Divná Jadie

Divná Jadie https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24011/bmid_divna-jadie-24011.jpg 5 273 60

Autorka je speciální pedagožkou se zaměřením na děti, trpící selektivním mutismem, tedy chorobou, kdy dítě nedokáže promluvit, ale pouze v některém prostředí, například ve škole. Při přestupu z výzkumné kliniky do speciální třídy pro psychicky postižené děti ve škole v Pekingu se setkává s malou Jadií Ekdahlovou, u níž se objevuje právě toto onemocnění.Poměrně rychle a snadno překoná komunikační bariéru, ale náhle zjišťuje, že v životě malé Jadie je něco silně v nepořádku. Nevědomky utroušené zmínky o podivných zážitcích, satanistické symboly kreslené malou holčičkou, zvláštní zvyky a způsoby přivádí Torey k většímu zájmu o Jadii. Když objeví cosi jako past s použitím magie zobrazení, namířenou na sebe, začne jít do tuhého…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Ghost girl , 1991


více info...

Jack Bauer
Jack Bauer
22.02.2024 5 z 5

Druhá kniha od Taylor co se mi dostala do ruky a opět naprosto skvělá, čte se jedním dechem, téměř každá kapitola končí záhadnou větou, že nutí hned pokračovat v dalším čtení, např. „...protože by mi vypadly vnitřnosti". I když jsem od samého začátku věděl, co za divností malé Jadie stojí, přesto jsem byl v napětí, co se vyklube z Dallasu a pavouků. Ale epilog jsem si představoval jinak.

Nibiru
Nibiru
31.12.2022 3 z 5

Vzhledem k tomu, že jsem o dětech, které byly od malička rituálně zneužívané satanisty již pár knih četla, očekávala jsem od této knížky zcela jiné pojetí. V tomto duchu mě kniha zklamala. Na druhou stranu chápu, že ji autorka psala v době svého mládí, po absolvování školy, kdy ještě neměla moc zkušeností z praxe. Přesto mě však udivuje, že ani v rámci vzdělání nezískala aspoň základní povědomosti o poruchách, které oběti tohoto prožitého traumatu zažívají. A už vůbec nechápu, že více jak polovinu knihy jí trvalo dešifrovat možnou příčinu Jadiiných příznaků. Na druhou stranu, je to ovšem zase přímý důkaz toho, že sám systém nechce, aby byly tyto ubohé dětské oběti těchto zrůdných aktivit zachraňovány a léčeny, neboť sám vzdělávací systém se tím, jak vidět, vůbec nezabývá. A to rozhodně nepovažuji za náhodu, nýbrž za úmysl. V kontextu toho, co už dnes vím o "pozadí" toho, kdo skutečně vládne tomuto světu a lidem, se vůbec nedivím, že NIKDO nemá zájem, aby byli skuteční satanisté a všechny okultní věci a rituály odhaleny a potrestány. Je to spiknutí proti lidstvu, tak obludné, že kdo o tom nic neví, není vůbec schopen pojmout a uvěřit, že se něco tak zvráceného na pozadí našich poklidných životů může vůbec dít. Ale ono se to děje a mnohem, mnohem častěji, než by se člověku mohlo zdát. Ve skutečnosti celý globální systém řízení této planety stojí na vyznávání a uctívání temných sil Vesmíru, a tyto tzv. okultní síly nejsou žádným mýtem, nýbrž reálnou skutečností. Dehonestovány a zesměšňovány jsou proto, aby se lidem vymyly mozky a aby celou tuto agendu považovali za nesmysl. A podařilo se to dokonale. Tragédií ovšem je, že hodně z lidí, kteří tyto síly de fakto uctívají, provádějí hrůzné rituální oběti na nevinných dětech, které mučí, znásilňují, zabíjejí pro jméno mocnosti, která už tisíce let udržuje Zemi a většinu jejích obyvatel ve stavu otroctví a hlubokém spánku ve smyslu nevědomosti a vymytí mozku. Dávné civilizace o těchto silách věděly, ovšem toto vědění bylo posledních několik set let cílevědomě potlačováno a vědomí lidí bylo manipulováno až do dnešního stavu, kdy lidé dospěli do technokratického Matrixu, a kdy jsou prostými konzumenty bez skutečné empatie. Tím je usnadněn nástup NWO se svým hlavním nástrojem - luciferiánským náboženstvím, které bude propagovat vše, co je v protikladu k lidství, morálce a tradičním hodnotám - od agendy LGBT počínaje, až po dehonestaci tradiční rodiny, propagaci pedofilie, zoofilie, uctívání Satana jako jediného "boha", atd. Ať tomu někdo věří či ne, ať před tím sebevíce zavírá oči, nedá se tomu uniknout. Jedině tím, že se lidé proti ZLU postaví a odmítnou ho jako celek: to je jediná šance a toho se taky strůjci tohoto Zla na Zemi - globální pedofilní elity - nejvíce bojí.


veronika9761
veronika9761
30.12.2022 5 z 5

(SPOILER) Ze vsech knizek autorky je tahle nejmrazivejsi. Opet jsem nepochopila, jak "Ghost girl" muze nekdo prelozit jako "Divna Jadie". U knizek autorky uz klasika.

Calinda
Calinda
07.11.2022 4 z 5

Četla jsem již dávno, v pubertě, ale moc se mi líbila. Doteď si vybavuji větu: "Protože jinak by mi vypadly vnitřnosti."

Jurajovamaka
Jurajovamaka
28.08.2022 5 z 5

Práve som dočítala knihu. Záver so slzami v očiach. Zanechala vo mne hlboký dojem a obohatila ma o nové pedagogické skúsenosti. Teším sa daľšie dielo od autorky: Holka, kterou nechtěli.
Odporúčam prečítať všetkým pedagógom, psychológom

Zdenule27
Zdenule27
18.08.2022 5 z 5

Nemám slov! V průběhu knihy jsem trochu tušila o jaké zneužívání může jít, ale až takový extrém jsem nečekala. Ke konci knihy se mi zvedal žaludek a šly mi slzy do očí.. tohle byla třetí kniha od Torey a doufám, že další takový extrémní příběh mě v jejich knihách nečeká... příběh Jadie je až těžko uvěřitelný... nedokážu uvěřit, že si z toho všeho Jadie neodnesla nic do svého života.

Jirinamac
Jirinamac
02.04.2022 4 z 5

Do poslední stránky se neví, jestli se dozvíme, co se s holčičkami dělo. Chybí mi tu vyšetřování nebo rozhovory s rodiči. Vždyť se snad museli někde scházet, to si nikdo ničeho nevšiml dříve?

anibeni
anibeni
02.09.2021 5 z 5

Při čtení téhle knihy jsem prošla snad všemi možnými pocity - lítost nad smutnou a zdeformovanou Jadie, obdiv k učitelce Torey nad tím, jak zvládá třídu "nezvladatelných" dětí a ještě jí zbývá čas na Jadie, šok a znechucení nad tím, co se malé Jadie ve skutečnosti děje a co je na ní pácháno, napětí, které mi nedovolilo se od knihy odtrhnout.. Přála jsem si šťastný konec a i když byl konec v podstatě otevřený a plno otázek zůstalo nezodpovězeno, Jadie a její dvě slůvka věnovaná učitelce Torey hovoří za vše...

Adee.K
Adee.K
25.08.2021 5 z 5

Nedělá mi takový problém číst knihy o domácím násilí a zneužívání dětí, jako jiným lidem. Ale toto dílo jsem musela odkládat. Opravdu skvěle napsaný příběh, který mě bude strašit ještě dlouho.

nangijala
nangijala
09.02.2021 5 z 5

Torey L. Hayden mě nikdy nezklame, svou schopností zachytit atmosféru, vykreslit složité charaktery a vyprávět (ne)všední zážitky speciálního pedagoga v nečernobílé perspektivě. I v této knize chápu tu lásku k "jejím" dětem, velkou vůli pomoci, pochopit, ale také nezranit a neublížit, když pochybuji. Příběh Jadie je velmi emotivní. Jako člověk jsem zděšená, jako máma pobouřená a jako zájemce o psychologii a speciální pedagogiku fascinovaná.
Oceňuji setrvání v non-fiction rovině v závěru knihy, hltala jsem každé slovo až do úplného konce.

Seabeast
Seabeast
05.02.2021 5 z 5

O selektivním mutismu jsem popravdě slyšel prvně. Kdo netuší, o čem je řeč, tak se jedná o psychickou nemoc, kdy dotyčný není schopen mluvit na určitých místech. S tím souvisí příběh v této knize a je založen na skutečné události. Vypravěčem a zároveň přímým svědkem je sama autorka Torey L. Hayden. A "Divná Jadie" je tedy neskutečná síla. Citlivěji budou brát román hlavně matky, protože zneužívané děvčátko satanistickou sektou je nejen pro ně tvrdým oříškem. Příběh se stupňuje, kdy sama pedagožka najde novou práci a v ní má na starost úzký kruh dětí na kterých se život nepříjemně podepsal. Jak si postupně získává důvěru Jadie, vyplouvají na povrch zcela znepokojující motivy chování a začínáte tušit, že něco silně nehraje. Emočně se jedná o vypjaté dílo, které některým možná nedá spát. Torey skutečně celý příběh podává tak sugestivně, že se nejde od knihy odtrhnout a čtení vám nemálo-krát vyrazí dech. Nelze tolik zacházet do podrobností, protože se "Divná Jadie" jednoduše musí přečíst. Závěrečná gradace jen potvrdí moje slova. A jak jsem zmínil hned v úvodu, tak veškeré momenty doslova šokují. Nemůžu jinak než hodnotit plným počtem.

Petra8856
Petra8856
31.01.2021 5 z 5

Po přečtení poslední stránky knihy jsem měla mrazení po těle, stažené hrdlo a vkrádali se mi slzy do očí, což se mi ještě u knížky nikdy nestalo. Dopomohl tomu i fakt, že se jednalo o skutečný příběh, ale i jeho závěr, kde bylo nastíněno, jak žije Jadie po několika letech a jak moc T. Hayden ovlivnila její život. Neskutečné.

Říkala jsem si, že snad ani není možné, že se to stalo. Opět velký obdiv k autorce. A to nejen za práci s Jadie, ale i za to, že to nevzdala a věřila ji. Rovněž jsem si říkala, kde ta ženská bere tu energii a odvahu. Samotné vyučování takové třídy je velmi náročné a do toho vše, co se děje kolem Jadie. Je úžasné, že se o svou práci dělí se čtenáři, je velkou inspirací (alespoň pro mě).

Marryzlis
Marryzlis
18.06.2020 5 z 5

Je to hroznej masakr, tím spíš že jde o skutečný případ. Při čtení jsem si říkala, jaké má paní Hayden neskutečné dvojí nadání: pracovat s dětmi, s nimiž to mnozí už vzdali, a svoje zkušenosti s nimi zpracovávat do úžasně čtivých knih. Nechť se její knihy přidají do seznamu povinné literatury pro ty, kteří studují speciální pedagogiku.

evickakyticka
evickakyticka
27.03.2020 3 z 5

Tuto knihu mám ve své knihovně už spoustu let. Naposledy jsem ji četla ještě jako náctiletá. Tehdy na mě udělala veliký dojem. Postupem času jsem na ni zapomněla. Až nás korona uvěznila doma, prošátrala jsem veškeré mé knižní bohatství a Jadie na mě vykoukla. Byl opět čas si ji přečíst. Tentokrát už jsem asi otrlejší věkem nebo čím a hodnotím pouze průměrem. Jako kniha podle skutečných událostí už dnes málokoho překvapí, co vše se může dít za velikou louží. Neskutečně obdivuji hlavní postavu, paní učitelku, která měla svatou trpělivost se svými "nestandartními" žáky. Taky za její hledání pravdy a boj za pomoc své svěřenkyně. Místy byla kniha strašidelná, ale výraz podivná jí sluší mnohem víc. Spoiler: V závěru se píše, že Jadie vyrostla v normální dívku, ženu. Zajímalo by mě, nakolik byla ovlivněna svým dětstvím a jestli jí stejně nakonec tak trošku "nehrabe".

imhotepcz
imhotepcz
08.02.2020 4 z 5

I když tento žánr není zcela můj šálek kávy, tak jsem se do toho pustil, hlavním důvodem bylo, abych si trochu vyčistil hlavu poté co jsem si přečetl Kulhánkovu šílenost vyhlídka na věčnost. Musím říct, že kniha mě docela bavila, hlavně i poučila, přece jen psychologie dětí mě byla zcela cizí, zejména protože žádné nemám. Doporučuju tuto knihu všem, myslím si, že to není poslední kniha od této autorky, kterou si přečtu. Mě osobně velmi bavila.

tonysojka
tonysojka
25.01.2020 5 z 5

Skvělý thriller lehce válcující různé Kingy, Pattersony, Bryndzy a jiné. Za smutnou cenu, že se jedná o skutečný případ. Zlo vynořující se nenápadně, ale o to děsivejší.Důkaz opravdovosti dobra i zla.
A že láska vítězí.
Od autorky si určitě ještě něco přečtu.

Chesterton
Chesterton
23.01.2020 5 z 5

S Torey jsme se potkaly před pár lety u příběhu Spratka Sheily. Lásku a neskonalý obdiv chovám k této úžasné ženě!
Dnes se kruh uzavřel. Divná Jadie byla mým posledním nepřečteným příběhem. Bohužel. Ráda bych četla další.

Příběh Jadie je téměř vyčerpávajícím popisem toho, jak obtížné může být odhalit násilí na dětech, rozklíčovat zdroj či zdroje poškození a ještě dokázat dítěti správně pomoci. Dokazuje, že mezi duševní nemocí, obětí pedofilie a satanismem může být skutečně jen tenká a velice prostupná hranice. A záměna je tolik nasnadě.

Torey vždy s empatií a mravenčí trpělivostí hledá křehké a jemné cestičky k důvěře a otevřenosti dětské duše. Tentokrát musí opatrně našlapovat i vzhledem k rodině dívenky.

Evaho73
Evaho73
04.01.2020 5 z 5

Tak to bola sila !!! Počas čítania som mala zimomriavky a myslím, že ani horor by ma tak nedokázal vydesiť.
Román predstavuje skutočný príbeh osemročného dievčaťa s poruchou správania a jej učiteľky Torey L. Hayden, ktorej nebol ľahostajný jej osud.
Postupné odhaľovanie čudesného správania malej Jadie je úžasne a pútavo opísané, kde som pri čítaní naozaj pociťovala rôzné emócie ako smútok, strach, zdesenie...
Najhoršie na tom všetkom je, že sa to naozaj stalo.

jaroiva
jaroiva
30.12.2019 4 z 5

No... dám si na nějakou chvíli s Torey pokoj. Tohle mi vážně nedělá vůbec dobře.
Žádné horory, thrillery a kingovky nemají na tyhle děsivé příběhy podle skutečnosti. Opravdu mi z této knížky fyzicky není dobře.

kulatina
kulatina
30.10.2019 5 z 5

Opět úchvatný příběh dítěte s pokřivenou osobností, na kterém se podepsali vlastní rodiče. Autorka je nejenom speciální pedagog, který popisuje chování psychicky narušených dětí, ale i výborný psycholog, který nenásilnou formou učitelky speciální třídy krůček po krůčku otevírá duši dítěte a snaží se napravit, co se dá. Zde navíc o násilí a okultních praktikách.