8182 8182 komentáře u knih

☰ menu

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Smutně krásný román, vypráví o neuveritelne statecne dívce, Německu, válce ale především o sladkostech a strastech dětství. Smrt jako vypravěčka funguje jako geniální tah, příběh se snaží vyprávět s nadhledem, přesto se nebrání tomu být v jistých chvílích citově angažovaná. Celkově mě kniha nadchla, letos je to asi zatím to nejlepší, co jsem četla. Ani nevím, proč jsem otalela tak dlouho, celkově mě asi odpuzují dětští hrdinové. Ale Liesel je s ohledem na prožitou smrt svých blízkých od začátku skoro nedětská, předčasně vyzrálá osobnost. Vřele doporučuji.

21.04.2024 5 z 5


První dojmy První dojmy Charlie Lovett

(SPOILER) Romámn je milou kombinací ženské literatury a detektivky, byť je již zcela zezačátku zcela předvídatelné s kým z nápadníků hlavní hrdinka skončí, není vůbec zřejmé jak to vlastně s románem Jane Austenové vlastně bylo, to se čtenář s určitostí dozví až v samém závěru. Některá místa jsou nudnější, hlavně vpisky z fiktivního života Jane Austenové. Někdy (zejména v závěru) naopak román graduje tak, že jsem nebyla schopna jej odložit. Celkově ho doporučuji hlavně milovníkům Jane Austenové, dobrých jemných detektivek a milovníkům oddychové četby. Nutno zároveň ocenit, že autor se při psaní románu velmi dobře faktograficky vybavil a přitom stvořil zcela nový nosný příběh.

03.04.2024 4 z 5


Bolestná laskavost Bolestná laskavost Jo Browning Wroe

Už dlouho jsem nečetla tak silnou a něžnou knihu. Je krásné, jak příběh přibližuje věci poslední, život s nimi a vedle nich. Hluboce mě zasáhl vývoj hlavního hrdiny. Roman pěkně pracuje s časem, časové roviny se prolínají naprosto přirozeně, čtenář má pocit jako ny stal hlavnímu hrdinovi za zády a spolu s ním si vzpomínal.

06.02.2024 5 z 5


Mary Mary Anne Eekhout

S příběhem Mary Shellyové jsem dosud seznámená nebyla. Kdysi dávno jsem četla Frankensteina. Po knize jsem sáhla kvůli zajímavé obálce. Mám ráda příběhy inspirativních žen. Příběh je koncipován zvláštně, kombinuje svě časové roviny. Zahrnuje hodně citových vjemů a psychedelických a snových vizí, často skutečnost přechází v sen a naopak, někdy je těžké hranici rozeznat. Příběh je ztvárněn poutavě, někdy je míra smyslnosti a upřímnosti až nesnesitelná. Velmi dobře jsou zde popsány domnělé myšlenkové pochody, které vedly k napsání Frankensteina.

17.01.2024 4 z 5


Zničit Zničit Michel Houellebecq

Velmi silná výpověď o kontrastu soumraku civilizace a poslední platnosti lidských hodnot. Četla jsem ji dlouho, četba nebyla jednoduchá, i pro otázky vlastní smrtelnosti a role rodiny ve vlastním životě v kontrastu s vývojem nebo chcete-li upadkem lidského rodu obecně. Na román doporučuji si najít čas a číst ho s připravenosti otevřít některé zasadni otázky.

07.01.2024 5 z 5


Hacienda Hacienda Isabel Cañas

Tak tohle je opravdu špatně napsané, nevím, na co jsem myslela, když jsem po tom v knihovně sáhla. Je to škvár ve stylu rodokapsů. Fuj.

30.12.2023 odpad!


Dcera kostí Dcera kostí Andrea Stewart

Velmi dobře zpracovaný příběh s napínavou zápletkou. Nemusel být tak dlouhý, obsahuje příliš hluchých míst, proto jsem třeba taky zarazila se čtením 40 stran před koncem. Zároveň nabízí důmyslně vypracované zvraty a detailně vykreslení hlavní postavy i celý svět. Celkově doporučuji.

28.12.2023 4 z 5


Noční brána Noční brána Peter May

Už druhá kniha s tématem krádeže/záměny Mony Lisy v letošní čtenářské výzvě. Peter May předvedl standardní výkon. Kniha je trochu víc smutná a jakoby unavená, jakoby stárla s hlavním hrdinou. Odpadlo lehké zpestření v podobě Enzových milostných eskapád a jeho šarm probleskává tu a tam v lehkém nevinném flirtu s patoložkou. Sama detektivní zápletka je zajímavá, i když téma druhé světové války a zapomenutých zločinů působí hodně opotřebovaně. Celkem vzato lehké čtení s melancholickým podtextem.

09.09.2023 4 z 5


Temný oheň Temný oheň Christopher John Sansom

Napínavý Roman, s pečlivě vypracovaný historickým pozadím a malou milostnou zápletkou. Vřele doporucuji

07.07.2023 5 z 5


Zvláštní smutek citronového koláče Zvláštní smutek citronového koláče Aimee Bender

Roman mě zaujal svou horkosladkou chuti, melancholické stylem a originálním nápadem. Příběh mi místy pokud šlo o jednoho z hrdinů Josefa evokovat Proměnu od Kafky. Četla jsem ji jedním dechem. Ale není to klasické odpočinkové čtení, spíš hluboké zamyšlení na mezilidských vztahy a hledáním vlastního místa na světě

06.05.2023 5 z 5


První láska, poslední pomazání První láska, poslední pomazání Ian McEwan

Je mi záhadou, proč mi poslední dobou uniká literární forma povídek. Tyhle jsem si pro čtenářskou výzvu nechala doporučit právě ze žbříčku. Povídky popisují bizardní lidské vztahy mezi muži a ženami, nejrůznějšího věku, v různých životních situacích. Většinou se ale jedná o vztahy v lepším případě podivné v horším případě zvrácené a nebezpečné. Nejde vždy jen o zvrácennost spojenou se sexualitou. Někdy se tu vyskytuje popis vztahů čistě citově patologických. Povídky jsou výborně napsány, často z nich až mrazí. Velmi je doporučuji ať už jako součást čtenářské výzvy nebo jen tak na prázdniny, do vlaku, do tramvaje nebo i před spaním.

05.05.2023 5 z 5


Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Skvělá antiutopie, i když je pravda, že všechny antiutopie se sobě navzájem hodně podobají. Skvělý román s propracovanými detaily a dopodrobna vykresleným prostředím Gileádu. Při čtení jsem si vzpomněla na stručné dějiny hnutí od Hůlové a napadlo mě, jestli se autorka (myslím PH) neinspirovala. Propojení s Biblí a Starým zákonem mi vzalo dech, dokonce mi přineslo i novou interpretaci příběhu o Sáře a její otrokyni. Zobrazil se mi výjev, který jsem si s tímto příběhem, nikdy nespojovala, bohužel ne příliš pozitivní. Zaujalo mě i pečlivé zpracování závěrečného historického semináře (samozřejmě fiktivního), který při četbě rozhodně nedoporučuji vynechat. Sbírám síly k četbě druhého dílu

27.03.2023 5 z 5


Poslední Mona Lisa Poslední Mona Lisa Jonathan Santlofer

Velmi zajímavé téma, zpracované autorem s velkou erudici v oblasti výtvarného umění, ovšem velmi nudným způsobem. Celý román je psán velmi pomalým tempem, z pohledu různých postav, které ne vždy úplně funguje.

08.03.2023 3 z 5


Outsider Outsider Stephen King

Knihu js četla jen kvůli výzvě, King mě nikdy přílis nelákal a pomalá detektivka s hororovou zápletkou mě nezaujala, četla jsem ji neúměrně dlouho a měla jsem problém dočíst. Celý příběh byl přílis málo uvěřitelný, obsahoval příliš mnoho hlavních postav a chybělou tempo. Zajímavá zkušenost to určitě byla. Utvrdila jsem se v tom, že King není autor pro mě.

22.01.2023 2 z 5


Seznam hostů Seznam hostů Lucy Foley

Napínavý detektivní příběh, vyprávěný z různých perspektiv, částečně retrospektivně, žádný krvák. Zápletka je možná až prílis prekombinovana. Milá oddychovka. Vřele doporučuji.

11.12.2022 4 z 5


Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Nechce se mi věřit, že mi tenhle skvost doteď unikal. Velmi silný příběh o dětském smyslu pro spravedlnost, americkém jihu ve 30. letech, rasismu, predsudcích a několika dobrých lidech. Příběh je vyprávěný dětskýma očima.

19.11.2022 5 z 5


Cukrárna v Paříži Cukrárna v Paříži Julie Caplin

Hodila se do čtenářské výzvy. Milá oddychovka, která vás nadchne buď do pečení nebo přiměje k návštěvě cukrárny. Příliš se neliší od dalších autorčiných knih, příběh je jak podle šablony

15.11.2022 3 z 5


Parabible Parabible Alexandr Flek

Pokud jste se báli zkusit otevřít Bibli je to kniha právě pro vás, lidským současným jazykem převypráví příběhy z evangelií. Pomohla mi vrátit se beze strachu ke čtení Bible, provedla mě laskavým způsobem znovu Ježíšovým příběhem

02.11.2022 5 z 5


Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Od gymnaziálních let sbírám odvahu k přečtení této závažné antiutopie, je to asi poslední z Čapkových románů, který mi chyběl. Celá stavba románu, musela dát autorovi obrovskou práci, vytvořit nový druh, domyslet k němu vědeckou literaturu a články v tisku. Jedná se o velmi komplikovanou stať, stěžka se mi nazývá románem, která vyžaduje plnou angažovanost čtenáře, dějová linka se ztrácí a zase vynořuje v bohatém poznámkovém aparátu. Nebýt obyčejného malého lidského příběhu pana Povondry, možná by se vytratila úplně. V dnešních dnech nabývá román na děsivé aktuálnosti. Není to veselé čtení, i když lidský Čapkův styl dokáže udělat i z hrůzné antiutopie záležitost člověku srozumitelnou.

30.10.2022 5 z 5


Marina Marina Carlos Ruiz Zafón

Napínavá kniha s příchutí magického realismu, ve které hraje jednu z hlavních rolí mlha a město Barcelóna. Tklivý příběh mladé lásky s detektivní zápletkou, která odkrývá jedno z léta skrytých tajemství starého města.

19.10.2022 5 z 5