Dcera kostí

Dcera kostí https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499077/bmid_dcera-kosti-3nr-499077.jpeg 4 38 14

Tonoucí císařství série

1. díl >

První díl Asií inspirované fantasy série Tonoucí císařství Císař vládne už celá desetiletí a klid a pořádek v říši udržuje magickou mocí, díky níž dokáže z úlomků kostí vytvářet mohutné kostěné konstrukce. Jeho síla však slábne a na ostrůvcích Císařství se postupně šíří vlna vzpoury. Císařova dcera Lin tráví dny uvězněná v paláci plném zamčených komnat a temných tajemství a ze všech sil se snaží otci dokázat, že je hodna stát se jeho následnicí. Jenže v císařových očích se pro tak důležitou roli nehodí, protože vinou záhadné choroby přišla o všechny vzpomínky z dětství. A tak Lin nezbývá než na otce udělat dojem tím, že sama ovládne zapovězené umění magie kostí. Tak velká moc si ale žádá obrovskou oběť a povstalci už jsou za branami. Lin čeká nelehké rozhodnutí. Jak daleko je pro své dědictví — a záchranu svého lidu — ochotná zajít?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Host
Originální název:

The Bone Shard Daughter , 2020


více info...

Přidat komentář

Shaxx
30.03.2024 5 z 5

4,5*
Dcera kostí byla nečekaně milé překvapení. I když měla pár svých much a předvídatelností, velmi se mi líbila. Už jen trochu morbidním námětem, kdy se z úlomků lebeční kosti pomocí magie vytváří živoucí konstrukty různého vzezření a účelu, tak pro přítomnost roztomilého zvířecího společníka (to na mě vždy zabírá). Celé je to psané čtivě a stránky ubíhají jedna radost. Je tu dost postav, které se střídají ve vyprávění a jedna dějová linka mě bavila trochu méně než ostatní, ale o to víc jsem se těšila na další změnu vypravěče. Tuhle sérii ráda dotáhnu do konce, už se těším na dvojku.

Nanastasie
17.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Mě kniha absolutně dostala. Trochu jsem se děsila štítků, které k této knize jsou, ale člověk si toho v knize sotva všimne.
Děj mě do sebe vcucnul jako odšpuntovaný odtok plné vany. Nemůžu se dočkat, co najdu ve druhém díle a doufám, že nebude poslední.
Postavy jsem měla všechny ráda, fandila jsem jim. Žádné zbytečné popisování okolí, žádné zdržování. Proplétání dějových linek bylo fajn a celý námět je pro mě osobně dost originální. Vřele všem doporučuji.
Jen škoda toho spoileru v názvu druhé knihy. I když je to samozřejmě z děje patrné, kdo nemá rád trošku napínání.


8182
28.12.2023 4 z 5

Velmi dobře zpracovaný příběh s napínavou zápletkou. Nemusel být tak dlouhý, obsahuje příliš hluchých míst, proto jsem třeba taky zarazila se čtením 40 stran před koncem. Zároveň nabízí důmyslně vypracované zvraty a detailně vykreslení hlavní postavy i celý svět. Celkově doporučuji.

Fidibus
18.11.2023

Tak mně to bohužel od začátku nevtáhlo, a to jsem statečně došla až do třetiny. Vzdala jsem.
Více dějových linií, ale děje málo, i když nápad s využitím lidí zajímavý. Přišlo mi to spíš dětské. Plus za Mefiho.

M.C.SMITH
18.10.2023 4 z 5

Paráda!
Ze začátku jsem se bála, že mne kniha nevtáhne, ale opak je pravdou.
Okamžitě jsem se začetla a knihu přímo hltala.
Jovis s jeho zachráněným přítelem byl skvělý.
Pro mne byla kniha velmi milým překvapením.

Carol1122
03.06.2023 3 z 5

Krásná obálka, pěkný styl psaní a zajímavý příběh. Osudy několika postav byly pěkně poskládány a celkově se příběh vyvíjel zajímavým směrem. Přiznám se ale, že jsem čekala trochu více asi po celou dobu čtení. Proto dávám pouze 3* a jsem zvědavá, zda se příští díl více rozvine.

Alíček83
26.05.2023 4 z 5

Začátek knihy mě nebavil, nedokázala jsem se začít, vadilo mi neustále skákat z postavy na postavu - Lin, Jovis, Duna, Falue. Toto mě vadilo. Sympatický mi byl Jovis, naopak Lin mě vadila, Duna nebavila. Až se to celé rozmotalo, různě pospojovalo, vysvětlilo, tak se mi příběh začal líbit. Jsem zvědavá, kdo na konci příběhu (trilogie) bude vlastně opravdový a ne konstrukt.

tyrkysoveknihy
10.05.2023 4 z 5

Byť jsem to, co měl asi být krutopřísný zvrat, který vás přiměje civět s pusou dokořán věděla zhruba na straně, 80 , tak jsem si Dceru kostí užila. Autorka to má totiž promyšlené a postupně spřádá nitky příběhu do jedné krásné pavučiny . Stálo to za to. Kniha sleduje čtyři vzájemně se prolínající příběhy v rozsáhlém fantasy světě inspirovaném asijskými kulturami. Je to fakt super originální fantasy s dost zajímavými a zároveň děsivými koncepty. Svět císařství je opravdu fascinující. Například lidé tu žijí na plovoucích, migrujících ostrovech, které se unášejí Nekonečným mořem, jehož dno je nedosažitelné.

Autorka přišla s opravdu unikátní magií využívající úlomky kostí. Ačkoli jde o fantasy, magie je tu svým provedením vlastně scifantasy, což mi připomnělo například Železnou vdovu. Způsob jakým jsou pomocí magie kostí tvořeny císařovy konstrukty mi tak trochu připomínal programování robotů. Konstrukty Linina otce totiž poslouchají příkazy vyryté na kostech, které jsou do nich vloženy. Kosti jsou sice přírodního původu, ale pravidla, která se člověk musí naučit, jsou jako pravidla počítačového programování. Pro více informací si to přečtěte. Věřím, že čím méně toho o této vážně originální magii víte, tím více budete ohromeni a užijete si to objevování .

Také musím vypíchnout to, jak příběh pracuje s vývojem postav. Vypravěčů tu máme hned několik, přičemž se v knize střídají části psané v první osobě s částmi napsanými ve třetí. Jako první se seznámíme s Lin, dědičkou trůnu, ale její otec, současný císař, odmítá uznat její postavení, dokud se neprokáže, že je ho hodna. Lin vymyslí plán, jak se naučit zakázanou magii úlomků kostí a předběhnout svého rivala Pa-jena, aby získala souhlas svého otce. Dále sledujeme pašeráka Jovise plavícího se po Nekonečném moři a pátrajícího po své ženě, která před 7 lety zmizela na lodi s modrými plachtami. Jeden z pohledů ve třetí osobě sleduje Falue, dceru guvernéra jednoho z ostrovů, která zjišťuje, že její partnerka Ranami spolupracuje s rebely, kteří se snaží císařství zničit. Poslední z 5 ústředních postav je Duna, žena kterou se seznamujeme, když na ostrově na samém okraji Impéria sbírá manga, spadne ze stromu, udeří se do hlavy a následně začne pochybovat o svém dosavadním životě. Mimochodem, kapitoly z pohledu Lin a Jovise jsou napsány v první osobě, zbytek vyprávění je pak v osobě třetí. Mě osobně nejvíce bavily části Jovise a jeho zvířecího společníka Mefiho, a hned v závěsu kapitoly Lin, které mě okouzlily pravě díky její práci s magií kostí. Také v tom tentokrát hraje roli i fakt, že jejich pohledy byly napsané v první osobě. Více mi to tu sedlo .

Super je, že postavy mají k impériu různý vztah a jejich postoje se vlivem zážitků a okolností mění. Falue se podílí na fungování impéria a zaobírá se tím jaká je její role při dohlížení na obyvatele ostrova. Lin se staví proti otcově vizi impéria a snaží se je přetvořit podle svých představ, ale její vztah k moci se postupně mění. Jovis, který by rád impérium ignoroval, zjišťuje, že nemůže jednoduše předstírat, že neexistuje. Dokonce i Duna, která žije na okraji císařství, je nakonec vtažena do jeho spárů. Na svých cestách si každá postava uvědomí, že jejich současné já a jejich volby je definují více než to, kým byli nebo kým je ostatní chtějí mít. Dojde jim, že na tom, co v tuto chvíli dělají, opravdu záleží víc než na tom, co učinili v minulosti .

Celkově je Dcera kostí bezvadný začátek fantasy trilogie, která nám v dalších dílech určitě ještě má co nabídnout. Ostatně to dokazuje už mistrná propletenost dějových linek prvního dílu .

PS: Ačkoliv jde - jako v případě Hostu vždy - o velmi kvalitní překlad, dvě věci se mi trochu nelíbily . Jednou z nich je přepsání jména Bayen na Pa-jen, protože to výslovností neodpovídá originálu a tak jsem kus knížky - než jsem si vlivem okolností pustila AJ audio - četla jeho jméno úplně špatně. Druhou věcí, která mě mrzí a na kterou jsem přišla při psaní této recenze je hned překlad první věty. Ta v originále zní Father told me Im broken. tedy Otec mi řekl, že jsem rozbitá, zatímco v češtině najdeme "Otec řekl, že nejsem dost dobrá." Je škoda, že tam kde autorka od první věty vzbuzuje volbou svých slov ve čtenáři kopec zvědavosti, proč by něco takového otec své dceři říkal, v překladu je to degradováno na obyčejné a docela jasné prohlášení otce o tom, že pro něj dcera není dost dobrá na to stát se příští císařovnou. Je to jednoduše škoda .


Za knihu děkuji nakladatelství Host.

Local_Bunny
24.04.2023 4 z 5

Dcera kostí není nabitá akcí, jak se na první pohled může zdát. Největší prostor zde zabírá učení, plánování a odkrývání tajemství. Autorka hodně vsadila na postupné rozplétání životních osudů postav, které následně spojila do něčeho obrovského a dle mého to skvěle vyšlo.
Příběh se větví mezi několik postav - jednou z nich je císařova dcera Lin, jejíž linka mě bavila nejvíce. Nápad ohledně kostních úlomků, celá magie kostí, kostrukty, které jsou jimi poháněné a vyrobené z různých částí zvířecích těl. Co mě trošku mrzí je, že jsme nedozvěděli více i o tomhle. Samozřejmě spolu s hrdinkou se podíváme trošku hlouběji, ale já si umím představit i celou knihu zasvěcenou tomuto druhu magie. Lin se zpočátku může zdát jako ubohá a naivní holčička, ale jak se její příběh začal více odhalovat, začala jsem ji fandit a celý závěr mi dost vyrazil dech.
Neméně zajímavý je i život pašeráka Jonaha. Ten mi byl ihned sympatický, i když pořádně neznal svůj cíl. Bavilo mě, jak postupně poznává sám sebe a učí se, co vlastně chce. Jeho mazlíček Mefi byl příjemné a vtipné zpestření, nicméně taky další věc, která mě mrzí, že nedostala více prostoru.
Další linky mi už moc nesedly, ale jsou pro děj stejně důležité, jelikož každá z postav postupně přidává svou trošku a odhaluje větší spiknutí. Po dlouhé době musím uznat, že mě zápletka překvapila a nečekala jsem něco tak velkého a propracovaného.
Bohužel knihu nemůžu hodnotit na plný počet, jelikož mi potenciál nepřišel naplno využitý. Doufám, že se v dalších dílech autorka zaměří na hloubku i vedlejších věcí, které mi samy o sobě přišly zajímavé a nedostaly tolik pozornosti, kolik by si zasloužily. Nicméně se jedná o skvělý svět, který mě i přes pomalejší kapitoly bavil a nadšená jsem byla hlavně z konce.
-
za knihu děkuji @hostbrno #spoluprace

Thalin
05.04.2023 3 z 5

Vlastně si nejsem úplně jistá, jestli se mi kniha líbila nebo ne. Nemůžu jí upřít originální téma a prostředí císařského paláce je taky svěží vítr. Ale hned v úvodu jsem narazila na nějaké to ale...
Prvně, kniha se moc neobtěžuje s nějakým vysvětlováním. Vrhne čtenáře do děje a já ze začátku i přemýšlela, jestli čtu první díl, protože jsem měla pocit, že jsem něco přeskočila. Taky je tam na můj vkus už od začátku moc postav, skáče to od jedné k druhé a taky nejsou zrovna moc představené. A docela trvalo než se jejich linky nějak propojily. samotná Lin mě třeba tak nebavila, to Jovisova linka mi přišla zajímavější a taky Mefi je zkrátka roztomilý a je milé o něm číst. Bavila mě fakta ohledně konstruktů, ale dějově mě to zkrátka moc neohromilo. Sice to mělo potenciál, ale bavit mě to začalo až ke konci, což není moc dobré. Uvidím, jestli si někdy přečtu pokračování.

zazvorka
08.03.2023 5 z 5

Anotace u této knihy je sice dlouhá, ake zmiňuje jako hrdinku pouze Lin. To je málo vypovídající. Pro doplnění anotace doporučuji přečíst si první odstavec komentáře uživatele "Spencer", je tam hezky popsána struktura příběhu.
Příběh se mi moc líbil. Je zvláštní, napínavý a stejně jako níže Kizuizi silně toužím po pokračování! Občas si říkám, že série budu číst, až vyjdou všechny díly, tak frustrující je to čekání. A nejistota, zda autor pokračování napíše, zda neklesne úroveň (a zda u nás vyjde). Ty pocity jistě všichni známe, u některých knížek je však vnímám intenzívněji. Toto je jedna z nich. Pár nedokonalostí se tam samozřejmě najít dá. Já jsem ale moc spokojená a doporučuji ke čtení.

Kizuizi
08.03.2023 4 z 5

Naprosto skvělá a velmi originální fantasy, u které bych nutně potřebovala další díl. Dobře, uznávám že začátek byl malinkato zmatený, ale nic co by se nedalo překousnout. Problém může někomu dělat i poměrně velké množství postav, ale to zvládnete! Je to čtivé, skvělé a jsou tam i zvířátka! (I když záhadná :) )

spencer
03.01.2023

3,25/5*

Dcera kostí je první knihou ze série Tonoucí císařství, jejíž děj se odehrává na Císařských ostrovech. Nahlížíme do života pěti různě postaveným lidem, jejichž hlavními představiteli je Lin a Jovis. Lin je dcerou císaře, která před pěti lety ztratila paměť a na nic předtím si nevzpomíná. Jovis je naopak pašerák pátrající po své dlouho ztracené lásce. Zatímco na jejich příběh nahlížíme v ich-formě, do životů ostatních tří protagonistů naopak v er-formě. Ačkoliv zbývající trojice nedostává tolik prostoru, i oni sehrají v této knížce podstatnou roli.

Titul rozhodně vyniká v originalitě, nicméně by mu prospěla větší péče, a to především v samotném úvodu. Ten byl poměrně matoucí a velkou zásluhu na tomto faktu měl rozsáhlejší počet postav. Osobitý vypravěčský styl autorky a způsob, kterým pojala Ostrovní císařství je velmi zajímavý a donutí vás otáčet stránku za stránkou. Zajímavý je též fakt, že se rozhodla více věnovat obecným komplikacím vládnutí a skvěle si našlápla cestu pro další díl. Příběh navíc obsahuje LGBT motivy, jenž na rozdíl od jiných fantasy románů nepředstavují hlavní zápletku, ale jsou naopak brány jako součást tohoto světa.

Přestože mě kniha nezaujala tak, jak jsem původně očekávala, dost jsem si její čtení užila. Závěr mě nadchnul na další díl a máte-li v knihách rádi temnější magické systémy, doporučuji vám se po Dceři kostí poohlédnout.

DreamerX9
23.11.2022 4 z 5

Kniha byla skvěle a originálně napsaná ale musím přiznat že by mi spíše sedlo kdyby postav bylo méně a autorka se více rozepsala o těch dalších. V některých kapitolách se dějová linka postav točila stále dokola stejně v jiných jsem nechápala podstatu postavy v ději a v jiných zas autorka až příliš brzy utla dějovou linku. Snad v dalších dílech této sérii jinak si myslím že má kniha potenciál

Štítky knihy

pro dívky lesby, lesbismus LGBT, queer, LGBT+

Autorovy další knížky

2022  83%Dcera kostí
2023  85%Císařovna kostí

Kniha Dcera kostí je v

Právě čtených2x
Přečtených41x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce93x
Chystám se číst146x
Chci si koupit40x
dalších seznamech4x