Dračice a mazánek

Dračice a mazánek https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24013/bmid_dracice-a-mazanek-O1w-24013.png 5 256 49

Zkušená dětská psychoterapeutka a speciální pedagožka poutavě vypráví příběh Casandry a Drakea. Casandra byla unesena vlastním otcem a po několik let byla držena na neznámém místě. Když ji našli, nikdo ji nepoznával, z dobrosrdečné a učenlivé dívenky se stala nezvladatelná malá nestvůra, s níž si nikdo nevěděl rady. Drake je na rozdíl od Casandry domácí mazlíček, ale na veřejnosti, tedy ani ve škole, z něho nedostanou ani slovo. Po dlouhé a nekonečně trpělivé terapii se autorce-terapeutce podaří s oběma dětmi navázat kontakt a vrátit je do společenství dětí a rodiny.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Portál
Originální název:

Twilight Children , 2005


více info...

Přidat komentář

bramborik4
03.04.2023 5 z 5

To byla opět síla..! Neuvěřitelné, co všechno jsou dospělí schopni udělat bezbranným dětem... I příběh Gerdy mě velmi dojal! Přečteno jedním dechem.

veronika9761
28.12.2022 5 z 5

Musela bych napsat to, co vždycky u knih autorky pisu. Skvely pribeh, mrazive chovani dospelych k detem (v tomhle dile obzvlast!) a velmi zvlastni volba ceskeho nazvu knihy.


anibeni
20.11.2021 4 z 5

Trpělivost - to asi nejvíc vystihuje Torey Hayden. Je neskutečné, s jakou trpělivostí se věnovala malé Casandře.. s jakou trpělivostí navštěvovala starou paní Gerdu a jakou trpělivost měla s Lucií, matkou malého Drakea.
Je smutné, čím si některé děti musí projít..ale je skvělé, že existují lidi, jako je Torey..

e-Lisbeth
23.06.2021 3 z 5

Dračice a mazánek není špatná knížka. Střídají se tam příběhy malého chlapce, dívky a staré ženy, takže je čas si vždy od těch druhých odpočinout.
Chování a postupy psycholožky na mne ale nepůsobí moc důvěryhodně, jakoby si ani nevěděla rady a jen improvizovala. Mám srovnání s knihou Holka, kterou nechtěli, tam už působí víc sebejistě.

hu_87
21.12.2020 5 z 5

Čtivá a zajímavá kniha. Opět se setkáváme s dětskými hrdiny: dívkou Cassandrou, která je místy opravdu nezvladatelná a občas si ani nevzpomíná, že něco konkrétního udělala. Taky tráví hodně času na samotce. Na druhou stranu to, co se jí stalo, by nemělo zažít žádné dítě.
A pak tu máme roztomilého klučíka Drakea, který trpí údajně elektivním mutismem. Nebo snad je věc o něco závažnější...

Pěkně se to četlo, je to zase kousek jiného pohledu na zdánlivě nezvladatelné, nebo v něčem divné děti. A opět se na konci knížky dozvídáme, jak to bylo s dětmi dál.

1bublina
08.12.2020 5 z 5

Opravdu skvělá kniha. Autorka má neuvěřitelnou trpělivost s dětmi, které její pomoc tolik potřebují. Oceňuji zmínku o tom, jak to s dětmi bylo dál po skončení terapie.

barbara1956
26.11.2020 5 z 5

Geniální! Prosím čtěte, čtěte, čtěte!

Evianna
05.08.2020 5 z 5

Krásná a čtivá kniha

marie3541
18.07.2020 4 z 5

Od této autorky jsem již v minulosti četla nějaké knihy ( Spratek, Tygrice ); v tu dobu jsem se zajímala ve větší míře o autismus. Takže u tohohle tématu jsem zase zvolila tuto autorku. Název knihy odpovídá přesně dvěma hlavním dětským postavám. Knížka je místy drsná , dost mě šokovala mluva nemocné dívky. Ale jinak je znát zkušenost autorky a speciální pedagožky v jednom. Teď jsem docetla, tak mám smíšené pocity.

Teliee
08.07.2020 5 z 5

Skvělá kniha, poutavé a velmi inspirativní čtení

hanicka258
14.04.2020 5 z 5

Opět velmi silné a pedagogicky přínosné čtení.

1.Agness
21.02.2020 5 z 5

Moje první a rozhodně ne poslední autorčina kniha. Je skvělá jak pro ty, kteří se rozhodli pracovat s dětmi, tak pro ty, kteří mají svoje vlastní. Autorka velmi čtivě popisuje své vlastní případy na oddělení s dětmi s elektivním mutismem, četlo se mi to svižně jako detektivka, přemýšlela jsem společně s autorkou, co se mohlo s stát s Cassandrou, jaké tajemství ukrývá Drakeova rodina. Text, který pobaví a zároveň dává vhled do lidských duší.

vevu.
28.01.2020 4 z 5

Rozhodně zajímavý příběh o psychických traumatech dětí... Knihy této autorky mě vždy velmi zasáhnou a tato mi během čtení přišla opravdu velice smutná a bezvýchodná.
Obdivuji autorku-terapeutku-pedagožku za její velmi citlivý přístup. Kéž by takových bylo více, aby se všem potřebným dostalo potřebné péče...

Viky007
05.12.2019 5 z 5

Jako vždy se jedná o skvělou knihu, ve které Torey popisuje svou práci s dětmi s poruchami chování a traumaty. Z podobných příběhů jsem vždycky trochu vykolejená, ale zároveň ve mně zanechávají jakousi naději, že ve světě není jen zlo, ale i kus dobra. Torey je opravdu úžasná, moc se mi líbí její způsoby práce. Jen je smutné, že je na světě tolik dětí, které by zasluhovaly stejnou péči, ale z různých důvodů se jim nedostane. Většina lidí děti jako Cass ihned odsoudí, ale nikdy nevíte, kolik bolesti se skrývá pod tou tvrdou maskou. Prostě... má to smysl!

kulatina
01.12.2019 5 z 5

Další výborná kniha úspěšné psycholožky, která se pracuje s emočně postiženými dětmi, ve své speciální třídě základní školy. Rozmotává pavučiny jejich života a svým profesionálním téměř diplomatickým přístupem proniká do srdce problému, a promyšlenými postupy dostává tyto děti do normálního života. Její příběhy jsou vypracovány ze skutečných časosběrných dokumentů, o to mají hlubší váhu. Opět se ukazuje, že dítě se rodí normální, a jak je důležité, aby bylo obklopeno milující rodinou. Obdivuji autorku, co všechno si od dětí musí nechat líbit, to by normální člověk nedal. :-)

tabaluga
29.09.2019 5 z 5

Silný emotivní příběh...příběh Casandry mne velice zasáhl. Vůbec se nedivím, že u Casandry to bylo spoustecem k psychickemu onemocnění.. Drakea mi bylo líto, jelikož měl rodiče, kteří se nedokázali postavit svým problémům a despotickemu dědovi..nejspis sami potřebovali odbornou pomoc. Ale pani terapeutka je opravdu skvělá a člověku dochází, že můžeme zranit i pouze tím, co řekneme. Taky mne to nutí přemýšlet i o ostatních lidech a jejich činech, že nic není černobílé a člověk je utvaren prostředím ve kterém vyrůstá a žije...doporučuji..

Damaj
25.08.2019 3 z 5

Zajímavá kniha a příběh, ale očekávala jsem, že se čtenář dozví více detailů ze života Casandry i Drakea. Jejich osud byl v knize popsán jen náznakem - hlavně konec, kdy se začaly rozkrývat příčiny problému, co se dělo v minulosti.

peterkovasona
11.08.2019 5 z 5

Další topka od spisovatelky

jaroiva
07.01.2019 5 z 5

Těžko popsat pocity bezprostředně po přečtení, to si prostě musíte přečíst...
Silná knížka, místy těžké momenty, hodně k zamyšlení.
Doporučuji.

cie
07.06.2018 5 z 5

Úžasné! Stejně jako všechny ostatní knihy od této autorky!