Černá píseň

Černá píseň https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476610/bmid_cerna-pisen-6cb-476610.jpg 4 260 39

Čepel krkavce série

< 2. díl

Vyvrcholení příběhu Vélina Al Sorny Ocelová horda, armáda fanatiků vedená válečníkem, který o sobě tvrdí, že je vtělený bůh, zpustošila Ctihodné království a valí se přes celý Dálný západ. Temného rytíře Kehlbranda nedokáže zastavit nikdo. Nikdo jedině snad Vélin Al Sorna. Vélin opět získal svůj dar. Jeho nová píseň je však kupodivu černá, plná nenávisti a lačnící po krvi. I když mu pomáhá, v bitvách jej mění v neporazitelný vraždící stroj, který své nepřátele likviduje bez jakéhokoli slitování. Vélin se obává, že se z něj stává netvor, a hledá na svou píseň lék, zároveň však musí i s přáteli a s pomalu se formující armádou Kehlbrandových odpůrců prchat dál a dál na jih. Na konci spletitého děje plného překvapení a akce dochází k závěrečnému souboji mezi tygrem a vlkem... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Host
Originální název:

The Black Song , 2020


více info...

Přidat komentář

Iva095
07.04.2024 4 z 5

Už bylo načase zakončit celý příběh z Vélinem. Začínalo to být na mě už celkem zdlouhavé a přestávala jsem se soustředit.
Černá píseň byla o dost lepším závěrečným dílem než Královna ohně.
Z vedlejších postav jsem si oblíbila jen Nortaha a tak nějak jsem doufala, že se mi podaří oblíbit si i Šerin, ale to nevyšlo štvala mě celou dobu.
Autorovi knihy se skvěle čtou a já se těším na pokračování Úmluvy oceli.

monkal
18.02.2024 4 z 5

Tak druhou sérii s Vélinem mám dočtenou a bylo to zase něco úplně jiného než předchozí série Čepel krkavce. Vélin nám zastárnul a doléhá na něj tíha předchozích let. Pár postav je stejných jako v předchozí sérii, ale většina je nových. Bohužel nemohu říct, že by zde kromě Vélina byla jiná postava, kterou by si člověk oblíbil. Konečně se dostáváme blíže k vysvětlení, proč Vélina celým jeho životem provází vlk a jak je to vlastně s jeho dary. Objevuje se zde jeden Vélinův starý známý, který jej nemá zrovna v oblibě, ale nakonec nemůže zůstat stranou a přičiněním hlavního hrdiny je vtažen do víru dění.
Je to dobrá kniha, ale že bych se k této celé sérii opakovaně vracel, to asi ne. Jedno přečtení bohatě stačilo, leda by se objevila další kniha z Vélinova světa a potřeboval bych si oživit nějaké dějové linky. A to mě přivádí k úvaze, co s postavou do budoucna. Pokud by takto celý příběh skončilo, má za mě dobré ukončení. Pokud by chtěl autor do budoucna ještě Vélinovu linku nějak rozvíjet, byl bych velice opatrný, aby ji nezkazil. Dokázal bych si představit jinou postavu (nevím sice kterou, ale ...), a Vélin by zde byl jen jako vedlejší postava.


HynekBee
10.09.2023 3 z 5

Tak já vám nevím. Vélin - moje srdeční záležitost. Bohužel jsem se několikrát musel nutit knihu dočíst. Myslím, že už by to chtělo zakončit. Co dodat, v této knize neblo nic převratného, co by mě upoutalo. Zase bitvy, zase přesuny někam ... A pokračování asi v dohlednu. No možná si to přečtu, avšak jen kvůli Vélinovi a nostalgii pramenící z prvních dílů.

SUC185
21.08.2023 4 z 5

Vyvrcholení další série s Al Sornou, kdy se mu podaří získat zpět píseň, ale ne svou a ta ho přivádí na scestí a nutí dělat věci, které by neudělal (nebo by si myslel, že by je neudělal).
Opět dobře čtivé a chválím ukončení po dvou knížka, další natahování už by nemělo smysl a bylo by otravné. Vyprávění mezi jednotlivými částmi byla často lepší než některé kapitoly a dokonce se teď autorovi podařil i samotný konec.

ps. Ryan by mohl napsat (shrnout) život Nortaha, protože jeho osud mi nyní v knížkách připadá daleko zajímavější a určitě by byl i dost čtivý.

VincentPodmore
05.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Tak tohle byla jízda. Ale co také jiného čekat od Ryana a jeho Vélina, jehož příběh z první trilogie je nezapomenutelný.

Musím vyzdvihnout Kehlbranda. Záporná postava, jak má být, s neskutečnými charakterovými vlastnostmi a jasným cílem už od začátku. Jako postava mě bavil až neskutečně a já nevěděl, jestli ho milovat nebo nenávidět. Rozhodně si myslím, že to finále mělo být daleko epičtější. Chtělo to daleko lepší souboj, než ten, který proběhl.

Vélin nezklamal. Sice jeho komplex superhrdinství mi občas lezl na nervy už v původní trilogii, ale aspoň se nevychýlil ze svého charakteru. Na něm mě dozajista bavila černá píseň, která celé jeho postavě dodávala skvělý rozměr a jeho vnitřní souboje mě rozhodně bavily.

Obvarovy zápisy byly skutečným hřebem. Odhaloval, co se děje na druhé straně souboje a jeho popisy byly plynulé a krásně se četly (ostatně jako celá kniha). Jeho osud mě nijak nezklamal.

Za Luralyn jen palce hore. Skvělá postava, hodně propracovaná. Rozhodně mě bavila.

Zklamáním se pro mě stal Caj Lin. Nevím proč, ale od toho jednoho okamžiku, který před půlkou knihy nastal, začal klesat na žebříčku mých oblíbených postav. Možná za to mohl fakt, že nabíral na moci a uvědomoval si svoje postavení, což začalo přetavovat jeho charakter.

Kniha byla skvělá, na původní trilogii samozřejmě obsahem nedosáhla (možná za to mohl fakt, že mi na těch zemích zase tolik nesešlo jako v původní trilogii), nicméně obrovské plus za zápornou postavu, za černou píseň i za vykreslení toho, jak moc dokáže člověka změnit k nepoznání. Mínus rozhodně za Šérin, která mě svým vystupováním štvala, za zdlouhavé a v konečném důsledku i zbytečné pasáže, bez kterých by se vývoj obešel, a za finále, které by si rozhodně zasloužilo víc času. A taky možná dětinsky i za to, že jsem doufal, že se objeví Lyrna, která je pro mě i po všech těch letech, kdy jsem naposledy četl původní trilogii, jednou z nejsilnějších ženských postav vůbec.

Přece jen ale dávám pět hvězd, protože tenhle svět miluju, stejně jako Vélina, Nortaha a další známé i méně známé postavy.

Mabie
07.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Vzhledem k tomu, že jsem první díl série četla již před delší dobou, a množství osob a jmen je značné, vrátila jsem se k Volání vlka znovu a na Černou píseň navázala tak, jak jsem měla. Bylo to jen dobře.
Tak jako u ostatních dílů je kniha velmi obsáhlá, po kratším pomalému úvodu i čtivá a nejen hlavní postavy jsou výborně propracované (opravdu moc se mi v tomto dílu líbili jednotliví řádoví bratři a sestry). Oproti předchozím příběhům Vélina al Sorny jeho "šílenství písně" přináší tentokrát ještě více krutých akcí, ale ve hře je osud celého světa, což se diplomacií nevyřeší. Velmi oceňuji závěrečný boj vlka s tygrem, kdy rozhodnutím autora Vélin nemusel prvoplánově zabít svého největšího soka osobně. To jsem velmi uvítala.
Po původní trilogii (Píseň krve je asi jedna z nejlepších fantasy knih, které jsem kdy četla) je tato série trochu slabší, ale pořád výborná. Všechno je ukončené a přesto otevřené a tak to má v těchto knihách být.
"Čas - pomyslel si Vélin a vzpomněl si na své první setkání s opatem - je zároveň drahocenný i bezcenný, je věčný i prchavý".
Tak uvidíme, jestli čas přinese další příběhy tohoto epického bojovníka. Já v to doufám.

Lutzinka
18.03.2023 4 z 5

To se tak těžko hodnotí...
Já miluju tenhle svět, miluju Vélina, miluju Nortaha, miluju Vélinovy koně a nesnáším Šerin...
(Byla bych raději, kdyby Šo Caj zůstal v původní verzi)
Trochu mi vadily ty masakry podepřené Vélinovým "šílenstvím písně" a chyběly ty epické šermířské souboje, takže závěrečný boj tygra s vlkem mi prostě nepřišel dost uspokojující.
Přesto, pokud vyjdou další díly, tak je stejně všechny přečtu z úcty k dílu prvnímu, který už navždy zůstane nedosažitelným.

petrulka
17.03.2023 3 z 5

Tak já nevím...je tam velká, veliká nostalgie, hlavně, co se Vélina týče. Ale! Šerin jsem moc nepoznávala a často nechápala její jednání. Další postavy jsou v podstatě utopené v ději. Tento díl je opět v podstatě jen o válce, zrovna tak, jak je tomu u posledního dílu předchozí trilogie. A závěr, jedno velké rozčarování. Čekala jsem grandiózní finále, souboj tygra a vlka, něco epického. No, takže jedna malá útěcha v úplně posledních větách a naděje, že se snad znovu setkám se svým mega oblíbencem Pletačem :-)

jjanca
20.02.2023 5 z 5

Tentokrát som sa poučila a tento diel som začala čítať takmer hneď po prečítaní Volání vlka. Dobre som urobila, lebo som sa do príbehu dostávala ľahko a netrvalo mi dlho sa zorientovať. Táto časť bola opäť skvelá! Veľmi sa mi páčila prvá časť, ktorú Vélin strávil v Chráme Kopí a musel plniť úlohy, aby sa dostal cez všetky poschodia. Pripomenulo mi to (nostalgicky) prvý diel (Píseň krve) a ako sa Vélin cvičil v Ráde. Za mňa málo Nortaha, pre ktorého mám slabosť, ale aj tak to bolo skvelé. Je mi ľúto, že už je koniec, celá táto séria je pre mňa srdcovka a tak nejak tajne dúfam, že by mohlo byť pokračovanie.

teresz.c
19.02.2023 5 z 5

Máme tu další díl a trochu strach, že to už přece nemůže být tak dobré...ale ouvej..velká chyba :) a je to stále stejná jízda.
Možná mě jen trochu zklamal závěr, kdy jsem čekala nějaké velké odhalení a ono bohužel nepřišlo. Přesto je ale pro mě série stále jedna z nejlepších, kterou jsem kdy četla a v koutku duše doufám, že se s Vélinem al Sornou ještě setkáme.

Veromika
16.02.2023 5 z 5

Tak mám dočteno a musím říct, že mi bylo ctí být součástí příběhu Vélina al Sorny. Z celé ságy o Vélinovi jsem byla nadšená, někdy to bylo trochu složité na čtení, ale budu ráda, když se ještě jednou vydám na tuhle cestu a sérii si znovu přečtu.

Fidelnifion
03.02.2023 5 z 5

Velmi pěkný návrat do světa Al Sorny. Tempo vyprávění zůstává stále vysoké a kniha se čte jedním dechem. A hlavní záporák je opravdu zajímavý.

denniys
01.02.2023 5 z 5

Něco mi říká, že to ještě není konec, že Vélina ještě potkám.. a pokud se tak stane, budu jen ráda.. Černá píseň přinesla okamžiky, kdy jsem se tetelila blahem, zároveň nám to občas zadrhlo.. Ryan umí, to víme všichni, ale tady v závěru chyběla jakási epičnost..již v průběhu knihy nám naservíroval skvělé bitvy a tudíž čekáme to pověstné "wau" na konci.. pozor spoiler : a ono hle, je hotovo, Kehlbrand je poražen a zabit rukou své "milované" sestry a možná si to ani neuvědomil, jak rychlé to bylo..vlastně jsem čekala i zápas vlka s tygrem a všeho trochu víc.. I přes to hodnotím plným počtem - navdory všem výtkám se jedná o skvělé fantásko!!!

Hor89
05.01.2023 3 z 5

Závěrečný díl příběhu Vélina Al Sorny - stejně jako u předchozích dílů se kniha skvěle čte, hlavní postavy i svět jsou propracované a děj napínavý. Bohužel je ale příběh neoriginální a natahovaný, a závěr je (podobně jako u Královny ohně) až zbytečně krátký - závěčná bitva a hlavně souboj Vélina s hlavním záporákem mi přijdou moc rychlé a trochu odbyté.

0anet0
03.01.2023 3 z 5

Příběh Vélina jsem si od první knihy naprosto zamilovala. Ale stejně tak jako se Písni krve nemohly vyrovnat další knihy v sérii, tak se Volání vlka nemohla vyrovnat tato kniha. Mám ráda Ryanův styl vyprávění, ale Černá píseň mi přišla zbytečně zdlouhavá a tak nějak bez nápadu. Konec byl na mě moc rychlý a chaotický a kniha postrádala nějaké pořádné zakončení. Nic to ale nemění na tom, že Vélinův příběh je pro mě jednou z nejoblíbenějších fantasy story.

Janadvorackova
23.12.2022 4 z 5

Chvíli trvalo, než jsem si vzpomněla na detaily konce předchozího dílu. Tolik k tomu, jak číst série - pokud možno rychle za sebou.
Na jednu stranu by bylo vhodné kupovat knihy, jak vycházejí prostě proto, aby mohly vyjít další... Ale jak to udělat, když máte mezi díly pár měsíců pauzu a mezi tím čtete hromadu dalšího... Uf, krutý úděl čtenřů.

V příběhu se střídají dvě linky: Velinova a ta popisující řádění Temného.
Oboje je dosti krvavé a mnohdy brutální, což mi nevadilo. Řeší se osud celého světa, to se bez obětí neobejde. V příběhu mi ovšem chyběla jistá dávka rozmanitosti. Abyste chápali, dějově bylo obsaženo nejspíš vše, co bylo třeba, ale tak nějak... jednotvárně.
Stejně jde ale o výbornou sérii, kterou můžu jen doporučit.

kalache
22.12.2022 5 z 5

...vlk si zaslouží pět hvězd! I když drobátko protekčních...

josef2900
18.12.2022 3 z 5

Rozhodně lepší zakončení, než původní trilogie.

nai.ivka
21.11.2022 4 z 5

Nevím co dál s Vélinem, už to doufám stačilo. Ze všeho se dostal až moc snadno. Hodně bitev, hodně násilí, ale ne tak spletité jako předchozí díly. Unaveně zavírám knihu.

Jandýs
30.10.2022 3 z 5

Pribeh je kvalitni svym vypravnym smerem, postavami, ale pro me to bylo velice zdlouhave cteni. Ctu posledni dily jen, abych se dopracovala ke konci pribehu a zadna pasaz me neohromila natolik,abych si rekla, ze potrebuji pokracovani nebo jsem z knihy unesena.

Autorovy další knížky

Anthony Ryan
skotská, 1970
2014  92%Píseň krve
2018  77%Oheň probuzení
2016  78%Královna ohně
2015  89%Pán věže
2020  86%Volání vlka

Kniha Černá píseň je v

Právě čtených7x
Přečtených360x
Čtenářské výzvě34x
Doporučených22x
Knihotéce246x
Chystám se číst132x
Chci si koupit57x
dalších seznamech2x