Kruté požehnání

Kruté požehnání https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509752/bmid_krute-pozehnani-QKL-509752.jpeg 4 102 32

Kruté požehnání série

1. díl

Tři svatby. Tři pohřby. A trojnásobná vdova s děsivým prokletím. Alessu vybrali bohové, aby chránila svůj lid. Do vínku však dostala krutý dar, který celou situaci komplikuje. K dosažení moci k sobě totiž potřebuje partnera s magickým nadáním, jehož sílu by mohla čerpat a násobit. Naneštěstí však své potenciální partnery nemilosrdně zabíjí pouhým dotykem. A dokud nepotká toho správného společníka, bude je zabíjet dál. Jak ale zjistí, kdo je ten pravý, když se ho nemůže ani letmo dotknout? Ve svých osmnácti letech se Alessa stává už potřetí vdovou. A lidu dochází trpělivost. Zatímco za branami Citadely doutná povstání, její vlastní vojáci se obrátí proti ní. Zoufalá Alessa ve strachu o život přinutí neochotného pouličního vyvrhele Danteho, aby se stal jejím osobním strážcem. Dante však skrývá svá vlastní nebezpečná tajemství. Mohl by být tím, kdo Alesse pomůže ovládnout její dar? Nebo se naopak stane její zkázou?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Host
Originální název:

This Vicious Grace , 2022


více info...

Přidat komentář

Anor505
20.04.2024 5 z 5

A mně se knížka líbila. Příběh byl celkem přímočarý, atmosféra středomořská, svět nebyl komplikovaný a hlavní i vedlejší postavy byly sympatické.
Romantická linka mi tady vyloženě sedla. Alessa i Dante byli hrozně fajn a moc se mi líbily jejich rozhovory plné sarkasmu.
Knížka se moc hezky četla a stránky mi pod rukama jen letěly. Doufám, že druhý díl vyjde co nejdřív. =)

Teea
18.04.2024 3 z 5

Nic moc, na knihu jsem se těšila, ale tohle bylo celkem zklamání.
Druhý díl si asi přečtu, doufejme, že bude lepší.
Kniha ke spíše odpočinkové čtení, nic náročného.


lucakuca
30.03.2024 3 z 5

Čtivé, později jsem se i bavila.
Jak tam naskočí její strážce, už to začíná mít šťávu.
Ze začátku jsem byla v rozpacích, trvalo mi dlouho, než jsem vplula do jejich světa a pochopila jejich výrazy, označení nebo kde vzali ty potvory (buď jsem nedavala pozor, nebo nevím. Jako by mě do toho světa postavili a já měla už všechno vědět, jo je to 1.díl, neprošvihla jsem ho).
Střed - příprava super a konec - bitva... Dobojováno, dočteno...

maria3444
04.03.2024 5 z 5

Kruté požehnání

Za knihu ďakujem @hostbrno #spolupraca

Dlho sa mi nestalo aby kniha, od ktorej som mala už tak vysoké očakávania ich po prečítaní ešte prevýšila. Toto bolo úžasné čítanie, z ktorého priam srší letné Taliansko a vôňa citrusov.

Tri svadby. Tri pohreby. Trikrát premárnený čas. Božstvá, Dinorady a záchrana ostrova, ktorá spočíva na pleciach Alessy, ktorá je samá v sebe stratená.

Ak ste doteraz nečítali letné fantasy a máte chuť siahnuť po nejakom, v ktorom sú enemies to lovers a dokonalé zápletky. Napätie, zvraty v každej kapitole a budovanie vzájomnej dôvery toto si chcete prečítať.

Autorka skvelo opísala pocity a potrebu človeka po fyzickom dotyku, respektíve silu obyčajného objatia . Ako nás odlúčenie od ľudí, dokáže zmeniť. Dokonca aj to, že nemôžeme ísť vždy podľa pravidiel a súdiť ghottiho len preto, že je ghotti.

Ak by som to mala hodnotiť hviezdičkami, čo som už dlho nerobila táto kniha by ich získala minimálne šesť.
Bolo to také epické? Pravdepodobne nie. Ale bolo to presne to čítanie, ktoré som potrebovala a možno aj to v tom zohráva veľkú rolu.


Kniha ma pohltila. Učarovala mi a páni moji, teším sa na druhý diel.

monikasbookclub
10.02.2024 5 z 5

Ze začátku jsem trochu ke knížce byla skeptická. Musím ale říct, že mě mile překvapila a tím, že se jedná o duologii se už neskutečně těším na další díl. Já jsem upřímně nebyla až tak moc nadšená fantasy světem, který autorka nabízí. Nevím proč, ale nepřišel mi tak hlavní. Chybělo mi tam totiž hlubší vysvětlení celkového zapojení bohů a fungování moci hlavní hrdinky. Mě samotnou na celé knížce bavilo jak se postupně vyvíjejí přátelství a romantická linka. Za mě tyto dvě věci byly opravdu ústřední. Nesmím ani zapomenout na děj protkaný sarkasmem! Ne jednou jsem se zasmála. Dále postavy, jak hlavní, tak vedlejší byly opravdu skvělé. Každý byl jinak svéhlavý, vtipný a tvrdohlavý. Spolu však na konci tvořili dokonalé propojení. Samotná hlavní hrdinka nebyla dokonalá. O to krásnější bylo sledovat, jak se snaží chyby napravit. Samotným skvostem knihy je ale Dante, její osobní strážce. Upřímně věřím, že si všichni tohoto bručouna se srdcem na pravém místě zamilujete. Hodně se mi také líbilo, že u každé kapitoly byl cizí řečí napsaný nějaký citát. I v textu se někdy objevil. Celkově jak jsem uvedla, za mě byla knížka krásná díky přátelství a romantice. Určitě pokud tyhle dvě věci v knížkách vyhledáváte můžu Kruté požehnání jenom doporučit.

Moc děkuji @hostbrno a @kat.sardicka za poskytnutí knihy.

klarik
09.02.2024 3 z 5

Hodnotit tuto knihu je opravdu oříšek. Ze začátku mě docela nudila a rozčilovala, zaujala mě až ke konci. Obálka je nádherná. Nápad tohoto světa, bohové a magie je skvělý a nejspíš jej má autorka dobře promyšlený. Asi by ale potřeboval, aby se ho ujal jiný spisovatel, který by ho dotáhl a dokázal svět a fungování magie lépe popsat a vtáhnout čtenáře do děje. Alessa a Dante podle mě mezi sebou nemají žadnou chemii a hot scény jsou napsané, jako by je psal student základky. Ovšem některé postavy jsou zajímavé a líbí se mi jejich osobnosti. Jestli se mi do rukou dostane druhý díl, přečtu si ho, ale jen proto, abych měla serii ukončenou.

kirstinrau
03.02.2024 2 z 5

Instagram: @kirstinrau

Na túto knihu som bola strašne zvedavá po recenziách, ktoré som čítala. Bola som však dosť sklamaná. Prvú polovicu som naozaj musela bojovať, aby som čítala ďalej. Vždy sa snažím knihy neporovnávať, pretože pri tom množstve kníh, je ťažké vymyslieť niečo originálne. V tejto knihe však podobnosť s Poppy z knihy Z krve a popela bola viac ako zjavná. Občas som gúľala očami a krútila hlavou, pretože viac si hádam už podobné ani nemohli byť a to aj v určitých momentoch. Avšak prostredie, do ktorého je dej zasadený, sa mi páčil a musím priznať, že používanie a fungovanie mágie v tomto svete bol určite zaujímavý.  

Dante a Alessa ale podľa mňa vôbec nemali medzi sebou nejakú chémiu. Našťastie v druhej polovici sa to zlepšilo a ja som sa konečne začítala. Asi najviac zlomová kapitola bola, keď sa opili. To som sa už aj miestami smiala a konečne som im začala ten ich zaujímavý vzťah aj veriť. Najviac sa mi páčila Kamaria, ale inak som sa tešila na koniec. Záverečný súboj bol trošku slabší pre mňa, ale okolo Danteho je stále pár otázníkov, takže si možno pokračovanie prečítam.

knizni.taurus
18.01.2024 5 z 5

Než začnu s výčtem věcí, proč si knihu musíte přečíst, tak bych ráda poděkovala nakladatelství HOST, které mi poskytlo knihu v rámci #spoluprace :)

Tři svatby. Tři pohřby. Hrdinka, která své vyvolené zabijí pouhým dotykem a přesto, k záchraně svého domova potřebuje toho vyvoleného. Jaká ironie, že?

Prosím vás pokud vás nenaláka originálně znějící anotace, ani ta skvostná obálka, tak se o to musím pokusit já, protože za mě je to něco co si milovníka fantasy muže získat! :)

Skvělé postavy
Ať už se jedná o hlavní postavy, nebo vedlejší, tak jsou svým vlastním způsobem vtipní, sarkastičtí, svéhlaví, tvrdohlaví a milí (nakonec :D). Hlavní hrdinka není dokonalá, nemá zbytečný komplex té vyvolené a dokáže vnímat své chyby a snaží se je napravit. Dante je každopádně skvost téhle knihy a není možné, abyste si tohohle bručouna nezamilovali. O:)

Samé intriky a tajemno
S každou další kapitolou se dostáváte hlouběji do zákoutí tohohle fantasy světa, kdy odkrýváte jedno tajemství za druhým propojené politickým pletichařením. Co mi bylo trošku líto, bylo slabší vysvětlení zapojení bohů a jejich prokletí (jen pár vět), a fungování Alessiny moci. Tenhle svět mohla autorka trochu podrobněji rozvinout, originality tu je totiž víc než dost.

Prostředí inspirované Itálií
Hodně se mi líbilo propojení s Itálií. Najdete tady spoustu cizí řeči, které slouží hlavně pro vyjádření nějakých proroctví, které dokreslovala poselství Alessy. Pojďte se ztratit na prosluněném ostrově, kde doufáte, že hlavní hrdinka najde kontrolu nad svou mocí a zachrání vás před Skaraby.

Důležitost přátelství a romantická linka
Téma přátelství je tady skvěle zpracováno. Ta banda lidí není dokonalá, ale je svá. Baví mě to pošťuchování, hašteření, nakonec i obětování atd. Kromě toho tady je i skvělá pomalá romantická linka, kdy není nouze o jiskřeníčko.

Jedná se o duologii!
Když chvilku počkáte na druhý díl, tak vás ani otevřený konec neodradí. A taky počítám s tím, že nás ve druhém díle čeká epické finále. :)

Nel.K.
23.10.2023 4 z 5

Nebýt toho, že jsem si knížku vzala jako jedinou na dovču a nebylo tudíž, co jiného číst, bych se asi ani neprokousala do těch nejlepších částí. Začátek strašně vleklý, ale potom se to rozjede a je to docela paráda. Dobře napsaná romantická linka, která zahřeje srdíčko a i samotný závěr se mi velmi líbil. Knížka mě vlastně dost překvapila a až vyjde pokračování, určitě po něm sáhnu.

PosPol
21.10.2023 3 z 5

Alessa je ještě nezletilá vytržena z náruče své rodiny. Nesmí se s nimi stýkat, přijde o jméno a zůstane sama obklopena v sídle, kde se má naučit být Finestrou. Tou, která pomocí svého vyvoleného muže Fonteho porazí krutého boha s armádou scarebeů. Má to menší háček - Alessa zabíjí pouhým dotykem.

Po třetí svatbě, za níž během pár dní následuje třetí pohřeb, se Alessa ocitá před volbou, kdo má být čtvrtým Fontem. Jenže kdo by se hrnul do chřtánu smrti? Kromě toho se objevuje fanatický dav, toužící po její smrti. Alessa si tak jako ochránce najímá Danteho - tajemného, tmavookého, rozcuchaného, sarkastického, tvrdohlavého a krásného muže, který má sám děsivou minulost. Zvládne Alessa porazit boha?

Kniha má nádhernou obálku a poměrně originální příběh. Jenže první třetinu jsem četla pouze sebelítostivé výlevy Alesy, která dělá jedno blbé rozhodnutí za druhým. Následuje vyplnění knihy sarkastickou slow-burn romantikou, mezi Aless a Dantem to neskutečně jiskří a dovedu si představit číst knihu jen o nich dvou! Vtipné, kousavé a odzbrojující rozhovory, postupné získávání důvěry a víry v sebe samého....

Jenže když odstraníte tyto dvě postavy, nezbude absolutně NIC!! Ačkoliv měl tento magický svět potenciál, autorka vše zahodila na úkor Alessy a Danteho. Chybí jakékoliv vykreslení světa, podrobnější popis magie a především mi chybí vysvětlení jednání bohů a nějaká hlubší pointa. Hodnotím 3/5 a ještě nevím, zda se vůbec pustím do dalšího dílu...

Děkuji nakladatelství Host za poskytnutí knihy.

-knihomolka-
06.09.2023 2 z 5

Bylo to dobré až ve druhé polovině, ze začátku jsem se musela do čtení nutit. Italská slova jsou velmi rušivá, nemyslím, že by tam musela být.

Lenka_S
03.09.2023 4 z 5

Po přečtení jedné recenze, která me na tuto knihu nalákala jsem čekala víc. To je možná důvod proč dávám jen 4 hvězdy. Nebylo to špatné, ale jak jsem psala ach ta očekávání...

knihařka2
25.08.2023 5 z 5

Kniha jako stvořená pro letní čtení u vody nebo na dovolené u moře. Někdy jsem měla pocit, že jsem také na Saveriu a všude kolem voní citrusy. Děj může být pro pravidelné čtenáře fantasy možná lehce předvídatelný ale hezky svižně tekl, a nápad je originání takže za přečtení rozhodně stojí. Navíc postavy byly sympatické a měli mezi sebou dobrou chemii takže se těším na druhý díl.

Nenfri
20.08.2023 4 z 5

Milé překvapení, chvílemi jsem si nebyla jistá zda nečtu jinou knihu, ale velice rychle jsem zjistila, že nikoliv.

veronika0131
19.08.2023 5 z 5

Kniha mě neskutečně bavila a zhltla jsem ji z dva dny. Byla čtivá, děj hezky ubíhal a bylo to nové neokoukané téma. Po chvilce mě už ani tak nebrala bitva, ale spíš vztah Alessi a Danteho, ale všechno se krásně doplňovalo. Jen doufám, že v příštím díle bude víc rozvedenej tenhle svět a nemco z historie třeba, protože zatím to nebylo úplně profi rozpracované fantasy, jako spíš lehce napínavá romanťárna, což mi ale vůbec nevadilo. Taky pro mě byl záhadný a napínavý konec a jsem fakt zvědavá, co se bude dilt dál. A hlavně, že to bude pořádně vysvětlené :D

Fidibus
17.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Opuštěná skoro bohyně Alessa, která svými schopnostmi při dotyku zabíjí a má zachránit tenhle svět spojením s magickým partnerem, je v nebezpečí. A tak si najme bojovníka z ulice Danteho, který se dá umluvit a chrání ji, byť si nebere servítky. I on má své tajemství, a to o svém původu, za nějž trpěl od dětství. Alessa zjistí, že aby dokázala zlu čelit, musí svou sílu spojit s více partnery a zároveň si vybojovat i Danteho.
Zajímavý svět s bitvou na konci, vše odlehčené zejména postavou vtipkujícího a glosujícího Danteho. Příjemné překvapení, jsem zvědavá na další díl.

vandalindakova
14.08.2023 4 z 5

Kniha s nádhernou obálkou, která má i velmi, velmi slušný vnitřek.
Celkové prostředí na mě dýchá dojmem, jak kdybych byla v nějakém městečku v Itálii, mísí se to s dobře napsanými popisy, které nenudí, a naopak tomu dodává tu atmosféru. Nejvíce to lze sledovat u jídla, pití, kdy všechno tohle je doplněné o charakteristické citrony!
Hlavní hrdinka není typická, a to tím, že ne že by ji něco také jednou nešlo, a nebyla dokonalá, jak to tak často bývá, ale téhle nejde asi vůbec nic. Je to takové střívko, kterému fandíte, aby už se ta smůla prolomila, protože na ní závisí celý ostrov.
Víc mě ale bavilo to, co probíhalo mezi ní a Dantem, který se do příběhu zaplétá. Oba jsou zábavní, a jejich špičkování obzvláštňuje magický svět, při kterém se všichni chystají na apokalypsu, víra do plánů hází vidle, a nic nejde tak, jak by každý chtěl. Je to vlastně takový mix selekce, neřádů a například souhvězdí osudu.
Jediný problém, se který jsem se při čtení potkávala, byla jak kdyby vzduchová bublina. Pocit, kdy čtete, ale část informací se k vám pořádně nedostává, a místo toho na to koukáte svrchu a je to lehce podivný. Pár mezer to má, ale já doufám, že ty se ve dvojce zaplní, a zacvakne to smysluplně do sebe.

cestina_s_linus
07.08.2023 5 z 5

Do této knihy se zamiluje každý, kdo vyhledává fantasy, sarkasmus, politiku a intriky.
Autorka nás bere do světa, kde se pravidelně opakuje "konec světa" a záleží na požehnané osobě, jestli dokáže ochránit své lidi.
Musím ocenit, že jsem se nenudila. Kniha má výborné vyprávěcí tempo. Kapitoly nejsou dlouhé a na začátku následující najdeme různá moudra.
Propracovanost postav - uvěřitelné, rostou, jsou to jedinečné osobnosti. Zároveň u některých postav můžeme cítit, že slouží jako "varování", abychom takovými nebyli.
Knihu jsem prožívala tak moc, že jsem u závěrečné bitvy brečela jako želva a bála jsem se knihu dočíst. Slzy strachu nahradily slzy štěstí.
Už se těším na další díl!

Atekram
02.08.2023 3 z 5

Můj názor prakticky shrnuly dva komentáře pode mnou. Je to romantika ve fantasy kulisách, která nemá moc propracovanou mytologii a nesmíte nad ní moc přemýšlet. Za to má sympatické postavy, je čtivá, není hloupá a líbil se mi ten středomořský vibe zdejšího světa. Dostala jsem to, co jsem čekala.

Thalin
24.07.2023 4 z 5

Neměla jsem kdo ví jaká očekávání, i vzhledem ke zdejšímu hodnocení. Ze začátku je veliké plus určitě čtivost. Ten svět je zajímavý, ale neuškodilo by to trošku rozvést, protože ta záležitost mezi Fontem a Finestrou mi nebyla tak docela jasná. Ve smyslu, k čemu je to vlastně potřeba a proč je třeba ostrov chránit zrovna takhle? Kde ten konflikt vznikl? A spoustu dalších logických otázek.
Tady se na tyhle věci kniha moc nesoustředí a od momentu, kdy se setká hlavní dvojice, se to víceméně točí jen kolem nich a vše je jen taková omáčka, aby to nebylo tak prázdné. Dante i Alessa jsou naštěstí sympaťáci, jejich kočkování je vtipné, sem tam padne i nějaká trefně sarkastická poznámka nebo černý humor.

Ale pak tu jsou i rušivé elementy. Třeba to vykání ústřední dvojice po víc jak půlku knihy. To je samozřejmě chyba překladu, ale je to tam prostě nesmyslné, protože pak z ničeho nic přejdou v tykání. I ta gramatika místy dostává na zadek. Ale na tohle kašle nejen Host...
Taky mi tam přišla lehce rušivá ta italština. Tohle je teď asi nějaký trend, protože tohle užívání jiného jazyka nevidím prvně. Hlavně francouzština, španělština a tady italština. Ani jeden z těch jazyků neovládám, až na vyloženě profláklé výrazy a tak mě to tam lehce rozčilovalo a bylo to zbytečné.
Děj je taky docela předvídatelný. Ať už ty záležitosti okolo Fonteů nebo Danta, napadlo mě to dřív než to Alessu praštilo přes nos.
Ale vcelku vzato mě to bavilo. Je to celkem dobře napsané, ubíhá to, je to protkané humorem i romantikou. Jen ta akce tu moc není, až na konci. Kdyby nebyly postavy docela sympatické, tak by to byl celkem průšvih, ale takhle jsem se při čtení docela bavila a druhý díl si nejspíš přečtu.

Autorovy knížky

Emily Thiede
americká
2023  79%Kruté požehnání

Kniha Kruté požehnání je v

Právě čtených3x
Přečtených108x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených4x
Knihotéce92x
Chystám se číst149x
Chci si koupit39x
dalších seznamech5x