Poslední Mona Lisa

Poslední Mona Lisa https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484772/bmid_posledni-mona-lisa-cf1-484772.jpg 4 30 13

Srpen 1911. Vincenzo Peruggia, pracovník muzea Louvre, ukradl obraz Mona Lisa. Než byl obraz za dva roky do muzea vrácen, dva známí podvodníci vytvářeli jeho kopie a prodávali je jako originál. Mnoho z těchto napodobenin ještě nebylo nalezeno, což vyvolává spekulace o tom, jestli i muzeum nevystavuje jen padělek. Současnost. Malíř a profesor umění Luke Perrone se snaží zjistit pravdu o svém nechvalně známém předkovi jménem Peruggia. Jeho pátrání zaujme detektiva Interpolu, který si chce něco dokázat; krásnou ženu, která možná stojí o něco víc než jen o Lukovu náklonnost; a vosí hnízdo těch nejbezohlednějších sběratelů umění. Poslední Mona Lisa je poutavý román o tajemství krádeže z roku 1911 a o temném podhoubí dnešního sběratelského světa, příběh romantický a sexy, a zároveň napínavý a děsivý. Příběh, který rezonuje s naší nekonečnou fascinací dílem Leonarda da Vinciho, ať už jde o originál nebo kopie, a lidmi tak posedlými touhou získat nesmírně cenná umělecká díla, že se nezastaví před ničím – ani před vraždou.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historie
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Last Mona Lisa , 2021


více info...

Přidat komentář

PrinceznaAnna23
24.07.2023 4 z 5

Kniha může chvílemi působit chaoticky, ale na závěr vše dává smysl. Příběh je velmi poutavý.

8182
08.03.2023 3 z 5

Velmi zajímavé téma, zpracované autorem s velkou erudici v oblasti výtvarného umění, ovšem velmi nudným způsobem. Celý román je psán velmi pomalým tempem, z pohledu různých postav, které ne vždy úplně funguje.


Charming
31.12.2022 5 z 5

Kniha je velmi dobře a poutavě napsána. I když jsem občas předvídal, co se asi stane, tak stejně musím dat plný počet hvězdiček.

stajka
21.08.2022 4 z 5

Konečně něco, co se aspoň trochu podobá knihám Dana Browna, ale není to okopírované.

iceVS
01.08.2022 5 z 5

Taková Šifra mistra Leonarda pro holky, řekla bych.
Ale příběh se mi moc líbil. Jednak preferuji členění do krátkých kapitol, druhak to mělo spád a děj a třeťak :-D jsem si zase o trošínku prohloubila vědomosti o malířství.

Jen mě dost naštvali čtenáři, kteří měli knihu v ruce přede mnou. Zapatlaná, pomačkaná, vím to sem nepatří, to je jiný příběh :-(

soukroma
27.07.2022 3 z 5

Čtivé, spíš romantické než napínavé: kniha je oslavou Florencie, která je představena opravdu dopodrobna, dokonce více než Paříž, odkud z Louvru před 111 lety zmizela Mona Lisa. Spousta zajímavých informací o umění, historii a umělcích. Autor se snažil držet co nejvíc skutečnosti ohledně krádeže a pátrání po obraze, což oceňuji, nicméně romantická linka rozvinutá skoro na počátku příběhu mne spíš rušila.

MMacicekk
08.07.2022 4 z 5

Nečekejte nijak zvlášť originální zápletku. V tomto ohledu vás zřejmě nic nepřekvapí a spíše naopak budete vždy několik kroků předvídat. Přesto vás dokáže autor i některými zvraty překvapit. Jedná se o nenáročné čtení, které by vás mohlo zaujmout v tom případě, jestliže jste milovníci umění, anebo k němu máte alespoň trochu kladný vztah. Příběh je jím totiž prošpikován. Pokud máte chuť na historicko-dobrodružný román opředený trochou tajemna a napětí a nevadí vám špetka romantiky, perfektně si u této knihy odpočinete.

Olga980
06.07.2022 5 z 5

Kniha je čtivá, má prvky napětí i romantiky, dozvěděla jsem se zajímavé informace z historie i dějin umění.

certchlup
16.06.2022 1 z 5

Když je někdo senilní, tak by už neměl psát. Tohle je příliš hloupé i na průměrného amerického čtenáře.

zuzana2599
14.05.2022 3 z 5

Poslední Mona Lisa je historicko-dobrodružný příběh s prvky napětí i romantiky. Knížka se bude líbit jak milovníkům výtvarného umění, tak milovníkům záhad. Dověděla jsem se při čtení pár nových věcí o slavných obrazech, líbila se mi část odehrávající se ve Florencii, bavilo mě číst část o slavné krádeži Mony Lisy z roku 1911, kterou ukradl pracovník Louvru Vincenzo Peruggia. Při čtení jsem si vícekrát vzpomněla na kdysi populárního autora Dana Browna, styl této knihy mi ho hodně připomínal.
Mně tento román až tak neoslovil, cítím mírné zklamání, hodnotím tedy průměrně.

Mona-Lisa
11.05.2022 4 z 5

Je to smělé, svižné a sympaticky čtivé.
Z rozhovoru s autorem na konci knihy vyplývá, že si slepil dostupné indicie z incidentu s hlavní roli s Monou Lisou a vytvořil dobrodružný příběh.
Jakého incidentu? Slavný obraz byl v roce 1911 na chvíli ukraden z Louvru a dodnes se pochybuje, zda se vrátil originál. Že jste o tom nevěděli? Já taky ne?
Za mě super relaxační kousek, se kterým se přesuneš do Florencie, Paříže nebo New Yorku si spionážně naladěný a nasáváš umění.
A tady pozor, já umění třeba miluju, obdivuju a celkem mám v merku. A tady je popisu obrazů věnováno hodně stran. Takže neručím za atraktivnost tématu pro všechny.
Pátrání hlavní postavy - umělce Luka po minulosti jeho pradědečka, proslulého zloděje Mony - Lisy ti zprostředkuje Florencii a vzbudí v tobě zvědavost, jestli není na příběhu zrnko pravdy.
Hodnotím vysoce až na filozofické úvahy a rozbředlé dialogy na konci, které mi do knihy nesedly a strhly hvězdičku.

Ivuska.09
05.04.2022 5 z 5

Poslední Mona Lisa v sobě ukrývá skvělý příběh, ve kterém je vše, co mám ráda. Napětí, tajemství i drobný záchvěv romantiky. Nadšení budou i milovníci umění. A pokud tomuto oboru zrovna nefandíte, i tak vás kniha může bavit. Dozvíte se totiž věci, o kterých jste neměli tušení.

Jenny46
01.04.2022 4 z 5

Příběh založen na skutečných událostech. Obraz Mony Lisy z muzea roku 1911 ukradl bývalý zaměstnanec, podrobnosti krádeže vychází z dobových zpráv i útržky citací z novin jsou výňatky ze skutečných článků....
Moc mě zaujala informace ohledně obrazu, že existuje mnoho napodobenin a kdy byl obraz poškozen...

Kdo má rád umění a tajemství je dobrodružný historický román právě pro vás. Autor je sám malíř a jeho zkušenosti v oboru jsou poznat...
Příběh je vyprávěn z mnoha úhlů pohledu, napětí si užijete, doporučuji odpočinková četba

Štítky knihy

thrillery obrazy (umění) americké romány

Autorovy další knížky

Jonathan Santlofer
americká, 1946
2022  71%Poslední Mona Lisa
2005  77%Smrt jim sluší

Kniha Poslední Mona Lisa je v

Právě čtených2x
Přečtených33x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce63x
Chystám se číst47x
Chci si koupit10x