Komturova smrt přehled

Komturova smrt
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379599/bmid_komturova-smrt-fD9-379599.jpg 4 662 662

Možná, že jednou budu s to zachytit podobu nicoty… Bezejmenným vypravěčem románu je výjimečný portrétista, který dokáže vystihnout tvář člověka tak, aby se líbil sám sobě. Všechno funguje téměř dokonale, dokud ho nenavštíví muž bez tváře s žádostí o portrét. A dokud ho neopustí jeho žena. Vnitřní rovnováhu nalezne v horské samotě, odhodlaný s tvorbou podobizen navždy skoncovat. Nečekaně však přichází další nabídka – taková, která se opravdu nedá odmítnout. Následuje vír událostí, které s ním cloumají ze strany na stranu: Jaké tajemství skrývá obraz Komturova smrt? Kdo přesně je tajemný pán „z domu odnaproti“ a jaká je jeho minulost? Proč si za horentní sumu objednal svou podobiznu? A jak je možné, že právě jeho portrét prolomí vypravěčovu tvůrčí krizi a probudí v něm uměleckého ducha? Haruki Murakami ve své fenomenální románové partii opět úspěšně buduje stále spletitější síť otázek, nejistot a pochybností. Nad tím vším ovšem kraluje otázka, která se v díle opakovaně vrací: Co je špatného na tom, když umělec ztvárňuje jen to lepší z nás?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon

騎士団長殺し Kišidančo goroši, 2017

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Komturova smrt. Přihlašte se a napište ho.

Mušketyrpepa
02.04.2025 4 z 5

Krásné čtení ale ten konec byl trochu uspěchaný

Elea
04.03.2025 5 z 5

Vynikající kniha, podle mého názoru nejlepší od autora. Zápletka moc nevybočuje z klasických Murakamiho knih, tedy hlavní hrdina, který řeší osobní i filozofické problémy s trochou mystiky, vše doplněno nádhernou češtinou překladu pana Jurkoviče. Moc se mi líbil citát:

"Ať se octnu v sebetěsnějším a sebetemnějším protoru, ať stanu v sebepustější pláni, dovedu upřímně věřit, že se tam někde nalézá kdosi, kdo mi ukáže cestu."

TaNya_
06.01.2025

Tohle bylo mé první seznámení s autorem a byla jsem vtažena a okouzlena. Těším se až si vypůjčím nějakou další knížku. Po dočtení jsem měla totiž pocit lehkého mindfucku, spousty otázek a přitom jsem věděla, že není potřeba na ně dostat konkrétní odpovědi. Stačilo si užívat tu slast pomalého čtení.

Říjnové knižní novinky (22. - 28.)

22.10.2018

Blíží se Knihománie

08.10.2018

Ocenění knihy (1)

2019 - Kniha roku - Čtení tě mění (Umělecká próza)

Kniha Komturova smrt v seznamech

v Mé knihovně359x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)