Antaki_Thorin Antaki_Thorin komentáře u knih

☰ menu

Síla zvyku Síla zvyku Charles Duhigg

Zalíbila se mi jednoznačně už obálka. Má veselé barvy a hravou grafiku.
Obsah je psaný čtivě. Příklady návyků, zlozvyků a jak s tím naložit. Nenásilně celou dobu opakuje tři kroky, které každý návyk provází. Líbila se mi. Doporučuji.

27.02.2024 4 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Tohle se prostě nepovedlo. Děj nijaký, logika postav pod bodem mrazu. Ale nechtěla jsem to pustit. Vydrž, třeba se to ještě narovná - říkala jsem si. No...nenarovnalo. Pouštím z hlavy knihu a také autorku.

23.12.2023 1 z 5


Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Popravdě čekala jsem to jiné. Čekala jsem, že zalistuju, autor se zhmotní ze stránek, chytí mě a už nepustí! :-) Ne, dělám si legraci. Ale nějak se mi to neustálé opakování povídání o sovičkách a skřiváncích stalo nudným a nemohla jsem se donutit více začíst. Takže jsem vždy vydržela maximálně jednotky stránek najednou.

20.07.2023 4 z 5


Hvězdná pěchota Hvězdná pěchota Robert A. Heinlein

Pocity po dočtení jsou trochu rozpačité. Je to hodně o cvičení, tréninku, disciplíně. Trochu utahané dialogy. Rozvleklé úvahy. Na druhou stranu je tu jistá čtivost a sympatie k hlavní postavě.

Film jsem viděla poprvé, když jsem na něj nebyla úplně zralá (teenagerské roky nebyly zrovna o rozjímání nad hloubkou příběhu). Teď na to nahlížím jinou optikou. Už jsem schopná docenit tu nadčasovou myšlenku.

08.07.2023 3 z 5


Když tělo bojuje s duší Když tělo bojuje s duší Ruediger Dahlke

Asi ani nedokážu slovy vyjádřit to zklamání. Čekala jsem dle anotace něco úplně jiného.

18.06.2023 2 z 5


Příliš brzy starý, příliš pozdě moudrý Příliš brzy starý, příliš pozdě moudrý Gordon Livingston

Souhlas s Nika151. Styl knížky mi nesedl. Musela jsem se neustále vracet a číst opakovaně tentýž text, protože mi z něj neuvízlo vůbec nic. Možná také nečtu v 'pravém' životním období. Jistý nadhled tam byl. Ale to je tak vše, co jsem byla schopna zaznamenat. Možná někdy jindy.

14.06.2023 3 z 5


Střevo není tabu Střevo není tabu Giulia Enders

Jako laik a naprosto nevzdělaná v této oblasti jsem z této publikace nadšená. Je to plné zajímavých informací. A přitom podáno naprosto civilně. Děkuji a víc takovýchto naučných knih.

11.06.2023 4 z 5


Kniha pro váš mozek - Praktický domácí rádce Kniha pro váš mozek - Praktický domácí rádce Jarmila Mandžuková

Útlá knížka. Neurazí. Nenadchne. Pár tipů na trénink paměti, tipy na výživu a vitamíny. Například za top tip považuji čokoládu! Jak je možné, že nemám paměť jako slon?!

06.06.2023 3 z 5


Prostá pravda Prostá pravda Jodi Picoult

Miluju Jodi a její tvorbu, ale tady jsem se trápila. Nesedlo mi téma ani trošičku, ale nechtěla jsem odložit nedočtené.

01.06.2023 3 z 5


Království z kostí Království z kostí Barry Hutchison

Pěkně vystavěný, napínavý příběh. Dávám 4. Ale s dalším dílem si dám pauzu.
Několikrát během čtení mi přelítl po obličeji úsměv. Pořád se mi vracel blbej fór, který končí 'pán je nějaký suvenýr'. Nemám ráda tyhle typy suverénních lidí. Ani v reálu ani v knize.

01.06.2023 4 z 5


Ocejchovaná Ocejchovaná Anna Ekberg

Tohle bylo úžasné! Konečně jsem zase sáhla po knize, která stojí za to. Úplně mě štvalo, že nemám na čtení dostatek času. Kniha se mi odkládala jen velmi těžko.

09.02.2023 4 z 5


Inspirace Baťa Inspirace Baťa Gabriela Culík Končitíková

Jednou jsem zaslechla v nějakém dokumentu, že Tomáš Baťa byl Elon Musk své doby. Byl to megaloman. Byl myšlením neuvěřitelně napřed než ostatní v jeho době. Přesto i on se musel nejednou 'vrátit k rýsovacímu prknu' a začít znovu.
Jeho 99 inspirativních myšlenek je vskutku zajímavé zamyšlení. S některými úplně nesouhlasím (například ustel si postel každé ráno hned po probuzení). S některými jsem tiše souhlasila a pokyvovala. U dalších jsem si říkala, že je to geniální a musím si to zapsat.
Jeden z jeho citátů, které lze aplikovat dnes více než jindy: "Boj je podstatou života. Kdo nebojuje, nemůže ani zvítězit."

21.01.2023 4 z 5


Člověk hledá smysl: Úvod do logoterapie Člověk hledá smysl: Úvod do logoterapie Viktor Emil Frankl

Zajímavé téma. Pro mě však bylo čtení hodně obtížné. Nikoliv pro téma knihy, ale nesedl mi styl, jakým byly myšlenky předávány. Přestože knížka je útlá, trápila jsem se s každou jednou stránkou. Občas se mi i stalo, že jsem si po přelouskaném odstavci uvědomila, že ani netuším, o čem byl. To se mi nestává ani u knížek v angličtině.

21.01.2023 4 z 5


Myšlenkové mapy Myšlenkové mapy Tony Buzan

Už jsem něco málo o myšlenkových mapách věděla, takže pro mě nic moc převratného. Nástroj map je super k využití na nějaký rychlý brainstorming během workshopu nebo porady. Víc si z toho ale nejspíš neodnesu. Za mě jsou mapy nepřehledné a jako rebel :-) budu své poznámky dál zapisovat lineárně.

08.01.2023 3 z 5


Hlas do ticha Hlas do ticha Jenny Blackhurst

Jsem zase jedna z mála, komu příběh nesedl. Měla bych si udělat analýzu, proč se to děje. První faktor, kterému se nejspíš začnu vyhýbat je žánr 'Pro ženy'. Mrzí mě to, protože potenciál to mělo víc než dobrý. No, co už...nádech, povzdech a jedeme dál.

20.12.2022 2 z 5


Výkřiky v temnotě Výkřiky v temnotě Darcy Coates

Tady se nedá moc sáhnout vedle. Darcy je skvělá sázka na jisté napětí a tajemno.
Dávám 4 a určitě půjdu do dalšího dílu:-)

20.12.2022 4 z 5


Modlitba za Černobyl - kronika budoucnosti Modlitba za Černobyl - kronika budoucnosti Světlana Alexandrovna Alexijevič

Málokterá publikace si zaslouží plný počet hvězd. Ale toto bych opravdu doporučila k přečtení všem! Provýchodním, prozápadním, černým, bílým, žlutým, duhovým - všichni tu žijeme. Nechť je toto příklad špatného systému, ze kterého by se svět měl (a hlavně musí) poučit. Nechť je toto památník všech, kteří trpěli a stále trpí. Obzvlášť dnes!

02.12.2022 5 z 5


Kruh Kruh Kodži Suzuki

Ze začátku jsem si říkala, jestli se do četby vůbec pustím. Ale jsem nakonec ráda. Je to zajímavé, napínavé. Sem tam teda trošku utahané. Ale za mě čtyřhvězdičkový chytře vystavěný příběh s mrazivým závěrem.

Nebýt DK, ani netuším, že kniha má další dvě následovnice. Třeba se po nich poohlédnu:)

01.12.2022 4 z 5


Cirkadiánní kód Cirkadiánní kód Satchin Panda

Dostala jsem přesně to, co jsem očekávala. Takže spokojenost. Některé informace pro mě byly naprostou novinkou. Doporučuji.

21.11.2022 4 z 5


Já legenda Já legenda Richard Matheson

Mám jiný přebal knihy než Willa Smithe se Sam. Víc postapo, líbí se mi.

Je to asi 5 minut, co jsem dočetla a ještě teď mám husí kůži. Každá jedna stránka je plná opravdovosti, izolace, bolesti. Charisma hlavního hrdiny je obrovské, temné a surové. Žasnu, že se příběh zrodil v roce 1954. Téměř před sedmdesáti lety! WOW.
Film byl super, ale atmosféru knihy dokázal zobrazit pouze částečně. Navíc se hodně odkláněl od předlohy.

01.11.2022 5 z 5