Ztracená Bílá kniha

Ztracená Bílá kniha https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480605/bmid_ztracena-bila-kniha-IKj-480605.jpeg 4 116 16

Magnus Bane a Alek Lightwood si žijí spokojeně. Alespoň do té doby, než se dva jejich staří známí vloupají jedné noci do Magnusova bytu a ukradnou mocnou Bílou knihu. Magnus s Alekem musí okamžitě všeho nechat a pronásledovat zloděje do Šanghaje. Tam je Magnus poraněn záhadnou magickou zbraní, jež mění samotnou podstatu jeho schopností. Naštěstí mají s sebou posily v podobě Clary, Jace, Isabely a Simona. V Šanghaji se dozvídají, že na ně číhá hrozba daleko zlověstnější než nějaká krádež. Magnusovy magické schopnosti ztrácejí stabilitu, a pokud se nepodaří zastavit příval démonů deroucí se do města, budou je možná muset pronásledovat až ke zdroji – do samotné říše mrtvých.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , #booklab
Originální název:

The Lost Book of the White , 2020


více info...

Přidat komentář

luculi
13.08.2023 3 z 5

Nejstarší kletby jsou fajn návratem do světa lovců stínů a to i především díky tomu, že jsou tu pevně dané struktury ve vztazích. Alek a Magnus, Clary a Jace, Simon a Isabella. Což je neskutečný oddych, když čtenář ví, na čem je, a může se soustředit na děj. Za to jsem vděčná.

Tentokrát se všechno točí kolem Číny a Šanghaje, kde probíhá hlavní problematika. Takže došlo i na změnu prostředí a trošku čerstvější oživení. Dostane se nám i vysvětlení, jak a s kým čínští lovci jsou pokrevně spříznění, což mi přišlo lehce vtipné. Jen číst ty čínské názvy a jména mě trošku zpomalovalo. Nicméně došlo na zmínky o lovcích stínů a démonech, kteří vystupovali v nedávno čtené sérii Poslední hodina a takové provázání mě neskutečně baví...

Bohužel ale po dočtení mám pocit, že se toho zase tolik nestalo. Děj uplynul vcelku rychle, k nějakému tomu boji taky došlo, ale nemám pocit, že se z toho vytřískalo maximum, protože autorka zvládá napětí mnohem lépe. A tady jsem napnutá ani nijak překvapená nebyla. Humor někdy působil na sílu a navíc jsem díky tomu měla pocit jako bych četla Ricka Riordana. Vtipný démon mi tam moc nesedl. Asi jde prostě o vycpávkový materiál pro třetí díl, jinak to nevidím.

2.5*

Ivka14
06.08.2023 4 z 5

Tato kniha se mi líbila, ale moc jsem se do ní nehrnula.

Proč? Děj byl celkem průměrný. Nebylo na ní nic vzrušujícího nebo zcela jedinečného ve srovnání s jinými knihami. Mám pocit, že hlavní hrdina neustále pronásleduje nějaké zlo, a jakmile je doženou nebo najdou, přijde velká bitva/odhalení/záchrana dne.

Navíc evidentně MALEC. Miluju je a nevadilo by, kdyby byla jedna kniha jen o nich a jak se srovnávali s přírustkem do rodiny, ale na to jsou fanfikce.

V neposlední řadě Jem. Jak já ráda vidím postavy z jiných série v dalších knihách.


knizninadsenec
12.04.2023 5 z 5

Zajímavý příběh, akční, dobře se četl.

HockeyGirl
14.02.2023 4 z 5

Druhý díl o Magnusovi a Alekovi už nebyl tak úplně "top", jako ten první. Ne, že bych knížku nedočetla, to ano, ale už to bylo více o bojování, Samaelovi a jak získat zpět Bílou knihu, o kterou tam skoro moc nešlo a zmínka o ní byla jen v pár částech knížky. Romantika byla skoro malá, spíše to bylo divné a občas nudné, těšila jsem se na konec knížky. Je to škoda, těšila jsem se na super pokračování, ale bylo to slabší.

Babsie
09.11.2022 3 z 5

Fajn pokračování série Nejstarší kletby. Zábavné, napínavé, trochu jednoduché, ale se skvělými postavami a humorem. Těším se na poslední díl.

Vjeerus
29.10.2022 4 z 5

Opět skvělý příběh, který má tu správnou dávku nebezpečí, lásky a přátelství.
Nejvíc se mi líbilo na poukázání toho, že i lovci stínů jsou jen lidi a řeší v podstatě stejné problémy - radikální řešení není vždy ideální a vede k porušování. A některé věci prostě nevysvětlíte, přesto se hrdinové snaží.
Jediná věc, která mi trošku ubírá na popularitě knihy je to, co ostatní milují - zainteresování všech hrdinů z nástrojů smrti (já vím, hrajou druhé housle, ale upřímně bych si chtěla přečíst příběh, kde nebude zasahovat Clary s Jacem).
Konec příběhu pro mě byl uspokojující a já byla štastná. Než jsem otočila stranu na Epilog, který nechal explodovat můj mozek a dostavil se pocit rozhořčení, že musím čekat na další díl, který bude bůh ví kdy, když autorka vyhlásila pauzu od psaní.

Peťulka3
25.08.2022 5 z 5

Zase super. Myslím,že Lovci stínů mě nemůžou zklamat. Natož Magnus.

andrejci
21.08.2022 5 z 5

Tak tohle se mi líbilo víc než první díl. Vrátila jsem se do úžasného světa. Ten byl předsatven opět jinak. Opět tam byl Alec a Magnus - můj oblíbený pár. Moc se mi líbilo jak se změnila jejich role. No, a navíc tam byly další moje oblíbené postavy. Vrátily se vtipy a skvělé komentáře. No a díky konci se nemůžu dočkat dalšího dílu. Pro mě to byl skvělý odpočinkový díl. V podstatě se to četlo samo.

Princezna22
15.07.2022 5 z 5

Četlo se mi to líp než první díl. Tento byl opravdu lepší. Více akce s Magnusem já ho prostě žeru ️.. Krásná knížka 5⭐

Duchoslp
02.04.2022 4 z 5

I druhý díl drží laťku pořád vysoko. Tentokrát se zde sešli úplně všichni včetně Jace, Clary, Izzy, Simona. Nechybí pořádný protivník za kterým se vydávají až do pekla. Super čtení a těším se na další díl

MíšaS.
19.02.2022 5 z 5

Jsem spokojená. Oproti minulému dílu zlepšení o 100%. Zase celá partička pohromadě a v bojové náladě jako vždy. Škoda, že nevyšla v čeština kniho o Simonovi a jeho přerodu v Lovce stínů, ale snad jednou se také dočkáme...

kindlova42
31.12.2021 5 z 5

(SPOILER) Druhý díl série Nejstarší kletby nenavazuje přímo na první díl (Rudé svitky magie) a časově to spadá mezi Město nebeského ohně (+ povídky z akademie, které jsem četla v aj a v čj pořád ještě nevyšli) a Paní půlnoci (Temné lsti).
Magnus a Alek už tady mají adoptovaného Maxe a je z nich rodina :)
Moc se mi líbilo, že to není vytržené z kontextu ale naopak spoustu věcí kniha do vysvětluje ostatní dějové linky (např. Ragnor Fell či narůstající spory uvnitř Spolku). Magnus a Alek jsou zde oproti prvnímu dílu doprovázeni ostatními našimi oblíbenci (Jace, Clary, Isabella, Simon). Kdy jsem byla překvapená, že Simon měl problém s novým postavením Lovce stínů, pro ty kdo četl povídky z akademie je to pochopitelné, a doplňuje to jeho cestu, která byla asi nejpestřejší ze všech. Vidět původní hlavní postavy jak se z nich stávají dospělí je zároveň zajímavé a divné :D
V hlavě máte představu jaký byli v Nástrojích smrti a najednou jsou i trochu jiní (Jako Jace zpochybňoval skok z mostu do neznáma? No tak to je opravdu charakterová změna!)
Cassandra Clare a její svět je pro mě srdcová záležitost, začala jsem to číst v pubertálních letech na střední a budu to číst dokud bude Cassie psát. Občas je něco méně dobré nebo se může zdát, že se to trochu opakuje, ale po tolika knihách se to dá pochopit. Ovšem stále je to solidní příběh a nejlepší na tom je ten komplexní svět nabitý historií a kulturou, který C.C. vytvořila a který umožňuje tolik vztahových a dějových linek, které se navzájem propojují ️

Barča 008
23.11.2021 5 z 5

Na téhle sérii se mi hodně líbí, že každý díl skončí vyřešením aktuálního problému, třebaže nepřítel ještě není úplně poražen. Čtenář pak nezůstane v nesnesitelném napětí, co se kruci stane dál, když další díl ještě nevyšel, ale jeho nadšení a těšení se není nijak utlumeno! :)

RoseDadas
14.10.2021 4 z 5

4,5*
Ztracená Bílá kniha za mě rozhodně není titul, který by měl číst čtenář neznalý světa lovců stínů. Příběh je zasazen do určitého kontextu, a přestože se u knihy jedná o volnou návaznost, je třeba mít určité povědomí o vystupujících postavách, o rasách a vzájemných vztazích mezi všemi.

Prostředí exotické Šanghaje nabízí čtenáři něco zcela jiného, kulturně pestrého a netradičního. Není to však Šanghaj, kde se odehrává většina dobrodružství, nýbrž peklo, které je rozděleno do několika kruhů, podobně jako to Danteho. Tato pasáž mě neskutečně bavila, nechyběla dynamika, humor a dojemné scény.

Luigi1
09.08.2021 5 z 5

Velmi pěkné čtení,příběhy byly ukončeny což u některých spisovatelů není takové jaké by mělo být.

Fifth Element
29.05.2021 5 z 5

Čím dál tím lepší..

Potěšilo mě, že příběhy byly víceméně ukončené s věcí příštíc, do dalšího dílu.. Jsem zvědavá a těším se na to, jak se autoři poperou s tím, co naznačili :)