Platnéř

Platnéř https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134791/mid_platner-guz-134791.jpg 4 591 140

Platnéř série

1. díl >

Strach ovládl Staré Město pražské a není radno vycházet po setmění. Lidé si ale nejsou jisti životem ani za okovanými dveřmi svých domů. Jsou vyloupeny truhly cechů na Staroměstské radnici a rychtář Pardus si již začíná zoufat.

alabra
alabra
11.03.2024 4 z 5

První díl další historické řady pana autora, tentokráte se odehrává v Praze, pronikneme do světa řemeslníků, cechmistrů a cechů, neutěšené situace na staropražské radnici v době vlády Václava IV. a jeho oblíbenců z řad nižší šlechty. Hrdina se prokousává nespravedlností, nízkostí a podlostí svých nejbližších příbuzných, vedle hodné babičky nachází přízeň u cizích lidí ve svém okolí. Vše prošpikováno detektivním pátráním. Hezký poslech audioknihy, určitě budu pokračovat dalším dílem.

sgjoli
sgjoli
25.02.2024 4 z 5

Měla jsem chuť na nějaký historický román, a tak jsem sáhla po audioknize Platnéř od Františka Niedla. A jsem mile překvapena, protože tohle mne docela dost bavilo.
Spíš než čistý historický román je Platnéř historickou detektivkou, minimálně tenhle první díl. Líbilo se mi, že to ale nesledujeme čistě jen z pohledu vyšetřovatele Parduse, ale i z pohledu mladého kluka učícího se platnéřskému řemeslu, který v příběhu hraje velkou roli. A také podle něho se tahle série jmenuje.
Do jaké míry jsou historické reálie uvedeny správně, to říct neumím, nejsem historik. Ale to historické prostředí tu na mne působilo realisticky zpracované, tvořilo to zajímavé prostředí pro hlavní dějovou linku, ale přitom to nebylo na úkor děje samotného. Nerušilo to, nestrhávalo to pozornost.
Kniha je psaná velmi čtivě, jako audiokniha se mi to poslouchalo velmi dobře, plynulo to, měla jsem pořád chuť poslouchat. Hodně tomu pomohl i Matouš Ruml, který audioknihu namluvil.
Určitě budu v této sérii pokračovat, bavilo mne to. Za sebe mohu doporučit.


mila2411
mila2411
11.11.2023

Pěkné. Třetí setkání s FN, opět něco úplně jiného a znovu velice kvalitní výtvor. Historická Praha, troška krimi, uvěřitelný příběh. Oproti několika posledním knihám páně Vondrušky, ze kterých čišela nuda a beznaděj, bylo toto velice osvěžující počtení. Dám určitě i další díly...

Benny215
Benny215
10.10.2023 5 z 5

poslechnuto jako audio kniha,neuvěřitelný žrout času v dobrém :)

Johny_H.
Johny_H.
05.10.2023 5 z 5

Bráním se této knize dát 5/5 a upřímně by to kvůli přílišným jménům bylo na 4/5. Nic méně příběh je neuvěřitelně poutavý a i když nestíháte sledovat některé osudy velmi vedlejších postav jako já tak si tuto knihu užijete a proto přidávám jednu hvězdu navíc.

Bax9
Bax9
25.09.2023 5 z 5

Přečetla jsem od pana Niedla celou detektivní sérii s M.Dabertem, která se mi moc líbila, tak jsem si řekla, že zkusím i tu historii. :-) No a bylo to naprosto skvělé! Příběh je čtivý, napínavý i vtipný, kromě toho se i dozvíte řadu informací o fungování řemeslných cechů, řízení středověkého města a životě v tehdejší době. A následující dva díly této trilogie už můžu také doporučit, jela jsem celou trilogii v kuse. :-)

moudivlacek
moudivlacek
06.09.2023 5 z 5

Ani jsem tolik od tohoto příběhu nečekala, jako kolik jsem dostala. Příběh siroty platnéřského učně Lukáše, který má trpký život u tety a jejího muže mistra Zouly. Na začátku učení a ústrků pochopí, že ho práce baví a chce být v ní dobrý. Jenže zrovna nyní se musí nechtě připlést do připadu rychtáře, který se snaží pochytat bandu lapků.
Není to jen holé nezáživné vyprávění, ale teď už vím, jaký rozdíl je mezi učedníkem a tovaryšem. Kdo byl třeba takový pucléř, pravidla cechu platnéřů. Ale také s úsměvem vzpomenu na Pavoučka, selátko i Barnabáše. A plno dalšího.
Moc se těším na další díl.

tlllk
tlllk
23.08.2023 5 z 5

Autora sledujem už dlhšie a zatiaľ sa mi páčila väčšina z toho čo vydal a ani v tomto prípade nejde o výnimku. Hlavná postava postupne nadobúda svoje schopnosti podobne ako v počítačových hrách. Kostra príbehu nie je veľmi unikátna, ale práve tie detaily z toho robia nevšedný zážitok. Ako audio zvládnuté za jeden deň. A fakt som si myslel že Platnéř je slovo odvodené od plátna

soupik2012
soupik2012
23.05.2023 5 z 5

Dobrodružný román, který mi v dějové lince s Lukášem, velmi připomínal fantasy sérii Hraničářův učeň. Tato dějová linka mě velice bavila a nemám jí moc co vytknout. Pohádkově laděný příběh nás zavede do Prahy a seznámí nás s tehdejší prací platnéřů. Bylo to velice zajímavé a jenom nerada jsem nuceně přecházela do druhé dějové linky, která nabízí detektivní, pro mne mnohem méně zajímavou část této knihy. Jak to tak již bývá, tak se tyto dějové linky nakonec protnou. Jestli knize mám něco vytknout, tak je to příliš uspěchaný a málo věrohodný závěr. Celkově jsem ale velmi spokojená a pan Niedl opakovaně prokázal, že umí napsat velice poutavý příběh. Hned na začátku jsem se zmínila o podobnosti s Hraničářovým učněm. Tento pocit ještě umocňuje fakt, že tuto audioknihu načetl velice dobře stejný narátor a to pan Matouš Ruml.

ivoiro
ivoiro
18.05.2023 5 z 5

Tato kniha představovala příjemný oddech.

Permoník368
Permoník368
16.04.2023 4 z 5

Platnéř je první knížka od Františka Niedla, kterou jsem přečetl, a mohu říci, že jsem spokojený. Děj historického románu je dobrodružný, akční, místy až trochu překombinovaný. Odehrává se ve staré Praze za časů krále Václava. Oceňuji nahlédnutí do zákulisí platnéřského řemesla a dobových technik. I když kniha není v žádném případě filosofický traktát, nepostrádá pár myšlenek, nad nimiž stojí za to se zamyslet a zapsat si je.

DericCaster
DericCaster
10.04.2023 5 z 5

Už dlouho jsem si říkal, že bych si přečetl něco s historickým podtextem. Moje manželka mne vyslyšela a tuto knížku jsem dostal k narozeninám. A výsledek? Knížka se mi velmi líbila. Je to vlastně detektivka, jen je situována do stredověké Prahy. Knížka se velmi dobře četla a ani náznakem nenudila a bohužel už teď je mi jasné, že do naší - bohužel již trochu přeplněné - knihovny přibudou i ostatní knihy z této série a i jistě jiná autorova díla. Děkuji!

Airelle
Airelle
18.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Opět další zastavení v audiotéce a moje letošní druhé setkání s audioknihou a historickým románem. Platnéř se může pochlubit skvělým přednesem Matouše Rumla a nádherným popisem středověké Prahy. Nemůžu opomenout, že jsem o cechu platnéřském slyšela poprvé. Líbilo se mi, že jsem mohla nahlédnout do fungování tehdejších pražských radních.

Platnéř je taková historická pohádka pro dospělé, která se Vám rozhodně bude líbit, i když historické romány nečtete. Nechybí tu ani napětí, to když se objeví krimi zápletka s vraždami a ukradenými cechovními dokumenty. Hlavní postavou je Lukáš, synovec platnéřského mistra, který je sirotek, a tak je jeho postavení v rodině velmi nezáviděníhodné.

Knihu, potažmo audioknihu, mohu jen a jen doporučit. Už se těším až si poslechnu i další díly.

Pamatuj, že před ničím neutečeš, a co se má stát, stejně si tě najde. Je to vůle Boží. Chovej se tak, abys byl připraven. A Lukáš věděl, že není zase až tak bezmocný.

jarin58
jarin58
14.03.2023 4 z 5

Lukáš je prima kluk a už se těším na další jeho dobrodružství.

Standa24
Standa24
01.03.2023 4 z 5

K Platnéřovi jsem se dostal po přečtení několika dalších knih od F. Niedla a opět jsem nebyl zklamán. Příběh příjemně plyne, nechybí napětí ani náhled do fungování cechů na konci 14. století. Jen je škoda, že text neprošel větší korekturou a obsahuje občasné chyby.

mythos91
mythos91
20.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Listiny několika cechů na Starém Městě pražském byly ukradeny. Rychtář Pardus se snaží celou věc vyšetřit a viníky potrestat, ale organizovaná banda úřaduje a šíří kolem sebe strach. Několik lidí už zaplatilo životem. I jemu jde o život. Klíčového spojence nachází v platnéřském učňovi Lukášovi.
Misky vah se neustále překlápí, po setmění není nikdo v bezpečí, štěstěna je vrtkavá…

Citace:
„Pamatuj, že před ničím neutečeš, a co se má stát, stejně si tě najde. Je to vůle Boží. Chovej se tak, abys byl připraven. A Lukáš věděl, že není zase až tak bezmocný.“

Kackac77
Kackac77
29.12.2022 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu na doporučení. Není to můj obvyklý žánr, ale překvapivě mě to bavilo. Příběh byl moc hezký. Pavoučka (hlavní postavu) jsem si moc oblíbila. Určitě zkusím další díl.

Mabie
Mabie
28.12.2022 4 z 5

Audioknihu jsem si vzala na základě doporučení manžela, jehož je možno nazvat fanouškem Niedla. Není to úplně můj žánr, ale jsem mile překvapena.
Je to čtivý, oddechový příběh ze staré Prahy, kdy naše hlavní město bylo ještě třemi městy pražskými. Dozvíme se spoustu zajímavostí o tom, jak fungují jednotlivé cechy (na prvním místě samozřejmě ten platnéřský) a řemesla, jak fungují jednotlivé rodiny. V průběhu děje se setkáme se sympatickými hrdiny i zákeřnými vrahy, není nouze o tupce nebo křivé povahy, stejně jako občas překvapí slušnost a zásadovost některých “antihrdinů”. A samozřejmě dojde i na nesobeckou lásku. Stručně řečeno: je to nenáročné odpočinkové čtení, okořeněné notnou dávkou svěžího humoru.
Vzhledem k audioknize musím zmínit také Matouše Rumla, kterého po řadě vyslechnutých audioknih považuji za jednoho z našich nejlepších interpretů.
Jdu na pokračování - tentokrát s Pavoučkem odjíždím ze smutných Čech do slunné Itálie.

Petrasuvicka
Petrasuvicka
15.12.2022 3 z 5

Měla jsem velké očekávání vzhledem k doporučení a zdejším komentářům. Ale výsledek, Platnéř jako celek, mě zklamal.
Ze středověku mám už dost načteno, takže tvrzení v některém komentáři níže, že Niedluv středověký počin nezvelebuje dobu do růžova, ale taky smrdí, je hodně prestreleny. Kde na vás doba dýchne smrdutým dechem, kde doslova tečou sracky ulici i senkem, je série Kapitán Stein a notář Barbaric od Juraje Cervenaka. I Schongau z Katovy dcery páchne hůř než Platnéř.
Čtivé to celkem je, ale nemůžu se zbavit dojmu, že detektivní zápletka se řeší jen tak mimochodem, pátrání kdovijak propracované není, za to kapitoly o řemeslu a cechu ano, ty mě velmi bavily a dozvěděla jsem se spoustu nového.
Kdyby to bylo bráno samostatně jako příběh platnere Lukáše bez té rádoby detektivky, tak je to super a hodnotím mnohem lépe. Ale přes co mi vlak nejel, byly nedokončené věty. Možná... Že by... Ale kdoví... No radši nemyslet....
Uf, že mě ale vytacely na každé stránce. Další díl číst nebudu.

Ailee
Ailee
13.11.2022 4 z 5

Tohle mě velmi bavilo. Hlavní postava mi skvěle sedla svou povahou i nezdolností navzdory osudu. Rozhodně se pustím do dalších dílů.
Naposloucháno v audioverzi, moc dobře namluvené.