" nebo špatně dořešil.
Opět jedno velké doporučení! Za mě super počteníčko

Skvělý mix detektivky a humoru. I když jsem se nenasmála tolik jako u předchozího dílu, inspektor Prévit se svérázným přístupem k detektivní práci mě bavil od začátku do konce.

Jej- to byla zase paráda! Moc prima počtení - naprosto jedinečná kniha! Inspektor Prevít mi bude moc chybět to by byla trojka s Forrestem Gumpem a Járou Cimrmanem! Vřele doporučuji milé odpočinkové detektivkové čtení s lahodícím humorem!

Toho detektíva som si obľúbil, ale autor sa už začal vykrádať. Šikovný autor to cíti, a nesnaží sa ždímať zdochlinu do sucha, o to viac si ho vážim a s radosťou siahnem po ďalšej knižke.

Škoda, že je to jenom trilogie, inspektora Prévita jsem si opravdu oblíbila. Všechny díly jsou vtipné, zároveň i detektivní zápletky jsou zajímavé a napínavé. Bylo to super počteníčko.

Tento díl se mi líbil asi nejvíc. Nebyl tak "ulítlý" jako předchozí dva a nejvíc mi připomínal klasické detektivky, i když stále s osobitým přístupem inspektora Prévita. Africkou epizodu bych klidně vynechala, ale jinak jsem se u knihy bavila dobře.

Třetí díl byl bohužel zklamáním. První případ byl nudný a ten "druhý" zase uspěchaný a vyumělkovaný, aby byl ještě "napínavější" a "drsnější" než ty z předchozích dílů. Díky tomu to bohužel působilo nerealisticky a křečovitě. Vtip absurdních situací, do kterých se Prévit většinou dostával, zda výrazně chybí.

Audiokniha:
Přesněji bych to nenapsala,jak píše,,salexice,, pode mnou...jeho prostě nelze,,nemilovat,, a konečně jakoby dospěl do stádia,, drsný polda,, ... doufám, že se dočkáme dalších dílů...a opět musím připomenout Jakuba Saice,jeho hlas už mi navždy bude připomínat Prévita :-)))) !!!!!

Joj, prevít Prévit se nám zkultivoval, dozrál a je z něj imponující osobnost a úspěšný detektiv. Zároveň však unavený detektiv, zejména protivenstvím systému. O vtip kniha nepřišla, komentáře i situace jsou stále absurdní. Zkrátka jiná detektivka, než je většina. Baví mě to stále a nezbývá než doporučit.

Tak to byl bonbonek mezi krimiromány. Čtenář nepociťuje tíseň z vyšetřování zločinu, protože inspektor Prévit je opět v akci s humorem, který odlehčuje pátrání a ještě bych dodala, že se z něho stal větší frajer, a tím nemyslím, že nosí lepší oblečení.

(SPOILER)
Třetí díl mi přišel o fous slabší, i když humorných scén i krve je opět dost. Prevít si našel při pátrání parťáka a je úspěšný, přesto je nespravedlivě nařčen a odchází od policie. Věnuje se pátrání po Oskarovo synovi a jeho vrazích, aby na konci opět dostal nabídku.
Moc pěkná scéna, jak se převlékl za domorodce.

(Audiokniha)
Jednoznačně Prévita miluju! :-) Pořád i nadále se budu opakovat, že je to skvělá postava a děkuji za výbornou interpretaci Jakuba Saice, který mu vdechl život. Jsem opravdu nadšená a doufám, že série bude pokračovat. V tomto díle Timothy řeší jeden případ za druhým, má 100% úspěšnost, jeho taktiky, povaha, "velký" mozek a že je prostě svůj, mě neskutečně baví. Je to vtipná detektivka, u které se opravdu nudit nebudete.

Škoda,že se tam pořád omílají věci z předchozích dvou dílů.
Díky tomu mi tento díl přišel slabší.
Doufám že bude ještě další pokračování.

Celá minisérie je skvělá, škoda, že nemá pokračování. Doporučuji všem, kdo mají rádi detektivky s velkou dávkou humoru.
Nanejvýš uspokojivé.

Prévit je fakt pořádný prevít, nemusel by ještě do důchodu, ještě by mohl něco podniknout, protože se to čte fakt moc dobře!!!!!

Úžasný sledovat, jak se z podivného strejce stává elitní a chladnokrevný zabiják.
I jeho humor je smrtící :-)
A vůbec nejvíc se mi líbí ta boží nekorektnost v každém ohledu.
Balzám.
Chci další díl - pokud možno ihned :-)

Kniha je na jeden večer, skvělé vyprávění s humorem. Timothy P. je podivín, ale já mu fandím a opravdu si ho zamilovala. Jeho postava se v každém díle rozvíjí...
Odpočinková kniha a doufám, že bude další díl .o)

Jako v předcházejících dílech řeší zdánlivě potrhlý inspektor Previt ladně jeden případ za druhým a rozhazuje při tom okolo sebe svoje sarkastické bonmoty, občas možná trochu násilné, někdy i vtipné. V druhém plánu je příběh sympaticky zaměřen na rasismus naruby tak, jak to čím dále více pozorujeme okolo sebe, o státních médiích nemluvě. Po několika psychologických neštěstích z předchozích románů docela osvěžení.

I třetí kniha o dalších případech inspektora Prévita je plná zajímavých a napínavých situací, které svým svérázným způsobem inspektor Timothy Prévit řeší. Opět super čtení!

Timothy Pévit se nemění - zůstává svůj - se svým svérázným humorem i zvířectvem ....
dobrmanem Britem a papouchem Esmeraldou ....
Případy vražd řeší s nadhledem /a sympatická je i postava čínského spolupracovníka /
a nakonec se ještě pouští do pátrání po zmizelém synovi strýce Oskara ....
V závěru se mu rýsuje trochu jiná budoucnost - a my jsme zvědaví, jak to bude dál ....
To bylo zábavné čtení- doporučím.

Třetí díl a zdá se že i nejlepší. Trochu mi vadí to retrospektivní vracení do minulosti, kdy se vypráví, co bylo v jedničce, co ve dvojce.. nasrat! Buď ať si to lidi přečtou a nebo je na začátku knihy nějaké sesumarizování předchozích dílů a potom ať už se s tím neotravuje, ptž pokud někdo čte ty díly hned po sobě, tak je to neskutečnej opruz. Jinak fakt fajne kniha! Těším se na pokračování.

Nemůžu jinak než dát za 5 hvězdiček. Každým dílem Timothy zvyšuje svou kvalitu. Kniha má spád, je čtivá, zábavná. Párkrát jsem se opravdu od srdce zasmála. Doufám, že bude další díl, neboť Timothyho sarkazmus by mi velmi chyběl.

Takto má vypadat čtení na léto! Humor, napětí, vztahy - všeho akorát pro pohodové odpoledne.

Dialogy, úvahy Prévita, komické situace a spousta dalšího v kriminálních historkách milého detektiva (nejen z New Yorku a USA, ale i ze dalekého zahraničí) - vše v perfektním provedení mého oblíbeného autora! Tentokrát je příběh zasazen do současnosti americké i celosvětové reality. Perfektní zábava!

Třetí díl a všechny parádní. Inspektor Prévít je prostě neskutečný. Doufám, že brzy bude další díl.

Pan autor ani do třetice nezklamal. Inspektor Prévit opět předvedl svou brilantní logiku a dokázal, že se jen tak z někoho nepodělá. :-)

další setkání s inspektorem Prévitem. A opět skvělé. Moc se mi líbil humor a styl jak je to napsané. Oddechovka na delší cestu nebo jen tak na dvě odpoledne u vody.

Opět skvělá oddychovka. Zas nechybí sarkastický humor Prévita. I když v této knize toho bylo méně. Ale kniha mě pobavila po dvou napínavých knihách, které jsem četla před tím.

Zatím poslední příběh detektiva Prévita, opět psaný se sarkastickým humorem. Neřeší jeden případ, ale rovnou tři a ještě pomáhá likvidovat zločince, kteří vykrádají miliony z humanitární organizace. Neuvěřitelné, jak se vše vešlo na pouhých 200 stránek. Chcete-li si odpčinout a pobavit se, je právě inspektor Prévit vhodným čtením.

Tento díl mi přišel trochu slabší a druhá polovina překombinovaná. Nicméně celá série s "prevítem" mě bavila.

Předchozí dva díly se mi líbily víc, ale pořád dobrý:) Potrhlých detektivů moc není a tak je to příjemné osvěžení:)

Inspektor s velkým mozkem byl mou prvotinou od českého autor Františka Niedla. Jedná se již o třetí díl série „Inspektor Prévit“, lze jej však dle mého názoru číst také nezávisle na sobě, ačkoliv se příběh odehrává v jedné časové linii. Nicméně neznalost předchozích dílů nijak nesnížila můj čtenářský zážitek a po dočtení jsem neměla pocit, že by mi z předchozích dílů chyběli informace. Detektivní příběh mě velmi rychle vtáhl do děje a přečetla jsem knihu téměř jedním dechem. Mimo to byla kniha sama o sobě čtivá, za což mohl především autorův styl psaní, který mi sedl. Krátké kapitoly, hodně přímé řeči = prostě skvělé!
V tomto díle se setkáváme s celkem čtyřmi případy: žhářství, dvě vraždy a únos. Popravdě jsem byla hned po prvních stranách trochu skeptická a nevěřila, že se tohle všechno skutečně vejde na pouhých 256 stran. Byla jsem však mile překvapena. Autor nejenže zvládl stručně a dostatečně barvitě popsat prostředí, ale také do něj geniálně zakomponoval hned 4 případy!
V celkovém zpracování vidím pouze 2 mínusy. Z čehož prvním mínusem jsou sprostá slova, ačkoliv chápu, že jsou součástí osobnosti hlavní postavy. Sprostá slova mi k Prévitovi seděli a dokonale dobarvovali a doplňovali jeho osobnost. Nicméně na to nejsem v knihách zvyklá a trochu nemile mě to překvapilo.
Druhým mínusem a bodem, který mi neseděl v koncepci celého příběhu, byl již zmíněný únos. Jeho vyšetřování bylo zvláštní a na můj vkus trochu brutálnější, než bych očekávala. Velmi pravděpodobně je to díky neznalosti předchozích dílů, jak jsem při čtení pochopila, nebyl to první ráznější a drastičtější čin, který Prévit podnikl. To však posoudím až po doplnění znalostí z předchozích dílů.
Co bych před svým konečným rozsudkem ještě ráda zmínila je jméno hlavní hrdiny – Prévit. Věřím, že nejsem jediná, kdo to opakovaně četl jako „Prevít“. I když myslím, že v tomto duchu to autor tak trochu zamýšlel. Inspektor je totiž tak trochu vypočítavý, ale geniální prevít.
Kvůli výše zmíněným mínusům bych dala knížce 3,5 - 4 z 5 hvězdiček, ale mohu ji s čistým svědomím doporučit všem milovníkům krimi. Především pak těm, kteří milují krimi s kapkou nebroušeného humoru. Po dočtení tohoto literárního díla i já sama sáhnu po dalších dílech z pera tohoto skvělého českého spisovatele. Žasnu, že jsem jej až do nedávna neznala, protože jeho díla si skutečně zaslouží pozornost.

Tahle série mě baví! Vtipných detektivek je sakra málo. Moc se mi líbí, jak se ta postava postupně vyvíjí a jsem zvědav, kam bude pokračovat. Jen prosím žádné globální spiknutí a podobně.

Prévit ušel docela dlouhou cestu od té doby, co vylovil hysterku z rybníku a ztratil služební zbraň. Je sebevědomější a drsnější. Humoru ubylo, cynismu přibylo. Ale pořád je to super čtení. Moc se těším na další díl. Ještě dost věcí není dořešeno.

Tato série mě opravdu baví. Přijde mi, že v tomto dílu bylo trochu méně humoru, ale i tak musím říct, že i tento díl si drží nastavenou laťku. Inspektor Prévit je v našich vodách něco unikátního a tak opravdu doufám, že toto nebyl poslední příběh série.
2006 | ![]() |
2012 | ![]() |
2012 | ![]() |
2013 | ![]() |
2015 | ![]() |
Kniha Inspektor s velkým mozkem je v
Právě čtených | 4x |
Přečtených | 208x |