Adee.K Adee.K komentáře u knih

☰ menu

Vosí továrna Vosí továrna Iain Banks

(SPOILER) Od knihy jsem měla dost vysoká očekávání, která bohužel nebyla naplněna. Suchý a zdlouhavý styl popisování, díky kterému Vosí továrnu lidé chválí, mi vůbec nevyhovoval. Hlavně z toho důvodu, že kvůli němu jsem si nedokázala vytvořit vztah k žádné postavě, ať už pozitivní či negativní. Skoro vůbec se nedočtete o emocích a o tom, co v traumatických situacích lidé prožívali. Proto pro mě bylo vše ploché a hlavně nedotažené. O Frankovi víte, že není tak úplně normální, ale nemáte šanci pochopit jeho psychiku a to samé platí o všech ostaních (zdůvodnění v poslední kapitole není žadné zdůvodnění).

Ze způsobu psaní je cítit, že autor chce vyvolat šok a znechucení na každé stránce. To je ale násilím vecpáno do situací, kam se často ani nehodí, a tak výsledek působí velice uměle.
Atmosféra za mě úplně nulová. Autor na jedné stránce narazí na nějakou delikátní záležitost a ještě čtyřikrát se o ní zmíní, aby čtenáře navnadil. Ale místo napětí a očekávání si jen otráveně říkám "Tak už nám to konečně řekni, ať to máme za sebou".

Nejspíš bych knihu ani nedočetla, kdyby mě nezajímal Erik. Jaké zklamání. Celou dobu se o něm dozvídáme z Frankových vzpomínek, a když uteče z blázince, člověk by řekl, že už se něco začne dít. Erik se ale celý zbytek knihy vrací domů a nakonci, místo velkého finále, ho Frank pouze zahlédne, a pak jako by neexistoval. Nevíme, jestli ho chytili a znovu zavřeli do léčebny, nevíme, proč se sakra vláčel celou tu štreku domů, aby na své příbuzné hodil strašidelný pohled a zase odběhl.

Kdybych měla dílo popsat jedním slovem, bylo by to "neuvěřitelné". Protože právě neuvěřitelné pro mě byly postavy a v podstatě celý příběh. O způsobu zahynutí malé Esmeraldy se raději nebudu zmiňovat. Na konci je nám naservírováno rádoby velké zakončení, ale velké tedy rozhodně nebylo. Určitě bylo překvapivé, to uznávám. Vyvolalo ve mě překvapení, jaká slátanina se z už tak slabého díla ještě může stát.

A přitom původní nápad není vůbec špatný, právě naopak. Už jen anotace je zajímavá. Zpracování je však katastrofální. Vosí továrna pro mě byla pořádným tréninkem nervů a ztrátou času.

23.08.2022 1 z 5


Dívka, která psala na hedvábí Dívka, která psala na hedvábí Kelli Estes

Kniha mě velice příjemně překvapila. Děj mě moc bavil, ale dle mého názoru mohlo být zakončení lepší. Působilo na mě dost naivně a uspěchaně. Jinak ale pěkné oddechové čtení.

25.08.2021 4 z 5


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Krásný příběh. Líbilo se mi, že autorka popisuje kruté scény spíše v náznacích, proto knihu mohu doporučit i slabším povahám.

25.08.2021 3 z 5


Divná Jadie Divná Jadie Torey L. Hayden (p)

Nedělá mi takový problém číst knihy o domácím násilí a zneužívání dětí, jako jiným lidem. Ale toto dílo jsem musela odkládat. Opravdu skvěle napsaný příběh, který mě bude strašit ještě dlouho.

25.08.2021 5 z 5


Vzestup Vzestup Kiersten White

Za mě mnohem lepší než první díl. Tenhle žánr moc nečtu, ale bavilo mě to

31.03.2021 3 z 5


Studie jedu Studie jedu Maria V. Snyder

Chápu, že se tohle někomu může líbit, ale 84% je směšně moc. Ze začátku to vypadalo nadějně, ale iluze rychle zmizely. Nevím, kolikátá kniha v pořadí od autorky Snyderové to je, ale na mě to působilo hrozně začátečnicky. Spousta věcí tam byla zbytečná, hlavně hrozná romantická linka, která tam byla jen abys se neřeklo. Jak už někteří psali, chování postav bylo někdy nelogické a to platí i o samotném příběhu. Nad rozuzlením některých problémových situací mi zůstává rozum stát.
Musím ale říct, že se to docela dobře četlo, až na konec, do kterého už jsem se nutila. Za mě 2*/5*

14.03.2021 2 z 5


Rozvaliny Gorlanu Rozvaliny Gorlanu John Flanagan

Zajímavý námět, bohužel mě to moc nechytlo. Nevím proč, nemohla jsem se dostat do děje. Možná je to stylem psaní, nevím.

03.03.2021 1 z 5


Všem klukům, které jsem milovala Všem klukům, které jsem milovala Jenny Han

Tak já zase popluju proti proudu... Knihu jsem četla v angličtině a jediné pozitivum spatřuji v tom, že byla psána jednoduchou angličtinou, takže jsem tomu rozuměla bez problémů. Ale jinak mě to vůbec nebavilo. Pořád jsem čekala, kdy to začne být zajímavé a ono houby... Pořád se tam jedlo, jezdilo se do školy, chodilo se ze školy... Prostě nuda, nuda, nuda. Dočetla jsem, ale kniha mi nic nedala. Akorát mi sebrala několik hodin života.

03.03.2021 odpad!


Holubice a had Holubice a had Shelby Mahurin

Skvělá knížka. Můžu říct, že díky holkám z Humbooku jsem měla dost vysoká očekávání, ale knížka mě nezklamala. Prostě boží. A ta romantická linka byla tak milá a roztomilá, dokonalost.

03.03.2021 5 z 5


Nebe ze zlata Nebe ze zlata Laura Wood

Budu zlá. Upřímně nechápu, co se na tom lidem líbí... Omlouvám se všem, ale mně to přišlo jako naprostá blbost...

03.03.2021 odpad!


Zatímco jsi spala Zatímco jsi spala Liz Lawler

No... Do této knihy jsem se pustila hlavně proto, že už jsem neměla co číst. Má očekávání nebyla vysoká, ale asi byla vysoká na poměry tohoto příběhu... Naprosto nesympatická hlavní hrdinka, ukňouraná, ubrečená, neustále se lituje. Zaujalo mě to tajemno okolo toho, jestli se hrdinka opravdu zbláznila nebo to na ni někdo navlékl, ale to bylo tak všechno. Jinak průměrná detektivka.

03.03.2021 1 z 5


Klan Klan Adrienne Young

Moc mě nebaví válečné a historické knížky, takže mé hodnocení není tak vysoké. Ze začátku se toho moc nedělo, ale když jsem se dostala do druhé poloviny, už to bylo lepší. Bohužel ta část, která mě bavila ze všeho nejvíc, skončila moc rychle. Musím ale vyzdvihnout romantickou linku, byla přirozená a milá.

03.03.2021 2 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Jako u Maryši, od čtení mě odrazoval fakt, že je kniha v seznamu povinné četby. Kniha však předčila má (ne moc vysoká) očekávání. Ano, bylo to na můj vkus trochu zdlouhavější, ale když jsem se do toho dostala, kniha se četla sama.

03.03.2021 3 z 5


Maryša Maryša Vilém Mrštík

Na to, že je to povinná četba, mě kniha příjemně překvapila. Asi nebude patřit k mým oblíbeným, ale je to kvalitní čtení.

03.03.2021 3 z 5


Zrcadlení Zrcadlení A.G. Howard (p)

Celá série mě ohromně bavila. Ale já bohužel nemám tak bujnou fantazii, takže příběh pro mě byl docela oříšek. Za to ale nemůže autorka, to je pouze můj nedostatek.

03.03.2021 5 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Tohle je ta nejlepší kniha, jakou jsem kdy četla. Skvělé postavy, skvělý svět, skvělý příběh

03.03.2021 5 z 5


Světlo a stíny Světlo a stíny Leigh Bardugo

Pokud vím (pardon, pokud se mýlím), jde o autorčinu první vydanou knihu, takže to (pro mě) není žádná pecka. Je to ale velice dobře napsané, čtivé a místy i vtipné. Hlavní hrdinka mi však nebyla příliš sympatická. Svět byl moc dobře vymyšlený, ale na druhou stranu, ocenila bych více podrobností a vysvětlení.
SPOILER
Co mi ale vadilo hodně, to byl konec. Alina nemůže používat svoji magii, ale najednou si vzpomene: "Počkat, ale ten jelen mi odpustil. Hmm, tak to magii zase používat můžu!" Jakože cože? Nezlobte se na mě, ale tohle mi přišlo naprosto nelogické rozuzlení...

Ve finále to bylo dobré čtení. Ne skvělé, ne hrozné, prostě dobré. Strhávám ale dvě hvězdy za malé mouchy a hlavně za ten konec.

03.03.2021 3 z 5


Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Myslím že, jsem od knihy očekávala něco jiného. Například jsem se těšila, že se dozvím, co se stalo s Tygris (protože v závěrečném dílu Hunger Games je zmíněno, že byla trenérkou v hladových hrách a následně v osudu Katniss a ostatních hraje docela důležitou roli, když je ukrývá ve svém obchůdku s kožešinami), ale to jsem se nedozvěděla. Nebudu lhát, tohle mě trochu zklamalo.

Každopádně ale děj byl velice povedený. Sice se sem tam objevily nudnější pasáže, ale pak se to zas vyrovnalo. Bavilo mě se seznamovat s Kapitolany a hlavně se samotnými hrami v tehdejší době, opravdu zajímavé.
Se Snowem to bylo jako na houpačce, jednou ochraňoval rodinu, jednou chladnokrevně plánoval vraždu. No a na konci ten zvrat s Lucy? Tak to jsem tedy opravdu nečekala...

Když to shrnu, tak to byla skvělá kniha. Místy děj tolik neutíkal, ale zato tam bylo tolik zvratů a nepředvídatelných událostí že na ty vláčnější stránky ráda zapomenu. Rozhodně nelituji, že jsem knihu četla.

03.03.2021 4 z 5


Hry o život Hry o život Suzanne Collins

Jako první jsem viděla filmy. To je ale obrovská škoda, protože s knihami se nedají srovnávat. Kdybych to věděla, nejspíš si filmy ani nepustím. Poprvé jsem to četla asi ve třinácti letech, od té doby jsem se k celé sérii vrátila třikrát a stále jsem stejně nadšeným fanouškem. Bude u mě mít napořád speciální místo v srdci.

03.03.2021 5 z 5


Dračí znamení Dračí znamení Lucie Fidlerová

Tuto knihu jsem náhodně vytáhla z regálu knihovny. Tou dobou jsem hodně četla knihy o dracích, takže jsem si řekla, proč ne? No, kde začít.... Tak předně, vůbec to nebylo o dracích, přišlo mi, že se tam občas mihnou jen aby mohli být na obálce. Začátek vypadal průměrně, ale jak jsem četla dál, pořád jsem si říkala, co to proboha čtu. Pořádně to nedávalo smysl, naprosto chaotické, nepromyšlené. Bylo to, jako kdyby autorka náhodně vybrala menší zápletku, tu zasadila do děje aniž by domyslela počátek a konec. Prostě totální chaos.
(Snad nemusím dodávat, že další díl jsem nečetla)

03.03.2021 1 z 5