Inspirace Baťa
Komentáře knihy Inspirace Baťa
Skvělá inspirace od zlínského velikána. Pro mě jako hradišťského rodáka měla kniha ještě o něco osobnější rozměr. Nemusíte s Baťou souhlasit ve všem, ale i kdyby si z ní člověk vzal jen pár myšlenek, neskutečně ho to posune. Určitě doporučuji.
Kniha se mi líbila moc, ano,ke konci se trochu opakovala ,ale vůbec to nevadilo. Tomáš Baťa byl velmi inspirující člověk a je až s podivem co aplikoval někdy ve třicátých letech ve své firmě. Vše je vhodné i na tuto dobu a takového uvědomělého zaměstnavatele bych brala všemi deseti....
Tomas Bata byl velmi uspesny clovek, vizionar. Jeho zasady a postrehy se daji aplikovat i po tolika letech, coz je fascinujici. Kniha nam predklada nekolik pravidel jak prozit spokojeny zivot. Myslim, ze muze byt inspiraci pro mlade lidi.
Pravidelná fyzická aktivita a fyzická práce, vděk, pobyt na čerstvém vzduchu, každé ráno si sám ustlat postel, otužování, vnímání tady a teď, zažívat nové podněty a zážitky, uklízet (minimalismus, naučit se zbavovat věcí)... zdravte, zbytečně se neomlouvejte, věnujte čas přátelům (aneb "práce vás neobejme")... Spousta rozumných rad. A kromě toho také dost tlak na výkon a úsilí.
Rady se opakují a celé je to vysoce organizované a systematické - věnujte 5 minut denně tomuhle, 15 minut tady tomu, 2x týdně 30 minut toto a 1x měsíčně 30 minut toto...
Posloucháno jako audiokniha.
"Čtěte zdravé knihy, sledujte zdravé filmy. Všechny podněty, které si vpouštíte do mysli, utváří váš pohled na svět."
Nejdříve jsem si zamilovala stejnojmenný podcast, pak se rozhodla pro koupi knihy. Co si budeme, myšlenky se často shodují, ale to vůbec nevadí. Čtení či poslouchání filosofie Baťa je neskutečná vzpruha a balzám na duši v jednom a doporučila bych to každému. Určitě není třeba vše brát dogmaticky a odškrtávat to jak seznam, stačí se - jak název napovídá - inspirovat, vzít si z toho aspoň něco a hlavně to nečíst, ale žít.
Fajn vědět, že i u nás byl někdo kdo takhle uvažoval. Jinak by se dalo říct další seberozvojová kniha "když budete denně dodržovat těchto 287 jednoduchých pravidel Váš život bude lepší". No hodně štěstí. Po delší době co jsem knihu dočetl se mi vybaví jen pár pravidel u kterých šlo o selský rozum a poctivý přístup k práci.
Nad koupí následujícího titulu jsem přemýšlela už nějaký ten pátek. Přečtení rozhodně nelituji, knihu mi doporučila kamarádka. Naše pohledy se v mnohém shodují. Musím říci, že mnohé pravidla již praktikuji, jako například stlaní postele, eliminace elektroniky před vstáváním, ale taky i usmívání. Jak autorka sama naznačila, zlepší to den nejen vám, ale i ostatním. :)
Chce být zdraví – cvičte. Chcete mmít dost energie, spěte deset hodin. Chcete být líp přijímáni ve společnosti – usmívejte se.
Tohle fakt někdo čte a vážně nad těmi obecnostmi přemýšlí? Ta kniha je jako nějaká práce středoškoláka, který dostal Baťu jako téma referátu. Jako by se její autorka řídila heslem "vymáčknu z toho Bati co nejvíc" a to i tenhle nesmysl.
"Přestaňte se snažit všem vyhovět." Opravdu? To lidi neslyší kolem sebe? Potřebují tyhle plytkosti číst zaobalené do Baťovského pozlátka? Nechápu to.
Nejlepší seberozvojová kniha, kterou jsem zatím četl. 99 úžasných Baťovských zásad, které člověka dovedou tam, kam ho táhne jeho touha - k úspěchu.
Skvělá kniha pro seberozvoj a motivaci změnit svůj život podle jednoduchých rad a zásad, ke kterým bychom se měli vracet.
Výborná kniha. Jde o literaturu faktu spadající pod osobní rozvoj. Příběhy o T. Baťovi nečekejte, ale i tak mezi řádky budete cítit jeho osobnost a mimořádný odkaz. Myslím, že jeho příběh a odkaz nejsou v naší společnosti dostatečně doceněny. Spíš nás napadají jména amerických podnikatelů, než českých, přestože zcela jasně spadají mezi světovou špičku. A T. Baťa mezi tu absolutně nejužší. V našich školách chybí tento úhel pohledu na naše dějiny, vytvářel by větší hrdost. Skvělá kniha.
Po prvýkrát som sa s knihou Inspirace Baťa stretla v škole, keď sme na jednej prednáške detailne preberali osobnosť Tomáša Baťu, jeho filozofiu a prístup k podnikaniu. Už vtedy som si uvedomila, aký silný a inšpiratívny bol jeho príbeh.
Následne som mala možnosť navštíviť Zlín a pozrieť sa na Baťovu vilu. Bolo to fascinujúce – stáť na mieste, kde sa zrodili mnohé myšlienky, ktoré utvárali nielen Zlín, ale aj celú ekonomiku Československa. Práve na konci exkurzie nám sprievodkyňa ponúkla možnosť dozvedieť sa viac, vďaka tejto knihe.
Po tretíkrát som na knihu narazila v knižnici a podvedome som ju vzala do rúk s pocitom, že je to nejaký druh "vyššej moci", ktorá ma k nej priviedla. Od tej chvíle sa táto kniha stala mojou sprievodkyňou a inšpirátorom.
Gabriela Culík Končitíkova obratne prepojila historické fakty s osobnými príbehmi a myšlienkami, ktoré Tomáš Baťa zanechal. Kniha nie je len suchopárnym prehľadom faktov, ale skôr hlbokou analýzou jeho hodnotového systému a prístupu k práci, ľuďom a podnikaniu. Každá kapitola ma oslovila a donútila ma zamyslieť sa nad vlastnými prioritami a spôsobmi, ako pristupujem k výzvam v životne a práci.
Culík Končitíková majstrovsky vystihla, akú dôležitú rolu zohráva inovácia, etika a sociálna zodpovednosť v podnikaní. Rovnako som sa celý čas cítila, akoby mi autor knihy prehováral priamo do duše, povzbudzujúc ma, aby som sa nebála snívať a usilovať sa o svoje ciele.
Na záver môžem len povedať, že „Inspirace Baťa“ je kniha, ktorá ma obohatila a motivovala k prehodnoteniu mojich vlastných cieľov a túžob. Pomohla mi získať nový pohľad na to, čo znamená byť úspešným a zodpovedným človekom v dnešnom svete. Každý čitateľ totiž môže nájsť v Baťových myšlienkach inšpiráciu pre svoje vlastné životné cesty. Určite sa k nej ešte vrátim, pretože jej posolstvo je nadčasové a stále aktuálne. Odporúčam ju každému, kto sa chce inšpirovať jedným z najvýznamnejších podnikateľov našej histórie.
Zatím nejkomplexnější shrnutí odkazu baťovců pro dnešní dobu. Kdyby firmu Baťa nezadusil komunistický režim po roce 1948, mohli bychom být mnohem rozvinutější a ekonomicky silnější zemí. Principy popsané v knize vycházejí ze zdravého selského rozumu a osvědčených metod Forda, Taylora, Deweyho a dalších. Pokud máte pocit, že Baťa opisoval to, čemu se dnes říká management, leadeship, wellbeing, knowledge management, je to právě naopak - Baťa to uvedl do praxe a naučit to tisíce lidí - baťovců nejen ve Zlíně. A více než 100 let po něm stále objevujeme "převratné" metody, jejichž funkčnost on dávno prokázal při vybudování historicky největší a nejúspěšnější československé firmy - firmy BAŤA.
Takové obecné poučky, které už vlastně znám z jiných knih.
Bohužel tady mě to nebavilo. Je to tak strohé, až je to nezajímavé, byť to má tolik stran, je to totiz roztahané.
Příběhy by k tomu neuškodily, bylo by to pak zajímavější.
Jak už jsem napsal u knihy Jozefa Banáše "Jsem Baťa, dokážu to!"
"Jozef Banáš se pro mě stal velkým objevem mého čtenářského roku 2024."
Tady se musím lehce opravit..... Tomáš Baťa , jeho myšlenky a odkaz se staly mým objevem roku 2024. Nejedná se jen o objev čtenářský, ale i lidský a inspirující. Po té knize jsem s rodinou absolvoval intenzívní 4-denní pobyt ve Zlíně zaměřený na odkaz Tomáše Bati a jeho následovníků. A teď jsem si přečetl knihu, kterou napsala s použitím spousty Baťových citátů a myšlenek současná ředitelka Nadace Tomáše Bati Gabriela Culík Končitíková.
Je mi už docela dost let, takže tento náboj a potenciál už ve svém profesním životě nevyužiji. Ale všem mladým bych to přál. Za mého mládí tento odkaz nebyl žádaný a tak jsme o něm nevěděli.... Vždyť Zlín byl Gottwaldov. :-(
Kdyby aspoň těch 30% lidí, které Baťa odhadl, že by mohli být schopni pracovat v jeho firmě, bylo ochotných pracovat podle podobných principů, jako měl on, asi bychom nesměřovali tam, kam naše společnost nyní směřuje.
Pro všechny, kteří se nechtějí spokojit se šedí dnešních dnů a kteří chtějí něco dokázat, je to kniha, která jim poskytne inspiraci, návod a smysl života.
Pro tu velkou zbývající část pak platí tyto věty, které jsou převzaty z Poselství Garsiovi, uvedenému v závěru knihy:
" Není člověka, který by se o něco velkého pokoušel, kde je zapotřebí mnoha rukou, aby nebyl časem zděšen slabomyslností průměrného člověka......Zdá se, že lajdáctví, hloupá nepozornost, lhostejnost a polovičatá práce jsou pravidlem." (Elbert Hubbard, 1913)
Takže pro ty, kteří chtějí inspiraci a impulz pro svůj osobní rozvoj, je tady více než 360 stránek s popisem 99 pravidel, které se T. Baťa snažil dodržovat, a která tvořila jeho život a pomohla mu vytvořit to, co dokázal. Snad se najdou následovníci a bude jich přibývat.
Krásná kniha, která může být motivací pro mnohé. Děkuji autorce za podnětné informace a zajímavé zpracování, kniha mě nenudila je v ní spousta poučení.
Pro ty, kteří by se chtěli blíže seznámit s autorkou nabízím např. tyto 2 odkazy:
A taky odkaz na nadaci Tomáše Bati ve Zlíně:
Baťu velmi obdivuji, je to pro mě Muž s velkým M. Nejen že něco vybudoval, ale něco tady zanechal.
Mám o něm načteno mnoho knih, u téhle přišlo velké zklamání. Jak už tady bylo řečeno, je mnoho knih o seberozvoji..tohle mě vážně nebavilo.
Kniha se nečte snadno, protože jakmile ji budete číst na jeden zátah, tak ji cca v polovině budete muset odložit a chvíli o ní nevědět, abyste pak mohli znovu navázat.
Není psána nečtivě; jen Tomáš Baťa byl vizionář a přála bych si mít takového zaměstnavatele, kterému záleželo na blahu svých zaměstnanců a současně je učil tím správným způsobem.
Kniha za mě přínosem je, protože obzvláště v dnešní době je fajn vrátit se k jednoduchým pravidlům, na které jsme v době internetové, možná již zapomněli (přičemž nová generace již možná ani tato pravidla nezná).
Od poloviny knihy mi přišlo, že byly pravidla banálněji zpracované (zkrátka text se v nich opakoval, ale současně mám pochopení pro to, že každá kapitola musela být aspoň na dvě strany. Nicméně pro čtenáře to není vždy příjemné.
I přes výše uvedené bych knihu doporučila; především té nejmladší generaci, která už internet bere jako každodenní samozřejmost, žije už výhradně internetovým životem od dětství a necítí se dobře, ale netuší, proč), ale i nám všem ostatním. Třeba po dočtení budeme na sebe aspoň trochu víc milí a víc se usmívat.
Dobře napsaná kniha. Věděl jsem předem, do čeho jdu na základě doporučení a nebyl jsem nijak zklamán. Opakování těch samých témat tam sice něco málo je, ale vždy se to přeci dá přeskočit.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Gabriela Culík Končitíková také napsal(a)
| 2021 | Inspirace Baťa |
| 2019 | 99 sladkých teček Marie Baťové |
| 2024 | Inspirace Baťa 2 - Růst Tomáše Bati |
| 2019 | 99 trefných postřehů Tomáše Bati |
| 2012 | Baťovský Zlín – Mladé ženy |
Externí recenze
U této knihy zatím nejsou externí recenze.
Přidejte recenzi

90 %
77 %
Inspirace Baťa
Zajímavá kniha, která motivuje člověka k seberozvoji v pracovním i osobním životě.
Dlouho jsem si ji chtěla přečíst, ale neměla jsem čas. Jeden den jsem ji omylem otevřela na straně, co bych měla zvládnout za týden, mj. přečíst 30 stran knihy. To není mnoho, ale i to stačí. S touto knihou dělenou do krátkých kapitol s jasným sdělením to šlo samo :)