Darwinova černá skříňka

Darwinova černá skříňka https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44925/bmid_darwinova-cerna-skrinka-1Rz-44925.jpg 3 22 7

Objevení vnitřní struktury buňky před námi otevírá svět složitých chemických mechanismů. Zdá se nemožné, že by tato jemně vyvážená, v dokonalé souhře fungující "zařízení" mohla vzniknout na základě postupného vývoje v souladu s Darwinovou evoluční teorií. Autor na základě svých vědeckých pozorování dokazuje, že popsané mechanismy musely být zkonstruovány – ať už Bohem či nějakou vyšší inteligencí. První vydání.... celý text

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Návrat domů
Originální název:

Darwin´s Black Box , 1996


více info...

Přidat komentář

Hall3006
14.07.2022 5 z 5

Vědeckou knihu jsem asi za dva dny předtím nepřečetl. Autor, profesor biochemie, podává důkazy o nedostatku Darwinova teorému o evoluci na nejmenší škále života, buňce. Musím dodat, že předtím čtená kniha "Síla, sexualita, sebevražda" od jiného biochemika mě pomohla k pochopení pojmů z biologie a podívanou, kterou nám v posledním období připravuje. Doporučuji číst ve stejném pořadí. Tato kniha může otřást vaším pohledem na svět a život v něm.

Hebrey
15.05.2021 4 z 5

Pro laika je to sice trochu složitější čtení, ale chce to jen trochu odvahy a člověk se tím nějak pročte. Zamyslet se nad vznikem života z pohledu biochemie - tedy jeho úplně nejmenších a zároveň však nejpodstatnějších detailů - rozhodně není naškodu. Ba naopak, tato oblast je obvykle při běžné snaze o výklad počátků života natolik opomíjena, že je kniha svým způsobem jedinečná.


Miloš_1
20.07.2020 5 z 5

Naprosto perfektní, doporučuji i DVD, které bylo k tématu vydané. D-teorie je děravá jako ústa staré squaw ;)

kinee
17.01.2020 4 z 5

Je pravda, ze nez se touhle knihou, protkanou spousty biochemickych vysvetleni, clovek prokouse, tak aby si pogratuloval. Nicmene i tak knihu DOPORUCUJI. Jde vlastne o argumentaci pro popreni Darwinovy teorie. Autor, vedec, vlastne na zaklade ruznych biochemickych procesu vysvetluje, proc je tato teorie spise nepravdepodobna. Na konci knihy se dozvite, kam tim autor smeruje. Mysli si totiz, ze svet vznikl jako ucelne usporadani vyssi inteligenci. Coz mi prijde znacne filozoficke, ale je to vzdy o tom, ze popiraji se veci mnohem snaze nez dokazuji :-) Libi se mi zde uryvek od Richarda Dickersona, ktery rika, ze veda ma vlastne pravidlo, ze se ma divat tak daleko a v takovem rozsahu, v jakem muze vysvetlit chovani fyzickeho a materialniho sveta z hlediska ciste fyzickych a materialnich pricin, aniz bychom se dovolavali na nadprirozeno. Tedy nadprirozeno automaticky vylucuje. Anebo i fakt, ktery mi vcera rikala moje kamaradka vedkyne, drive se zabyvajici DNA a bakteriologii, ze vedec ma mit kriticke mysleni na nejvyssi urovni. V knize jsou i ruzne spekulativni odstavce o mimozemstanech, dovazejicich zivot na nasi zem a o metafyzice, kdy hmota je nic a vsechno vzeslo z niceho. Cim dal tim vic mi vsechno stejne pripomina silu myslenky. Tam jsem ja. Ze pomoci myslenky muze clovek ovladat cokoliv. To jiz tez vedci objevili, ze myslenkou muze clovek ovladat jakoukoliv bunku sveho tela. A kriticke mysleni v tomto pripade zrovna je podstatnou brzdou. Taktez se mi libi i Doslov, ktery vse doplnuje a muzete si i precist o znamem horizontalnim prenosu genu, kdy bunka bakterie prenasi geny, tedy vy, kdyz nakazite cloveka nemoci, tak automaticky predavate svuj gen. Vedeli jste to?

anyzek
18.04.2018 1 z 5

Podle mého je to jen boj vědců mezi sebou, pátrání člověka jako takového po svém původu a smyslu života. Zaujalo mě jediné - když jedna z teorií je, že na Zemi zaseli život mimozemské civilizace. Ale vrtá mi hlavou, kdo že je autorem těchto civilizací??

hellena1523
30.01.2017 3 z 5

Když jsem ji četla poprvé na škole a zpracovávala z ní referát, bylo mi přednášejícím sděleno, že jsem ji zřejmě špatně pochopila...onehdy jsem si ji přečetla znovu a dospěla k závěru, že ji chápu /totiž nechápu/ pořád stejně...Někteří vědci si v tom jistě najdou zajímavý pohled na evoluci, pro mne je to nadále španělská vesnice.

vitek.sk
15.12.2015 odpad!

Jak někdo může dát téhle snůšce nesmyslů, polopravd, omylů, nepochopení ale především vyložených lží 100% prostě nechápu. Tahle kniha není ani dobrá pro biology jako pobavení, je spíše smutná, užitečná je maximálně jako odstrašující příklad. Autor je sice biolog, ale biochemik,který o evoluci ví jak se ukazuje bohužel dost málo. Nicméně některým lidem evidentně stačí, že je biolog, shoduje se s jejich světonázorem a už mu dávají vysoké hodnocení. Nicméně já nemůžu jinak než dát zcela zaslouženě odpad!

Štítky knihy

evoluce darwinismus vznik života molekulární biologie evoluční teorie

Autorovy knížky

Michael J. Behe
americká, 1952
2001  65%Darwinova černá skříňka

Kniha Darwinova černá skříňka je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst10x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x