SputnikV SputnikV diskuze u knih

☰ menu

Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Tomáš Etzler

Pavel Dvořák - Cesty Čínou - YouTube

pohledy na Čínu bez ideologické zaslepenosti pohledem vpravdě ČÍńana ze Slovenska.

22.02.2022


Rusko včera, dnes a zítra Rusko včera, dnes a zítra Petr Žantovský

jen jména autorů samotných jsou doporučením, zejména Tereza Spencerová, podle mne snad nejlepší naše novinářka zase skvělá, je velikou ztrátou pro českou žurnalistiku její předčasné úmrtí.

19.02.2022


Jak byla vynalezena země izraelská  (Od Svaté země k vlasti) Jak byla vynalezena země izraelská (Od Svaté země k vlasti) Shlomo Sand

teď začínám číst knihu Sedmý milion a je pro mne pořádné překvapení, když čtu, že ještě v letech 1932-1933, kdy už protižidovská rétorika naplno jela v Německui, někteří sionisté pořád měli v podstatě v Hitlerovi zalíbení, slibovali si od něj, ža i za cenu německých židů, přinutí židy Evropy odstěhovat se do Palestiny a kromě toho se jim líbilo, že byl jasně protikomunistický... ale zatím jsem nedošel ke zmínce o tom, jak oni tehdy viděli ty Palestince., možná je ani nevnímali, stejně jako v knihách sudetských autorů i ze smíšených obcí se čas od času ztrácí informace, že vůbec byli čeští sousedé.

Jak říkám, zatím jsem jen na začátku.

10.02.2022


Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

ta kniha přece není faktografie, ale je to podobenství... a jako taková je skvělá, čtenáře nenechá chladným

27.01.2022


Harry Potter: Magický rok Harry Potter: Magický rok kolektiv autorů

a česky nic? ony ty ilustrace fakt stojí za to.

22.01.2022


Očkování - hrozba nebo záchrana? Očkování - hrozba nebo záchrana? Tomáš Kašpar

siena - až narazíte na film, dáte jej sem i s obrázky? nebo bude taky postačovat odkaz? jak se liší, kdž je napsán, novinový článek od podivného přepisu rozhlasového pořadu? poučte mne.

19.01.2022


Menší knížka o německých spisovatelích z Čech a Moravy Menší knížka o německých spisovatelích z Čech a Moravy Pavel Kosatík

mně by tedy rozhodně sedl více název Česká německy psaná literatura a její autoři. Protože tím ta literatura přece jen je.

19.01.2022


Vánoční prasátko Vánoční prasátko J. K. Rowling (p)

IrmgardRiviere -myslím, že ne a ti, kteří by ji ocenili to nikdy nepřiznají, aspoň dokud budou v pubertě

12.01.2022


Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

tak prej můj komentář byl přesunut do diskuze.... přesunu si sám.

callahanh - buďte klidný společnost nejen zde se spojí díky skvělému vedení EU, její prozíravé zahraniční i ekonomické politice,, jen to střelí.

jinak pan Taberry je jeden ze známých populistů, jeho osobnost a podobné jiné nejsou s to spojit, jen rozdělit . Spojí nás všeobecný pokles životní úrovně, povinnost plnit pomatené instrukce, vstupujeme díky EU i jiným, na cestu, kterou pod vedením velikého Maa si prošli k všeobecnému tamnímu nadšení Číňané... taky dělali veliký skok a skončili tehdy tam, kde se ocitneme brzy i my.

06.01.2022


Jiskra života Jiskra života Erich Maria Remarque (p)

Hou_Ba - život ve společnosti, ať již lidí nebo teba mravenců vyžaduje od jednotlivce, aby v zájmu přežití komunity sněsl občas něco, co mu není po chuti,, to je. myslím v pořádku.

Veliká část lidí nemá žádné přesvědčení, jen nějaké markýrují v dobách ,kdy je to výhodné a změní je, jakmile to výhodné být přestane, to ukazuje i naše národní, poměrně nedávná zkušenost. Politici málokdy mají přesvědřčení, mají ale touhu po moci, nicméně nezdá se mi, že by zabíjeli vězně, hnali je do plynových komor jako běžnou náplň dne. že ale v 99,9% dají přednost sobě před ideou nebo před prospěchem celku je jisté., Velmi pěkně to bylo zpracpváno v knize a nakonec i tv filmu Lev je v ulicích

06.01.2022


Jiskra života Jiskra života Erich Maria Remarque (p)

zajímavé na knize je, že Remarque nikdy nebyl vězněm KT a je otázka, zda poznal nějakoho tamního vězně. dokonce ani V Německu pohlcném Nacismem nežil. Je otázka, zda znal lidi, kteří v lágru byli a přežili nebo ne.

Faktem ale je, že jeho tvůrčí fantazie a informace z poválečných sdělovacích prostředků mu umožnili napsat tuto působivou knihu. Stejné téma neméně dobře a to na základě skutečného vlastního prožitku neméně dobře uchopil český spisovatel Norbert Frýd,, po kterém byla kdysi pojmenována ulice, kde žila celá jeho rodina.

i když Jiskra života svým sdělením o zlu válek a zlu toho, když jedni mají úplnou moc nad jinými, nepředčila to, co napsal po svých zkušenostech s první válkou, tedy knihu Na západní frontě klid,, je velmi potřebná.

ale spisovatelé píší a politici velí a vojáci bojují a zabíjejí, a ještě pro to vymýšlí ospravedlnění a omluvu. jiné to asi hned tak nebude.

06.01.2022


Arabboy - Jak se žije arabským chlapcům v Evropě aneb Krátký život Rašída A. Arabboy - Jak se žije arabským chlapcům v Evropě aneb Krátký život Rašída A. Güner Yasemin Balci

nevím, zda máte tak docela pravdu, ano, oni si chtějí zachovat své zvyky a kulturu, to je jistě OK, ale nemyslím, že by do jejich kultury u nich doma obvykle spadalo kladení bomb, hromadné znásilňování sirotků, sprostota k učitelům....to se jim zalíbilo až zde, v Evropě. samozřejmě že ženy jsou tam ničím, alespoň navenek kromě matek, které doma prý zpravidla mají poslední slovo,ale znásilnění je trestáno smrtí - a být sprostý na vyučujícího, kterým bývá immám? to prostě nepřichází v úvahu. Někde se stala chyba a vznikl tento koktzeil, který se u nás usadil - a doma je už nikdo nechce.

já sám si myslím, že chybou byl přísun mladých práce schopných mužů bez rodin....

05.01.2022


Václav Havel. Politická tragédie v šesti dějstvích Václav Havel. Politická tragédie v šesti dějstvích John Keane

Damanto - dramatij´k par excellence? to nemůžete myslet vážně.

v listopadu 1989 byl milován celým světem? tak například já znám desítky lidí, kteří jej ne a ne milovat ani tehdy a ani dnes a jak celým světem? třeba rovníková Afrika nebo Borneo z něj byly na větvi? nezužujeme si tak nějak ten celý svět jen na český dvoreček a zahraniční manipulátory? myslím ty, kteří nás hladili po hlavičkách a pokukovali, co by kde u nás šlohli?
a jinak, ne všichni to jemu a jeho družině baštili a ne v šichni to jeho pohrobkům baští dnes.

člověk má myslet vlastní hlavou a neskákat na předžvýkané modly ani v politice, ani v umění, prostě nikde.

01.01.2022


Štěstí přijde zítra Štěstí přijde zítra Zdeňka Bezděková

Baví mne ta opakující se kritika v komentářích - kniha obsahuje komunistickou propagandu - je poplatná době -konec to zabil..... asi si komentující neuvědomují, jak moc jsou jejich úvahy v tomto směru poplatné době a propagandistické, kam se kniha na ně v tomto směru hrabe.
v rámci své předpojatosti si nevšimli, že Alena rozhodně nevstupovala a ani vstoupit nemohla do SSM, neboˇten ještě neexistoval.

navíc mne zaráží, že mnozí přešli mlčením strašný a dojemný příběh židovské dívky a Aleniny kamarádky v koncentráku včetně jejího posledního pohledu na maminku

25.12.2021


Darwinova černá skříňka Darwinova černá skříňka Michael J. Behe

nedovedu rozumem pochopit, že se ještě dnes najde někdo, kdo popírá Darwina a běžné doplňování a modifikaci jeho teorie, což je běžné pro všechny vědecké teorie označuje za ukázku její slabiny.

pokud se týká snahy vymanit člověka z říše zvířat, z říše živočichů jakkoliv, o čem to svědčí? o strachu z toho, že v přírodě a jejím běhu mám stejný význam já jako můj pes nebo stéblo trávy, které jsem si utrhl? nechápu to. Nic nesvědčí pro stvoření, zato vše pro vývoj, příroda na to má miliony,, miliardy let, aby nechala vývoj běžet.

Mně to připomíná jednu diskuzi, kterou jsem vedl na jiných stránkách, kde se probíralo úmrtí blízkých lidí, hodně blízkých.. Tam se to hemžilo geniálními postřehu jako.. babička se ozvala, když jsem jela vlakem, někdo měl rádio a to hrálo její oblíbenou písničku - jasný důkaz posmrtného života... zaskočilo mi sousto a pak jsem zjistil, že právě v těn okamžik zemřel můj otec...a můj dotaz, jak lidé mohou a mohli žít na kostech mrtvých všech válek nebo třeba na dohled od pecí koncentračních táborů, u jatek, ,, když je kolem tolik duší, jsem se dozvěděl, že jen provokuju...a když jsem doplnil dotaz, kde se shromažďují po smrti zvířata se mi dostalo odpovědi, že ta přece nemají duši.
lidé se od zvířat asi nejvíce liší tím, že pro potvrzení svých bludů jsou s to udělat cokoliv.
přečetl jsem v jednom komentáří příspěvek za milion... kritické myšlení je brzdou...skvělý postřeh.
asi mám raději ta zvířata.

25.12.2021


Muži v ofsajdu Muži v ofsajdu Karel Poláček

PeterKosta - anglický překlad zatm nenalézám, ale do francouzštiny přeložen byl , přeložil jej překladtem Martin Daneš.


Karel Poláček: Les Hommes hors-jeu (Muži v ofsajdu)
(Non Lieu, Paříž 2013)

16.12.2021


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

JaneBonny - americkou angličtinou nekze vyjádřit čeké slovo - černoušek? a jak, prosím, zní nyní básnička, která je vrahem naplňována? znám verzi s Indiánky, ale to asi není taky korektní....
Jestli v USA je nekorektní - dnes - pro chování Američanů bílé barvy pleti k jiným, slovo nigger, proč by mělo být stejně nekorektní u nás slovo černoušek? zejména když u nás žádné nekorektní jednání k neproběhlo?

16.12.2021


… stačilo jen říct Jáchymov … stačilo jen říct Jáchymov Anna Strnadová

no nesouvisí,, diskuze i kalendáře jsou ke knize, to podstatě více souvisí poznámka, že dnes tomu je stejně, kdo se znelíbí,je šikanován., trestán a v případě Julia Assangeho i mučen., současné zločiny a zločiny RU, První republiky nebo USA, VB, Belgie .... nejsou zapomenuty jen proto, že někdo bazíruje na údajných "zločinech komunismu". Podívejte se, jak začínal kapitalismus, kolik bylo obětí... a jak končí? stejně.

04.12.2021


Sudetští Němci: etnická čistka a vyhnání Sudetští Němci: etnická čistka a vyhnání Gerd Kleining

malý příběh "našich spoluobačnů" , kterí byli "nespravedlivě vyhnáni" https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_o_Moravskou_Chrastovou a doplňuji částí článku z webu vlkovobloguje:Při útoku přes stanovenou demarkační čáru z konce října 1938 této zdivočelá smečka ozbrojených ordnerů zajala na českém území a odvlekla na německou stranu 78 českých občanů *). Česká armáda však tentokrát zareagovala rázně a druhý den dopoledne Moravskou Chrastovou dobyla zpět, i když tato česká armáda byla početně podstatně slabší než sudetské freikorpsy z nedalekých měst Svitav a Moravské Třebové. Jak příznačné, že tentokrát jsme ty Skopčáky hnali zpátky do kopců, odkud kdysi slezli. Při boji však zahynuli 4 čeští vojáci a jeden civilista a bylo zraněno dalších 6 českých vojáků. Ti odvlečení čeští civilisté a vojáci byli propuštění až po diplomatických jednáních mezi Němci a Čechy za tři dny poté.

Takto tehdy řádili ti „naši milí krajané“, jak je oslovil před pár lety tehdejší ministr kultury (sic!!) Herman na nějakém tom srazu Sudeťáků v Německu. Tímto ozbrojeným útokem vyslali již koncem října 1938 Němci jasný signál, že nehodlají respektovat ani tu zrádcovskou Mnichovskou smlouvu podepsanou 29.9.1938 v náš neprospěch. Jako akt částečného zadostiučinění je možno brát rozhodnutí Mimořádného lidového soudu krátce po válce, podle kterého byli někteří z tehdejších sudetských útočníků souzeni a někteří z nich pověšeni.

04.12.2021


… stačilo jen říct Jáchymov … stačilo jen říct Jáchymov Anna Strnadová

sieno,, asi jste nepochopila, že diskutujeme o jedné knize, která pojednává o člověku, který porušil zákon, který je platný všude, nikde není dovoleno pomáhat vězňům k útěku... nebo vy máte jiné informace?

i dnes sedí nebo seděli v base lidé, kteří tam nepatří, jmenujme třeba paní Vitáskovou , její zástupkyni... a ony nejsou samy. a ze světa stačí vzpomenout vězně mučeného už řadu let Brity na americký popud Juliana Assangeho....

a jak dopadla třeba známá firma člověk v tísni při hodnocení OSN je dohledatelné....

vy jste beze mne nešťastná, že jo.

04.12.2021


… stačilo jen říct Jáchymov … stačilo jen říct Jáchymov Anna Strnadová

no je mi líto, ale pomoci vězni v útěku je trestné všude a ne všude na to stačí tři roky natvrdo ještě s podmíneným propuštěním.
Můj syn chodí do školy, naštěstí tam jmenované neziskovky nezavítaly, pokud zavítají, můj syn oded mne dostane omluvenku, vyplachovat mozek mu nenechám. Navíc od profláknutých part, které podněcují nepokoje v cizině a proto se k nim nehlásí OSN a vypakovali je z Ruska.

04.12.2021


Velký covidový reset v podobě globální genocidy Velký covidový reset v podobě globální genocidy Jan Žižka

já si myslím, že covid není umělý virus, že je přírodní, že se zkrátka příroda snaží zbavit podstané části přemnožených tvorů a těmi jsme my, stalo se to už jiným bytostem, nyní jsme na řadě my. proto volat po zvýšení porodnosti, podporovat zvyšování počtu lidí je nesmysl, je nás zkrátka příliš mnoho na to naši zeměkouli a je jistě lepe řídit porodnost než zabíjet staré, nemocné nebo přebtečné, jak zobrazuje řada dystopií.

že vakcín a vše kolem covidu - roušky, respirátory, možná léčiVa jsou předmětem obchodních spekulací, touhy po zisku je jasné, to ale nic nemění na tom, že v současnosti je očkování jednou cestou.

že ve většině tzv. vyspělých zemí, zejména pak v USA vládnou nikoliv voliči, nikoliv volení zástupci, a ani lid v jakémkoliv slova smyslu, že moc je v rukou "hlubokého státu" " deep state" a ten rozhodně nesleduje národní zájmy, ani zájmy většiny obyvatel.

jen by mne zajímalo, jaká je jeho filosofie... co si počne, až všechno bohatství jinými vytvořené uchvátí? nebo je to skluzavka, z níž nikdo nemůže sestoupit, předpokládaná snah mít masu bezprávných otroků k dispozici mi přijde v dobách automatizace docela kontraproduktivní - otroci mají tu špatnou vlastnost, že se bouří a vždy se bouřili a dříve nebo později ,i když jednotlivou bitvu prohrají, nakonec posunou svět tam, kam chtějí oni. to se automatům asi nestane,

takže, shrnuji, nikdo nás nezamýšlí zabít, ale zamýšlí nás, jako to dělá už staletí, jen okrást a ... to je právě to, co pak?

27.11.2021


Já, berlínský voják Já, berlínský voják Helmut Altner

semité mají v Německu zaracha? pobavila jste, -(Nedovedu si představit, že by např. spolkový prezident pozval na setkání odsouzeného semitu...)

jaká je definice strany extrémistické? abych se příáště vyznal.

Německo je stále pohrobkem Hitlera, nacisté na postech v polici, vojenskví i justici v něm rozhodovali, dokud nevymřeli , o ekonomice nemluvě. Je to v nich jako v koze.

demokracie je o tom, že ten, kdo získal patřičný počet hlasů, má právo zastupovat své voliče i v jakémkoliv vedení...protože o tom, kdo je aktuálně extrémista nakonec mohou rozhodovat i ti extrémisté, kteří takto jiné nazývají.

a nelezte za mnou do diskuzí, sieno, pak fňukáte.

23.11.2021


Já, berlínský voják Já, berlínský voják Helmut Altner

nějak se namnožily knihy o utrpení německých vojáků... zejména těch na východní frontě, o tom co cítili, jak bojovali (mnohdy proti těm necivilizovaným hordám), jak se snažili a jak to projeli, chválabohu, na celé čáře. Zvláštní, knihy o utrpení obyvatel zejména východních zemí, ať již SSSR nebo třeba Polska, Bulharska,, Jugoslávie, jejich vojáků, jejich partyzánů ba dokonce anoi těch lidí, kteří byli v německých koncentrácích po celé Evropě, šli pochody smrti vzniklé jen proto, aby na nich lidé pomřeli, ty nějak nejsoiu dost nosné, že, jsou legrační, jsou manipulativní, jsou době poplatné...kdo by o ně stál.
Po mém soudu by si měli Němci a jimi zhlouplé části jiných národů tyhle knihy číst doma, aby se ubezpečili, že ti jejich předci, kteří se dokázali tak hrozně, tak bezcitně tak sadisticky chovat k jiným lidem, přece jen někdo uvnitř byli lidé a měli city, i když jen k sobě. Jsou-li v takové míře předkládány nám, vidím v tom snahu ,, abychom my, potomci těch, které oni vraždili,, přijali lež, že za té války byli všude jen společně trpící lidé.

22.11.2021


Češi v dějinách nové doby (1848-1939) Češi v dějinách nové doby (1848-1939) Podiven

no nevydrželo, svoboda slova v akci.

21.11.2021


Pinochet: Portrét diktátora Pinochet: Portrét diktátora Gonzalo Vial

Pinochet byl zrádce a vrah.... jakékoliv možné ekonomické úspěchy stály na mrtvých na stadionu. Zbohatli jen bohatí, ti nejchudší ještě zchudli, úspěšnost jeho režimu poměřili sami Chilané, když 76 %' jeho vládu označilo za špatnou a jen 7% ta dobrou

20.11.2021


Češi v dějinách nové doby (1848-1939) Češi v dějinách nové doby (1848-1939) Podiven

díky sieno za inspiraci, samotného mne to nenapadlo, ale už je to tam, jak dlouho to tam vydrží, to je ovšem jiná otázka.

20.11.2021


Češi v dějinách nové doby (1848-1939) Češi v dějinách nové doby (1848-1939) Podiven

pro infoírmaci: Recenze (z lat. re-censeó, (znovu) posoudit, zhodnotit) je písemný kritický posudek uměleckého nebo vědeckého díla. Autor recenze je recenzent.

20.11.2021


Deset dnů, které otřásly světem Deset dnů, které otřásly světem John Reed

jozik_v_tumane- jestli ona to nebude chyba na straně přijímače....asi by to chtělo troškiu zbulvarizovat... a co pořádat o předmluvu třeba... třeba Kolčaka?

19.11.2021


Kyberiáda (20 povídek) Kyberiáda (20 povídek) Stanisław Lem

PanPredseda - vzhledem k tomu, že vydání z roku 2000 má 416 stránek, kdežto vydání z roku 1983 jen 192, dá se to předpokládat, ta novější je zatím na cestě ke mně, takže to neověřím. ale obálku má hezčí ta starší.

08.11.2021


Proč je bdělá pozornost lepší než čokoláda Proč je bdělá pozornost lepší než čokoláda David Michie

tak tady s autorem nesouhlasím, čokoláda, zejména ta hořká je podstatně lepší.

08.11.2021


Kyberiáda (20 povídek) Kyberiáda (20 povídek) Stanisław Lem

možná chybí chuť, taky nechodím zametat sousedovu dílnu, i když jeho služeb někdy rád využiji. a byla by to brnkačka.

07.11.2021


Kyberiáda (20 povídek) Kyberiáda (20 povídek) Stanisław Lem

no mně se tedy nepovedlo prosadit oddělení vydání, a když vím, že admin brouzdá po diskuzích i komentářích, předpokládám, že kromě toho, co vyhodnotí za porušení diskuze, všimne si i upozornění na sloučení neslučitelného.

Jinak, nejsem ani majitel a ani admin a mým povoláním nebo koníčkem není udržovat ji v pořádku. Od toho, jak víme z překládání komentářů do diskuze a naopak (někdy téhož opakovaně), jsou tady jiní. Nahlašovat je dobrovolná aktivita, takže nevyužít jí nebo ji využít není o slabině, nebo o síle, ale o rozhodnutí. je tady nejedno vydání, které na první pohled nemá s jiným co společného a jsou sloučeny....

07.11.2021


Kyberiáda (20 povídek) Kyberiáda (20 povídek) Stanisław Lem

na cestě ke mne je snad toto vydání,rok 2 000, to z roku 1983 samosebou mám a je moc dobré, ale tohle má více stránek, snad i více příběhů.

tady se ukazuje jedna z mno slabin DK nerozlišuje knihy se stejným názvem, někdy i autorem a jednotlivá vydání, ač se od sebe mohou pořádně lišit.

07.11.2021


Válka nemá ženskou tvář Válka nemá ženskou tvář Světlana Alexandrovna Alexijevič

kristelko, válka nekultivuje nikoho, co se dalo čekat od lidí, kteří prošli peklem? a proč museli tím peklem projít? protože pomatený národ pomateného vůdce měl za to, že na to má právo. srovnávat cokoliv od Rudé armády s čímkoliv od wehrmachtu je naprosto a zcela mimo, už proto, že ŕudoarmějci si válku nezvolili, přišla k nim a museli ji řešit, a ženy naplno, ty, které nebyly na frontě musely zachránit, uživit své děti a rodiče

počet znásilněných žen v SSSR německými nájezdníky a přílušníky národů, kteří se k nim přidali, nikdo zatím nezmapoval, ale bylo zmapováno, že počet znáśilněných žen v Německu byl v poměru 1:2, Sověti jich znásilnili dovjnásobek proti Západním spojencům.... ale ti západní nešli přes svou vypálenou vlast tak dlouho, nešlapali po tělech mrtvých dětí své země, takže chování nebylo nijak rozdílné. Já osobně myslím, že na to, co jim Němci provedli, se Sověti chovali až moc slušně, faktem je, že svou agresi měli zaměřit jinam, než na ženy... ale válka si nevybírá.

05.11.2021


Anna proletářka Anna proletářka Ivan Olbracht (p)

kniha Anna proletářka vyšla poprvé v roce 1928, zobrazila realitu tehdejší doby krize udeřila, lidé byli bez práce a neměli jak uživit své děti, bylo to období, které kulminovalo dělnickými hladoivými pochody v celém ČSR, ty pochody, do kterých četníci stříleli a které měly i své mrtvé - Duchcov, Radotín, Frývaldov-...dobře, že je to dnes pro nás už mimo, ovšem to neznamená, že se to nemůže vrátit. Postavy v knize živé a srozumitelné, i když poněkud jednostranné
vendy246 -lidovci se neštěpili, rozthla se Česká soc. demokracie na tu, která zůstala - menšina a tu, která vytvořila KSČ. důvody jsou k dohledání stejně jako důvod sporu o Lidový dům.
DominaCZ - je potěšení číst příspěvek tak inteligentní čtenářky s rozhledem popřevratové školství vydává své plody...
WEIL - to jako fakt, že proletáři neexistují? už tedy nejsou tito: Námezdní pracovník, dělník či rolník. Socialisté je vnímají jako osoby bez majetku, a tedy, v podmínkách kapitalismu, vydané na milost zaměstnavatelům? tak to je pro mne milé překvapení. nač potom odbory?

podle mne je kniha čtivá a zajímavá, poukazuje na propastné rozdíly nejen v majetku, ale i v možnostech a přístupu státní a veřejné moci k lidem, v náladě té doby byla pojata jako burcující k boji, což dokládá ten silný citát: budete to nás střílet - my do vás taky, paní. v podstatě podobně se emancipoval i antičtí prolés.

02.11.2021


Komturova smrt Komturova smrt Haruki Murakami

předpokládám, že nejblíže k reálnému výkladu dějin blízkovýchodních národů je to, co se podává v knize Jak byl vynelezen židovský národ. původní kočovské pastevecké kmeny, které vyznávaly svá náboženství, později někteří z nich přijali judaismus, pak i křesťanství a ještě později islám. pod islámem a jen díky jemu se je pak podařilo sjednoptit tyto kmeny a nazvat je Araby...
bájné příběhy o Zemi izraelské ,, egyptské,m zajetí a pod. nepodporuje nic, jen víra.
jo lidi se mezi sebou nesnášejí, židé to měli těžké i v Evropě - větnšinu profesí nesměli vykonávat a nesměli vlastnit půdu, dělat řemesla a když šlechtě došly peníze, prostě je vykradla a pozabíjela, poštvala na ně nevzdělané lidi - ztakl se lidé k sobě chovali po celé dějiny a nacházeli si k tomu rozličné záminky, víru, božské sliby, barvu kůlře. jazyk, pohlaví.
já čtu jak vás, tak helenu 8303 a nečtu nic o tom, že by kdokooiv vynášel islám a šlapak po křesťanství nebo židovstnví, naopak, ona a také já říkáme - všechny víry v okamžiku, kdy mají politickou a vojenskoui moc jsou jedna za osmnáct a druh bez dvou za dvacet, páchají stejné násilí na jiných, nutí své vyznání všem , jistě mají nějaký přínos pro lidské dějiny...snad v tom, že silou i vírou sjednocují a podřizují většinu menšině, což zase státům, které na nioch vznikly umožňuje vědu a umění - bez toho, čemu Marx říkal kumulace kapitálu by to prostě nešlo.. ale dnes snad jsme dál
předkové Čechů byli tzv pohané, věřili ve svaté stromy, lesní bytosti, a také své bohy a jejich kodex byl stejný, jako dnes, protože desatero je podstaně starší než monoteistická náboženství,, jejich morálka byla zcela OK, zloděje trestali, násilníky a vrahy rovněž.
máme štěstí, že v našem prostředí se církev doufám k reálné moci nikdy nedostane a to žádná, protože kdyby se to povedlo, středověk by se vrátil, a´t by to byla jakákolov církev.

Jo a když ti židé tolik trpěli v arabském světě...co dnes Palestinci v Izraeli? A co ateisté kdekoliv, kde je bůh hodně důležitý?

01.11.2021


Komturova smrt Komturova smrt Haruki Murakami

jí vygůglil v rychlosti toto:
Arabská vzdělanost, kultura a náboženství
Vzdělanost navázala na antické tradice. Technické znalosti byly převzaty z Persie, Indie a Číny. Centrum vzdělanosti byl Bagdád. Společně tu pracují učenci různých národů. Rozvoj vědy ovlivňovali Chalífové a šlechta. Arabská věda byla nezávislá na náboženství. Na vysoké úrovni bylo školství – státní – dostupné každému, chudina neplatila školné. Vyšší vzdělání bylo na univerzitách – na jihu Pyrenejského poloostrova jich bylo 17.
K rozvoji vědy přispívají i knihovny – např. knihovna Chalífa al Hukama – jeho knihovna měla 400 000 svazků. Křesťanská knihovna v Římě jich měla jen 192 000. Arabské knihy byly levné – Arabové v polovině 7. století převzali výrobu papíru.
Vzniká bohatá vědecká literatura – hlavně arabské práce, důležité jsou i překlady. Předklady literatury nám zachovala antickou kulturu.
Matematika – Arabové nahradili římská čísla indickými – arabské číslice, používali symbol pro nulu a vynalezli algebru, zdokonalili trigoniometrii.
V astronomii navázali na antiku, vytvořili katalog hvězd – souhvězdí měla ale jinou podobu. Rozšířili znalost kompasu.
Zeměpis – arabští obchodníci se řídili podle přesných popisů tras či je tvořili. Vytvářeli kvalitní mapy – např. mapař Abů al Idrísí. Ibrahim Ibu Jakúb – arabský obchodník – vytvořil první popis Prahy, popsal obchodní cesty ve střední Evropě.
Lékařství – navázali na antiku, zabývali se hygienou a životosprávou, sledovali vliv podnebí na zdraví, měli úspěchy v očním lékařství – zkonstruovali brýle, založili optiku jako vědní obor. Abů Alí Ibn Sina (Avicena).
Chemie – vznikla z farmacie – zdokonalili destilační přístroj. Chemické poznatky využili i při barvení látek, prováděli chemické pokusy.
Filozofie – ovlivněni Aristotelem, filozofem byl i Avicena. Abů Valid Ibn Rušd (Averrores) vytvořil učení o dvou pravdách – náboženské a vědecké – nedochází k ostrým střetům mezi vědou a vírou.
Architektura – nejvýraznější projev výtvarného umění. Arabský sloh byl směsicí prvků jiných kultur. Používali kýlový a podkovovitý oblouk. Součástí je bohatá ornamentální výzdoba – arabesky – mají často rostlinné nebo geometrické motivy. Architektura se hlavně zachovala na Pyrenejském poloostrově. V městech bylo pouliční osvětlení, dlážděné ulice, lázně, mešity s modlitebním výklenkem směrem k Mekce. Objevují se minarety. Malířství a sochařství – málo, bylo omezováno náboženskými zákazy, někde se nesměli zobrazovat lidé.
Náboženství – Muhammad – sám nic nenapsal, jeho učení sepsali jeho učedníci a dali je do Koránu, později je doplnila sunna – o Muhammedových skutcích. Věří v jednoho boha, v předurčenost života, v konec světa, ve zmrtvýchvstání, věří, že kdo padne za šíření islámu, jde do nebe. Modlí se pětkrát denně, jednou ročně se měsíc postí – měsíc ramadán – od východu do západu slunce, musejí dávat almužny chudým, jednou za život jít do Mekky. Nesmějí jíst vepřové.


V muslimském Španělsku se též značně rozvíjely vědy. Známý je například Abú-l-Kásim Maslama, který přeložil jedno z Ptolemaiových děl, přizpůsobil arabské astronomické tabulky córdobskému poledníku či vytvořil spis Obchodní aritmetika. Mezi další známé cordobské vědce a filosofy patří Averroes - Ibn Rushd, narodil se tu a vyrůstal Maimonides. Muslimští Španělé často překládali autory antického Řecka, například Platóna či Pythagora. Dále se rozvíjela chirurgie, botanika, zoologie, astronomie a další. Kvetla poezie (známí byli například básníci at-Tálik či Ibn Abdrabbihi) a vzdělání (povinná školní docházka sice neexistovala, za to ji většinou vyžadovalo veřejné mínění).
V Córdobském chalífátu panovala relativní náboženská tolerance, židé či křesťané většinou mohli nejen praktikovat svá náboženství, ale současně také získat i čelné funkce ve státní správě či v soudnictví. Židé také měli značný podíl na obchodě, zejména pak v prodeji a nákupu otroků. Se samotnými otroky se většinou zacházelo celkem slušně, legislativa sice práva otroků v nějaké vyšší míře nehájila, opět tu ale působilo veřejné mínění.

01.11.2021


Komturova smrt Komturova smrt Haruki Murakami

freejaz, pokud čekáte, že v Jeruzaléme budou žít jen a výhradne potomci jeho zakladatelů|Kanánců, nemohli by tam a ani na širším území templáři páchnout. Jinak Kanánci, podle toho, co jsem se dočetl, jsou skupinou semitského obyvatelstva, tedy jsou i předky Arabů a blízkovýchodních židů, tedy, pokud už bychom byli tak zpozdilí a chtěli o pradávné poměry opřít ty dnešní povinné, mají tam co dělat jak Arabové tak potomci blízkovýchodních židů...těch původem evropských a to z velké části polských nikoliv.
Arabové udrželi po celý příšerný špinavý a v poznání slabý středověk antickou matematiku - nakonec i na ní se podepsali a vědu vůbec. Zakládali první univerzity a co je zajímavé, školní vzdělání u nich bylo zdarma. První univerzita založená v Evropě byla jejich, na území dnešního Španělska. v určité době ale se tam dostali k centru moci bigotní muslimové a vývoj zaostal, nakonec s křesťansvím to bylo a někde i je obdobné.

Jakpak přemlouvali křesťané ke své víře obyvatele Nového světa? Austrálie? nakonec i pobaltí? vražděním a válkou, upalováním a ničením starých posvátných hájů a nebyli to právě křesťané, kteří prožívali herezi za herezí, kteří při vraždění katarů volali, zabijte je všechny, on pánbůh ty své pozná? a nemuseli u nás i židé, jako odlišné náboženské vyznání platit zvláštní daň a trpět pogromy, které doporučoval i KArel IV? a to se cítil být Slovanem.

pletete se v mnohém, jednak ne všichni Arabvé jsou muslimové a ne všichni muslimové jsou Arabi, Evropa má mmnohem smutnější zkušenost s Osmany, kteří Arabové nejsou s nikdy nebyli. v současném době, jak jsem se dočetl, stoupá právě v muslimském světě počet ateistů... bohužel, hrozí jim v mnoha těchto zemích smrt.

Jak křesťanství tak islám získaly své pozice proto, že oslovily velké množství lidí - a hlavně, oslovily ty, kteří vládli. Myšlenka jediného boha nebo jediného hlavního proroka podporuje myšlenku jediné ústřední moci s jediným vládce. - a to se hodí.

i o Etiopii jsme se na wiki dočetla jiné věc i, než o 99% násilných muslimů, je to stát sekulární, kde většinu tvoří Koptové s 43% obyvatel, islím skoro 34%... to je hodně jiné, než tvrdíte. ale ženy utlačují všechny věrouky stejně...

z Belgie nemám informace, ale ze sousední vsi ano, i tam se k moci dostali přistěhovalci z krajského města, kteří si tam postavili...a starousedlíci jsou naštvaní, ale nic proti tomu nedělají.
Kultury se mění, jedna zanikají a druhé vznikají... kde jsou kněží starobýlých jihoamerických věr? no tady můžeme být v klidu, ti si poradili, křesťanství přijali jen tolik, že svým tradičním božstvům dali křesťanská jména a rozšířili své risuály, své ale neopustili... a přežili jak oni tak i jejich starobylá víra.

31.10.2021


Komturova smrt Komturova smrt Haruki Murakami

freejazz - templáři byli nájezdníci, že se při svých nájezdech obohacovali je snad nezpochybnitelné, taky znásilňovali a dodnes se tam, v místech, které napadli drží světlé vlasy a modré oči,že na svých panstvích využívali nevolnické nebo poddanské práce je taky jasné.
křesťané a ani templáři se nemuseli krutosti,, zuřivosti, násilí a surovosti taky nemuseli učit. spíše mohli vyučovat.
že se Arabové bránili nájezdníkům, je normální a v podstatě i správné...že později jiní muslimové - Turci (Osmané) sami dobývali cizí území s tím významně nesouvisí. Pokud já si vybavuju, byli to křesťané, kdo vyhnali Araby z Pyrenejské§ho polostrova a dobrovolné to nebylo, ne naopak.
zlo půspbí patrně snaha vnutit svou víru jiným, jak u křesťanů, tak u muslimů, židé v tomto závodě neuspěli, tak se uzavřeli do náboženské exkluzivity, zlatá předkřesťanskíá a předmuslimské náboženství.

31.10.2021