Já, berlínský voják diskuze

Já, berlínský voják https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104549/bmid_ja-berlinsky-vojak-AFx-104549.jpg 4 41 11

Šokující svědectví sedmnáctiletého německého vojáka o posledních týdnech 2. světové války. Blíží se konec války, je rok 1945. Z kdysi obrovského území okupované Evropy zbylo jen nepatrné torzo, kde se úporně brání zbytky německé armády. Expanzivní Třetí říši, která měla podle Hitlerových slov trvat minimálně 1000 let, představují pouze žalostné ruiny totálně rozbombardovaného Berlína. Od východu se nezadržitelně tlačí Rudá armáda, na západní straně postupují britská a americká vojska. Berlín je v kleštích.... celý text

Literatura světová Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Berlin soldier


více info...

Diskuze o knize (5)

Přidat komentář

Gambit12
26.11.2021

Nerad se vyjadřuji ke knize, kterou jsem nečetl, ale přece jenom k tomu Německu: Německo opravdu nemá už dávno nic společného s Hitlerovým národním socialismem. Teď ponechávám stranou demokratické principy, v tomto ohledu je porovnání s Hitlerem hloupé a nesmyslné. Nicméně německá mentalita je mentalitou socialistickou, daleka liberálního uvažování. Ostatně v Německu jsou socialistické všechny strany hlavního proudu, ať už to jsou křesťanští socialisté, sociální demokraté (tedy klasičtí západní socialisté), radikální marxisté nebo národní socialisté (i když spíš národně-sociální konzervativci, ale ta socialistická mentalita je u nich taktéž hojně přítomna, kteří jsou tam ovšem defacto izolováni, jak už bylo zmíněno v diskuzi). Nejblíže, i když velmi mlhavě, má liberalismu FDP. Spíš je to ale liberální skořápka naplněna socialistickým obsahem. Dnešní Německo je tedy převážně Německem Marcuse, Adorna, Horkheimera, ...

Momentálně mám rozečtenou knihu Ludwiga von Misese Socialismus a Mises uvádí, že "dokonce i v Anglii, vlasti liberalismu, lidé už nevědí, co liberalismus znamená. Anglický liberál dneška je více či méně umírněným socialistou. Natož v Německu, které nikdy liberalismus nepoznalo, lidé stěží mohou vědět, co by liberalismus mohl být." Podotýkám, že první vydání Socialismu pochází z roku 1922.

Já jsem v Německu několikrát byl a z osobní zkušenosti můžu říct, že ta potřeba společenské soudržnosti, vědomí společnosti jako celku, tedy toho, s čím já osobně kategoricky nesouhlasím, je tam opravdu velká. Libertariánské pojetí člověka jako individuality, která jedná správně pouze tehdy, když sleduje výlučně své vlastní zájmy, nezávisle na společnosti a obecné chápání společnosti jako součtu jednotlivců, ne vyšší entity, je tam menšinovým názorem. Mně tento německý přístup opravdu blízký není a nikdy nebude.

V tomto ohledu se mi líbil nedávný příspěvek Alexandra Vondry:
"Němci mají novou vládu. BBC to shrnuje ve třech klíčových bodech: 1) S uhlím skončí v roce 2030 a 2% země osází větrníky. 2) Legalizace marihuany ihned, stát bude kontrolovat její kvalitu. 3) Dění v Německu bude mít zásadní dopad na jeho sousedy.
Takže volný český překlad: 1) Nejdřív se zhulíme trávou. 2) Zúčtování s uhlíkem bude fičák. 3) Kocovina se přenese i na nás."

siena
23.11.2021

SputnikV, Spolková republika Německo je demokratickou zemí! Nic v nich není jako v koze, naopak!!!

Nevím, ale já se moc nebavím, když vidím fotky, jak odsouzeného antisemitu (ano, mám překlep) hostí Pražský hrad, jak prezident ČR stojí na tribuně vedle lidí, kteří mají blízko k extrémistům. A že nevíte, kdo extrémisté jsou? No, je pak otázkou, na koho vlastně ukazujete směrem k našim západním sousedům...

Demokracie není, tedy, ne ta tzv. lidově-demokratická, od toho, aby někdo někoho druhého válcoval. Ona je především právním státem. AfD byla zvolena, i když letos zajisté, spolu se zdejšími příznivci, čekali lepší výsledky, i zde je patrný rozdíl mezi tím, co je v kom jako v koze (!), mají své zástupce v parlamentu, dle dosažených hlasů. Ovšem do jeho vedení se nedostali z jednoho prostého důvodu... ostatní, demokratické, strany správně soudí, že ve vedení demokratických institucí nemají extrémisté místo. Na rozdíl od těch našich "koz"... Takže tu potom mohou místopředsedové českého parlamentu pronášet rasistická a nenávistná prohlášení a ještě je podepsat svými funkcemi!

Takže asi tak k tomu vašemu zdejšímu rozhořčování. Samozřejmě, knihy pana profesora nejspíš ani neotevřete. Zmínila jsem je proto, že porovnávání, jaké ideologie, jestli ta nacistická, fašistická, či komunistická-stalinistická, jsou horší/lepší, je scestné. Všechny jsou zrůdné a odsouzeníhodné.

Kam budu lézt, nebo nebudu, to nechte laskavě na mně. Kdo tu neustále fňuká, kdo tu neustálé křičí cosi o cenzuře jste vy sama...


SputnikV
23.11.2021

semité mají v Německu zaracha? pobavila jste, -(Nedovedu si představit, že by např. spolkový prezident pozval na setkání odsouzeného semitu...)

jaká je definice strany extrémistické? abych se příáště vyznal.

Německo je stále pohrobkem Hitlera, nacisté na postech v polici, vojenskví i justici v něm rozhodovali, dokud nevymřeli , o ekonomice nemluvě. Je to v nich jako v koze.

demokracie je o tom, že ten, kdo získal patřičný počet hlasů, má právo zastupovat své voliče i v jakémkoliv vedení...protože o tom, kdo je aktuálně extrémista nakonec mohou rozhodovat i ti extrémisté, kteří takto jiné nazývají.

a nelezte za mnou do diskuzí, sieno, pak fňukáte.

siena
22.11.2021

SputnikV, mohu doporučit knihy pana profesora Snydera... Krvavé země, Černé země... Pro něj jsou životy obyvatel, jejich osudy, těchto zemí důležité, nejsou jen čísly ve statistikách.

Co se týče dnešních Němců, jimi zhlouplých národů (?!?), tak oni si to moc dobře uvědomují, pro ně je to stále velké memento. Spolková republika Německo je dnes liberálně-demokratickou zemí, žádným pokračovatelem Hitlerova Německa. Nedovedu si představit, že by např. spolkový prezident pozval na setkání odsouzeného antisemitu (opr. 23.11.), který by vystoupil s extrémisty na jedné tribuně. Zástupci strany, která figuruje na listině extrémistických, nemají v Bundestagu zastoupení v jeho vedení. Než se začnu dívat a ukazovat, je dobré podívat se domů...

SputnikV
22.11.2021

nějak se namnožily knihy o utrpení německých vojáků... zejména těch na východní frontě, o tom co cítili, jak bojovali (mnohdy proti těm necivilizovaným hordám), jak se snažili a jak to projeli, chválabohu, na celé čáře. Zvláštní, knihy o utrpení obyvatel zejména východních zemí, ať již SSSR nebo třeba Polska, Bulharska,, Jugoslávie, jejich vojáků, jejich partyzánů ba dokonce anoi těch lidí, kteří byli v německých koncentrácích po celé Evropě, šli pochody smrti vzniklé jen proto, aby na nich lidé pomřeli, ty nějak nejsoiu dost nosné, že, jsou legrační, jsou manipulativní, jsou době poplatné...kdo by o ně stál.
Po mém soudu by si měli Němci a jimi zhlouplé části jiných národů tyhle knihy číst doma, aby se ubezpečili, že ti jejich předci, kteří se dokázali tak hrozně, tak bezcitně tak sadisticky chovat k jiným lidem, přece jen někdo uvnitř byli lidé a měli city, i když jen k sobě. Jsou-li v takové míře předkládány nám, vidím v tom snahu ,, abychom my, potomci těch, které oni vraždili,, přijali lež, že za té války byli všude jen společně trpící lidé.

Štítky knihy

rok 1945 bitva o Berlín (1945)

Autorovy knížky

Helmut Altner
německá, 1928
2008  83%Já, berlínský voják