Srdcerváči. Kniha 4

Srdcerváči. Kniha 4 https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466588/bmid_srdcervaci-kniha-ctvrta-8WA-466588.jpg 4 600 78

Srdcerváči / Motýliky série

< 4. díl >

Čtvrtý díl úspěšné série komiksových románů o lásce, životě a o všem, co se stane mezi tím. Charlie si nikdy nemyslel, že by se Nickovi vůbec mohl líbit, ale teď spolu oficiálně chodí a Charlie pomalu začíná být připravený na to, aby vyslovil ta dvě slůvka: Miluju tě. Nick se cítí podobně, ale má toho v hlavě spoustu dalšího – třeba vyoutovat se před svým tátou a pak je tu taky ještě podezření, že Charlie možná trpí poruchou příjmu potravy. Z léta je podzim a začíná nový školní rok a Charlie s Nickem poznávají, co všechno může láska znamenat. Srdcerváči jsou příběhem o lásce, přátelství, věrnosti, ale také o duševní chorobě. Ve střípcích příběhu Nicka a Charlieho se najde každý z nás... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Pro děti a mládež

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Heartstopper. Volume 4 , 2021


více info...

Přidat komentář

Zizala123
06.04.2024 5 z 5

Přečetla jsem během 2 dnů první čtyři díly, na které jsem narazila v knihovně. Závěrečný pátý díl budu muset nutně také někde sehnat :-) všechny čtyři díly byly skvělé, ale čtvrtý díl se mě líbil možná nejvíc. Téma homosexuality je tam upozaděno na úkor tématu problémů duševního zdraví. Toto téma mě obecně dlouhodobě zajímá, takže je jasné, že mám k němu blíž než k problematice LGBT, a musím říct, že to jak je to podané v tomto "krátkém" komiksu je bravurní. Tato série rozhodně stojí za přečtení!!!

fvalek
17.03.2024 4 z 5

Jak je řečeno, je to pořád takové miloučké a sladké, ale čtvrtý díl už začíná být vcelku vážný a ukazuje se, že ani naprosto ukázkový funkční vztah není zárukou šťastného života na věky věků.

Začíná to být dost smutné, protože Charlie je vcelku milá a nevinná postava, která si toho už vyžrala dost, a bohužel se to jako každé reálné i fiktivní trauma objevuje až později. A docela se to podepisuje i na celém příběhu, protože jednak poprvé dochází k poměrně velkým časovým skokům, zároveň je tímhle problémem ovlivněná velká část knihy. Ale je to z hlediska příběhu zajímavé zpestření a konečně i nějaká jiná akce než jen bezelstná romantika...

Na druhou stranu tu jsou i další příběhy, ať dějové linky kolem kamarádů, z nichž mě bohužel až na Taru a Darcy asi nikdo příliš nezajímá, tak Nick a jeho vlastní problémy, což je v podstatě sice jen coming out a starší bratr. Nicméně coming out minimálně před rodinou byl celkem zajímavý. Sice pak nejsem přívrženec Tori, ale jak se za kluky postavila, to bylo pěkné. Jinak mě asi nejvíc zaujal příběh učitelů, ten se mi fakt líbí.

Srdcerváči jsou stále taková nenápadná série, která ukazuje, že gay vztahy nejsou jen o problémech a sexu a divočině, ale že to může být taky hezké, klapat a vlastně dost roztomilé. Čemuž napomáhá i věk postav, ale zase na druhou stranu, kdo by nechtěl něco takového prožít v jakémkoliv věku... Je to aktuálně jedna z mých nejoblíbenějších a nejmilejších sérií, co v tomhle žánru jsou. :)


TynaBehuncikova
16.03.2024 5 z 5

Vše přestává být sluníčkové, o to je to však realističtější. Láska Nicka a Charlieho zůstává stejná, pevná a krásná. Kniha už je psána trochu jinak, má i dost jiný vibe než předchozí 3 díly, ale ničemu to neškodí, k dané tématice je to potřeba. Těším se na další díl.

Kristulda
03.03.2024 5 z 5

Krásně a citlivě napsaný příběh. Už mám rozečtený pátý díl.

Radzha
09.02.2024 5 z 5

Sice nejsem asi cílová věková skupina, pro kterou je knižní komiks určen, ale příběh mě neskutečně dostal a vtáhl.
Vztah mezi hlavními protagonisty je uvěřitelný a krásný. Ale nejen jejich vztah, ale i vztah přátelský, rodičovský atd. je strašně krásně vykreslen. A když píšu vykreslen, tak doslova. Když si člověk pořádně prohlídne všechny obrázky a jejich detail, tak je to boží.
V tomhle příběhu se může najít každý a to je to, co se mi na tomto příběhu líbí.
Čtvrtý díl je trošku odbočka od LGBTQ+ a ukazuje i jiné problémy, které může mít dospívající člověk, ale velmi citlivě popsáno a realisticky.
Jsou pasáže, kdy jsem se skutečně zasmál, usmíval i skoro rozbrečel.
Těším se jak na poslední díl, tak i na další sérii na Netflixu.

adevis
10.01.2024 3 z 5

Asi se budu opakovat, ale podle mě byl každý díl miloučký. Seriál mě ale absolutně neláká. Připravovaný pátý díl si zase moc ráda půjčím u nás v knihovně :)

Shaxx
18.09.2023 4 z 5

Čtvrtý díl Srdcerváčů zabrousil do trochu temnějších vod a hutnějších témat, ale i tak je to pořád moc milé čtení. Jsem ráda, že jsem se k téhle sérii dostala.

Edona
13.08.2023 5 z 5

Čteno v angličtině. Autorka potvrdila pokračování, dokonce se dočkáme ještě dvou knih!!! A díky Bohu za to! Zbožňuju příběh Nicka a Charlieho a odmítám se smířit s tím, že autorka nebude pokračovat. :D :)

atarkaknel
01.08.2023 5 z 5

Wow, tak tento díl Srdcerváčů byl rozhodně nejlepší.
Alice skvěle uchopila téma duševního zdraví a poruchy příjmu potravy. Citlivě, jemně, hodně přesně, poučně a zároveň informativně. Myslím, že tato kniha může pomoci dospívajícím, kteří bojují se stejnými problémy a svojí identitou. Alice odvedla skvělou práci!

Úryvek z poznámky autorky

"Tenhle díl se z větší části věnuje Charlieho duševnímu zdraví. Chtěla jsem se soustředit na to, jak zápolí s PPP (porucha příjmu potravy), ale hlavně ukázat, že náprava je vždycky možná, a i když to není jednoduchá cesta, věci se dají zlepšit. Ale láska duševní choroby "nevyléčí", přestože nám to filmy občas tvrdí! [...] Nick může Ch. podpořit, ale Ch. si cestu k uzdravení musí najít sám."

pani_ari
29.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Rozkošné čtení, nádherné grafické zpracování. Za pár dní jsem vesele zhltla všechny Knihy. V celém příběhu je vidět obrovský přerod z roztomilé YA romantiky v temnou tematiku psychických onemocnění (mentální anorexie, obsedantně-kompulzivní porucha)
Netvrdím, že je to špatně, jen mě to překvapilo.

Adele02
11.07.2023 5 z 5

Miluju Tori. Skvělý, neskutečně citlivě napsaný a důležitý.

obcastakyctu
21.06.2023 5 z 5

Bomba, není potřeba nic moc dodávat, je to skvělé jako všechny předešlé díly. Proč tomu nemůžu dát víc než jen 5 hvězdiček?

Karolína18
16.06.2023 4 z 5

Budu se opakovat, ale líbí se mi, jak si autorka drží svůj standard. Je to jako trávit čas u seriálu. Příběh graduje, není to nuda a čtenář musí hlavním hrdinům neustále držet pěsti.

Linda007
27.04.2023 5 z 5

Neuvěřitelné kolik emocí ve vás muže vyvolat komix.

Nuttelka
31.03.2023 5 z 5

Hodně emotivní díl, i jsem si poplakala, jak mě to chytlo za srdce... na jednoho člověka - človíčka je toho moc, moc problémů, moc trápení... ale Charlie a Nick spolu vše zvládnou, jsou to zlatíčka :-)

krevetinka
02.03.2023

(SPOILER) Při čtení předešlých komentářů si kladu otázku, zda jsem vůbec četla stejnou sérii jako všichni ostatní. Mně se to teda nelíbilo ani trochu, a tak se raději úplně zdržím hodnocení. Nickovi a Charliemu je 15 a 16 pokud se nepletu, ale chovají se, jako by jim bylo 10. Zajímalo by mě, v jakém vesmíru spolu dva kluci nad 15 let, kteří do sebe jsou zamilovaní, řeší jen to, kam se půjdou schovat a líbat. Sorry, ale tohle je fakt ujeté. Snad každý člověk, který není asexuální a už 3 měsíce chodí s někým, kdo ho přitahuje, má zájem i o něco víc, než se jen cicmat a pak se nad tím červenat a chichotat a řešit, jak tomu druhému říct, že ho miluje. Neříkám, že je řešením z toho udělat p*rno, ale na druhou stranu podávat vztah dvou puberťáků formou totální umazleného fluffy cringe asi taky nebude úplně ono. To mě asi štvalo úplně nejvíc na celé sérii.
Postavy nejdou do hloubky, všechno klouže tak nějak po povrchu.
Nemyslím si, že je dobrý nápad touto formou předávat povědomí o PPP nebo sebepoškozování, ale to je asi otázka vkusu.

MargotWolandov
12.02.2023 4 z 5

Nevím proč, ale série mě se čtvrtým dílem trochu přestala bavit. Ale jenom trochu, pořád je to nesmírně roztomilé a krásně ilustrované :)

Knihotyna
21.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Dočteno. Všechny prozatím vydané komiksové příběhy Srdcerváčů už mám!

(MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY)

Pro mě osobně je tento čtvrtý díl vážnější. Řeší se zde více do hloubky Charlieho problémy s jídlem i jeho celkový psychický stav.
Klobou dolů, že za pomoci Nicka (a ten zase za pomocí své maminky) dokázal Charlie sebrat odvahu a řešit své problémy včas!
Jako velké plus vidím řešení problematiky anorexie u muže! Stále u mnoha lidí platí, že je to nemoc pouze modelek či "vychrtlých" děvčat. Není tomu tak! I silnější člověk může trpět anorexií! A postupně váhu ztrácet. Stačí se dívat kolem a sledovat signály. Stejně, jako to dělal Nick!
Psychické problémy jako takové jsou zde také nakousnuté. Líbí se mi, že jsou v knize popsány i reakce rodičů/rodiny. Maminka Nicka je prostě zlatá :). Na druhou stranu maminka Charlieho už takové pochopení pro Charlieho kolikrát nemá, přesto stojí při něm!

Doporučila bych tyto komiksy ne jen -náctiletým či trošku starším, kteří chtějí vědět, o co v této oblíbené sérii jde :), ale i rodičům. Rodičům všech pubertálních dětí, aby si příběh přečetli a podívali se na to, s jakou láskou a klidem kolikrát rodiče jednají. Jak jsou oporou svým dětem :). A to je to hlavní :).
Za mě skvělá série a nelituji přečtení :).

Ivet_V
06.01.2023 4 z 5

Po dlouhé době jsem se pustila do čtvrtého dílů. Opět mě překvapilo, jak dobře se mi to četlo. Tady to jde už víc do hloubky a řeší se tady vážnější téma.

Ronnie68
20.12.2022 4 z 5

(SPOILER) Pokračování příběhu, kde se tentokrát hodně řeší porucha příjmu potravy ...