Anor505 Anor505 komentáře u knih

☰ menu

Zahrada slibů a lží Zahrada slibů a lží Paula Brackston

No, asi můžu klidně zopakovat, co jsem psala u Tajemství čokoládovny. Knížka byla vzhledem k obsahu opravdu dlouhá, navíc mě ubíjely šíleně dlouhé odstavce a slibovaná romantika se opět nedostavila. Hlavní hrdinka, to je kapitola sama pro sebe. Její plány a lsti mi hodně připomínaly bojové hry dětí v mateřské škole, to jako vážně? Abych nebyla nespravedlivá, tak začátek knihy a poslední dvě kapitoly mě docela bavily. A celá série má opravdu krásné obálky, za ty dávám hvězdičku k dobru.

27.04.2024 3 z 5


Tajemství čokoládovny Tajemství čokoládovny Paula Brackston

Po docela povedeném prvním dílu se u mě dostavilo lehké zklamání. Tajemství čokoládovny bylo takové nijaké. Xanthe se snažila lépe ovládnout schopnost cestovat časem, ale rozvedené to moc nebylo. Místo učení se dál bezhlavě vrhala do situací, před kterými ji varovali a vždy vyvázla díky nějaké náhodě. Napínavé to taky moc nebylo a čtivosti rozhodně nepomáhaly strašně dlouhé odstavce. Ani romantiky jsme si moc neužili. Takhle zpětně mám pocit, že celá knížka byla hrozně natažená a tak trochu o ničem.

24.04.2024 3 z 5


Kruté požehnání Kruté požehnání Emily Thiede

A mně se knížka líbila. Příběh byl celkem přímočarý, atmosféra středomořská, svět nebyl komplikovaný a hlavní i vedlejší postavy byly sympatické.
Romantická linka mi tady vyloženě sedla. Alessa i Dante byli hrozně fajn a moc se mi líbily jejich rozhovory plné sarkasmu.
Knížka se moc hezky četla a stránky mi pod rukama jen letěly. Doufám, že druhý díl vyjde co nejdřív. =)

20.04.2024 5 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Hmm, i když mám černý humor a ironii ráda, tak mi tahle kniha nesedla. Nevím proč, ale stařík Alan s neuvěřitelným životním příběhem mi k srdci nepřirostl. Pár světlejších chvilek knížka měla, ale i tak se mi ke čtení moc vracet nechtělo. Díky Stoletému staříkovi jsem si splnila bod ve čtenářské výzvě, ale vracet se k němu nebudu.

15.04.2024 3 z 5


Rudý vlk Rudý vlk Rachel Vincent

Tohle bylo opravdu zajímavé pojetí pohádky o Červené Karkulce, ten nápad se mi vážně líbil. Bohužel nápad není všechno a na příběhu mi vadila spousta jiných věcí, chyběla mu hloubka a některé pasáže jsem přeskakovala, protože mě kniha nedokázala vtáhnout do děje.
Hlavní hrdinka Adéla se chovala jako nána, která neví co chce, ale nepřestane dokud to nedostane. A konec knihy mě vyloženě zklamal a doteď nevím, co vlastně byl autorčin záměr. Takže dávám 2,5 až 3 hvězdičky s odřenýma ušima.

30.03.2024 3 z 5


Zrádci krve Zrádci krve Lynette Noni

Paráda! Třetí díl byl od začátku do konce našlapaný akcí, překvapila i nečekaná spojenectví a dějové zvraty. To byla oproti druhému dílu příjemná změna.
Kiva dostala tentokrát pěkně zabrat. Co mi zase trochu vadilo, tak neochota postav spolu mluvit, to je pořád dokola. A ano, kdybych chtěla být kritická, našla bych toho víc, ale po docela dlouhé době tohle byla knížka, kterou jsem měla problém odložit. Vzhledem k tomu, že první díl ode mě dostal 4 hvězdičky tak tady musím dát 5 hvězd.

26.03.2024 5 z 5


Krámek se starožitnostmi Krámek se starožitnostmi Paula Brackston

Nové začátky, cestování časem, trocha romantiky a k tomu jeden nepříliš přátelský duch. Kupodivu tahle zvláštní kombinace fungovala docela dobře. Kniha měla pomalejší rozjezd, ale to se vylepšilo, když se Xanthe konečně dostala do minulosti.
Tentokrát mě dějová linka z roku 1605 bavila víc než současnost, závod s časem a lehce detektivní zápletka dodaly příběhu šmrnc.
Bohužel mi docela vadilo chování ducha. Chápu proč to autorka napsala takhle, ale když jsem se dozvěděla, kdo to byl a co chtěl, tak mi to prostě nesedělo. Jinak se mi knížka líbila a časem se podívám po druhém dílu.

22.03.2024 4 z 5


Diabolik Diabolik S. J. Kincaid

Diabolik pro mě byl příjemným překvapením. Jedná se o sci-fi pro mladší čtenáře, kde hlavní postava není tak docela člověk.
První polovina knihy byla parádní, líbilo se mi odhalování budoucnosti, politické uspořádání, kdo jsou diabolici a vůbec všechno.
Zvrat v polovině knihy byl pro mě naprosto nečekaný a byla to pecka.
Ale z druhé poloviny knihy už jsem tak nadšená nebyla, i když rozhodně nebyla špatná a přinesla i několik nečekaných situací.
Knížka je pro mě ukončená naprosto uspokojivě, do dalšího dílu už se proto pouštět nebudu - i proto, že třetí díl v češtině nevyšel.

18.03.2024 4 z 5


Tajemství domu Thornů Tajemství domu Thornů Margaret Rogerson

Jedná se o krátkou doplňující novelu k původnímu příběhu, která vše hezky uzavřela. Příběh byl spíše romatický, ale takovým roztomilým způsobem. Zároveň jsem se při čtení výborně bavila - například bitva s prapratetiným oblečením byla naprosto skvělá.
Škoda, že nebyla knížka delší, protože tenhle svět čarodějů s démony a grimoáry mě hrozně baví.

11.03.2024 5 z 5


Hrad ve Skotsku Hrad ve Skotsku Julie Caplin

Juj, tohle bylo sladké jak karamelka. I když to od téhle série člověk očekává, tak tady už to bylo trošičku za hranou. Ale zavřu obě oči, protože kdy jindy čekat zázraky než o Vánocích. =)

08.03.2024 4 z 5


Hudba z vedlejšího kupé Hudba z vedlejšího kupé M. K. Hardy

Romantický příběh o dvou mladých lidech, kteří se potkají na výletě. Nápad dobrý, ale něco tomu chybělo. Možná bylo v knize příliš mnoho úvah hlavních hrdinů a oproti ostatním knížkám od autorky jsem postrádala tu lehkost, s kterou se mi její knížky čtou. Jako romantická oddechovka to nebylo špatné.

04.03.2024 3 z 5


Láska po španělsku Láska po španělsku Elena Armas

Láska po španělsku je celkem milý romatický příběh, ale nepřináší nic nového. Celou dobu jsem měla pocit, že tohle už jsem někde četla. Místy jsem se zasmála, ale častěji jsem se cítila spíš trapně - hned první setkání hlavních hrdinů bylo vážně podivné a takových momentů bylo v knize víc. Často se v knize opakují slova, fráze i celé myšlenkové pochody hlavní hrdinky, že jsem si toho všimla i já a to mi tohle většinou až tak nevadí. Jako romantická oddechovka to bylo fajn, ale nic hlubšího bych tu nehledala.

26.02.2024 3 z 5


Zima čarodějnice Zima čarodějnice Katherine Arden

Z posledního dílu trilogie mám pocit, jako by k sérii ani nepatřil. Akce střídala akci, Vasja se vrhala do jednoho dobrodružství za druhým, nechyběly ani intriky a velká bitva. Nejspíš kvůli tomu všemu šel do pozadí krásný jazyk, kterým byly psané předchozí dva díly. Tím zajímavým slohem s magickým nádechem se první dva díly série odlišovaly od ostatních příběhů, které jsem zatím četla. A ten jazyk, který přenese mráz až do obýváku, mi bohužel ve třetím díle chyběl.
Jinak to bylo rozhodně napínavé, akční a nechyběla ani trocha romantiky. Postavy nejsou černobílé a svět čjortů je pěkně vymyšlený, především se mi líbil nápad na cestování Půlnocí. Plusové body dávám za to, že autorka příběh zasadila do Ruska, použila některé historické události a všechno to hezky fungovalo.
Celá série byla rozhodně originální a jsem ráda, že jsem si jí přečetla.

24.02.2024 4 z 5


Dívka ve věži Dívka ve věži Katherine Arden

Oproti prvnímu dílu je Dívka ve věži rozhodně svižnější, čtivější a napínavější. Hluchých míst je málo a Vasja se Slavíkem se pouštějí do jednoho dobrodružství za druhým. Zároveň si druhý díl udržel krásný sloh a popisy krajiny, města i postav.
Vasja je mi vážně sympatická, sice dělá blbiny a naschvály, ale tak nějak úměrně svému věku. Zároveň se mi líbí, že se učí a nově nabyté dovednosti dál používá. I její vydávání se za kluka jsem jí věřila. A konečně jsem se dočkala a zjistila něco víc o Mrazíkovi.
Za sebe můžu říct, že druhý díl rozhodně nebyl jen vycpávkový a jsem ráda, že jsem si ho po rozpačitém úvodu do série přečetla.

20.02.2024 4 z 5


Kocour, který zachraňoval knihy Kocour, který zachraňoval knihy Sósuke Nacukawa

Opět se mi stalo, že jsem měla po přečtení anotace očekávání úplně jiná. Nakonec jsem dostala zajímavé dílko, které ve fantasy kabátku schovává filozoficky laděný příběh o vztahu ke knihám i k sobě samým. Děj plyne spíš pomaleji a nutí čtenáře k zamyšlení, a i když kniha zpracovává jiné téma, tak mi něčím připomínala Půlnoční knihovnu.

09.02.2024 4 z 5


Moře klidu Moře klidu Katja Millay

Krásný a dojemný příběh o dvou zraněných mladých lidech a druhých šancích. Kniha nese hezké poselství, že uzdravit se musí každý sám, že zlomeného člověka nikdo zázračně neslepí. Ale když se uzdravit chce, tak pomoc může přijít odkudkoliv a může mít mnoho podob.
I přes vážné téma je v knize spousta humoru, který je místy černý jak bota, ale do vyprávění perfektně sedí. Knížku můžu rozhodně doporučit.

27.01.2024 5 z 5


Medvěd a Slavík Medvěd a Slavík Katherine Arden

Knížka je rozhodně zajímavá, čekala jsem něco úplně jiného. Příběh se odehrává v časovém období zhruba šestnácti let a mapuje život jedné rodiny se zvláštní dcerou. Autorka krásně popisuje bezútěšnost ruského venkova a drsné zimy, kdy i bohatí hubnou a choulí se u kamen. Mrazivou atmosféru doplňuje boj mezi starým náboženstvím a křesťanstvím. A mezi tím vším se prohání domácí démoni, rusalky, upíři a Mrazík. A kupodivu to do sebe všechno hezky zapadá.
Co bych vytkla, tak opravdu pomalé tempo, na začátku knížky jsem měla velký problém se začíst. První třetina knihy by mohla být klidně shrnutá do delšího prologu a stačilo by to. Naopak bych si moc přála vidět do hlavy Mrazíkovi, jeho postava mě zajímá, ale vlastně se o něm moc nedozvíme. Byl to zatím první díl série, tak se snad dočkám.

27.01.2024 3 z 5


Proti srsti Proti srsti Klára Mandausová

Přečteno v rámci čtenářské výzvy. Příběh vypráví o mladé ženě, která hledá svou vlastní hodnotu a její kočce, která má naopak sebevědomí na rozdávání. Macoura bych tedy občas pověsila za uši do průvanu, ale i ona nakonec projde proměnou, kterou nejspíš ani nechtěla. =) Knížečka je útlá, tempo docela odsýpá, celkově jsem byla mile překvapená. Klidně bych příběh rozpracovala na víc stran a přečetla si, jak to bylo dál.

27.01.2024 4 z 5


Vánoční koleda čili Vánoční povídka s duchy Vánoční koleda čili Vánoční povídka s duchy Charles Dickens

Klasický vánoční příběh s krásným poselstvím. I když jsem viděla řadu adaptací, tak knihu jsem četla poprvé. A protože jsem si z knihovny vylosovala hodně starý překlad, tak měl příběh opravdu speciální kouzlo. =)

27.12.2023 5 z 5


Notting Hill pod sněhem Notting Hill pod sněhem Jules Wake (p)

Milá jednohubka na dvě odpoledne. Jsem ráda, že jsem si knížku přečetla v předvánočním čase, jindy bych asi měla pár výhrad, ale teď mi tahle nenáročná romantika docela sedla.

17.12.2023 4 z 5