Bez lásky

Bez lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502738/bmid_bez-lasky-02t-502738.jpg 4 153 39

Randění + sex = láska. Nebo to neplatí? Od autorky bestsellerové série Srdcerváči. Georgia ještě nikdy nebyla zamilovaná, jako správná romantička posedlá fanfikcemi ale věří, že tu pravou osobu jednou najde. Když se dostane na univerzitu, má k tomu skvělou příležitost. Jenže zatímco ostatním nedělají vztahy potíže, ona si neví rady. A s tím, jak se před ní vynořují dříve neznámá označení – asexuální, aromantická – si připadá čím dál nejistější. Opravdu je odsouzená k životu bez lásky? Nebo celou dobu hledá něco jiného, než by měla?... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Loveless , 2020


více info...

Přidat komentář

Vknihách
18.04.2024 5 z 5

Mám pocit, že Alice Oseman s jej sériou Motýliky/Srdcerváči rozprúdila u nás akýsi opätovný záujem o komixy. Aspoň z môjho pohľadu to tak je, pretože pred Motýlikmi som nejak neregistrovala tento literárny druh. I keď doma mám Solitaire, jej (predpokladám) prvotinu, nečítala som ju, ale komixy áno. Aj preto som bola zvedavá na štýl a tému v knihe Bez lásky.

Násť som mala pradávno, no i tak si rada prečítam young adult príbehy. Jednak, aby som bola ako tak v kurze a vedela, o čom je dnešná mládežnícka literatúra a aj preto, aby som mala nejaké tipy na knižky pre moju už čoskoro -násť ročnú dcéru. Čo sa týka konkrétne tejto “Osemanky, ja ako rodič, ju rozhodne odporúčam dospievajúcim deťom rovnako, ako rodičom, ktorí chcú byť pripravení- najmä v prípade, že svoje dieťa milujú a aj keď mu nie vždy rozumejú, chcú mu byť na blízku a oporou v každej situácii.

Bez lásky je príbehom hľadajúcej sa Georgie. Nechápe, prečo sa jej v živote nedeje to, čo v životoch rovesníkov. Nerandí, nebozkáva sa, nemá túžbu vpadnút do tínedžerského vzťahu plnom poznávania nepoznaného, a to ani v dobe, kedy sa lúči so strednou školou a byť pannou je divné, nie to ešte byť TOU, ktorá nikdy nikoho nepobozkala. Georgia sa preto cíti zvláštne. Nechce to, netúži po tom, ale je presvedčená, že by už všetko objavovanie mala mať za sebou, veď všetci to tak robia. Do vysokoškolského života vpláva tak, ako opúšťala strednú, bez skúseností, ale s najlepšími priateľmi Pip a Jasonom po boku. Zaujímavou postavičkou, navonok suverénkou, je internátna spolubývajúca Rooney. Počas svojho hľadania sa, dostáva Rooney nápady ako Georgii s jej problémom pomôcť a aj vďaka tomu introvertná Georgia veľa vecí robí zle, z nesprávnych dôvodov. Vzniká viacero zápletiek, nejaké roztržky medzi partiou priateľov. Na pozadí príbehu je len šmuha štúdia, viac sa autorka zamerala na dianie v internátnej izbe, na párty a v študentských spolkoch. V jednom takom sa Georgia spoznala so Sunilom. Je to veľmi príjemná, rozvážna a múdra postava.

Ak ste čítali komix alebo videli seriál Motýliky (originál Heartstopper) isto viete, že byť heterosexuálom u Oseman nie je dosť “cool, preto sú postavy hlásiace sa k lgbtq+ preferovanejšie. Čo je ale skvelé, pretože v Bez lásky som sa naozaj dozvedela výrazy a orientácie, ak to tak môžem nazvať, o ktorých som ani nepočula. Vzdelávanie takouto formou je aj pre mladých ľudí určite prijateľnejšie, ako nasávanie názorov, poväčšinou subjektívnych a zastaralých, vyučujúcich v škole. A aj to len v prípade, ak sa k témam sexuality a sexuálnej výchovy v niektorých školách deti dostanú. Nejde ani tak o hľadanie vlastnej orientácie, i keď v prípade potreby áno, ide aj o pochopenie “inakosti vo svojom okolí, všímanie si signálov, že priateľ potrebuje oporu a najmä, že všetci sme cítiace ľudské bytosti.

Táto knižka bola miestami rozvláčna, hlavná hrdinka mala nespočet vnútorných monológov a dilem, ale neberiem to ako výrazné mínus. Skrátka nechápala, čo sa s jej životom deje. V krátkej epizódke si Georgia vypočula nepríjemný rozhovor, ktorý ju zasiahol. Prečo niektorí rodičia nerešpektujú rozhodnutia a potreby svojich detí? A nedeje sa to len v puberte. Áno, ako rodič mám potrebu svoje dieťa vychovávať, ale prečo mu nanucovať niečo, na čo nie je pripravené alebo to jednoducho nechce! Aj toto Georgii pomohlo zistiť prečo a čím je iná. V knihe nám autorka tiež ukáže, že nielen hetero, ale aj medzi homosexuálmi sú takí, ktorí iných queer ľudí odsudzujú a majú voči nim predsudky.

„Som rád, že si bola zvedavá. Zvedavosť je vždy dobrá.“

Pogy
25.03.2024 3 z 5

Knihu dostala dcera k Vánocům, tak jsem si ji též chtěla přečíst. Nejsem sice cílová skupina, ale nebylo to zas tak špatné. Ze začátku mě to tedy moc do děje nevtáhlo, ale druhá polovina knihy byla fajn. Beru jako plus, že jsem se dozvěděla něco nového :-).


kimberli11
02.02.2024 4 z 5

Moc se mi to líbilo. Do hlavní hrdinky jsem se dokázala v pár okamžicích vžít a chápat přesně co tím myslí. :DD Celá myšlenka knížky je opravdu moc hezká.

Láska je v lidském životě potřeba, ale nemusí to být jen ta romantická.

Platonická láska je úplně stejně validní a stejně potřeba.

S kým byste potom řešili když vás partner/partnerka naštve? :DD

Sančez
24.12.2023 4 z 5

Tak za mne skvělý, čtivý. Ač nejsem cílovka tak mne to vtáhlo do děje hned po pár stránkách. Škoda že takové knihy nebyly za mého dospívání.

lenkaabooks
16.11.2023 3 z 5

Knihu mi vnutila dcera, na podobné téma jsme nedávno vedly hovor. A musím říct, nijak mě nebavila. Byla utahaná a rozvleklá, ale hecla jsem se a dočetla do konce. Třetí hvězdičku dávám, že jsem se něco přiučila.

Linda007
14.10.2023 2 z 5

Tohle byla hrozná nuda. Druhá hvězdička za neobvyklé téma. Ale kdyby kniha byla tak poloviční bylo by to mnohem lepší.

Bětuu
10.09.2023 4 z 5

Příběh mě bavil, občas se mi táhl a to kvůli tomu, že mi postavy připadaly, že se chovaly spíše furt jako středoškoláci a řešili moc drama, zápletek mohlo být klidně míň, ale líbilo se mi objevování sexuální orientace a jak se nikdo nebál mluvit o všem.

Šárušš
05.09.2023 4 z 5

Kniha je velmi čtivá. Líbilo se mi, jak autorka uchopila téma a jakým způsobem hlavní postava řešila svůj vnitřní problém.
Zároveň vím, že kdybych dopředu věděla, o čem kniha je, tak bych po ní nesáhla. Jelikož přímo téma LGBT... není mé blízké téma.

oblakaknih
03.09.2023 4 z 5

4,5/5

(knihu jsem četla v angličtině)
Po přečtení I Was Born for This jsem se dost bála, jak se mi bude líbit Loveless. A jsem fakt nadšená!
Hlavním tématem v této knize je asexualita a aromantičnost. Líbilo se mi spojení univerzity, hledání sebe sama a divadla. Místo zde ale má i přátelství.
Nebudu lhát, oblíbit si hlavní hrdinku mi chvíli trvalo. Na jednu stranu jsem ji podporovala v tom, na co se snažila přijít a prožívala s ní těžké chvíle. Na stranu druhou jsem ale kolikrát nechápala její rozhodnutí. Velmi mě zaujala role Rooney, která do příběhu vnášela ještě jedno nelehké téma. Celá parta kolem divadla mi přirostla k srdci!
Kniha se moc dobře četla, angličtinu jsem ani nevnímala, takže doporučuji i pokud si třeba nejste stoprocentně jistí.
V knize je hned několik zvratů, každý jsem naplno prožívala a mnohdy byla i překvapená, jak se bude příběh vyvíjet.
Co se romantické linky týče, můžeme jich zde sledovat hned několik. Většinou ale bylo poměrně jasné, jakým směrem se budou ubírat.
Celkově se mi kniha moc líbila, těším se na další od autorky a můžu moc doporučit!

Kaila146
01.09.2023 4 z 5

Pěkná knížka

Ta-vod-vedle
01.09.2023 5 z 5

Úžasně jsem se vžila do postavy. Líbilo se mi, jak dobře byly popsány Georginy pocity. Příběh utíká neuvěřitelně rychle.

Knedlik12
07.08.2023 5 z 5

(SPOILER) U knihy jsem několikrát brečela. Příběh Georgii mi trochu připoměl můj příběh. Taky jsem si myslela že jsem "ARO ACE,, ale nakonec jsem zjistila že s někým žít chci a nehnusí se mi to. Georgia taky navíc měla štěstí že měla kamarády kteří ji podporovali a radili jí

knizninadsenec
28.07.2023 5 z 5

Přiznám se, že doteď jsem neznala všechny možnosti/pojmy. Nejednou jsem googlila, co to znamená, ale vysvětlují to i v příběhu a možná lépe než google.

Každopádně jsem moc ráda, že jsem si knihu koupila a přečetla. Rozhodně je velmi zajímavá. Ze začátku to pro mě nebylo moc poutavé, ale to bude spíš tím, že ten děj / příběh / poznávání a sebeuvědomění (kdo jsem, orientace) takové pro hl. postavu prostě bylo. A vlastně i u ostatních přátel / postav. Rozhodně to nevnímám jako mínus příběhu. Některé některé postavy mi zpočátku nebyly sympatické, ale později jsem si je zamilovala.

Příběh byl po pár kapitolách poutavější. Nejen Georgia hledala sama sebe, kým je. Příběh je poučný, hodně emotivní, bolavé vzpomínky na vztahy, v současných vztazích je zmatek,... Dokud se nevyjasní. Ale jde i o přátelství, hádky, porozumění, pomáhání, lásku (v jakékoliv podobě)... A samozřejmě řešení sexuality a její pochopení, smíření, podpora...

Zároveň to bylo v některých částech velmi cute. Velká gesta.

Celkově se mi příběh líbil. Četl se dobře, i když poutavější to začalo být až po pár kapitolách. Kapitoly nejsou dlouhé. Neustále se tam něco děje nebo řeší. Je to zajímavý příběh.

Iva095
02.07.2023 4 z 5

Od autorky zbožňuji sérii Srdcerváči. Mám moc ráda knihy s duhovou tématikou, ale na téma asexualita a aromantika jsem ještě nic nečetla, takže mě kniha hodně lákala. Příběh byl zajímaví a hodně čtivý. Hlavní hrdinka i vedlejší postavy byli fajn. Jen bych knihu trochu zkrátila, první polovina mě bavila pak jsem se místy nudila. Kniha za přečtení rozhodně stojí.

ComposeAdela
12.06.2023 5 z 5

Knížku jsem četla už nějaký ten rok zpátky v originále. Byla první, po které jsem od autorky sáhla, a doteď ji považuji za její nejlepší román, určitě mám v plánu si ji někdy přečíst znovu.

sgjoli
04.06.2023 3 z 5

Na knihu mne nalákalo především to téma - asi jsem zatím nikde nenarazila na to, že by postavy řešily asexualitu a aromantiku. Tak mne zajímalo, s čím přijde Alice Osemanová, od které jsem četla sérii Srdcerváči, která se mi moc líbí. Nakonec u této knihy nechávám průměrné hodnocení.
Ty pocity hlavní hrdinky, která hledá sama sebe, tu jsou popsané velmi dobře, zdálo se mi to autenticky popsané, realistické. Ten strach a děs, kým jsem , co jsem a jaký to bude mít dopad na mou budoucnost - to asi ve svém životě řešil nejeden z nás, ať už se jedná o vlastní sexualitu či jiné stránky naší osobnosti. Autorka se tu snaží přiblížit, co to asexualita a aromantika je, co to pro člověka znamená.
Je to zasazeno do vysokoškolského prostředí - s tím, že to studium samotné tu hraje spíše okrajovou roli a autorka se snaží více zaměřovat na postavy a jejich vztahy. Na to, jak se snaží objevovat sami sebe a kým jsou.
Teď se ale dostávám k tomu, proč hodnotím jen 3 hvězdami. Na můj vkus to bylo asi moc utahané, moc ukecané. Asi bych víc ocenila, kdyby to bylo víc nahuštěné, na menším počtu stránek a bez některých zbytečně ukecaných scén. Navíc žánru young adult jsem již odrostlá, tak i možná z toho důvodu to neocením tolik, jako by mohli třeba někteří mladší čtenáři.
Neznamená to však, že se jedná o špatné dílo. Není špatné a doporučit mohu. Ale holt jsem asi možná moc náročná?

Varjohukka
01.05.2023 4 z 5

Zajímavé téma. Asi tak do poloviny knihy mi děj rychle odsýpal, ale potom se to začlo trošku moc táhnout, klidně bych pár desítek stránek vypustila. Celkově ale hodnotím knihu kladně.

Sylvanas
15.04.2023 3 z 5

Z knížky jsem byla nakonec docela zklamaná. Vcelku mě bavil začátek, ale pak se to strašně táhlo. Přišlo mi to pořád to samé dokola a už mě to nebavilo.
Oceňuji jako ústřední téma knihy asexualitu, o té se moc nemluví (konečně něco jiného než homosexualita nebo transexualita), ALE! Pak toho bylo moc.
Chápu, že se dneska spousta autorů snaží psát o těhle věcech, potlačovat rasismus a xenofobii a kdo ví co, jenže pak nabývám dojmu, je že vlastně špatně být bílá heteračka. Ať je kdo chce co chce, já to nikomu neberu, jen mě štvě, když mi někdo tohle cpe tak násilně pod nos. Nemám ráda škatulkování, sebe ani ostatních, a jakoukoli propagaci všelijakých genderů a sexualit.

baru_lienka
11.04.2023 5 z 5

Alice Oseman, Bez lásky. Ale paradoxně tahle kniha láskou přímo překypuje, jen se nejedná o tu romantickou lásku (a na tu si v příbězích opravdu nepotrpím). Je plná témat, které jsou mému srdci blízké ~ studium na výšce, trávení času s přáteli, nechození na párty, převrácení očima nad "Už někoho máš?"....

Bez lásky stojí na charakterech, které v knize vystupují a moje srdce si získali všichni ~ Georgia, Pip, Rooney, Jason i Sunil. Co si budem, Alice Oseman ví, jak psát uvěřitelné postavy.

Už dlouho se mi nestalo, že bych do nějaké knihy byla tak zažraná, že bych ji potajmu četla na přednášce, měla označených několik citátů v každé kapitole, přemýšlela o příběhu ve dne v noci a uvědomila si, jaké mám úžasné kamarádky.

Babsie
11.04.2023 4 z 5

Většinou čtu fantasy, takže bych normálně po takové knize asi nesáhla. Jako někdo, kdo se identifikuje jako aromantička už skoro 7 let jsem však nemohla odolat knize s aromantickou hlavní postavou. Vůbec jsem nebyla zklamaná, autorka realisticky a čtivě popsala cestu k sebepochopení a sebepřijetí, kterým si všichni procházíme. Ještě nikdy jsem se nedokázala tolik vcítit do hlavní postavy, tenhle příběh přesně ukazuje, proč je reprezentace tolik důležitá.

Příběh zaujme, pobaví i rozesmutní a donutí se zamyslet. Kniha byla skvěle napsaná pro mladé publikum, přišlo mi, že autorka opravdu chápe vysokoškoláky, což oceňuju. Mohla být možná o něco kratší, některé části úplně vynechané, hodně už se potom opakovaly stejné myšlenky a témata. Závěrečné kapitoly, které hodně poukazovaly na platonickou lásku mě dojaly a dodaly optimismus do budoucnosti. Líbilo se mi pozitivní zakončení. Příběh na pozadí mě upřímně moc nezaujal ale beru to tak, že důležitější je myšlenka knihy.

Neumím si představit, jak bude knihu vnímat někdo, kdo není aromantik a/nebo asexuál, ale přišlo mi, že všechno bylo vysvětleno srozumitelně, a že si v knize každý může najít to svoje, takže rozhodně doporučuji. Jsem ráda, že takové knihy vznikají, umím si představit, že příběh pomůže mladým lidem objevit svoji orientaci. Přece jenom zdrojů o aromantismu a asexualitě je u nás pořád málo.