Outsider přehled

Outsider
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403472/bmid_outsider-W6f-403472.jpg 4 1212 1212

Když je v městském parku zavražděn jedenáctiletý chlapec, spolehliví očití svědci bez váhání označí za viníka oblíbeného trenéra Terryho Maitlanda. Důkaz DNA a otisky prstů potvrzují, že zločin byl spáchán tímto rodinou milovaným mužem. Detektiv Ralph Anderson, jehož syna Maitland také kdysi trénoval, otřesen brutálním způsobem zabití, dává příkaz zatknout podezřelého ve veřejném představení. Ale Maitland má alibi. A další pátrání potvrzuje, že ten den byl skutečně jinde. Anderson a okresní prokurátor sledují stopy, vyšetřování se přesouvá z Ohia do Texasu a začínají se objevovat děsivé odpovědi. Stephen King opět předvádí své mistrovství a graduje příběh do téměř nesnesitelného napětí. Terry Maitland vypadá jako fajn chlapík a člověk přece nemůže být na dvou místech najednou. Nebo může?... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Outsider , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Outsider. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (306)

eDex
05.07.2024 4 z 5

Kinga mám ráda, a po shlédnutí zfilmované série jeho knihy na HBO/MAX jsem se pustila znovu do re-readingu Outsidera.
Bavilo a podle mě byla kniha lepší, než zfilmovaná verze. Musím však říct, že žádné wow se už nekonalo. A Holly, to je mimochodem skvělá postava.

Ayna
11.06.2024 4 z 5

První cca třetina/polovina byla pro mě naprostá pecka. Myslím ty detaily policejní a soudní práce jak z true crime dokumentu, psychologický rozbor dopadu zločinu na rodinu oběti i domnělého pachatele a na maloměstskou komunitu vůbec, všechno popsáno Kingovým osobitým stylem. (Jediné, co mi neštymovalo, byly neustálé zmínky o "ajpedech", to působilo jak nezvládnutý product placement, jaký znám z českých filmů. Ale napadlo mě, že by to byla dobrá chlastací hra - dej si panáka pokaždé, když narazíš v textu na slovo iPad. To by příběh nabral teprve nečekané grády, obzvlášť pokud čtete rychle.) Pak je tu druhá část, což je naprosto klasické putování party správňáků za ulovením nadpřirozeného monstra kamsi do podzemí, přičemž v patách je jim padouchův poskok. Tady mi přijde, že King vykrádá sám sebe. Jako, pořád je to po čertech dobře napsané, ale wow efekt se vytratil. Postava Holly se mi líbila, ale přišla mi do příběhu přidaná tak nějak na sílu, bylo z toho jasné, že autor předpokládal, že ji čtenář zná z předchozích děl, takže už se nenamáhal detailněji opisovat, kdo to je, a ráz naráz ji tam hodil. Já ji doteď neznala, ale nějak jsem se s tím popasovala. Tyhle autisticky působící vyšetřovatele můžu, i když v dnešní době už je to taky klišé. Navzdory těmto slabinám je to ale za mě dobrý, když se řekne "trochu horší King", pořád je to o několik levelů výš než zbytek jeho konkurence. Seriál neznám, ale chystám se na něj.


klaraj093
31.05.2024 5 z 5

Když vyšel seriál byla jsem nadšená, bylo to po dlouhé době co jsem prvně viděla filmovou verzi a až pak četla knihu. A mohu říct že jsem i tak naprosto uchvácena. Outsider není úplně klasický King a má v sobě tu skvělou jiskru jako série Mercedes. Setkáváme se zde se skvělou Holly, kterou si King oblíbil a má tu skvělou roli. Outsider je kniha plná napětí a nadpřirozena. Vesmír je až moc nepředvídatelný.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (18. týden)

28.04.2019


Knižní novinky (15. týden)

07.04.2019


Citáty z knihy (1)

Nikdo nemůže být na dvou místech najednou.


Ocenění knihy (1)

2018 - Goodreads Choice Awards (Best Mystery & Thriller)


Zfilmováno

Outsider (2002)


Kniha Outsider v seznamech

v Právě čtených30x
v Přečtených1 546x
ve Čtenářské výzvě308x
v Doporučených63x
v Knihotéce575x
v Chystám se číst416x
v Chci si koupit125x
v dalších seznamech12x