Dallas 63

Dallas 63 https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140275/bmid_dallas-63-sNm-140275.jpg 5 1741 421

Dne 22. listopadu 1963 otřásly Dallasem tři výstřely. Prezident Kennedy zemřel a svět se změnil. Kdybyste měli možnost změnit dějiny, udělali byste to? Stephen King zve čtenáře na cestu časem do 50. let minulého století až ke dni, kdy bude JFK zastřelen, ledaže... Hlavní hrdina knihy se vydá zpět časem, aby se pokusil vraždě zabránit. Jake Epping, pětatřicetiletý učitel angličtiny, dostane od studenta Harryho slohovou práci pochmurný drásavý příběh o jisté noci před padesáti lety, kdy se jeho otec vrátil domů a kladivem zabil matku, sestru a bratra... Jake se vydá na šílenou misi, při níž se má pokusit změnit běh událostí. A tak začne Jakeův nový život, porušující všechna běžná pravidla času.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

11/22/63 , 2011


více info...

nattotoast
nattotoast
13.03.2024 5 z 5

Stephen King v tomto díle ponořil do komplexního příběhu o cestování v čase, přičemž rozvíjí příběh, který se dotýká otázek možností a omezení tohoto fenoménu, vlivu jednotlivce na historii a zda je vůbec žádoucí minulost měnit. Žádné Clarkovské Sci-Fi však nečekejte. I přes svou obvyklou tendenci k rozsáhlému portrétování postav a jejich propletených osudů, v Dallas 63 King skládá kompaktnější, ale stejně silnou mozaiku charakterů. Příběh, odehrávající se především v malém městečku, udržuje soubor postav kompaktní a tím se kniha stává zaměřenější na své hlavní téma - zkoumání důsledků rozhodnutí při manipulaci s historií. Celý román jsem přečetl jedním dechem, přičemž jeho závěr, typicky "Kingovský", byl hořkosladký a pro pravidelné čtenáře tohoto autora víceméně předvídatelný.

KikinaK
KikinaK
05.03.2024 5 z 5

Třikrát ach ! Tohle bylo něco. Nejlepší kniha od Kinga. Tak tady nechybí vůbec nic, má to naprosto všechno. Tohle si prostě musíte přečíst. Bála jsem se, že kniha bude složitá, ale není třeba se bát, skvěle vysvětlené historické kontexty.


Bulba
Bulba
22.02.2024 5 z 5

King je můj oblíbený autor a ani tato kniha mě nezklamala.

jasminecka
jasminecka
25.01.2024 3 z 5

Na knize jsem si opět uvědomila, že už mě zoufale nebaví ty napínavé části, kvůli kterým asi tohoto autora mnozí volí. Byla jsem ve velkém pokušení knihu odložit, několikrát. Co mě u ní udrželo, krom toho, že nerada vzdávám knížky před koncem? Asi pasáže, kdy si Jack žil svůj obyčejný život. Srovnání Dávnolandu a dnešní Ameriky bylo někdy dost nostalgické, ale vlastně skvělé. Závěr knihy zvedá moje hodnocení na tři a půl, i slza ukápla.

PetK
PetK
12.01.2024 4 z 5

Četla jsem to dlouho, snad tři měsíce (mám na čtení čas jen před spaním). V takových případech mám občas problém zapamatovat si detaily ze začátku knihy. Za mě byly popisy už občas opravdu zdlouhavé a uvítala bych větší svižnost. V polovině jsem to téměř vzdala, pak se to pro mě zase rozjelo a ke konci už jsem se vyloženě nemohla dočkat, zda a jak se "to" stane.
Obecně to mám s Kingem tak, že "čím míň duchové, tím líp". Tady stačilo v podstatě "jen" přijmout fakt, že lze cestovat časem. (Btw můj favorit je trilogie Pan Mercedes v audiu, Jan Kanyza je tam skvělý.) Některé pasáže byly úžasně barvité, efekt motýlích křídel mě zajímal vždycky, konec byl pro mě smutný, dojemný i nadějeplný.
Jsem ráda, že jsem si to přečetla. Jen bych uvítala celý příběh víc zhuštěný.

tereza0319
tereza0319
01.01.2024 odpad!

(SPOILER) Co mě na knize nejvíc znechucovalo, bylo, jak se nám King snaží vnucovat své politické názory - Kennedyho prostě zabil Oswald, kdo věří jiným teoriím, je konspirátor, který na to má sice právo, ale přesto přece všichni víme, že je to blbec, že? Resignoval i na popis Oswaldovy povahy z různých úhlů - hlavně mu nepřiznat ani jednu dobrou vlastnost - pokud se o to přece jen někdy pokusil, hned za tím následoval původní odsudek. Skoro jako by to psal na objednávku. Postavy jsou černobílé, hlavní představitel a jeho milá se často ocitají v centru kýčovitých projevů sympatií okolí, o milostných scénách ani nemluvím.
Děj je často vatovitý, a proto zdlouhavý. Autor se v knize podle mého názoru snaží být vtipný za každou cenu a rád vyslovuje všeobecné pravdy, aby se zavděčil co největšímu počtu čtenářů. Konec rychlý, nedotažený, přišlo mi, že to už chtěl ukončit, děj se co děj. V neposlední řadě jsem byla zklamaná z překladu.
Pár věcí se mi přece jen líbilo. Harryho slohová práce s pravopisnými chybami, které ještě umocňovaly hrůzný dojem, srovnávání 50. let se současností a scéna Jakeova bití. King má na hrůzu talent, to je bez diskuse. Bohužel ale nemůžu dát ani jednu hvězdičku, je mi to líto. Moje první setkání se spisovatelem, škoda, ale dám mu šanci, chystám se na Řbitov zviřátek.

meluzena
meluzena
17.12.2023 4 z 5

Vynikající román o cestách do minulosti.
Obyčejný učitel angličtiny se dozví o ,,králičí noře", kterou se lze dostat do minulosti, vždy do stejného místa a času v roce 1958. Jeho přítel ho přesvědčí, že je bezpodmínečně nutné zabránit zavraždění prezidenta Kennedyho. Přes zdánlivé těžkosti i opravdu velké překážky jde vše dobře, dokonce i na životní lásku dojde. Jenže ono to s těmi změnami minulosti k lepšímu není tak jednoduché, a vezmeme-li v úvahu (mnohem) víc věcí, než dosud, už není tak jednoznačné, že je to změna k lepšímu.
Steven King píše jako vždy skvěle, odvedl spoustu práce při získávání faktů, které zpracoval do téhle obsáhlé beletrie; v doslovu přidává svůj komentář, další fakta a souvislosti. Není to ale jenom dobře napsaná knížka. Autor nadnáší otázky k zamyšlení ohledně větších či menších zásahů do osudu jednotlivců či lidstva, a tím způsobeného efektu motýlích křídel. A taky trochu narovnává lety zidealizovanou představu o báječných padesátkách - sice byly skvělé, ale měly i své (velké) mouchy.
Překlad jen občas zakopne (,,spodnička pod šaty" je přeci kombiné, neříká se ,,mentálně handicapovaný", ale ,,mentálně postižený", v té konkrétní situaci by nikdo neřekl ,,pohov si", ale ,,dej si pohov" atd.)
Jako celek mohu doporučit.
---
"Dospívající mládež je sice citově křehká a nesmírně zranitelná, ale empatie se jí příliš nedostává. Ta přichází až s věkem, pokud vůbec."
---
"Připadal jsem si jako návštěvník v docích v sedmnáctém století, který si najednou uvědomí, že ho naverbovali."
---
"Hloupost je jedna ze dvou věcí, kterou vidíme nejjasněji až při zpětném pohledu. Tou druhou je propásnutá šance."
---
"Odpověděl jsem mu, že samozřejmě vítám jeho názor; ten má každý stejně jako díru do zadku."
---
"Věříme Bohu. Všichni ostatní platí hotově."
---
"Bylo to japonské přísloví. Kde je láska, i jizvy po neštovicích vypadají jako roztomilé dolíčky."
---
"Ano, Weekly Gazette pořád vychází. Máma říkávala, že ho odebírá jenom proto, aby měla do čeho zabalit rybu."

Madelisi
Madelisi
28.11.2023 4 z 5

Moje první kniha od Kinga (ano, v roce 2023 je v čtenářské výzvě:-))

Je monumentální, v podstatě by se dál příběh rozdělit na čtyři samostatné. Tím trochu celá kniha klame tělem, o atentát začne jít až v druhé půlce. Ale i pak Jack/George neustále sleduje Leeho Oswalda.

Tuto knihu jsem si zvolila právě kvůli cestování v čase. King vytvořil realistický koncept, sice spousta narážek ohledně rozechvívání času a ozvěn mi došla až ke konci knihy. Moc se mi však líbilo, jak bylo vše propojené a jiné verze strun se projevují ve snech.

Musím pochválit i jazykovou stránku. Sice v jedné chvíli se objevilo slovo dýl v onom nesmyslném významu ze spojení přijdu dýl, ale jinak je text plný nádherných výrazů. Já jsem si moc oblíbila Dávnoland.

Hudis
Hudis
20.11.2023 5 z 5

Hodně dlouho jsem Dallas 63 odkládal, i když mi ležel v knihovně. Teď už vím, že to byla na jednu stranu chyba, protože je to opravdu dobrý příběh. Na stranu druhou je pryč. Celou dobu jsem si říkal...co sakra bude na těch sedmistech stránkách, pak čtyřstech, pak dvoustech. No a nakonec z toho byl příběh, kterých je málo a díky kterým mám Kinga rád. Díky za něj.

PPardinio
PPardinio
15.11.2023 5 z 5

Musím se přiznat, že Kinga jsem si letos koupil do knihovničky asi jen díky Čtenářské výzvě. Nikdy dříve jsem od něj nic nečetl a necítil jsem se tím nijak ochuzený. Dnes vím, že to byla chyba. Tento druh literatury jsem neměl tak dlouho opomíjet. DALLAS 63 byl první knihou, kterou jsem od autora vzal v knihkupectví do ruky a jsem přesvědčený, že šlo o trefu do černého, čistý střed. Úžasně napsaný příběh o putování do minulosti. Autor si s nastíněním kladů i záporů padesátých let v USA opravdu vyhrál. Cítil jsem, že každá stránka v ději prostě musí být. Oblíbil jsem si Jakea Eppinga alias George Ambersona při jeho snaze změnit osud JFK a několika obyčejných lidí. Nejintenzivnější částí se pro mě stala pasáž z města Derry. Jestli hodnotím celek 5*, tak zde by to bylo na 6*. Nemohl jsem odtrhnout oči od textu. Silný žážitek!

Aleš.R
Aleš.R
08.11.2023 5 z 5

Se mnou a S. Kingem se to i napočtvrté (To, Billy Summers, Pohádka) má tak: je to hutný a často zbytečně roztahaný, ale nelituju ani minuty.

cube6
cube6
19.10.2023 5 z 5

Na Kinga docela netradiční námět, ovšem zpracování už nese všechny známky jeho rukopisu. Tak trochu časocestovatelská scifárna, tak trochu špionážní thriller, chvilkama i s hororovým nádechem a špetkou mysteriózna, ale ve svém jádru je to vlastně romanťárna.
Je fajn, že se tu mistr nepouštěl do žádných konspiračních teorií a držel se oficiální verze atentátu na JFK a položil si jen prostou otázku : Co kdyby...?
Jeden z nejlepších románů od mistra. Tečka.


Minulost se nechce nechat změnit a když se o to pokusíš, bude s tebou chtít vyjebat... a možná je to dobře.

Hodnocení : 10/10

cotaholkacte
cotaholkacte
13.10.2023 4 z 5

Dokáže Jake, středoškolský učitel z malého města, zabránit jednomu z nejcitlivějších atentátů v historii USA a jaký to vůbec bude mít dopad nejen pro něj, ale i pro budoucnost celého lidstva?

Dallas 63 je rozhodně jiná kniha než všechny, co jsem dosud od S. Kinga četla. Žánrově spíše sci-fi než horor. S. King ale stále zůstává mistrem svého oboru a kniha je samozřejmě velmi promyšlená a splňuje všechny požadavky, které za ty roky tvorby na autora máme.

Já mám S. Kinga velmi ráda a pravidelně se k němu vracím, ačkoliv po přečtení většiny jeho knížek mám stejný pocit proč to bylo tak dlouhé? Kdyby kniha místo 700 stran, měla těch stran třeba 500, tak se dle mého názoru nic nestane, pořád budeme mít podrobný popis tehdejšího světa i zápletky. Pocitově pro mě takhle kniha byla snad ještě delší, než byla ve skutečnosti.
Plusové body tady dávám i za romantickou zápletku hlavního hrdiny s knihovnicí, do těchto vod se King moc často nepouští a musím říct, že je to škoda, docela mu to jde.

V USA bude mít kniha určitě větší úspěch i dopad na lidi, vzhledem k citlivosti tématu pro americké občany, kde JFK zůstává dodnes pro mnoho lidí vzorem správného prezidenta.

IG: @cotaholkacte

LuckyZ
LuckyZ
12.10.2023

I můj první King jako u komentujiciho Davida níže a mám na něj stejný názor. Kniha mohla být kratší a konec už mě tak nebavil. Chtěla jsem si jí přečíst už několik let,tak konečně splněno:-). Zajímá mě rodina Kennedy a i okolnosti atentátu, ale vlastně toto dílo je moje první literatura o tom.

Lady.Lucrezia
Lady.Lucrezia
13.09.2023 5 z 5

Zase mě dokázal přibít ke stránkám, to snad není možný :D
Další zajímavý a velmi napínavý příběh, z pera Stephena Kinga, zahrnující velmi milé a nečekané setkání s postavami z jiného románu. 22.11.1963 je velmi příjemný mix sci-fi, hororu a krimi, který si zaslouží Vaši pozornost. Dobové reálie, odkazy i hudba, opět velmi dobře dokreslují celý příběh.

vpadysak
vpadysak
21.08.2023 4 z 5

Ak by ste si mohli odskočiť niekoľko rokov do minulosti a niečo v nej "napraviť" urobili by ste to? Je vôbec takéto naprávanie správne, alebo je to v konečnom dôsledku morálne?
Aj takýmito a mnohými inými otázkami sa táto kniha zaoberá.
Cestovanie v čase a atentát na JFK tvorí rámec k veľkolepému a silno ľudskému príbehu, ktorý presahuje čas cez mnohé desaťročia. Spolu s dokonalým, vykreslením doby chvíľu po druhej vojne, kde cesty sú skoro prázdne, jedlo a pitie chutí výborne, autá smrdia po spálenej nafte a všetci fajčia o sto šesť vytvoril King znamenitú dobovú fikciu.
Skoro osemsto strán dáva autorovi široký priestor a pre mňa ho vyplnil bez zbytočných hluchých miest. Ja by som napríklad zniesol aj viac strán a opisy škaredého a depresivného mesta Derry som si pekne užil.

david6273
david6273
18.08.2023 2 z 5

Moje první zkušenost s Kingem a hned pořádně hutný příběh, rozplizlý do sedmiset stránkového špalku. King si v knize dává na čas, než se dočtete ke klíčové události, ovšem ta událost stojí vždy zato. Historické drama protkané osobními vztahy, které nakonec vždy promluví do toku dějin. Kniha, která nenudí, ale ani nenadchne.

Disease
Disease
14.08.2023 5 z 5

Tradičně velmi dobře napsáno, jak už to King umí, i když mohlo by to klidně být tak o 100 stran kratší. Líbil se mi popis dobových reálií a hlavně elegantně vyřešené cestováni v čase bez možnosti časových smyček.

m2056
m2056
13.08.2023 5 z 5

Moc dobrá kniha a ten konec jak autor vyřešil nádhera.

Jury
Jury
12.08.2023 3 z 5

Takže z prvu jde o moji oblíbenou konspiraci, proto sem po knížce sáhnul. Ze začátku jsem se od knihy nemohl odtrhnout a trvalo to približně do strany 150, pak King zajel do svých zbytečně natahovaných vod a táhla se dlouhá nuda, která skončila ve chvíli kdy se šlo na atentát a následky po něm. Kdyby se prostřední část knihy smrskla o cca 400 stran do nějakých vysvětlivých 30 stran tak by kniha měla plný počet.Bohužel, když čtete Kinga tak musíte počítat s tím, že 65% knihy je vždy natahované zbytečnostmi.