Komturova smrt diskuze

Komturova smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379599/bmid_komturova-smrt-fD9-379599.jpg 4 610 149

Možná, že jednou budu s to zachytit podobu nicoty… Bezejmenným vypravěčem románu je výjimečný portrétista, který dokáže vystihnout tvář člověka tak, aby se líbil sám sobě. Všechno funguje téměř dokonale, dokud ho nenavštíví muž bez tváře s žádostí o portrét. A dokud ho neopustí jeho žena. Vnitřní rovnováhu nalezne v horské samotě, odhodlaný s tvorbou podobizen navždy skoncovat. Nečekaně však přichází další nabídka – taková, která se opravdu nedá odmítnout. Následuje vír událostí, které s ním cloumají ze strany na stranu: Jaké tajemství skrývá obraz Komturova smrt? Kdo přesně je tajemný pán „z domu odnaproti“ a jaká je jeho minulost? Proč si za horentní sumu objednal svou podobiznu? A jak je možné, že právě jeho portrét prolomí vypravěčovu tvůrčí krizi a probudí v něm uměleckého ducha? Haruki Murakami ve své fenomenální románové partii opět úspěšně buduje stále spletitější síť otázek, nejistot a pochybností. Nad tím vším ovšem kraluje otázka, která se v díle opakovaně vrací: Co je špatného na tom, když umělec ztvárňuje jen to lepší z nás?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

騎士団長殺し Kišidančo goroši , 2017


více info...

Diskuze o knize (28)

helena8303
helena8303
02.11.2021

Freejazz, dneska islám rozhodně mírumilovný není. Probíhá obrovská vlna panislámismu , prakticky všude, jsou na nás, křižáky, ( my sami si říkáme židokřesťani) , strašlivě naštvaní.
Je k zamyšlení, co se s nimi stalo, kdy, proč a čí vinou.
Afghánistán, Irák, Sýrie , Libye, Súdán, Írán, tam všude umírali díky naší agresi.
Ale i mnohde jinde, kde “ jenom” korumpujeme jejich sviňské zaprodané vůdce. A to je naprostá většina islámských zemí. ( Lidožrout Bocassa byl mocné ověšený francouzskými metály. Frantíci se měli za Bocassy moc dobře. )
Ještě v šedesátých to vypadalo v Káhiře, Casablance, Damašku, Teheránu, jako ve kterémkoli evropském velkoměstě. NĚCO SE STALO. Naše kultura je hořce zklamala a chtějí resuscitovat tu svoji.
Prachy mají velkou moc a ten kdo má prachy má i delší klacek. A oni zuří, protože to moc dobře chápou.
Hezký den!

freejazz
freejazz
02.11.2021 5 z 5

helena8303,
tak jsem se ohlédl, abych zjistil, jak jsme se vlastně od Murakamiho dostali k problému, který nevyřešíme my dva:)
jak lehce sklouzne člověk úplně jinam, než chtěl...

uznávám, že vaše znalosti jsou rozsáhlé a asi bych svým náhodným hledáním faktů a argumentů nemohl konkurovat vaší vášni.

ať bychom se ale bavili jakkoliv dlouho, stejně mě nepřesvědčíte o mírumilovnosti a snášenlivosti islámu, nemluvě o schopnosti vnímat vývoj. jak jsem se ale při surfování dověděl, stejné problémy jako židovsko-křesťanská euroamerická kultura má i tradiční asijská budhistická kultura. o tom, jak se to vaří v Africe moc informací není a ty, co jsou, jsou víceméně neověřitelné, protože info z jednoho zdroje nestačí. teda aspoň pro mně. z toho mi plyne, že když jsou všichni špatní, jenom jeden je dobrý (i to jenom proto, že to o sobě tvrdí sám), musím si na toho jednoho dát sakramentský pozor.

přeji vám hodně radosti a hezké dny. bylo mi potěšením zkřížit s vámi slova.


SputnikV
SputnikV
01.11.2021

předpokládám, že nejblíže k reálnému výkladu dějin blízkovýchodních národů je to, co se podává v knize Jak byl vynelezen židovský národ. původní kočovské pastevecké kmeny, které vyznávaly svá náboženství, později někteří z nich přijali judaismus, pak i křesťanství a ještě později islám. pod islámem a jen díky jemu se je pak podařilo sjednoptit tyto kmeny a nazvat je Araby...
bájné příběhy o Zemi izraelské ,, egyptské,m zajetí a pod. nepodporuje nic, jen víra.
jo lidi se mezi sebou nesnášejí, židé to měli těžké i v Evropě - větnšinu profesí nesměli vykonávat a nesměli vlastnit půdu, dělat řemesla a když šlechtě došly peníze, prostě je vykradla a pozabíjela, poštvala na ně nevzdělané lidi - ztakl se lidé k sobě chovali po celé dějiny a nacházeli si k tomu rozličné záminky, víru, božské sliby, barvu kůlře. jazyk, pohlaví.
já čtu jak vás, tak helenu 8303 a nečtu nic o tom, že by kdokooiv vynášel islám a šlapak po křesťanství nebo židovstnví, naopak, ona a také já říkáme - všechny víry v okamžiku, kdy mají politickou a vojenskoui moc jsou jedna za osmnáct a druh bez dvou za dvacet, páchají stejné násilí na jiných, nutí své vyznání všem , jistě mají nějaký přínos pro lidské dějiny...snad v tom, že silou i vírou sjednocují a podřizují většinu menšině, což zase státům, které na nioch vznikly umožňuje vědu a umění - bez toho, čemu Marx říkal kumulace kapitálu by to prostě nešlo.. ale dnes snad jsme dál
předkové Čechů byli tzv pohané, věřili ve svaté stromy, lesní bytosti, a také své bohy a jejich kodex byl stejný, jako dnes, protože desatero je podstaně starší než monoteistická náboženství,, jejich morálka byla zcela OK, zloděje trestali, násilníky a vrahy rovněž.
máme štěstí, že v našem prostředí se církev doufám k reálné moci nikdy nedostane a to žádná, protože kdyby se to povedlo, středověk by se vrátil, a´t by to byla jakákolov církev.

Jo a když ti židé tolik trpěli v arabském světě...co dnes Palestinci v Izraeli? A co ateisté kdekoliv, kde je bůh hodně důležitý?

helena8303
helena8303
01.11.2021

Freejazz, jen jako perličku. Víte o tom, že Židé z Maghrebu a třeba i z Jemenu, Etiopie, jsou dneska silně ostrakizovaní i v Izraeli ? Pořádají protestní průvody, aškenáziové se považují za něco lepšího. Po vzniku Izraele je tam askenáziové natahali málem násilím , potřebovali co nejrychleji přečíslit Palestince. Z Evropy se do Izraele žádný žid nehrnul, s tím “ bezpečným pelíškem” si udělali z OSN pěknou prču.
Izrael = projekt jejich boháčů, kteří by tam ale nikdy žít nešli. Od toho mají hloupé židy z Ruska, východní Evropy, i když dneska se tam nehrnou ani ti. Naopak mladí Izraelci migrují do USA a do Evropy a rodiny zakládají až tam, v diaspoře. Jediní kteří v Izraeli rodí děti jsou ortodoxní a Palestinci. Izrael má vážný demografický problém.

SputnikV
SputnikV
01.11.2021

jí vygůglil v rychlosti toto:
Arabská vzdělanost, kultura a náboženství
Vzdělanost navázala na antické tradice. Technické znalosti byly převzaty z Persie, Indie a Číny. Centrum vzdělanosti byl Bagdád. Společně tu pracují učenci různých národů. Rozvoj vědy ovlivňovali Chalífové a šlechta. Arabská věda byla nezávislá na náboženství. Na vysoké úrovni bylo školství – státní – dostupné každému, chudina neplatila školné. Vyšší vzdělání bylo na univerzitách – na jihu Pyrenejského poloostrova jich bylo 17.
K rozvoji vědy přispívají i knihovny – např. knihovna Chalífa al Hukama – jeho knihovna měla 400 000 svazků. Křesťanská knihovna v Římě jich měla jen 192 000. Arabské knihy byly levné – Arabové v polovině 7. století převzali výrobu papíru.
Vzniká bohatá vědecká literatura – hlavně arabské práce, důležité jsou i překlady. Předklady literatury nám zachovala antickou kulturu.
Matematika – Arabové nahradili římská čísla indickými – arabské číslice, používali symbol pro nulu a vynalezli algebru, zdokonalili trigoniometrii.
V astronomii navázali na antiku, vytvořili katalog hvězd – souhvězdí měla ale jinou podobu. Rozšířili znalost kompasu.
Zeměpis – arabští obchodníci se řídili podle přesných popisů tras či je tvořili. Vytvářeli kvalitní mapy – např. mapař Abů al Idrísí. Ibrahim Ibu Jakúb – arabský obchodník – vytvořil první popis Prahy, popsal obchodní cesty ve střední Evropě.
Lékařství – navázali na antiku, zabývali se hygienou a životosprávou, sledovali vliv podnebí na zdraví, měli úspěchy v očním lékařství – zkonstruovali brýle, založili optiku jako vědní obor. Abů Alí Ibn Sina (Avicena).
Chemie – vznikla z farmacie – zdokonalili destilační přístroj. Chemické poznatky využili i při barvení látek, prováděli chemické pokusy.
Filozofie – ovlivněni Aristotelem, filozofem byl i Avicena. Abů Valid Ibn Rušd (Averrores) vytvořil učení o dvou pravdách – náboženské a vědecké – nedochází k ostrým střetům mezi vědou a vírou.
Architektura – nejvýraznější projev výtvarného umění. Arabský sloh byl směsicí prvků jiných kultur. Používali kýlový a podkovovitý oblouk. Součástí je bohatá ornamentální výzdoba – arabesky – mají často rostlinné nebo geometrické motivy. Architektura se hlavně zachovala na Pyrenejském poloostrově. V městech bylo pouliční osvětlení, dlážděné ulice, lázně, mešity s modlitebním výklenkem směrem k Mekce. Objevují se minarety. Malířství a sochařství – málo, bylo omezováno náboženskými zákazy, někde se nesměli zobrazovat lidé.
Náboženství – Muhammad – sám nic nenapsal, jeho učení sepsali jeho učedníci a dali je do Koránu, později je doplnila sunna – o Muhammedových skutcích. Věří v jednoho boha, v předurčenost života, v konec světa, ve zmrtvýchvstání, věří, že kdo padne za šíření islámu, jde do nebe. Modlí se pětkrát denně, jednou ročně se měsíc postí – měsíc ramadán – od východu do západu slunce, musejí dávat almužny chudým, jednou za život jít do Mekky. Nesmějí jíst vepřové.


V muslimském Španělsku se též značně rozvíjely vědy. Známý je například Abú-l-Kásim Maslama, který přeložil jedno z Ptolemaiových děl, přizpůsobil arabské astronomické tabulky córdobskému poledníku či vytvořil spis Obchodní aritmetika. Mezi další známé cordobské vědce a filosofy patří Averroes - Ibn Rushd, narodil se tu a vyrůstal Maimonides. Muslimští Španělé často překládali autory antického Řecka, například Platóna či Pythagora. Dále se rozvíjela chirurgie, botanika, zoologie, astronomie a další. Kvetla poezie (známí byli například básníci at-Tálik či Ibn Abdrabbihi) a vzdělání (povinná školní docházka sice neexistovala, za to ji většinou vyžadovalo veřejné mínění).
V Córdobském chalífátu panovala relativní náboženská tolerance, židé či křesťané většinou mohli nejen praktikovat svá náboženství, ale současně také získat i čelné funkce ve státní správě či v soudnictví. Židé také měli značný podíl na obchodě, zejména pak v prodeji a nákupu otroků. Se samotnými otroky se většinou zacházelo celkem slušně, legislativa sice práva otroků v nějaké vyšší míře nehájila, opět tu ale působilo veřejné mínění.

helena8303
helena8303
01.11.2021

Freejazz, O postavení židů v zemích islámu něco vím. Měli STEJNÉ postavení, jako křesťané a neskonale lepší, než pohani. Byli respektováni jako lid Knihy.
S tehdejší Evropou se to nedá vůbec srovnat. Tam byli Židé ostrakizováni jako JEDINÍ.
Navíc, dhimi byla jenom zvláštní daň, muslimové platili zakát, a museli nastoupit do války, když panovník poručil.
Opakuji: Pogromy islám vůbec neznal. Obyčejný muslim totiž nepociťoval k židům žádnou zášť, křesťan , často, ano.
Jinak k těm imigrantům: I ten nejhloupější černoušek anebo imigrant z BV ví jedno. Je mu jasné, že do Evropy nejde pro pomoc, ale že si jde jenom vzít, na co má právo. Necítí se vůbec jako prosebník , ale jako vykonavatel spravedlností. Dobře ví, že původ evropského bohatství pochází (i) z kolonií, čili od nich.
A rozvrácení Osmanské říše a ovládnutí odtržených provincií, pro nás historie, pro ně bolestná křivda. O zplanýrování Iráku, rozvrácení sekulární Sýrie , zničení prosperující Libye, ani nemluvím.
Chováme se jako ten, kdo vypálil sousedovi stodolu, zabil mu bráchu, a potom si ho pozval domů na kafe.

freejazz
freejazz
01.11.2021 5 z 5

helena8308,
takže například Židům se v arabských (islámských) zemích vedlo dobře? trochu jsem gúglil a hle:

„...S výjimkou oblasti historické Země Izrael žili Židé na území arabských států od babylonského zajetí (597 př. Kr.), tedy 2600 let. Po dobytí těchto zemí arabskými muslimy měli Židé spolu s křesťany a zaroastriány právní postavení dhimi. Jako takoví měli omezená práva, toleranci a ochranu za podmínky, že zaplatí zvláštní daň z hlavy (džizja), která je osvobozovala od vojenské služby i od platby Zakátu, dobročinné daně požadované od muslimů. Jako dhimi byli Židé vystaveni několika omezením, jejichž aplikace a krutost se lišila podle doby a místa: bydleli v oddělených ubikacích, museli nosit výrazné oblečení, museli se veřejně podřizovat muslimům, měli zákaz obracení na víru i zákaz sňatků s muslimy a měli omezený přístup k právním systémům. Někteří Židé občas získali vysoké funkce ve vládě, zejména jako vezíři a lékaři. Židovská společenství, stejně jako křesťanská, byla obvykle ustanovena jako poloautonomní subjekty, řízené svými vlastními právy a vedením, které neslo zodpovědnost za společenství vzhledem k muslimské vládě. V roce 1945 žilo v arabském světě až 900 000 Židů, V současnosti zůstalo v arabských zemí méně než 8000 Židů.“

to je opravdu krásný příklad toho, jaké rovnoprávné postavení měli Židé (a další entity) mezi mírumilovnými muslimy.
na rozdíl od těch hnusných utlačovatelů křesťanů, do kterých si velice oprávněně a s radostí kopne každý uvědomělý a roduvěrný Čech:). rozmáchne se, kopne si a když nabere energii, kopne si druhou nohou do Židů:). tak by mě zajímalo, čím se ve svém životě řídili předkové dnešních uvědomělých obyvatel Česka – antikřesťanů? byl to morální kodex budovatele komunismu? nebo ezoterické blábolení? nebo v letech 863 – 1620 (bitva na Bílé Hoře), případně 1781 (toleranční patent), případně 1918 (vznik ČSR) něco jako Čech neexistovalo a země byla plná poslušných otroků?

abyste mi rozuměla, nejde mi o omlouvání křesťanů a jejich náboženství. jenom chci, abychom se na všechny dívali stejným metrem. a myslím, že v tomto případě došlo k dosti výraznému zkreslení - vynášet do nebe musliny a zatracovat křesťany, to opravdu není košer.
v situaci, kdy křesťané nabízejí alternativu, přicházejí muslimové s příkazy, zákazy a tresty. (záměrně sem nezahrnuji historické záležitosti, protože to bychom tu krvavou řež nikdy neskončili). úplně stačí, že křesťanská Evropa (a Amerika) se například v otázkách práva neustále vyvíjí, na rozdíl od muslimských zemích, kde vládne neměnné a nezměnitelné právo šaría od 12. století (a aby to nebylo tak jednoduché, mezi hlavními větvemi islámu, mezi sunnity a šiíty jsou i v oblasti práva šaría dosti značné rozdíly). jak lze vést moderní společnost s právním základem z 12. století? máme zde aktuální příklad v podobě Afgánistánu. teď proběhla médii zpráva jako na zavolanou – ortodoxní islamisté, talibánci, postříleli svatebčany, protože si na svatební hostině dovolili zpívat a poslouchat hudbu, kterou islám zakazuje:)

a s těmi univerzitami to taky není tak úplně pravda. univerzita v Salamance je jedna z nejstarších – třetí nejstarší v Evropě a pátá nejstarší v civilizaci, která obývá Evropu a oblast Středozemního moře a Blízkého Východu. ty dvě první byly založeny v Egyptě a Maroku.

pokud jde o uvědomělost migrantů, nijak bych ji nepřeceňoval. největší část prchajících bojuje o holý život. a určitě jenom marginální menšina má jiné zájmy a z ní jenom stopové množství má vědomosti o historii a současnosti. většina uprchlíků neutíká za bohatstvím, ale za klidem, za životem beze strachu.

mohla byste podpořit nějakým relevantním zdrojem svoje tvrzení o tom, že Německo po válce vybudovali Turci?

hezký den!

helena8303
helena8303
31.10.2021

Sputnik V , Jasně, Arabové a Židé jsou bratranci. Zvyklosti mají v mnoha ohledech stejné. Píšou zpráva doleva, obřezávají si pindíky, požadují stravu halal/ košer, podobností je mnoho. Běžný Evropan ani nerozliší arabská písmenka od hebrejských. Podstatné je , že obě entity se považují za Vyvolené, jedněm to svěřil Mojžíš a druhým Mohamed.
A křesťani jsou i dneska pěkní hajzlíci. Ondyno se chlubila jedna farářka od Husitů, jaké úspěchy má křesťanství v Číně... Samozřejmě, Číňani riskují mnoho, režim si náboženství ve veřejném prostoru nepřeje, těm nebohým ovečkám hrozí převýchovný tábor, ´ ale slečna farářka je hrdá, že se práce daří. Tleskali jí i kardinálové ve Vatikánu. Blééé

helena8303
helena8303
31.10.2021

Freejazz, nahrál jste mi na smeč. To co se povedlo muslimům v Etiopii se povedlo židům v Palestině , akorát v daleko kratším čase.
Uvědomte si jednu věc. Že ti migranti nejsou hlupáci a dobře vědí, odkud povstalo bohatství byvších koloniálních mocností. Berou to tak, že jim Evropa dluží. Že je to spravedlivé dostat aspoň trochu toho bohatství zpátky. A ty západoevropské vlády to také moc dobře vědí. Proto se chovají, jak se chovají.
Německý Turek nepochybuje o tom, že mu Německo patří, vždyť po WAR2 Německo vybudovaly turecké ručičky. A za pár šupů. Jó, to Germány nenapadlo, že se ty užitečné lopaty budou jednou emancipovat. Karma.

SputnikV
SputnikV
31.10.2021

freejaz, pokud čekáte, že v Jeruzaléme budou žít jen a výhradne potomci jeho zakladatelů|Kanánců, nemohli by tam a ani na širším území templáři páchnout. Jinak Kanánci, podle toho, co jsem se dočetl, jsou skupinou semitského obyvatelstva, tedy jsou i předky Arabů a blízkovýchodních židů, tedy, pokud už bychom byli tak zpozdilí a chtěli o pradávné poměry opřít ty dnešní povinné, mají tam co dělat jak Arabové tak potomci blízkovýchodních židů...těch původem evropských a to z velké části polských nikoliv.
Arabové udrželi po celý příšerný špinavý a v poznání slabý středověk antickou matematiku - nakonec i na ní se podepsali a vědu vůbec. Zakládali první univerzity a co je zajímavé, školní vzdělání u nich bylo zdarma. První univerzita založená v Evropě byla jejich, na území dnešního Španělska. v určité době ale se tam dostali k centru moci bigotní muslimové a vývoj zaostal, nakonec s křesťansvím to bylo a někde i je obdobné.

Jakpak přemlouvali křesťané ke své víře obyvatele Nového světa? Austrálie? nakonec i pobaltí? vražděním a válkou, upalováním a ničením starých posvátných hájů a nebyli to právě křesťané, kteří prožívali herezi za herezí, kteří při vraždění katarů volali, zabijte je všechny, on pánbůh ty své pozná? a nemuseli u nás i židé, jako odlišné náboženské vyznání platit zvláštní daň a trpět pogromy, které doporučoval i KArel IV? a to se cítil být Slovanem.

pletete se v mnohém, jednak ne všichni Arabvé jsou muslimové a ne všichni muslimové jsou Arabi, Evropa má mmnohem smutnější zkušenost s Osmany, kteří Arabové nejsou s nikdy nebyli. v současném době, jak jsem se dočetl, stoupá právě v muslimském světě počet ateistů... bohužel, hrozí jim v mnoha těchto zemích smrt.

Jak křesťanství tak islám získaly své pozice proto, že oslovily velké množství lidí - a hlavně, oslovily ty, kteří vládli. Myšlenka jediného boha nebo jediného hlavního proroka podporuje myšlenku jediné ústřední moci s jediným vládce. - a to se hodí.

i o Etiopii jsme se na wiki dočetla jiné věc i, než o 99% násilných muslimů, je to stát sekulární, kde většinu tvoří Koptové s 43% obyvatel, islím skoro 34%... to je hodně jiné, než tvrdíte. ale ženy utlačují všechny věrouky stejně...

z Belgie nemám informace, ale ze sousední vsi ano, i tam se k moci dostali přistěhovalci z krajského města, kteří si tam postavili...a starousedlíci jsou naštvaní, ale nic proti tomu nedělají.
Kultury se mění, jedna zanikají a druhé vznikají... kde jsou kněží starobýlých jihoamerických věr? no tady můžeme být v klidu, ti si poradili, křesťanství přijali jen tolik, že svým tradičním božstvům dali křesťanská jména a rozšířili své risuály, své ale neopustili... a přežili jak oni tak i jejich starobylá víra.

helena8303
helena8303
31.10.2021

Freejazz, prosím vás, o jakých přísných trestech pro bezvěrec píšete???
V islámských zemích se vedlo třeba židům daleko lépe, než v křesťanské Evropě. Pogromy tam vůbec neznali.
Problém je v tom, že islám, původně tolerantní a osvícený, se radikálně změnil. Konkrétně v Evropě se muslimové chovají ( často) jako dobyvatelé. Zkuste si položit otázku PROČ.
Jestli nám jenom neoplácejí agresi, se kterou ničíme jejich domovinu. Afghánistán, Irák, Sýrie, Libye ale i další muslimské země okusily z naší strany hodně násilí.
V podstatě v Evropě kopírují chování imigrantů ze střední Evropy a z Ruska , když se rozhodli kolonizovat srdce Orientu.
Připlouvají po moři, Židé v chatrných bárkách, muslimové v gumových člunech. Naříkat, budit soucit, jenom kousek chleba a trochu bezpečí... A potom když je jich víc, udeřit, dobyté území tvrdě judaizovat/ islamizovat.
Sami se nazýváme židokřesťany a karma je zdarma, milý pane.
Jen poznámka k té Belgii. Jako koloniální mocnost se nikdo nechoval tak hnusně, jako ten jejich debilní král, teď mi vypadlo jak se jmenoval. Vypaloval v Belgickém Kongu celé vesnice za živa a běžně se sekaly nohy i ruce.
Ta válka ve Rwandě jde za Belgičany, to oni upřednosťnovali Tutsie před Hutuy.
Karma.
My máme smůlu, že jsme znova na té blbé straně zdi. Hrdě v tom jedeme s nima, s Bruselskýma.

freejazz
freejazz
31.10.2021 5 z 5

helena8303,
nahrála jste mi na smeč.
a jak je tomu dneska?
ctíme si klasiky, i ty starověké.
a muslimové si vytírají prdel s celým světem.
(několik příkladů přináší třeba kniha Obecné dějiny ničení knih - https://www.databazeknih.cz/knihy/obecne-dejiny-niceni-knih-143209)
a hezky (teda v konečném vyznění příšerně) to ve své dystopii popsal i Houellebecq - https://www.databazeknih.cz/knihy/podvoleni-255415

žel, máte tam omyl, žádná pevná pravidla pro zlepšení života, ale pevná ruka a přísné tresty pro bezvěrce nebo jinověrce. a na výběr byly pouze dvě možnosti - buď přijmeš nové náboženství, nebo tvůj život ztratí cenu. rozhodni se ihned. nelze řešit odchodem jinam. to je celý islám...

a jak dělají islamisté své akvizice?
není to tak dávno, co do Etiopie přišli první pronásledovaní muslimové. tehdejší většinová křesťanská společnost je přijala, nabídla jim nejenom přístřeší, ale také práci a nevyhnutelnou materiální podporu, aby mohli slušně žít. a ejhle, přešlo několik desetiletí, z jednoprocentní menšiny islámistů se stala 99 % většina, která zakázala vyznávání křesťanství, zlikvidovala křesťanskou většinovou společnost a kdo tam chce přežít, musí se podřídit islámu.

a na závěr příklad z Belgie, kde můj známý dělá učitele. jak se tam pomalu překlápějí počty a na radnicích začíná vítězit nová krev dostávají starousedlíci, kteří všechny přijali s otevřenou náručí a se snahou pomoci jim slušně existovat, tedy dostávají rady, aby se přizpůsobili, nebo táhli. vskutku mírumilovná kultura...

takže zpátky k tomu začátku, kamže se to pohla jedna i druhá kultura?

helena8303
helena8303
31.10.2021

Freejazz, souhlas. Ale Waltari vycházel z historických pramenů a byl velmi obezřetný, aby dějepis nepřekresloval. Fikce jen potud, aby byl příběh čtivý. Ale jinak jen samá fakta.
Islám hned po svém vzniku expandoval a rozšířil se velmi rychle od Maghrebu až po část Indie. Proč asi !?!?!?
Zřejmě proto, že stanovil pevná pravidla , která zlepšila tehdejšímu obyvatelstvu život.
V dobách, kdy si Evropané vytírali antickými klasiky řitě, muslimští učenci je pilně studovali a opisovali.

freejazz
freejazz
31.10.2021 5 z 5

helena8303,

Arabové byly v Jeruzalémě stejně cizorodý prvek jako křesťané.
o arabské mírumilovnosti by mohli mluvit generace Egypťanů.
Miku Waltariho mám rád, ale je rozdíl ve faktografii a fikci. i když je Sinuhet skvěle napsaný a uvěřitelný, je to pořád fikce, čerpající námět z historie. a myslím, že stejně tak je tomu i u zbylých Waltariho děl. co, samozřejmě, nijak nesnižuje jejich hodnotu.

souhlasím, bigoti jsou opravdu z toho nejhoršího, čím se naše civilizace prezentuje. stejně tak bigoti křesťanští, jako bigoti židovští, arabští, nebo marxističtí. mohli by si podat pracky. horší je, že bigoti jsou už z podstaty uřvaní a agresivní a slušná většina jim ustupuje, protože chce mít od nich svatý pokoj.

helena8303
helena8303
31.10.2021

Sputnik V to napsala líp, než já.

SputnikV
SputnikV
31.10.2021

freejazz - templáři byli nájezdníci, že se při svých nájezdech obohacovali je snad nezpochybnitelné, taky znásilňovali a dodnes se tam, v místech, které napadli drží světlé vlasy a modré oči,že na svých panstvích využívali nevolnické nebo poddanské práce je taky jasné.
křesťané a ani templáři se nemuseli krutosti,, zuřivosti, násilí a surovosti taky nemuseli učit. spíše mohli vyučovat.
že se Arabové bránili nájezdníkům, je normální a v podstatě i správné...že později jiní muslimové - Turci (Osmané) sami dobývali cizí území s tím významně nesouvisí. Pokud já si vybavuju, byli to křesťané, kdo vyhnali Araby z Pyrenejské§ho polostrova a dobrovolné to nebylo, ne naopak.
zlo půspbí patrně snaha vnutit svou víru jiným, jak u křesťanů, tak u muslimů, židé v tomto závodě neuspěli, tak se uzavřeli do náboženské exkluzivity, zlatá předkřesťanskíá a předmuslimské náboženství.

helena8303
helena8303
31.10.2021

Freejazz, já čerpám z knih Mika Waltariho. O náboženství má svoje mínění, nejde o pámbíčky, ale ve všech případech o bohatství a o moc. Křesťané, Židé i muslimové jsou stejně chamtiví a agresivní. Pámbíčkem jenom zastírají svoje pravé úmysly.
Templáři neměli v cizokrajných zemích co dělat. Bodejť by se muslimové jejich útokům houževnatě nebránili.
Doporučuji :
Pád Cařihradu
Krvavá lázeň
Jasně že každá moc se udržuje násilím. A každá ideologie je ( pokud se přehání) špatná.
Ake nejhorší jsou BIGOTI, ti jdou přes mrtvoly a v tom je zakopaný pes.

freejazz
freejazz
31.10.2021 5 z 5

helena8308,
takže mi nezostáva, iba vám naozaj vrelo odporučiť spomínanú knihu o templároch:
https://www.databazeknih.cz/knihy/templari-fakta-a-myty-47193
určite sa v nej dozviete, ako vznikal majetok templárov, čo stálo v pozadí rozširovania moci tohto rádu a v neposlednom rade aj o tom, akú úlohu pri ich vzniku a najmä zániku hrali vtedajší pohlavári - od pápeža cez kráľov až po tých Arabov.
aj o tom, že Arabi sa zúrivosti, hrubosti, násiliu a surovosti nemuseli od nikoho učiť, pretože to mali zakódované už priamo vo svojom učení...
templári mali iné poslanie - v prvom rade mali zabezpečovať bezpečnosť pútnikov do svätého mesta. že boli skvelí stratégovia, vynikajúci diplomati a exkluzívni stavitelia im iba pomáhalo v prvotnej misii. že ich dnes ľudia vnímajú cez naivné povesti a prekrútené fakty svedčí skôr o našej snahe nevzdelávať sa a nevedieť a nie o ich údajne strašidelnej existencii:)

bolo to síce úplne mimo Murakamiho, ale snáď to prežijeme:)

napokon každá moc, ktorá sa chce udržať, skôr či neskôr siahne po násilí, čo je stopro začiatok jej konca.

btw - tých kvalitných kníh o temlároch je celý rad, určite však k nim nepatria sračky od dana browna ani dementnosti pseudovykladačov histórie slobodomurárov.

helena8303
helena8303
30.10.2021

Freejazz, my asi vnímáme templáře jinak, než Arabové. Je docela možné, že viděj v templářích hrdlořezy , šílené bigoty a zloděje. Odkud asi měl jejich řád takové majetky?
Realita je, že když hospodářství nemohlo uživit všechny syny, tak se jeden poslal k tempářům. Během loupeživých válek často přišel k majetku. Ofiko ale samozřejmě bojoval za Krista.

freejazz
freejazz
30.10.2021 5 z 5

helena8303,
Arafat bol príklad. našlo by sa ich takých oveľa viac, sama uvádzate Begina. horšie je, že podivné ocenenia by sa našli aj v iných kategóriách. žiaľ, napriek tomu, že vieme, že svetská sláva je poľná tráva, stále sa ťahajú dlhé rady slávychtivých... väčšinou je to jediná ich charakteristika - chcú byť slávni, akurát nevedia, čím by oslnili (a preto sa im vymyslí superstar alebo podobná blbosť:)
(mimochodom, terorizmus nebol pre Arabov žiadna novinka. nedávno som čítal výbornú knihu o templároch. a to, ako sa mydlili kresťania a arabi, by vydalo na niekoľkoročnú serióznu päťhviezdičkovú produkciu holywoodu aj iných údov...)
celkom sa zabavím, keď Nobelovku dostane Gréta, čím bude greténizmus povýšený na oficiálnu ideológiu:) a potom už ma tá cena naozaj prestane zaujímať.

helena8303
helena8303
30.10.2021

Freejazz, díky za informace o Seifertovi, já bych to neuměla vyhledat.
A teď si rýpnu : Cena za mír Arafatovi je podivná. A cena za mír M. Beginovi je OK?..
Ten chlapík , ( na čele Irgunu) nechal povraždit v hotelu krále Davida 92 hotelových hostů. Pomocí dynamitu v konvích od mléka. ( Později za ten prima kousek premiérem. )
Mám za to, že terorizmus byl pro Araby novinka. A že se z nich stali učenliví žáčci.
Podstatné je, že ten masakr splnil účel, Britský protektor si sbalil pingle a urychleně vysmahnul. Problém se hodil na OSN.

freejazz
freejazz
30.10.2021 5 z 5

helena8303, souhlasím, Všecky krásy světa byly fajn. ale ten šok, když jsem napodruhé četl necenzurované vydání...:)
nahodila jste zajímavé téma - jak to bylo s ohlasem na Seifertovu Nobelovku, jestli někde zaznamenal úspěch v podobě překladu svých básní. zeptal jsem se strýce Gúgla a ten mi nabídl následující odkaz:
https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/do-kolika-jazyku-poprip-kdo-bylo-prelozeno-dilo-jar-seiferta.
pro ty, co se jim nechce číst to celé, vybírám:
„Záznamy o překladech od roku 1976 naleznete prostřednictvím Indexu Translationum na adrese http://www.unesco.org/xtrans/ nebo na http://portal.unesco.org/culture/en/ev.phpURL_ID=7810&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html.
Zde jsme nalezli při zadání časového rozpětí 1976 - 2015 - 95 záznamů o překladech básní Jaroslava Seiferta...“
to není zase až tak málo. ovšem, nemluví se zde o rozsahu jednotlivých překladů a také o počtu jazyků, do kterých byl překládán.

myslím, že Nobelovka za politiku se začala udílet až v 80. letech, v 90. to nabralo obrátky a po roce 2000 už není o co stát. několikrát jsem se opravdu snažil dočíst do konce aspoň jedno dílo oceněného autora, ale nějak mi to nešlo. prostě, když dostal Nobelovku za mír Jásir Arafat, ztratila ta cena kredit.

přesto bych byl rád, kdyby ji konečně dostal i Murakami. na tom se zhodneme, že je to výjimečný autor a kdybych měl najít někoho podobného v Evropě, napadlo mi, že by dobrým laureátem byl i David Mitchell. žel, oba tito autoři nejsou dosti progresivní, málo levičáctí (to je slovo!:) a navíc, oba umějí psát. když jsem se teď podíval na laureáty Nobelovky po roce 2000... tak souhlasím maximálně s roky 2002, 2010 a 2019...

škoda. a taková dobrá cena to bývala...

helena8303
helena8303
29.10.2021

Freejazz, Nobelovky za literaturu se dávají účelově za politiku. Pochopila jsem to, když ji získal Seifert.
Nic proti starému pánovi, kniha Všecky krásy světa byla vynikající. Byl to velikán, ale jen v české kotlince, nebyl to světový básník. Nevěřím tomu, že by po udělení ceny někde začali sjízdět našeho Seiferta.
Prostě porota hodila laso chartistům, tak vybrali starého pána, který byl opravdu statečný, ale HLAVNĚ nikomu nevadil. ( Drramatika si navrhnout netroufli, tolik soudnosti zase měli. )
Mrzelo mě to, cenu měl dostat Kundera, kterého čtou všude, ale Havel ho neměl rád. Nedělal do politiky a tak to schytal. Kdo nehýká s námi, hýká proti nám.
Blééé

freejazz
freejazz
28.10.2021 5 z 5

souhlasím, že literatura není sport a žádný normální spisovatel se nezabývá tím, jestli dostane nějakou cenu, nebo ne.
beru to ovšem z pohledu čtenáře.
nevím, jestli jste se v posledních letech pokusil brodit tím blátem, co bylo otitulováno právě Nobel Prize. z mého pohledu je to výsměch literatury. od zapšklé Elfride Jelinek to jde s touto cenou prudce z kopce. stejně, jako s jinými oceněními.
a jako čtenář veterán si přeji, aby se vrátila úcta a honor všem cenám, které kdy kdo s těmi nejlepšími úmysly začal udílet (s výjimkou Leninovy ceny za literaturu:).

raduz_
raduz_
28.10.2021 3 z 5

Literatura není sport. Nobelova cena není trofej, jakožto nálepka doby. Osobně Murakami san se k tomuto tématu vyjadřuje v jedné ze svých autobiografických knih. Možná by ho to obdržení i zklamalo.
To jen ke komentáři níže.

freejazz
freejazz
11.10.2021 5 z 5

a z Nobelovky zase nic... Murakami nejspíš míří do Guinessovy knihy rekordů mezi nejdéle čekající kandidáty. holt, politická korektnost světem vládne a neštítí se zabíjet ani literaturu.

freejazz
freejazz
02.12.2019 5 z 5

není co nechápat, prostě někomu knížka nebo autor nesedne. s hodnocením se to má tak, že čím je člověk blíže druhé straně, tím shovívavější a méně zdrcující rozsudky a odsudky vyřkne.

současně potvrzuji, že někdy je mi při hodnocení knih 17, jindy 170:')

a taky hodně záleží, čím se takový čtenář živí. když je zvyklý na akční drama, nebude Muurakami nic pro něj. když ho teší King, asi nebude číst romantikou literaturu:) a ten, kdo chce při čtení přemýšlet, asi nebude brát do rukou komiks o Spidermanovi.

nejlepší je žít a nechat žít.
navíc mám dojem, že jedna negativní reakce vzbudí více pozornosti než 10 pětihvězdičkových hodnocení v řadě. a právě díky té negativní reakci může další čtenář objevit nového autora.
takže bychom se za expresivní odsuzující hodnocení měli spíše poděkovat. na autora a jeho dílo je upozorněno a hodnotitele většinou jeho zbrklá reakce později mrzí.

Gweny
Gweny
12.11.2019 5 z 5

Nechápu, jak může někdo dát této knize nálepku "Odpad". Je tam tolik rovin, tolik zajímavých a naprosto dechberoucích okamžiků! Ať už je v popředí, duchařina, umění - malířské i hudební, nebo jen myšlenkový svět hlavního hrdiny, pořád je co číst a pořád člověku v hlavě vyvstává nespočet otázek, na které nakonec sice odpověď nedostane, ale to ho právě o to víc ponouká ke čtení!