Anylola Anylola komentáře u knih

☰ menu

U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Na úvod chci doporučit dvě knihy, které jsou s knihou U severní zdi z mého pohledu úzce provázané. A to knihu Akce Kámen a knihu Zbabělci a vrazi. Přes ně jsem se dostala sem.
Uf... Tohle bylo silné čtení. Můžete plakat, můžete nenávidět, zatínat pěsti, ale stejně nezměníte nic na tom, že "strýčkové a pohádkové babičky" žijí mezi námi s nadstandardními důchody. A ti z nich, co už na světě nejsou, se dožili krásného věku. Spravedlnost? Ta existuje jen v beletrii, například ve zmiňované knize Zbabělci a vrazi. Ve skutečnosti však zemřela, pochována tam u zdi na Ďáblickém hřbitově. Společnost rezignovala, my rezignovali, netrestali jsme vrahy a ani je trestat nebudeme, dopřejeme jim klidné stáří, které oni svým obětem upřeli. Pláču, hrozně moc pláču.

26.06.2023 5 z 5


Zbabělci a vrazi Zbabělci a vrazi Jakub Zachrdla

Čtenář je vržen do příběhu, ve kterém současnou Českou republikou už dva roky obchází přízrak tajemného zabijáka v masce legendárního protektorátního superhrdiny Péráka, který pod rouškou jakési zvrácené spravedlnosti, trestá bývalé posluhovače komunistického režimu. Oběti přibývají. Policie je bezradná.
Hlavními hrdiny příběhu jsou mladá investigativní novinářka Klára Matějková, která vrahovi tak trochu fandí, a Leoš Baxa, elitní kriminalista, který naopak lpí na dodržování zákonů a jakékoliv braní spravedlnosti do vlastních rukou je pro něj naprosto nepřijatelné. Nicméně shodou okolností jsou Klára s Leošem donuceni spojit síly, a společně se vydávají na lov vraha, který se ale rychle začne měnit spíš ve zběsilý úprk.
Jedná se o jízdu československými dějinami, kdy poměrně často budete držet v ruce mobil a vyhledávat informace o historických událostech a postavách, které jsou v knize zmíněny, aby jste se přesvědčili, jestli to tak skutečně bylo.
K drzé, tvrdohlavé Kláře a upjatému avšak správňáckému Leošovi jsem si rychle našla cestu. Děj se řítí kupředu a krátké kapitoly nutí pokračovat ve čtení, aby se čtenář dozvěděl, jak to bude dál. Velmi cením autorovu snahu o objektivitu a pokus nahlížet na bolavá místa historie z více stran. Kniha je vlastně jakousi beletristickou obžalobou společnosti, ve které žijeme.
Co mě ale dostalo nejvíc, je doslov knihy, ve kterém autor vysvětluje, proč knihu napsal.
Pokud máte rádi historii, nebo se o ní naopak chcete něco dozvědět je kniha určena právě vám. A pokud vás naše dějiny vůbec nezajímají, dostanete poměrně temný příběh s přesahem a postavami, které si zamilujete.

23.03.2023 5 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Zásadní protiválečný román, popisující válku z pohledu obyčejného vojáka. Děsivá ukázka toho, jak může dopadnout člověk semletý propagandou. Počáteční nadšení vystřídá krutá realita zákopů plných bahna a všudypřítomné smrti. Mrazí mě z toho.

27.01.2023 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Alena Mornštajnová tyhle věci umí. Miluju silné příběhy z války, které se nemusely, ale také klidně mohly stát. Takový příběh se ukrývá i v této knize. Nejspíš budete plakat, ale odnesete si nádherný zážitek, na který pravděpodobně nikdy nezapomenete.

27.01.2023 4 z 5


Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Po Nekonečném příběhu nejkrásnější pohádka mého dětství. Příběh o ustrašeném hobitovi, kterého čaroděj Gandalf pošle na dobrodružnou výpravu za pokladem s bandou trpaslíků, se stal legendou už dávno před mým narozením.

09.10.2022 5 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

K tomuhle příběhu není co napsat. Bylo to pravděpodobně to nejděsivější čtení mého života.

09.10.2022 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Tuhle úžasnou knihu jsem dokázala plně ocenit, a především pochopit až jako dospělý člověk. Je plná životních mouder a vždycky mě pohladí na duši. Věřím v to, že autor, který zahynul jako stíhací pilot za druhé světové války, taky potkal svého Malého prince.

09.10.2022 5 z 5


Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Knihu jsem četla až po luxusním seriálu, který je, jak jsem záhy zjistila velmi věrný předloze. Příběhy o cestování časem mám ráda, ale tohle je ještě úplně jiný level. Stephen King pracuje s historickými reáliemi tak bravurně, až čtenář může cítit vůni benzínu ze starých aut projíždějících ulicemi Dallasu. Nebo střelný prach po výstřelu Oswaldovy pušky. Nebo snad patřila někomu jinému?

09.10.2022 5 z 5


Mráz Mráz Bernard Minier

Prostředí francouzských Pyrenejí je doslova kulervoucí, zasazení příběhu udělalo polovinu úspěchu, který nastartoval celou sérii. Martin Servaz je takový ten detektiv, kterému fandíte, ale na kafe s ním nepůjdete. Pokud máte rádi hory a zimu, přijdete si na své.

11.09.2022 4 z 5


To To Stephen King

Chápu, že tohle je naprosto zásadní kniha, ze které jsou všichni hotoví, ale já mezi ně nepatřím. Krásný příběh o přátelství, strachu i nenávisti, tohle je super. Že je King mistr slovního průjmu, za což ho někdo miluje a jiný nenávidí, to je vlastně taky fajn. U téhle knihy to ale už bylo příliš. Bez problému mohla být o tři sta stránek kratší. Dokonce si i troufnu říct, že nejde o horor,nebo aspoň já se nebála. Nicméně i přesto je to podle mě povinnost pro každého fanouška mistra Kinga.

04.09.2022 3 z 5


Noční lovec Noční lovec Chris Carter

Přemýšlím, zda se práce soudního psychologa na Chrisovi Carterovi malinko nepodepsala. I díky ní jsou ale příběhy Roberta Huntera tak realistické. Někdy možná až moc.

04.09.2022 5 z 5


Popravčí Popravčí Chris Carter

Pokud by někdy došlo na volbu mezi Robertem Hunterem a Chuckem Norrisem, Robert by byl jasná volba. Chce to brát trochu s nadsázkou. Trochu hodně. Ale co na tom, když je tahle série tak skvělá.

04.09.2022 5 z 5


Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Tahle série není pro slabší povahy, o tom žádná. Ale přemýšlím, jestli jsem někdy z něčeho byla víc nadšená. Roberta Huntera prostě musíte milovat.

04.09.2022 5 z 5


Tanec s draky Tanec s draky George R. R. Martin

Tanec s draky je za mě nejlepší díl celé série. Modlím se ke všem bohům, starým i novým, ať tuhle sérii pohádkový dědeček dopíše.

27.08.2022 5 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Naprosto zásadní kniha a série mého života. Čarodějnický učeň s jizvou na čele, přitáhl ke čtení miliony dětí, které by dost možná jinak knihu do ruky nevzaly. Těžko říct, jestli se něco podobného ještě někdy zopakuje.

08.08.2022 5 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Asi už jsem z young adult žánru vyrostla, ale tenhle příběh mě, na rozdíl od Gryši, opravdu pohltil. Pravda, šestnáctileté děti s téměř nadpřirozenými zlodějskými schopnostmi, moc realisticky nepůsobí. Ale sakra, koho to zajímá?

08.08.2022 5 z 5


Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

Naprosto zbožňuju tenhle svět, na kterém pohádkový dědek pracoval velkou část svého života. Za mě osobně neexistuje propracovanější série.
Hra o trůny je úvodem do celého příběhu. Poznáváme život před zdí, na ní i za ní. A je to doslova a do písmene kulervoucí.

08.08.2022 5 z 5


Artemis Artemis Andy Weir

Pravda, na Marťana to nemá, ale kniha se mi četla dobře. Na opakované přečtení to ale nebude.

24.07.2022 4 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Neskutečně čtivý příběh o astronautovi, kterého zapomněli na Rudé planetě. Zábavnou formou podaná věda, kombinovaná s milým humorem vás chytne a nepustí. Budete Markovi fandit a hrnout hrůzou, když se mu zrovna nebude dařit. Přečtěte si to, je to jízda.

24.07.2022 5 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

U téhle knihy dost záleží na tom, jakou máte jako čtenář představivost, a jak se dokážete nechat vtáhnout do děje. Já osobně měla opravdu strach. Autor si mohl dát trochu víc práce s příběhem kolem vzniku knihy. Že mu všechno vyprávěl hlavní aktér celé story, mu opravdu nežeru. Ale to nic nemění na tom, že dokázal ze záhady mizení lidí v pohoří Tribeč, vytřískat maximum.

19.07.2022 4 z 5