Já, berlínský voják

Já, berlínský voják https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104549/bmid_ja-berlinsky-vojak-AFx-104549.jpg 4 41 11

Šokující svědectví sedmnáctiletého německého vojáka o posledních týdnech 2. světové války. Blíží se konec války, je rok 1945. Z kdysi obrovského území okupované Evropy zbylo jen nepatrné torzo, kde se úporně brání zbytky německé armády. Expanzivní Třetí říši, která měla podle Hitlerových slov trvat minimálně 1000 let, představují pouze žalostné ruiny totálně rozbombardovaného Berlína. Od východu se nezadržitelně tlačí Rudá armáda, na západní straně postupují britská a americká vojska. Berlín je v kleštích.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Válečné , Biografie a memoáry

Vydáno: , Víkend
Originální název:

Berlin soldier


více info...

DomYell
DomYell
28.01.2024 4 z 5

1.generace prozije upadek. 2.generace zacne tvorit z popela. 3. zvelebuje 4.zapomina. 5.generace uz ani nevi a vraci se do upadku. Lidi jsou inteligentni..pry...tak proc zapominaji na utrpeni jejich predchudcu a delaji stejne chyby? Dulezita je zpoved prezivsich...snad nikdo ani z jedne strany nerekl, ze to melo realny a dlouhodoby prinos...ale kazdy si pamatoval , co ztratil...a nejake ego a cest, to bylo to nejmensi. Mozna je i nejvyssi cas ucit deti historii cloveka ne tisice let starou... ale predevsim 19. a 20. stoleti .. .. myslim, ze lide uz zapominaji a ty nejdulezitejsi a dodnes odehravajici konflikty zacali v te dobe, ktera se uz na skolach nestiha detailne a souvisle probrat a vznikaji o tom pripadne zjemnujici filmy, kdy lec kdo muze podlehnout dojmu, ze byt schovany v bunkru pred bombardovanim je romanticky akt tragicke lasky.
Zaroven je velice dulezite nesoudit nase predchudce dnesnima ocima z naseho tepleho domova. Ziji v Bavorsku a jak to je jen mozne, snazim se ziskavat svedectvi(byt zprostredkovane jiz pres prvni povalecnou generaci) a ten konflikt nebyl jen takovy, jak se minimalne za meho detstvi hovorivavalo. Dulezita je pricina: PROC se to stalo... tahle kniha popisuje uz je konecny dusledek...co se stalo... my to vsichni jeste vime...ale budou to vedet i nase deti za 20 let, aby nepodlehali pocitu bezmoci a nebo pokuseni jednoduchych reseni?

m2056
m2056
11.09.2023 3 z 5

Smutný příběh z konce války bohužel takových příběhu je hodně i lepších.


Ivetaa
Ivetaa
20.09.2022 4 z 5

Knihu doporučuji k přečtení a zamyšlení - není potřeba komentovat - viz příspěvky pode mnou.

mareksevc
mareksevc
18.09.2022 5 z 5

dosť unikátne čítanie

TitusPulo
TitusPulo
22.03.2020 5 z 5

Když si někdo stěžuje na současnou dobu, měl by si třeba touto knihou připomenout v jaké době a jakých životních podmínkách, žili generace před námi.

pavel80
pavel80
17.12.2019 5 z 5

Obvykle se při svých hodnoceních snažím trochu rozepsat, ale tohle vyprávění osudů sedmnáctiletého kluka, povolaného k předem ztracenému boji v poslední zoufalé bitvě Třetí říše v jejích posledních dnech, pro mě bylo tak fascinující a silné, že je nějaké strohé vyjmenovávání kladů a záporů knihy zbytečné, to se musí přečíst. Opravdu doporučuji, a rozhodně ne pouze fanouškům vojenské historie.

Abraxas666
Abraxas666
16.02.2018 5 z 5

Rozprávanie vtedy 17 ročného chlapca odvedeného v posledných týždňoch vojny k obrane Berlína. Opisuje udalosti od nástupu do kasární, cez boje, presuny až po zajatie. Vykresľuje každodenné starosti a malé radosti vojakov aj civilistov a celkovú mizériu a strach s nejasnej budúcnosti. Autor ako jeden z mála zo svojej jednotky prežil všetko utrpenie a hoci zranený, dožil sa konca bojov a vojny.

Stufa
Stufa
02.07.2016 5 z 5

Výborná kniha, doporučuji přečíst!
Učebnice toho, jak několik fanatických jedinců může ovládnout celý národ, když je národ od mládí zpracováván, aby slepě poslouchal a neřídil se svým názorem....
.....autor byl nasazen na samém konci války k obraně Berlína jako 17-ti letý. Z jeho jednotky, která čítala 150 17-ti letých mládenců jich před finálním útěkem z obklíčeného Berlína zbylo 8.....
Vzácný zdroj informací o obraně Berlína, v obraně bojovali všichni dosažitelní: děti, ženy, starci - vše organizovlo a hlídalo SS.
Dokonce i v posledních dnech, kdy bylo zjevné, že obrana Berlína se hroutí, neustále se slibovali posily, tajné superzbraně, jen aby se zachovala morálka a mohlo se bojovat dál, otázkou je za koho?
Sám mladý autor měl po celou dobu pochybnosti, ale šel s davem jako řada jiných....

Centurion
Centurion
11.05.2015 5 z 5

Poslední měsíce druhé světové války očima sedmnáctí lete-ho odvedence k obraně Berlína. Vynikající kniha, kterou budete od začátku do konce a doufat že to v životě nezažijete.

sumcicka
sumcicka
02.01.2015 3 z 5

"Dokonalý" příklad toho, jak se němečtí vojenští velitelé v posledních měsících,týdnech a dnech války snažili fanaticky a marně zvrátit její výsledek nasazením starých mužů a nedospělých chlapců do bojů o Berlín.
Hrdina knihy je spolu s dalšími chlapci povolán do služby "tisícileté Říši" a poslán na vražednou misi, ze které se o několik málo týdnů později vrací pouze malá část z nich - ironií osudu do stejných kasáren, kde jejich boj započal. V tomto případě však jako předčasně dospělé děti, které zažily to, co by nikdo zažít neměl.

fan_tomas
fan_tomas
03.09.2013 3 z 5

Určitě zajímavý pohled na válku z druhé strany barikády (z pohledu německého vojáka). Mohu doporučit.

Štítky knihy

rok 1945 bitva o Berlín (1945)

Autorovy knížky

Helmut Altner
německá, 1928
2008  83%Já, berlínský voják

Kniha Já, berlínský voják je v

Přečtených56x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce40x
Chystám se číst34x
Chci si koupit15x
dalších seznamech2x