Babsie Babsie komentáře u knih

☰ menu

Pomalu hořící oheň Pomalu hořící oheň Paula Hawkins

Název sedí, všechno se odehrávalo fakt moc pomalu. Vlastně se něco začalo dít až na úplném konci. Žádné napětí, většinu knihy žádné zvraty, žádné sympatické nebo zajímavé postavy. Musela jsem se do čtení nutit a dlouhé odstavce bez dialogů přeskakovat. Vadila mi i bezútěšná, stísněná atmosféra, příběh byl jednoduše příliš depresivní.

Nevím, jestli byl konec opravdu trochu uspokojivý, nebo jestli jsem jen byla ráda, že mám konečně klid, nakonec ale hodnotím dvěma hvězdami alespoň kvůli tomu.

01.10.2023 2 z 5


Sny Sny Richelle Mead

Myslela jsem, že horší než předchozí díl to být nemůže. Takhle kniha ho ovšem překonala. Větší bizár jsem ještě nečetla. "Děj" je nesmyslný a k smrti nudný, všechny postavy na přesdržku, až je vám líto, že jsou většinou nesmrtelné. Nechápu, že tohle autorka napsala a myslela to vážně.

Každá myšlenka, každá zápletka, každá postava a každý dialog mě iritovali. Musela jsem přeskakovat tak moc, že jsem ve finále přečetla asi dvě třetiny knihy. Dalšími dvěma díly jsem se prokousala ještě rychleji, a jsou ještě bizarnější, pokud je to vůbec možné. Pokud čekáte něco jako Vampýrskou akademii, od těchle knih se držte dál.

14.05.2023 1 z 5


Na vrcholu Na vrcholu Richelle Mead

(SPOILER) Velký pokles od prvního dílu, váhám mezi jednou a dvěma hvězdičkami. Kniha se ale čte dobře a lákají mě další díly, takže dávám hodně těsné dvě. Hlavní dvě příběhové linky, jsou obě neskutečně nudné. U jedné hned od začátku víte, jak dopadne, u druhé zase víte, že vyplyne tak nějak do ztracena a vlastně nebude mít žádný smysl. Pustím se do dalšího dílu a pokud bude stejně špatný jako tenhle, sérii nedočtu, i když ji mám celou doma a autorky jiné knihy zbožňuji. Občas jsem se musela do čtení nutit, většina příběhu byla naprosto zbytečná, spousta chyb v textu a krkolomných vět, hlavní hrdinku jsem nemohla vystát a stejně tak další dvě hlavní postavy. Naprosto nesmyslný konec.

SPOILER: Tak Sethovi vůbec nevadí, chodit s démonem, který ubližuje lidem. Ok, divný ale tak jo. Vůbec mu nevadí, že ho podvedla. Ok, ještě divnější, ale beru, i takoví lidé jsou. Ale že jí řekne, že je vlastně rád, že spala s jiným, protože si pro jednou mohla sex užít, zatímco jindy je to jak kdyby byla znásilňovaná? Však ona je ten, kdo ubližuje lidem, pokud někdo někoho znásilňuje, tak je to ona. Nevím jestli je tohle jen názor Setha, a tím pádem je ještě větší kretén, nebo se nám i autorka snaží podsunout, jaká je Georgina vlastně chudinka, ale nežeru to. KONEC SPOILERU

12.05.2023 2 z 5


Trápení Trápení Richelle Mead

(SPOILER) Zábavné čtení, příběh mě dokázal udržet zaujatou a napjatou. Bohužel, zvrat šel vidět na kilometry daleko, hlavní hrdinka byla dost nesympatická a často jsem její chování a myšlenky nechápala. Přesto mě kniha překvapila i rozesmála. Ještě musím zkritizovat překladatele, protože se v knize často vyskytují krkolomné věty nebo vyloženě špatné překlady. Takový průměr, k dalším dílům naláká.

SPOILER: Kdo by čekal, že ten největší kretén, bude hlavní padouch? Však byl podezřelý od začátku a zvedal se mi z něj žaludek. Absolutně nechápu co na něm Georgina viděla. Pořád jsem doufala, že mě konec nějakým způsobem překvapí a ono bohužel nic. KONEC SPOILERU

12.05.2023 3 z 5


Bez lásky Bez lásky Alice Oseman

Většinou čtu fantasy, takže bych normálně po takové knize asi nesáhla. Jako někdo, kdo se identifikuje jako aromantička už skoro 7 let jsem však nemohla odolat knize s aromantickou hlavní postavou. Vůbec jsem nebyla zklamaná, autorka realisticky a čtivě popsala cestu k sebepochopení a sebepřijetí, kterým si všichni procházíme. Ještě nikdy jsem se nedokázala tolik vcítit do hlavní postavy, tenhle příběh přesně ukazuje, proč je reprezentace tolik důležitá.

Příběh zaujme, pobaví i rozesmutní a donutí se zamyslet. Kniha byla skvěle napsaná pro mladé publikum, přišlo mi, že autorka opravdu chápe vysokoškoláky, což oceňuju. Mohla být možná o něco kratší, některé části úplně vynechané, hodně už se potom opakovaly stejné myšlenky a témata. Závěrečné kapitoly, které hodně poukazovaly na platonickou lásku mě dojaly a dodaly optimismus do budoucnosti. Líbilo se mi pozitivní zakončení. Příběh na pozadí mě upřímně moc nezaujal ale beru to tak, že důležitější je myšlenka knihy.

Neumím si představit, jak bude knihu vnímat někdo, kdo není aromantik a/nebo asexuál, ale přišlo mi, že všechno bylo vysvětleno srozumitelně, a že si v knize každý může najít to svoje, takže rozhodně doporučuji. Jsem ráda, že takové knihy vznikají, umím si představit, že příběh pomůže mladým lidem objevit svoji orientaci. Přece jenom zdrojů o aromantismu a asexualitě je u nás pořád málo.

11.04.2023 4 z 5


Ztracená Bílá kniha Ztracená Bílá kniha Cassandra Clare (p)

Fajn pokračování série Nejstarší kletby. Zábavné, napínavé, trochu jednoduché, ale se skvělými postavami a humorem. Těším se na poslední díl.

09.11.2022 3 z 5


Královna povětří a temnoty Královna povětří a temnoty Cassandra Clare (p)

Super ukončení série, bohužel bylo v příběhu zase dost částí, které jsem musela přeskakovat a hlavní "záporák" mě nebavil vůbec. Musím ale říct, že postavy jsem si hrozně oblíbila a zajímalo mě, jak to s nimi dopadne, kniha byla napínavá, zábavná a pořád překvapovala, konec naprosto skvělý a láká k dalšímu pokračování, na které si bohužel nějakou dobu počkáme. Přestože to byla skvělá série, podle mě trošku pokulhává za Nástroji smrti a Pekelnými stroji.

26.10.2022 3 z 5


Pán stínů Pán stínů Cassandra Clare (p)

Hodnotím o něco lépe než předchozí díl, přestože jsem taky občas musela přeskakovat, byla jsem mnohem napjatější, příběh víc zaujal a překvapil, postavy a vztahy se více rozvinuly a daly se lehce oblíbit. Autorčiny knihy mě vždycky donutí se zamyslet a prožít všechny možné emoce, aniž by tím ztrácely na vtipu a akci a tahle nebyla výjimkou. Musím ocenit propojenost celého Shadowhunters světa. Hned jsem navázala posledním dílem. Co mi trochu vadí je, že mi Kohorta jako hlavní padouch nepřipadá uvěřitelná a její celková motivace je až moc podobná cílům Kruhu, takže si občas přijdu, že nečtu nic nového.

13.10.2022 4 z 5


Paní půlnoci Paní půlnoci Cassandra Clare (p)

Kvalitní začátek nové série ze světa lovců stínů. Nebavila mě tak, jako jiné autorčiny knihy, přesto jsem spokojená a těším se na další. Začátek mi přišel příliš dlouhý a dokonce jsem musela několikrát přeskakovat dlouhé odstavce, kde mi přišlo, že se nic nedělo. Hlavní zápletka mi přišla průhledná a trochu slabší než v ostatních knihách ale pořád dost zajímavá a plná napětí. Postavy mi sice přišly dost hloupé ale jinak sympatické a dobře vykreslené. Konec byl perfektní a hned mě nalákal k dalšímu dílu.

07.10.2022 3 z 5


Baneovy kroniky Baneovy kroniky Cassandra Clare (p)

Povídky za mě průměrné, nic moc zajímavého jsme se z nich nedozvěděli, přesto se moc dobře četly a pobavily. Některé mi přišly dost zbytečné ale jiné doplňovaly příběhy, které už známe. Magnus je skvělá hlavní postava a vždycky si o něm ráda přečtu víc.

07.10.2022 3 z 5


Rudé svitky magie Rudé svitky magie Cassandra Clare (p)

Zábavná kniha, která doplňuje příběh Aleca a Magnuse, příběh však nebyl tak zajímavý a napínavý jako ostatní z tohoto světa a navíc trochu předvídatelný. Rozhodně ale doporučuju, hlavní postavy si nejde neoblíbit.

12.09.2022 3 z 5


Počátek Počátek Dan Brown

Za mě super zábavná kniha, která ale zdaleka nedosahuje ostatních Brownovek. Jediný z jeho příběhů, o kterém bych řekla, že je předvídatelný. Celou dobu mi přišlo, jako bych to už četla a žádné velké překvapení se nekonalo. Nebyla jsem tolik napjatá jako u ostatních a začátek mi přišel příliš dlouhý. Celé velké tajemství ohledně prezentace nebylo tak zajímavé, Edmondův příběh také ne a ostatní postavy už vůbec. Ale bavila jsem se, je to napsané skvěle jako vždy, krátké kapitoly nutí člověka číst dál a zároveň může kdykoliv přestat, když potřebuje knihu odložit. Téma vzniku života a prostředí Španělska se mi moc líbilo.

30.05.2022 3 z 5


Lady Fuckingham Lady Fuckingham Oscar Wilde

(SPOILER) Jako jo, nebylo to o ničem ale bylo to docela zábavné čtení. Na začátku jsem byla dost překvapená, jak otevřeně je takhle starý příběh vyprávěn. Kam se hrabou moderní fanfikce. Občas to tedy bylo moc zvrácené i pro otřelé povahy (incest, pedofilie, znásilnění, sadomaso,...). Ke konci už se autor dost opakoval.

Je to sice porno, a tak nemůže člověk očekávat přílišnou realističnost, ale i tak mi přišlo, že čtu o nějakém alternativním světě, kde neexistuje těhotenství a pohlavní choroby, každý může hned po orgasmu jet dál, klidně desetkrát za sebou, lidé běžně cítí, jak "praská" panenská blána, všichni omdlévají bolestí a u toho zažívají mnohonásobné orgasmy a každý je bisexuální.

Poučení z příběhu: Mládeži, neoddávejte se vášnivým milostným hrátkám se svým manželem a jeho třemi milenci, jinak onemocníte a umřete.

30.05.2022 2 z 5


Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Karel Čapek prostě nezklame, všechna jeho díla jsou čtivá a nadčasová. Vhodné i do povinné četby pro maturanty.

18.05.2022 4 z 5


Drakula Drakula Bram Stoker

Nesmrtelná klasika, která zaujme i po více než 100 letech. Velmi napínavý, zábavný příběh, postavy, kterým fandíte, temná atmosféra.

18.05.2022 4 z 5


Žena v bílém Žena v bílém Wilkie Collins

Napínavé, zábavné, jednoduché čtení.

18.05.2022 4 z 5


Kód horečky Kód horečky James Dashner

Přestože jsem se na tuhle knihu hrozně těšila a dozvěděla jsem se přesně to, co jsem chtěla, vůbec mě nebavila. Hlavní série by se bez ní obešla. Původní trilogie vnášela do dystopického žánru něco originálního, tenhle díl však celý příběh úplně obrací v něco, co už bylo stokrát napsáno. Pořád ale lepší než první prequel, který jsem ani nedočetla.

18.05.2022 2 z 5


Strach Strach Jozef Karika

Na Trhlinu to nemá, ale stejně jako ona si zachovává napětí a strašidelnou atmosféru. Trochu pomalé, jednoduché, občas se dost opakuje a příběh není zrovna nejoriginálnější ale velmi zábavné čtení, při kterém mrazí v zádech.

14.05.2022 3 z 5


Volání vlka Volání vlka Anthony Ryan

S tím, že se vracíme ke kvalitě prvního dílu nesouhlasím, přesto to bylo zábavné čtení. Příběh se mi líbil, jen mě mrzelo, že nevidíme osudy postav, které zůstaly v království, a že pozorujeme kvanta bitev místo intrik a tajemství. Super bylo zase číst jen z jednoho pohledu, to knize dodalo na napínavosti. Velmi zajímavý konec, který vyzývá k dalšímu dílu.

10.05.2022 4 z 5


Černá píseň Černá píseň Anthony Ryan

Se zakončením jsem spokojená, s finální knihou až tolik ne. Mohla by být klidně o polovinu kratší, ty nejzajímavější části měly být rozvedené víc a putování a válčení klidně o něco míň. Nepamatuju si, že bych někdy u knihy až takhle přeskakovala. Občas jsem se musela do čtení nutit, což mě hrozně mrzelo. Taky jsem zklamaná, že se neobjevilo víc postav z předchozích dílů. Nakonec hodnotím jako průměr. Jsem zvědavá, jestli tohle je opravdu konec Vélinova příběhu.

10.05.2022 3 z 5