Krámek se starožitnostmi

Krámek se starožitnostmi https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475078/bmid_kramek-se-starozitnostmi-7Zr-475078.jpg 4 395 92

Starožitnosti série

1. díl >

Xanthe a její matka Flora opouštějí Londýn, aby začaly znovu a převzaly vedení obchodu se starožitnostmi v historickém městečku Marlborough. Xanthe s některými nalezenými starožitnostmi cítí zvláštní spojení: Když se jich dotýká, dokáže vycítit jejich minulost a jejich příběhy. Když ucítí silné pouto k nádhernému stříbrnému chatelainu, viktoriánskému přívěsku na opasek, musí se dozvědět víc. Když si chatelaine prohlíží, přenese se zpět do sedmnáctého století, do doby, ze které šperk pochází. Dozví se, že v jeho minulosti došlo k nespravedlnosti. Zjeví se jí duch, který obývá její nový domov, a vyzve ji, aby zachránila život jeho dcery. Zároveň Xanthe vyhrožuje, že ublíží Floře, pokud neuspěje. Zatímco Xanthe bojuje, aby zachránila dívku v bouřlivých dnech roku 1605, setká se s architektem Samuelem Applebym. Možná to bude právě on, kdo jí pomůže děvče zachránit. A možná také bude důvodem, proč se nedokáže přimět vrátit do přítomnosti. V této první knize nové série se autorka bestselleru Dcera čarodějnice, Paula Brackstonová, vrací ke své typické směsici magie a romantiky, která vás nepochybně okouzlí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Red
Originální název:

The Little Shop of Found Things , 2018


více info...

Přidat komentář

Evaho73
11.04.2024 4 z 5

Krámek se starožitnostmi je román, ktorý spája v sebe prvky fantasy, romantiky a tajomstva. Príbeh sa odohráva v malebnom anglickom mestečku a sleduje životy dvoch žien, matky a dcéry, ktoré sa snažia začať odznova prevádzkovaním starožitníctva. Hlavná postava, Xanthe, objaví v sebe výnimočnú schopnosť, ktorá ju dokáže preniesť do 17. storočia, kde sa ocitáva v spleti starodávnych intríg a z toho vyplývajúceho nebezpečenstva.
Celkovo hodnotím príbeh, ako napínavý a plný prekvapivých zvratov. Autorka skvele vykresľuje historické pozadie a vťahuje čitateľa do deja. Postavy sú tiež dobre vykreslené a dodávajú príbehu na hĺbke.
Autorke sa podarilo vytvoriť krásnu a tajomnú atmosféru, ktorá čitateľa prenesie do iného sveta.
Knihu odporúčam fanúšikom fantasy, romantiky a historických príbehov.

Cucy
28.03.2024 5 z 5

Pro mě opravdu překvapivé zjištění, že mě tento žánr bude tak moc bavit. Kniha se mi líbila hlavně díky přebalu a chtěla jsem si zkusit nový žánr. Autorka mě vtáhla do děje a příběh byl opravdu zajímavý, občas byly zdlouhavé pasáže, ale nijak to neovlivnilo celkový dojem z knihy. Už koukám po dalším dílu.


Zlatinka.Emilly
23.03.2024 4 z 5

Čtivá, místy napínavá kniha. Co se mě na ní nelíbilo, byl popis rozsudku Alicinýho táty. Myslím, že dost kruté i na tehdejší dobu. A také ty návraty do budoucnosti, možná měla Paula trochu ubrat. Rozhodně si však nenechám ujít druhý a třetí díl této série.

Anor505
22.03.2024 4 z 5

Nové začátky, cestování časem, trocha romantiky a k tomu jeden nepříliš přátelský duch. Kupodivu tahle zvláštní kombinace fungovala docela dobře. Kniha měla pomalejší rozjezd, ale to se vylepšilo, když se Xanthe konečně dostala do minulosti.
Tentokrát mě dějová linka z roku 1605 bavila víc než současnost, závod s časem a lehce detektivní zápletka dodaly příběhu šmrnc.
Bohužel mi docela vadilo chování ducha. Chápu proč to autorka napsala takhle, ale když jsem se dozvěděla, kdo to byl a co chtěl, tak mi to prostě nesedělo. Jinak se mi knížka líbila a časem se podívám po druhém dílu.

Maki229
12.03.2024 4 z 5

Osu dvou časových rovin mám ráda. Tady to šlo pozvolna, ne hned od prvních stran a to se mi líbilo. Současná linka mě vtáhla do děje a užívala jsem si ji. Po propojení s minulostí jsem se bavila nadále. Krámek se starožitnostmi ve staré dobré Anglii v malém městečku s historií je dost dobrá kulisa. Možná na mě byl konec trochu urychlený, proto 4/5. Vím už, že je další díl a tak se třeba dočkám.
Doporučuji všem, kteří mají rádi historické romány okořeněné romantikou a dobrodružstvím.

martineknatasa
05.03.2024 5 z 5

Prima, oddechová, čtivé a nenáročné. Pobavila jsem a četla jsem jak jsem měla chvíli volna. Hned jsem načala další díl. Kdo má rád duchařinu, tomu knihu doporučuji.

Hypatia1010
18.02.2024 4 z 5

Zajímavý příběh, trochu magický a trochu strašidelný. Četlo se mi to velmi dobře, i když s některými pasážemi jsem měla občas trochu problém a musela se jimi prokousávat. Celkově se mi však příběh líbil, byl napínavý a rychle mě vtáhl do děje.
Jedna věc mě ovšem překvapila, čekala jsem, že se Xanthe dá dohromady s Liamem, ale autorka má zjevně jiný záměr.
Je to má první kniha od této autorky, ale další díly této série už na mě čekají v knihovně, takže doufám, že se k nim brzy dostanu.

Parwana
26.01.2024 odpad!

Od této autorky jsem dočetla jen 1 nebo možná dvě knihy, a zbytek jsem odkládala. Po této knize jsem zjistila, že její díla opravud nebudou moje oblíbená, ale za snahu kvůli čtenářské výzvě to stálo; holt, nešlo to.

jopp
07.01.2024 2 z 5

Upozornění pro fandy Cizinky - s Cizinkou to nemá společného vůbec nic, snad kromě prvku cestování časem, který je tady ale pojat dost odlišně. Knihu jsem si vybrala z toho důvodu, že jsem chtěla oddechovku s historií a romantickou linkou. Z historie tam nebylo nic kromě notoricky známých věcí (asi všichni víme, že služebnictvo v 17. století to mělo těžké a že v Anglii se řešil náboženský konflikt katolíci vs. protestanti) a romantická linka stála naprosto za houby. Do poloviny jsem přemýšlela, že knihu odložím, pak se tam objevil Samuel a dočetla jsem to. Ale s přeskakováním odstavců, protože většina z toho byla nezajímavá omáčka.
SPOILER:
Postavy jsou nevěrohodné, hlavní hrdinka, která má být klaďas, vykazuje nepochopitelné a toxické chování. Kdo by riskoval opakovanou a velmi nejistou cestu do minulosti bez záruky zpáteční jízdenky, aniž by o těchto výletech komukoli z přítomnosti řekl? Hlavní hrdinka říká, že má perfektní vztah s matkou, která ví o jejím daru slyšet věci "zpívat", ale nesvěří se jí? Nebojí se, že se nevrátí a matka se utrápí strachy o ni? Nakonec se svěří hospodskému, kterého zná sotva pár týdnů - jako fakt? :-) Kromě toho nepochopím, když někdo o někom říká, že s ním má dobrý vztah a zároveň mu lže, aby ho "ochránil" nebo mu nezpůsobil starosti navíc. Nejlepší postava byl Samuel, ten měl aspoň nějaký charakter, bohužel i tento byl dost povrchně popsaný.

Joyce24
02.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Poslední dobou jsem si oblíbila knihy, kde se hlavní hrdinové, přesněji řečeno hrdinky, přenesou z přítomnosti do dávné minulosti, kde zažívají běžný život tehdejších obyvatel. Tentokrát to byl přesun do roku 1605, kdy musela Xanthe zachránit služku Alici před šibenicí. Poznala při tom, jaký byl běžný život těch nejobyčejnějších lidí a současně i panstva, jak se žilo bez výdobytků dnešní doby. A samozřejmě nechybí v příběhu i láska, i když.....

Hajna417
31.12.2023 5 z 5

Hodně chytlavý příběh s otevřeným koncem, bohatá čeština, četla se dobře, zhltla jsem ji za dva dlouhé večery budu teď uvažovat o dalších dílech, není to sice nutné, zápletka byla uzavřena, ale ráda se dozvím jak bude příběh pokračovat..

monika0181
10.12.2023 4 z 5

Zvláštní tajemná kniha o cestování v čase. Příběh je poutavě psán. Xanthe a její matka Flora se stěhují do Marlborough, kde převzaly obchod se starožitnostmi. K Xanthe promlouvají starožitné předměty. Na aukci jí to táhne k chatelainu (ozdobný háček na opasek). Díky jemu začne rozkrývat tajemství dávno minulé a putuje v čase, aby mohla zachránit dívku před jistou smrtí. Samuel v minulost, Lian v současnosti. Všem bych přála romantický konec, který ..... je třeba přečíst další díl. Kniha je čtivá, rychle ubíhá. Pravda je, že paní Mortonová a její část mi úplně nesedla. Ale Samuela mi bylo líto, musím se pustit do dalšího dílu, abych věděla, jaký bude jeho další osud.

chodícírohožka
05.12.2023 4 z 5

Překvapivě příjemná četba. Trochu mi nesedlo jméno hlavní hrdinky, ale zbytek byl docela fajn. Je to jednoduchý, oddychový román, nad kterým člověk nesmí moc přemýšlet, jestli si ho chce užít. Oproti Cizince, s níž je srovnáván, je mnohem chudší co do počtu stran, historické rešerši a propracovanosti (a množství) postav i děje, ale vlastně mi to vůbec nevadilo. Bylo to rychlé, příjemné a nenáročné. Těším se na další díl.

menalinda
25.11.2023 3 z 5

Čtivá trošku Cizinka.Odpočinkové,napínavé,zamilované....

Lucif
13.09.2023 4 z 5

Moc pěkná kniha, přečtená za 2 dny. Líbí se mi, že je to o starší době, ale nejen to pozlátko, naopak, že se někdo zaobírá tím, jak těžké tam bylo žít a v jakém přepychu si vlastně teď žijeme, ani si to často neuvědomujeme. Moc se mi líbily postavy i příběh. Skoro jsem dala 5*, ale jedna drobnost mi tam chyběla, no vlastně několik drobností, ale jinak to byl opravdu zajímavý a napínavý neobvyklý příběh. Možná si ho časem přečtu znovu. A na film bych se také podívala. Úplně jsem ty postavy i to prostředí viděla ;).

Akvabela
08.09.2023 4 z 5

Kniha pěkná, moc pěkný příběh. Jen hlavní hrdinka mi přišla chladná.

Saela
30.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Tohle byla má první knížka s cestováním do minulosti. Nečekala jsem to, nečetla jsem anotaci, takže to pro mě bylo překvapením. Kniha se mi četla velice dobře, jsem ráda, že autorka nepřikrášlovala dobu, naopak po jejím popisu jsem ráda, že žiju v takovém století, jakém žiju :) Poučila mne, co je to chateline, donutilo mne to googlit :) Rvalo mi srdce, když se Samuel loučil s Xanthe, pořád jsem tak nějak doufala, že Liam bude její další zpřízněná duše, že se tam Samuel nějakým způsobem objeví. Že třeba Xanthe začne cestovat a zjišťovat, co všechno Samuel vytvořil, googlila bych o jeho minulosti, koho si vzal, zda měl potomky... Tak nějak by byl můj postup, Xanthe to nechala spíše vyprchat. Taková škoda :) Jediné, co bylo trochu nelogické, tak bylo pro mě navrácení chatelinu, že mi úplně nedával smysl. Ale to je tak malý detail ve fakt pěkné knize, že je dost pomíjivý. Za mě rozhodně doporučuju - lehká a přijemná duchařina :)

Robodruh
16.08.2023 4 z 5

Trochu mystična, romantiky a historických reálií - ideální koktejl na čtení na dovolenou. Jen nečekejte nic objevného ani žádné zvraty v ději. Vše se odvíjí, jak má :)

bergle
05.08.2023 5 z 5

Kniha se mi velice líbila a cestování v čase je mé oblíbené téma. Za mě si určitě zaslouží všechny hvězdičky. Jediné co mě mrzí, že nebyl větší prostor pro vztah hlavních hrdinů ;-)

Jaymay
02.08.2023 5 z 5

Stejně jako chatelaine okouzlil Xanthe, tak stejně mě okouzlila tato knížka resp. její obálka a musím říct, že se zařadila mezi mé srdcovky. Kniha je okouzlující, příběh má spád, je kouzelný, magický, drsný i napínavý, romantiky je zde tak akorát, nic přeslazeného. Pár výtek by se sice našlo, ale ve výsledku nejsou pro mě tak podstatné, aby to ovlivnilo můj názor. Zkrátka za mě je to TOPka pro milovnice příběhů o lásce, napříč staletími. l mé cynické srdce při čtení pookřálo, a jsem velice ráda, že tuto knížku vlastním. Ach...ten příběh, ten závěr, ten Samuel...