První dojmy

První dojmy https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245302/mid_prvni-dojmy-0yg-245302.jpg 4 174 54

Ukradla Jane Austenová nápad na Pýchu a předsudek? Přesně taková otázka pronásleduje milovnici knih Sophii Collingwoodovou. Čerstvá absolventka Oxfordu si najde práci v jednom londýnském antikvariátu a brzy ji zaskočí zvláštní poptávka, když v jediný den do obchodu zavolají dva různí zákazníci a chtějí vzácný svazek alegorií z 18. století. Jejich autorem je Richard Mansfield, spisovatel a kněz, který se před více než dvěma stoletími spřátelil v jihoanglickém Hampshire s mladou Jane Austenovou a stal se prvním čtenářem jejích literárních pokusů. Neobvyklá žádost přivede Sophii na stopu tajemství, jak to vlastně bylo s původem slavné Pýchy a předsudku – a současně před ní otevře otázku milostné volby mezi dvěma nápadníky. Podobně jako v úspěšném Dobrodružství milovníka knih vypráví Charlie Lovett úchvatný příběh o lásce a literárních záhadách, který si vychutnají nejen obdivovatelé a obdivovatelky Jane Austenové, ale všichni ti, kdo propadli vášni zvané čtení.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Paseka
Originální název:

The First Impression , 2014


více info...

Přidat komentář

8182
03.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Romámn je milou kombinací ženské literatury a detektivky, byť je již zcela zezačátku zcela předvídatelné s kým z nápadníků hlavní hrdinka skončí, není vůbec zřejmé jak to vlastně s románem Jane Austenové vlastně bylo, to se čtenář s určitostí dozví až v samém závěru. Některá místa jsou nudnější, hlavně vpisky z fiktivního života Jane Austenové. Někdy (zejména v závěru) naopak román graduje tak, že jsem nebyla schopna jej odložit. Celkově ho doporučuji hlavně milovníkům Jane Austenové, dobrých jemných detektivek a milovníkům oddychové četby. Nutno zároveň ocenit, že autor se při psaní románu velmi dobře faktograficky vybavil a přitom stvořil zcela nový nosný příběh.

Marcela52
06.01.2024 5 z 5

Tento román o starých knihách a hlavně o Jane Austenové jsem přečetla během vánočních svátků, a tak mohu doporučit jako velmi dobré oddechové čtení. Obě linie příběhu se čtou velmi dobře. Čtenář se střídavě ocitá v osmnáctém století, kdy Jane Austenová píše své romány a pak v současném Londýně. Pokud tedy máte rádi romantické příběhy o lásce, a také Jane Austenovou, nenechte si tento zajímavý a trochu detektivní příběh ujít.


katallinka
02.10.2023 5 z 5

Miluju podobné knihy. Dvě dějové linky, jedna lepší než druhá. Navíc knižní prostředí je vždy sázka na jistotu. Knížka byla neskutečně čtivá, napínavá a taky místy dojemná. Ve stejný měsíc jsem četla i knihu od Austenové, takže byl děj krásně tématicky.

pegasek
17.04.2023 5 z 5

Po prvních stránkách jsem si nebyla jistá,jestli knihu doctu.pak jsem se podívala na recenze zde na databázi knih a knihu jsem četla dál.rozhodne jsem neudělala chybu,protože kniha me celým svým příběhem strhla.doporucila bych každému ji precist

knihomolka_jaja
29.11.2022 4 z 5

Kniha má dvě dějové linie (ke konci se připojí ještě třetí pohled, ale jen krátce). Jedna linie je věnována Jane Austenové a druhá Sophii, která je milovníkem knih od Jane Austenové. Zatímco Jane Austenová nám vypráví svůj vcelku obyčejný, ale velice milý příběh o hlubokém přátelství s Richardem Mansfieldem, osmdesátiletým farářem, s nímž rozmlouvá o literatuře a psaní, Sophie v současnosti čelí záhadě, která právě z onoho přátelství vznikla, a která ji a její blízké postavila do velice nebezpečné situace.
Kniha mě opravdu velice bavila. Příběh je balzám pro duši každého knihomola a milovníka zaprášených knihoven. I pisálci, jako jsem já, si tam najdou svoje. Já si dokonce hned celou jednu stránku musela opsat do svého „spisovatelského deníku“ s citáty, nápady a vším, co mě motivuje psát. Příběh má lehkou detektivní zápletku, takže v průběhu můžete hádat, která z postav bude za padoucha. To mě taky neskutečně bavilo!
A teď je asi čas na věci, které mi zas tak v pořádku nepřišly. Přestože je mezi dějovými liniemi skutečně obrovský časový rozdíl, tak postava Sophie mluví a jedná, jako by žila v době Jane Austenové, i když pravda občas se objevil jakýsi záblesk myšlenky či chování typické pro dnešní mladé lidi, jenomže já to Sophii po několika stránkách ostýchavého, někdy až prudérního jednání prostě už nevěřila. Stejně tak muži se chovali až přespříliš gentlemansky. Téměř po celý příběh si tito (plus/minus) 24-26letí lidé vykali. Buď mám v životě smůlu na samé barbary, anebo to prostě pro dnešní dobu není normální, tak nevím. :-D
Jinak jde ale o velice příjemné čtení, u kterého jsem hodně prožívala všechny ztráty :,( , úspěchy, touhu, lásku k jinému či lásku ke knihám a hlavně napětí při luštění obrovské záhady. A jako bonus ve mně kniha probudila touhu přečíst si romány jako je Rozum a cit nebo Pýcha a Předsudek, jejichž autorkou je právě Jane Austenová.

lucakuca
13.09.2022 2 z 5

Já vám nevím...
Ta kniha je napsaná prapodivně nezajímavě o tématu, který je zajímavý až až.
Jak se říká o nějaké ženě, tak mně to ke knize sedí: taková stará mladá...
Historická část byla mnohem mnohem lepší než současnost. Autor používá obraty, nad kterými jsem kroutila hlavou nebo bulvami (střídala jsem poctivě).

Venezia
05.03.2022 3 z 5

Taký priemer. Zaujímavé boli časti o knihách, strýkovi, a Jane Austenovej; ale bohužiaľ, aj táto hlavná hrdinka je padnutá na hlavu. A slová Austenka a šoust ma dosť iritovali.

veronika4937
18.02.2022 4 z 5

Musím říct, že jsem téhle knížce křivdila. Poměrně dlouho jsem se nemohla začíst, v kapitolách ze současnosti mi vadil jazyk (nebo možná překlad?), kterým byly psané. Aby v dnešní době cca třicátník používal obraty jako 'dejte mi políbení' nebo aby si dva mladí lidé do třetího rande vykali, pak skončili v posteli a pak tedy přešli na tykání, to mi přišlo mimo. Nicméně později se děj více rozjel a byla jsem zvědavá, jak všechno dopadne. Takže nakonec knížku hodnotím pozitivně, i když to asi není úplně příběh, ke kterému bych se v budoucnu vracela.

JointlieKat94
10.01.2022 4 z 5

Knihu jsem zakoupila taky v nějaké akci, ale ležela mi doma asi tak dva roky. Jelikož jsem se vyhýbala Austenové. Díky Čtenářské výzvě z minulého roku jsem se k ní dopracovala a oblíbila si jí. Takže teď už Austenovou vítám. :)

Kniha Vás okamžitě vtáhne, má velmi zajímavý a propletený děj. Střídá se přítomnost s minulostí a je to příjemné. Vidíme zde, jaký mohla být Jane člověk (a pravděpodobně byla) a vidíme zde i příběh mladé Sophie, která díky strýčku Bertramovi miluje knihy a zná jejich hodnotu. Je to kniha o nás, čtenářích, je to kniha o knihách Jane Austenové. Je to kniha o lásce (někdy jsem na Sophii vskutku nadávala, jak byla hloupá!).

Líbilo se mi.

katerina94958
17.09.2021 5 z 5

Knihu jsem si koupila ve výprodeji za 29 Kč na Pražském nádraží při čekání na vlak (velmi smutná cena pro tak skvělou knihu), mnohé by to odradilo a považovala by tuto knihu za brak, ale já jí dala šanci díky textu na obálce "Román o starých knihách, nečekané lásce a Jane Austenové. Začátek byl pozvolný a musela jsem si zvyknout na to, že je každá kapitola z jiné doby. Teď když mám dočteno to hodnotím jako geniální počin. Nechci o knize moc prozrazovat, ale věřím, že mnoho z Vás z ní bude po přečtení nadšeno stejně jaké já. Na knihách Jane Austenové miluju to, že rozuzlení příběhu je až na konci a rozuzlení knihy "První dojmy" a možná právě proto, že to je kniha o Jano Austenové to má s tím rozuzlením úplně stejné. Přeji příjemné napínavé čtení :-).

ErčaV.
30.07.2021 5 z 5

Ze začátku mě kniha nějak nechystla, ale jak jsem četla dál, tak mě vtáhla. Děj ze současnosti mě opravdu pohltil, i když byl občas "přitažen za vlasy". A děj z minulosti, byl zajímavý.
Kniha se mi dobře četla, když jsem jí přišla o něco víc na chuť.

jancapen
17.06.2021 4 z 5

Přiznám se, že moje první dojmy z Prvních dojmů nebyly nic moc. Po akčnějších a strašidelných příbězích, které jsem poslední dobou četla, mi kniha připadala z počátku trochu nudná. Po chvíli jsem se ale začetla - o něco víc mi seděl příběh ze současnosti, kde mě zaujala detektivní a romantická linka. Příběh Jane Austenové byl popsán jakoby v útržcích, tolik mě nebavil, ale dost mě inspiroval k tomu si od ní znovu přečíst Pýchu a předsudek a další díla.

iveta3689
04.05.2021 3 z 5

Asi se budu vymykat, ale kniha mě neoslovila. Námět je fajn, ten mě zlákal, ale tím to také končí. Autorův styl je neslaný nemastný, děj se táhl, zápletky byly naivní. Dočetla jsem, ale bez velkého zájmu.

Vknihách
24.02.2021 5 z 5

Celkovo ma knižka zaujala obálkou,čo si budeme hovoriť???? Keď som sa začítavala, prišlo mi to také nemastné-neslané. Celkovo by som knižku priradila podobnosťou k Elizabeth Kostovej a jej knihe Zlodeji labutí.

Všetkým fanúšikom Kostovej diela sa ospravedlňujem, ak sa nestotožňujú s mojím názorom, no mne to hrozne pripomínal celkový príbeh-súčasnosť, minulosť, to ako sa to vlastne skĺbilo dokopy. Minulosť bola pre mňa zaujímavejšia v oboch knihách ako to, čo sa dialo v súčasnosti. Celé to bádanie a všetko okolo toho... proste už len za tú 'minulosť' v tejto knižke dávam plný počet hviezdičiek. V 'súčasnosti' sa mi nepáčila hlavná postava-už som aj zabudla jej meno. Pripadala mi dosť naivná, aj keď plus k dobru, že bola knihomoľka. To, že jej prišli zdanlivo milí ľudia podozriví a úplne podozriví ľudia jej brnkali na citlivú strunu a úplne im dôverovala, mi prišlo trošku na hlavu. No ale čo sa týka minulosti, tak tam sa jednalo práve o (vraj) fiktívny príbeh Jane Austenovej a musím sa priznať, že po prečítaní knihy Pýcha a predsudok,je to moja naozajstná srdcovka- ako kniha, tak aj autorka a určite si plánujem do knižnice zakúpiť všetky jej nádherné knižky od Slovartu. Autor tak perfektne načrtol celý príbeh, celú líniu vzťahu medzi Austenovou a pánom Mansfieldom, že tomu sa dá úplne jednoducho uveriť. Je to až neuveriteľné, že v niektorých pasážach som mala zimomriavky, v niektorých mi vyhŕkli slzy do očí. Táto linka v knihe sa mi veľmi páčila, bola úplne premyslená, napísaná s citom a naozaj vám odporúčam prečítať, keď nie celú knižku, fakt si prečítajte aspoň tú fiktívnu časť minulosti o Jane Austenovej,pretože príbeh je uveriteľný. Autor čerpal z minulosti a reálnych faktov, krásne to za zakomponoval do celého deja a netrpezlivo som hltala každú stránku. Bola som zvedavá na osud Jane Austenovej(aj keď fiktívny ???? čomu stále nechcem uveriť ????)

babicka_amalka
05.01.2020 4 z 5

Dobrodružství milovníka knih se mi sice líbilo víc, ale i tohle jsem si přečetla celkem s potěšením. :-)

veruneckka
05.12.2019 5 z 5

Je to opravdu úžasné čtení. Jsem šťastná , že jsem na knihu díky Čtenářské výzvě narazila!

Janík511
01.09.2019 4 z 5

Koupená za směšný peníz a nic moc jsem ani nečekala. Konec byl trochu moc, ale jinak děj celkem svižně plynul. Linie s Austenovou byla slabší, nic moc nového nedávala... Nelituji, že jsem ji nakonec koupila a zvolila jako odpočinkovou knihu.

gossipavlina
22.08.2019 4 z 5

Přiměřeně napětí, přiměřeně lásky, přiměřeně litarárna. A vznikl z toho fajn příběh. Celou dobu jsem byla zvědavá na vysvětlení zápletky. Pro Jane Austenovou to dopadlo dobře. Z mého pohledu byl ten konec trochu přitažený za vlasy.
Přesto milá knížka, která místy pobaví, místy pohladí.
Doporučuji.

broskev28
27.07.2019 3 z 5

Já jsem byla naopak mile překvapena - už proto, že od knihy ve výprodeji se obvykle mnoho neočekává. Historická linka byla tuze povedená, ale ani ta současná mi nepřipadala špatná - kdyby nic jiného, tak postava strýčka Bertrama se autorovi opravdu povedla. Jane Austenová a pastor Mansfield v jednom příběhu, Sophia a strýček Bertram jako podobně věkově odlišná dvojice v druhém příběhu. Oba příběhy byly založeny na lásce ke knihám, navíc okořeněny historickým tajemstvím a detektivním pátráním; pro milovníky knih určitě to pravé.
"Dobrá kniha je jako dobrý kamarád. Zůstane s tebou do konce života. Zkraje, když se s ní teprve seznamuješ, ti poskytne vzrušení a dobrodružství; v pozdějších letech zase útěchu a pocit, že se vracíš k čemusi známému. Ale nejlepší ze všeho je, že se o ni můžeš podělit se svými dětmi, vnoučaty, či s každým, koho budeš mít natolik ráda, že ho vpustíš do jejího tajemství."

MayaBu
29.06.2019 2 z 5

Mé dojmy z Prvních dojmů? Nikterak přehnaně pozitivní, řekla bych. Jistě, bylo to o starých knihách i Jane Austenové, ale ani to nedokáže vyrovnat mé zklamání, jelikož to byla kniha neskutečně lehce předvídatelná, často postavená na absolutních náhodách a dějová linka samotné Jane výrazně převyšovala druhou, tedy tu Sophiinu. Co se mi líbilo, byl styl, jakým autor psal (a překladatelka přeložila) dialogy Jane s panem Mansfieldem, protože číst je bylo pohlazením po duši. Jako oddechovka jsou První dojmy šikovné, pokud od nich absolutně nic čekáte, což bohužel nebyl můj případ.