Rudý vlk

Rudý vlk https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488763/bmid_rudy-vlk-cUQ-488763.jpg 4 132 47

Vesnice Oakdale je odjakživa obklopena temnými hvozdy. Mezi stromy neproniká žádné světlo, zato jsou lesy plné smrtelně nebezpečných příšer. Proto se jim také vesničané, a mezi nimi i Adéla, důsledně vyhýbají. V den svých šestnáctých narozenin se však Adéla dozvídá, že patří k rodu, který již po staletí brání vesničany před zkázou. Aby dostála svým povinnostem, musí se vzdát muže, kterého miluje, a s ním i celé své vysněné budoucnosti. Adéla stojí před rozhodnutím, co všechno je ochotna obětovat, aby ochránila svou rodinu a sousedy.... celý text

Horory Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Red wolf , 2021


více info...

Přidat komentář

Anor505
30.03.2024 3 z 5

Tohle bylo opravdu zajímavé pojetí pohádky o Červené Karkulce, ten nápad se mi vážně líbil. Bohužel nápad není všechno a na příběhu mi vadila spousta jiných věcí, chyběla mu hloubka a některé pasáže jsem přeskakovala, protože mě kniha nedokázala vtáhnout do děje.
Hlavní hrdinka Adéla se chovala jako nána, která neví co chce, ale nepřestane dokud to nedostane. A konec knihy mě vyloženě zklamal a doteď nevím, co vlastně byl autorčin záměr. Takže dávám 2,5 až 3 hvězdičky s odřenýma ušima.

Twoo
15.03.2024 3 z 5

Namet dobry, mel potencial, ale nejak jsem se nemohla zacist. Hodne veci se vysvetluje do nekonecna v jednom dialogu, pak v dalsim znova, hrdinove na pest, hlavni hrdinka v 2. pulce knihy vylozene odporna. Nelogicke a nekonzistentni chovani vsech postav.


Annkag
11.01.2024 5 z 5

Když nebudeme brát v úvahu originální verzi Červené Karkulky tak tohle byla úplně skvostná napodobenina. Já jsem se do ní úplně zamilovala a hlavní hrdinka byla dokonalou verzí ženy která si jde za svým ve společnosti která všechno bere jinak než my.

Julinka679
10.08.2023 3 z 5

Červená Karkulka zase trochu jinak...
Podle anotace se mělo jednat o skvělý retelling, který by měl být temný, tajemný a samozřejmě plný příšer... Zní to dobře že? No bohužel jen zní, hlavní hrdinka Adéla mi častokrát přišla na facku a ne jen ona abych byla upřímná. Nápad jako takový zajímavý ale zasloužilo by si to ještě hodně péče protože knížka stojí a padá na postavách a jejich mnohdy nelogickému chování.

Za mě průměr 3* a doporučím spíše knihu Scarlet (2. díl Měsíčních kronik od retellingové královny Marissy Meyer), která je retellingem na to samé, a to Červenou Karkulku.

Konfu97
19.06.2023 1 z 5

NEDOČTENO.

Tak tohle bohužel bylo velmi špatné. Z části dávám vinu překladu a z velké části bohužel hlavním postavám. Upřímně mi přišli všichni do jedné na pěst.

Hlavní hrdinka Adéla mi už od prvních stránek přišla bohužel velmi nesympatická.
Grainger mi byl asi sympatický nejvíc, ale bohužel to nedokázal zachránit.
No a Max? Tak toho jsem měla chuť vzít palicí hned, jak řekl první slovo. :D

Děj mi přišel takový neslaný, nemastný. Absolutně jsem se nemohla začíst a po 180 stránkách, kdy se tam vlastně téměř nic nedělo, jsem příběh vzdala.

Paja.92
30.03.2023 4 z 5

Taky vám připadalo, že stojíte během čtení bokem a nemůžete se do postav vžít?

Přiznám se, že jsem z knihy trochu rozčarovaná. Ačkoliv to bylo napsáno dobře a svět byl promyšlený, nějak jsem se do toho nedokázala vžít a vztah mezi Redou a Vlkem mi přišel zpočátku velmi strojený a prostě jsem jim ho nevěřila.

Celkově bych knihu hodnotila jako průměrnou fantasy, která nenadchne ale ani neurazí. Určitě mě zajímá jak příběh Redy a její sestry skončí, ale že bych se nemohla dočkat, až vyjde druhý díl, to se říci nedá.

Anniee
27.03.2023 3 z 5

(SPOILER) Příběh byl moc fajn, rychle se četl a jistotou je, že autorka má dar psát. Mně to ovšem přišlo takové nedotažené.
Ať už to, že jste si prostě museli ihned zamilovat Maxe, i když Adéla stále ještě milovala Graingera - proč? Protože Max měl aspoň nějaké povahové rysy a temperament, zatímco jediné, co se v celé knize dozvídáme o Graingerovi je to, že miluje Adélu. Nic víc, žádná povaha, jen to, že se na ni nikdy ani křivě nepodíval.
Adéla se třičtvrtě knihy neustále vzteká - to, k čemu je předurčená, dělat nebude, Maxe nechce, to a ono - a nakonec prostě jen souhlasí se vším? A Max jakoby se nechumelilo, řekne oukej, nechám svoji vesnici bez ochrany a zůstanu tady s tebou i když se celou dobu bil za něco jiného? Fuuu, co je moc, to je moc.
Retellingy mám ráda, a i tenhle byl milý, ale na mě moc jednoduchý. Dal by se z toho vytvořit mnohem komplexnější, spletitější a temnější příběh. A i romantická linka by se dala vyzdvihnout na jinou úroveň.

vandalindakova
22.01.2023 2 z 5

Tohle pro mě bylo celkem dost velikým zklamáním. Měla jsem radost, že kniha vychází u nás, protože jsem si ji všimla už ze zahraničí. Čekala jsem takové fantasy tajemno s nádechem romantické linky. Jenže to byl takový nedotažený mišmaš, který mi moc nedával smysl.
Romantických prvků tam bylo zoufale málo. Já chtěla nějaký vývoj, vznik něčeho mezi postava a nic takového jsem nedostala. Z ničeho nic to tam prostě cvaklo, a najednou to tam bylo. No tak to mi vážně nestačí.
Začátek vypadal celkem nadějně, protože to mělo lehce tajemný nádech. Ten se ale pomalu vytahoval do šíleného extrému, až ten konec byl tak přitažený, že mi to opět nedávalo žádný smysl.
A hřebíček tomu zasadila hlavní hrdinka, která se chovala šíleně nesympaticky. Furt si potřebovala stát za svým, a sežrala očividně všechnu moudrost světa, protože věděla všechno nejlíp a hned. Nikdo jiný pravdu mít prostě nemohl. A to i přesto, že některé věci zjistila chvíli předtím.
Škoda toho, protože obálka je nádherná.

Knihochod
05.01.2023 1 z 5

Na túto knižku som sa veľmi tešila, pretože retellingy sú skrátka vďačnou témou na knižku a je len čisto na fantázii autora, akým smerom sa uberie. A toto poňatie príbehu je veľmi vďačné ale …

Asi by som najskôr mala začať tým pozitívnym a to je, že sa príbeh čítal naozaj ale naozaj dobre a to hlavne skrz fakt, že autorka umne dokázala vykresliť prostredie dedinky, ktorá je sužovaná strachom z lesa, ktorý ju obklopuje. No tu moje nadšenie, žiaľ, končí.

Predvídateľnosť je niečo, čo tomuto príbehu rozhodne nechýba a aj keď je pravda, že mne to nevadilo, viem, že mnohí by to, vzhľadom na žáner a celkovú ponurosť a tajomnosť prostredia, mohli považovať za jedno z veľkých negatív.

Rovnako ako hlavnú hrdinku Adélu, ktorú som ako negatívum vnímala i ja. Zo začiatku bola dievčinou zameranou iba na manželstvo a potomstvo s mužom, ktorého miluje, následne ochrankyňou v zácviku a o pár strán ochrankyňou, ktorá presne vie, čo robí, akurát to robí úplne zle a zrádza všetkých, ktorých má ochraňovať, vrátane muža, ktorého miluje. Skrátka a stručne - protagonistka, z ktorej by si čitateľ rozhodne NEMAL brať príklad.

Možno je toto vhodná knižka pre nenáročného čitateľa alebo niekoho, kto s retellingami začína a nevie, po akej knižke siahnuť. Ja však verím, že v tejto kategórii sa nájdu aj kvalitnejšie diela práve pre začiatočníkov.

Ja som teda čakala niečo úplne iné, drsnejšie, prepracovanejšie a dostala som iba takú light verziu s veľmi nesympatickou hlavnou hrdinkou. A to znamená, že túto knižku prosto odporučiť nemôžem.

evaval
29.12.2022 3 z 5

Nejsem sice cílová skupina, ale přečetla jsem. Pěkné čtení a zajímavé zpracování Červené Karkulky, určitě doporučuji.

kalinkacz
26.12.2022 4 z 5

Po delší době jsem sáhla po young adult retellingu a to rovnou na Červenou Karkulku. Lákal mě, a to hodně!
Doufala jsem, že to bude temný příběh a nespletla jsem se! Kniha je temná, čtivá, napínavá a kromě konce neodhadnutelná. Bavila jsem se a chtěla jsem vědět, co bude dál a za mě je tohle opravdu povedená youngadultovka.
Prostě to bylo fajn a pokud vás kniha láká, za sebe říkám ano, dejte se do čtení.

Turlogh
12.12.2022 2 z 5

Začátek románu byl velmi dobrý, myšlenka ochránkyně vesnice také, ale pak se postupně děj silně zamotává, až nakonec hlavní hrdinka namísto ochrany vesnice zabíjí vesničany, které původně měla chránit... dělá chybu za chybou, smysl utajení ochránkyň se mi jeví jako naprostý nesmysl, který ve svém důsledku vede k celé sérii tragických nedorozumění a děj příběhu jde do kytek... Proto jen dvě hvězdy. Howgh.

Naty878
04.12.2022 4 z 5

Moc mně to bavilo, kniha byla čtivá a děj ubíhal rychle, nebyly tma žádné zdlouhávé monology, popisy. Konec mně nakonec mile překvapil...Jenom Adéla byla v určitých chvílích trochu naivní, ale to se dalo přežít, jedině co mi tam moc nesedělo byla romantická linka. Jinak to nemělo chyby, a doufám v pokračování :-)

PeťkaW.
01.11.2022 3 z 5

Navzdory svému věku mám rettelingy moc ráda. Červená karkulka je navíc tak vděčný typ pohádky, že na něj těch variant jde vytvořit nespočet. Proto jsem se na Rudého vlka moc těšila od chvíle, kdy kniha vyšla. No... začnu pozitivy: Příběh je čtivý. Autorka má příjemnou stylistiku a kupodivu se tu nevyskytovalo ani moc překlepů a chyb. Dokázala udržet pozornost a výborně vykreslila prostředí strachem sužované vesnice. Atmoška byla opravdu správně temná. Jenže... tím to končí. Příběh byl průhledný způsobem, že ani "křišťál křišťálovější být nemůže". Prakticky po první narážce jste věděli, odkud vítr vane a po zbytek příběhu vás vytáčela natvrdlost všech kolem. Bohužel ani postavy moc sympatií nezískaly, protože byly zaprvé natvrdlé (viz věta výš) a zadruhé - co stránka, to změna názorů a jejich chování. Adéla byla v jednu chvíli zamilovaná puberťačka netoužící po ničem jiném, než je svatba a plození dětí a najednou je z ní rázem neohrožená ochránkyně vesnice, kterou vytáčí přízemní a zastaralé názory jejího milého, kterého neváhá ve chvíli krize zradit a přitom ho před pár větami (viz věta výš) milovala až za hrob. Zkrátka... pro nenáročného čtenáře, který třeba s daným žánrem začíná a nemá ještě moc načteno, je asi Rudý vlk dobrou volbou. Já byla ve finále ale bohužel zklamaná, protože po tom obřím poprasku na internetech, jsem čekala mnohem dospěleji vystavěný a zpracovaný příběh. Radši se příště podívám na filmy Červená karkulka a Vesnice, kterými se dle mého, autorka víc než jen inspirovala.

Arkagas
16.10.2022 4 z 5

Retellingy mě oběcně baví a tenhle na Červenou karkulku se více než povedl. Je tu osamocená vesnice, temný les, nebezpěčí v něm číhající a ženy v rudých pláštích lemovaných sněhově bílou kožešinou. Adéla je zamilovaná a její vyvolený je strážce vesnice. Když se ale jedné úplňkové noci vydá přes les ve svých 16 letech za babičkou úplně sama, bez doprovodu, stane se věc, která ji navždy změní život a která jasně říká, že se svým vyvoleným nikdy být nemůže. Rudý vlk je YA román určený primárně mladšímu osazenstvu, čemuž odpovídají krátké kapitoly a větší font písma. I přesto je to ale knížka, která mě neskutečně bavila, nechybí v ní akce, napětí, hezké, ale i drastické scény, které příběhu dodávají spád a kdyby neměla až moc rychlý konec, měla by u mě našlápnuto na plný počet. Bohužel se ale stalo. Rozhodně by ale příběhu slušelo pokračování. Knížku jsem vyhrála u knižního účtu rosebloodbooks na instagramu :)
Moje hodnocení: 8/10

Kaila146
21.09.2022 3 z 5

Nápad an knihu moc fajn, jediný problém je Adéla.,

Rosse
06.09.2022 5 z 5

Rudý vlk sklízí poměrně slušné hodnocení napříč všemi kanály pro hodnocení knih. Ačkoliv je kniha určena spíš pro mladší čtenáře, mohu potvrdit, že ani starší publikum neurazí. I ve svých třiceti jsem se pro Adélin příběh nadchla a s chutí bych si jej přečetla znovu. :-)

Začetla jsem se hned od prvních stránek a hlavní hrdinku Adel si zamilovala téměř okamžitě. Díky čtivosti a stylu psaní autorky, to pro mě byl opravdu skvělý čtenářský zážitek.

Nevím, jak kniha obstojí u náročnějších čtenářů, ale za sebe mohu říct, že jsem byla víc než spokojená. Věřím, že si kniha bez problémů najde svůj okruh čtenářů, kteří se do příběhu bezhlavě zamilují.:)

orangerose
26.08.2022 5 z 5

Rudý vlk je pěkně akční knížka, někdy strašidelná, příběh je jiný než znám o červené karkulce, kdyby bylo pokračování, jdu do něj, knížka mně bavila moc :)

cori
07.08.2022 3 z 5

Napínavý fantasy příběh o červené Adéle a babičce, kterou sežral vlk. Ideální čtivo na dovolenou v šumavských lesích. Jen mě zarazilo, jak ochránkyně likvidovaly svědky. Tímto tempem za tu dobu museli být obyčejní lidé vyvražděni bestiemi a ochránkyněmi, které by tak měly v populaci většinu.

TheMelorry
18.07.2022 4 z 5

Super originální retelling na známou Červenou Karkulku, který rozhodně velmi překvapí. V pozitivním slova smyslu. Přestože se jedná o YA knihu, rozhodně bych ji doporučila i starším čtenářům. Téma, postavy i zápletky jsou velmi zajímavé a objevuje se i několik lehce drsnějších scén. No a ten konec.... opravdu doufám, že jde o začátek nové série a dozvím se, jak to bude dál.