Ocejchovaná

Ocejchovaná https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418070/bmid_ocejchovana-WoQ-418070.jpg 4 160 54

Pro sedmnáctiletou Rebekku je osudovým okamžikem společná cesta s matkou do nemocnice. Vystresovaný řidič spěchá, protože Rebekka má těsně před porodem, a když auto před nimi prudce zabrzdí, v plné rychlosti do něj zezadu narazí. Toho rána přijde Rebekka o všechno: o svou matku i dosud nenarozené dítě. Sama přežila jen zázrakem. Po 17 letech Rebekka pomalu zanechává minulost za sebou. Z autonehody v Africe, kde její otec působil jako velvyslanec, se už vzpamatovala. Vrátila se do Dánska, vystudovala práva a v současnosti pracuje jako realitní makléřka zaměřená na luxusní nemovitosti na venkově. Konečně se zdá, že její život opět nabývá tvar. Dokud osud znovu neudeří. Tentokrát je to rakovina. Agresivní, život ohrožující typ. Pro Rebekku je jedinou šancí na přežití transplantace kostní dřeně od někoho z blízkých příbuzných. Vzhledem k tomu, že nemá sourozence, je její jedinou nadějí otec. Testy však ukážou, že otcovy buňky není možné použít. Už se zdá, že je všechno ztraceno, když se objeví nová skutečnost – pravda o jejím dítěti, kterou před ní otec po celou dobu tajil… Rebekka se dozvídá, že její dcera při porodu nezemřela. Byla adoptována a nejspíš ještě žije. Mezitím kdesi v kodaňských přistěhovaleckých ghettech vyšetřuje detektiv Kim brutální vraždu, při níž byla zavražděné pečlivě odříznuta jedna noha a vrah si ji zřejmě odnesl. Indicie naznačují, že jde o mnohem větší případ, sahající daleko za hranice země, až do úplného srdce temnoty v džungli africké Ugandy. Ocejchovaná je strhující thiller o nespravedlnosti, rodinných poutech a odvaze vzít osud do vlastních rukou.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Metafora
Originální název:

Havets børn , 2018


více info...

Přidat komentář

Vlaďkaa4
20.02.2024 5 z 5

No to mělo tedy opravdový spád. Příběh je trochu neuvěřitelný, ale proto je to příběh. Výborné

ještěrka38
17.10.2023 5 z 5

Hodně silný příběh a zároveň šílený.. Ale věřím, že tohle se prostě děje a asi z toho není úniku.. Africké země mají svá pravidla a tam se to jen tak nezmění.. Doporučuji přečíst, ale není to veselé čtení..


Jiparis
26.07.2023 4 z 5

Zajímavý příběh, kde se dovídáme mnoho z afrických reálií o kterých jsem neměla ani ponětí. Samotný děj je napínavý, ale těžko uvěřitelný.

Antaki_Thorin
09.02.2023 4 z 5

Tohle bylo úžasné! Konečně jsem zase sáhla po knize, která stojí za to. Úplně mě štvalo, že nemám na čtení dostatek času. Kniha se mi odkládala jen velmi těžko.

klokan.1905
21.10.2022 5 z 5

Ocejchovaná...
Ocejchovaná je kniha, která by si rozhodně zasloužila Vaši pozornost... Odpovídá tomu i hodnocení čtenářů zde na Databázi knih... Kniha je v jasně červených číslech, momentálně na 89 procentech... Musím uznat, že zcela zaslouženě... Vskutku povedený thriller, který začíná v Africe, přesněji napsáno v Ugandě a budete cestovat mezi Afrikou a Evropou... V podstatě je příběh vyprávěn z pohledu tří osob... Nechci nijak více prozrazovat k ději knihy... Prostě zatraceně dobrý thriller, na který byste si měli udělat čas... ;-)

čef
01.08.2022 5 z 5

Pro mne perfektní thriller. Nad základní rodinnou shodou jsem sice trochu nevěřícně zavrčel, ale jinak ok. Situace v Africe je asi opravdu děsivá, jenom, aby se to nepřeneslo do ostatního světa. V knize je živě vykresleno mnoho akčních bojů a vynalézavého využití neschopnosti bílého otrokáře. Hned je vidět, že se za ženským pseudonymem skrývají alespoň dva muži.

Fanda74
20.07.2022 5 z 5

Pěkné čtivé, tři různé příběhy, různá prostředí - nakonec se vše propojí. Pěkná kniha

Kate72
17.01.2022 4 z 5

O Ugandě a dětech na ulici jsem už četla. Je to pro nás Evropany vždycky trochu jako sci-fi. Knížka se četla dobře, i když mě trochu děsilo množství dějových línií, ale ty nakonec do sebe krásně zapadly. Akorát role na smrt nemocné Rebekky někde v džungli, tak to bylo trochu přitažené, ale dobře asi to skousnu;)

Dandy1
03.11.2021 5 z 5

Díky databázi jsem objevila knihu, která mě mile překvapila. O dětských vojácích a uprchlících se mluví celkem často. Něco jiného je přečíst si o tom detailně v knize. Z pohledu jich samých.

Stani95
17.07.2021 5 z 5

Tohle duo dánských autorů, co se skrývá pod tímhle pseudonymem mě prostě baví. Četla jsem od nich Šťastně až do smrti a nyní tento kousek. Netradiční téma, které není ohrané. Zaujala mě Uganda, její hlavní město jsem pracovně navštívila, setkala se s místními lidmi, ale člověk nikdy neví, co se může odehrávat jen o několik kilometrů dál. Příběh mě bavil od začátku do konce.

Mychaela
11.04.2021 3 z 5

Mrzí mě to, ale nepřidám se k místnímu nadšení.
Námět knihy je určitě zajímavý, to, co se děje v afrických zemích je reálné a děsivé. Zajímavá je i všudypřítomná myšlenka, že ač se celý svět snaží Africe pomoct, spíše jí svou "pomocí" ničí... Osudy postav jsou zajímavě propletené, to, že je Plukovník tím, kým je, mě napadlo, a ve vztahu k Angel je to o to větší brutal.
Takže, co do formy je kniha slibná. ALE ta forma, styl psaní??! Tolik zbytečných nudných řečí okolo, klišé, patetické věty k ničemu. Kniha by mohla být poloviční, nabitá, rázná, syrová, stejně jako ten samostatný africký příběh.
O uvěřitelnosti některých částí nemluvě (a nemyslím tím to, co bylo popsáno, že se děje v Africe, to bylo paradoxně nejuvěřitelnější...)
Jsem ráda, že mám dočteno, do dalších knih od autorky/autora už se pouštět nebudu.

Evaho73
07.04.2021 5 z 5

Dovolím si použiť frázu: "To byla jízda !!!"
Strhujúci no drsný príbeh, od ktorého sa mi nedalo odpútať.
Namotala som sa hneď na predslov, ktorý načrtáva problematiku detských vojakov v citujem: "živej, farebnej a hlavne zmetenej Afrike".
Potom som sa už viezla na vlnách troch dejových línií s dobrou psychlogiou postáv priamo do excelentného finále.
Páčilo sa mi prepojenie reálnych pomerov v súčasnej Afrike s fiktívnym príbehom, ktorý sa zčasti mohol odohrávať i reálne, lebo som presvedčená o tom, že násilie plodí len ďalšie násilie a nenávisť k tomu.

jirimatejka
05.02.2021 4 z 5

Celkem fajn, první dojem byl, že to bude nějaká silně proimigrantská kniha, nicméně z toho nakonec vylezl střízlivý, pravdivý román.

Allla9
15.01.2021 5 z 5

Příběh, který se mohl stát komukoli z nás. Je úžasný a přitom šílený. Přesto jsem litovala, že kniha nemá více stránek.

Beruska18
17.11.2020 4 z 5

Pro mě první kniha z prostředí Afriky a byl to opravdu silný a hluboký příběh, o to víc, že vychází z reality ....

LittleK
23.10.2020 3 z 5

Tak nějak nevím, co je špatně. Postavy fajn a snadno zapamatovatelné, zápletka promyšlená a zajímavá, rozuzlení bez chyby, ale něco tomu chybělo. Celek za mě postrádal šťávu, to, co mě nutí knihu hltat a s těžkým srdcem odložit. U téhle jsem se naopak radovala, že už to mám za sebou. Určitě nechci nikoho odrazovat, ale pro mě to nebylo to pravé.

orinka3
08.10.2020 5 z 5

Všechno už tu bylo přede mnou napsáno. Je to kniha, kterou by nikdo neměl před spaním číst. Já tu chybu udělala, nemohla jsem ji odložit nedočtenou, tak jsem četla málem do půlnoci. A pak ne a ne usnout. To není jenom román, dobrodružství, napětí. To je obžaloba systému, který dopustil, aby v Africe vznikaly zločinné organizace kvůli naprostému politickému chaosu. Kolonizace byla na začátku všeho. Jak mohlo být všecko jinak, krásnější, pohodovější, nebýt nehody na začátku a na ni se navíjejících chyb. Angela, Dominic, Rebecca i oběť, kterou pachatel zohavil a zbavil nohy - nic z toho nemuselo být tak špatně. Oběťmi jsou všichni, i Plukovník. Násilí plodí další násilí, na něm se to potvrzuje nejvíc. Kniha vyvolává fůru otazníků a hlavně zbavuje iluzí o pomoci hladovějící Africe. Pomáhat se dá tam, kde lidé sami stojí o to, aby se naučili s dary hospodařit a přemýšlet i nad dalším dnem, ne nad okamžitým užitkem, a čekat další dary. Nemyslím, že se Afrika bude moci znovu vrátit na svůj začátek a obnovit to, co tam kdysi fungovalo. Obdivuji sílu vůle nemocné Rebeccy i té Angely, kterou život v džungli zatím nenaučil soucitu, ale jen umění přežít za každou cenu. Silný zážitek, těžko se zapomene. Je vidět, že to psali chlapi, žádná romantika.

Market116
26.09.2020 5 z 5

Poprvé jsem četla knihu, jejíž příběh se z části odehrává v Africe...takže to pro mě bylo zase něco nového...
A musím říct, že příběh to je skutečně skvělý...i když to chvílemi byla docela síla...
Je pravda, že jsem si párkrát říkala, že to v Africe musí být krásné...ale po této knize, bych si asi hodně dobře rozmyslela její návštěvu. Neříkám, že to v celé Africe je takové, ale stejně...už jen ta představa, že se něco podobného skutečně děje, je hrozná.
Jinak Rebekka byla neuvěřitelně silná...stejně jako její dcera, která byla ještě silnější, vzhledem k tomu, co vše si vytrpěla...to pouto mezi matkou a dcerou bylo krásné.
A i přesto, že bylo celkem předvídatelné kdo je onen Plukovník, nemám co vytknout...s koncem jsem byla spokojená. A už se těším na další knihu od Anny Ekberg. Moc doporučuji

Ajinka79
23.09.2020 4 z 5

Pohádka plná hrůz..

DJANKA
21.09.2020 5 z 5

Napínavé, drsné čtení. Když si představíte, že se takové věci skutečně dějí ..........