Muži v ofsajdu

Muži v ofsajdu https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40687/bmid_muzi-v-ofsajdu-sqJ-40687.JPG 4 428 86

Jedna z nejúspěšnějších knih K. Poláčka, jejíž známost umocňuje i film, který byl natočený v roce 1931, ale jehož obliba vydržela do dnešních časů. Pan Načeradec, majitel obchodu chodí na fotbal, protože mu lékař doporučil nějaký sport. Při zápase se dostane do konfliktu s mladým nezaměstnaným, který má dohru na policejní stanici. To je úvod knihy, která je je plná moudrého humoru. Deváté vydání populární humoristické knihy Karla Poláčka vyšlo v roce 1965 a ilustracemi jej doprovodil Antonín Pelc.... celý text

TheCiko5
TheCiko5
08.03.2024 5 z 5

Tohle je prostě klasika!
Nedefinoval bych to úplně jako knihu o fotbalu. Fotbal spíš celkově dokresluje hlavní situace a samozřejmě tak umocňuje jejich důležitost. Fotbal je jakousi hospodou pro širokou veřejnost, přičemž přístup má naprosto každý. Moc se mi líbila "studie" manželských vztahů obou starých pánů. To by se dalo tesat :-)
A Poláčkova čeština... ? Bravo!!!!

janavom
janavom
31.01.2024 3 z 5

Knihám o fotbalu nefandím, tato kniha je podle mě lepší než Klapzubova jedenáctka.
V rámci osobní výzvy jsem přečetla, nakonec se mi kniha docela líbila.
A dokonce se mi hodila do témat letošní čtenářské výzvy.


Marie60
Marie60
02.12.2023 4 z 5

Přestože mi fotbal nic neříká, přečetla jsem nejen ze zvědavosti, ale hlavně proto, že mám ráda autora. A nakonec jsem se opravdu pobavila a nenudila jsem se.

lampernaqui
lampernaqui
06.10.2023 4 z 5

Nemám rád sport a fotbal považuji za nejnudnější věc, co člověk vymyslel. A také jsem si dal za cíl přečíst všechny knihy, co doma mám - proto jsem se do románu pustil. A už dopředu jsem se těšil, jak ho ztrhám. Jenže už od prvních kapitol jsem zjistil, že mě to nejenom baví, ale že se mi to líbí. Humor mi seděl a vzhledem k tomu, že znám filmové zpracování, tak jsem všechny dialogy v hlavě slyšel od Haase či Plachty. Můj názor na fotbal to nezměnilo, ale to, že se knížka líbila takovému odpůrci sportu jako jsem já, to o něčem svědčí.

Teribli
Teribli
11.06.2023 5 z 5

Miluju sportovní zpravodajství, beletrie Poláčka je ale povznesení toho, co mám ráda na Parnas, takže se při čtení této knihy opakovaně tetelím radostí. Všechny ty postavičky a jejich břitká mluva. Skvělé to je!

ThomasRuhe
ThomasRuhe
11.04.2023 3 z 5

Tuhle knihu jsem měl vyhlédnutou už delší dobu. Příběh znám z filmu s Hugo Haasem a Emanem Fialou. Text je napsaný trochu archaičtější češtinou, ale ta má své kouzlo, zejména vyniká v dialozích postav. Kniha obsahuje jemný humor, a já jako fotbalový fanda jsem se přesvědčil, že se dnešní fanoušci od těch dřívějších tak moc neliší. A to už uteklo skoro 100 let.
Poláčkovu knihu hodnotím jako dobrou.

Paní Načeradcová: oddavky mají být církevní, neboť svatba na radnici, to je jako pivo ve stoje. Nic se přitom neužije.

Habásko ml. : táto, vy jste s tou vdovou něco měl?
Habásko st.: no, stojím takhle přede dveřma a vona jde kolem. Když jsem ji uviděl, tak jsem ji plácnul přes to ... jak se to jmenuje?
Habásko ml. : ať se to menuje jak chce, neměl jste ji přes to plácat.

klobonek
klobonek
22.02.2023 3 z 5

Filmové zpracování na mě zapůsobilo více. Škoda jen, že dnešní konzumní společnost se už neumí radovat z mála, tak jak to kdysi uměli fanoušci v této knize. První dvě třetiny knihy jsem se náramně bavil, v té poslední jsem na sobě pozoroval, že už bych to měl i rád dočtené.

Kabuky
Kabuky
13.12.2022 5 z 5

Klasika české literatury.

Lady S.
Lady S.
19.10.2022 5 z 5

Pohodové a vtipné vyprávění o životě obyčejných lidí, které vzájemné pojí, ať už přímo či nepřímo, vztah k fotbalu. Mezi mnohými vtipnými pasážemi mě nejvíce pobavila promluva pana Načeradce Emanovi o manželství (a jeho následná změna názoru po příchodu jeho ženy).

lassse
lassse
18.09.2022 3 z 5

Oni se lidi vlastně vůbec nemění, a to ani za sto let co od tohoto příběhu uběhlo. Příjemné, lehce vtipné čtení.

Hakate
Hakate
04.09.2022 4 z 5

čtení v rámci příprav k maturitě. Humorné, vtipné, milé, oddechové čtení. Velmi mě toto dílo bavilo.

faba
faba
17.07.2022 5 z 5

Konečně jsem to přečetl. Film znám, a to asi každý, ale ke knize jsem se odhodlal až teď. To je hanba! V mládí jsem četl Bylo nás pět, a tím pro mě skončila četba K. Poláčka. Nyní prohlašuji, že jsem se o moc ochudil. Tato kniha je super a Poláčkův humor, jazyk a jeho postavy jsou nezapomenutelné. Tam kde exceluje ve filmu Haas a Plachta, v knize jsou i jiné figurky, které jsou v této skvělé knize vykresleny a škoda, že ve filmu nemají takový prostor nebo úplně chybí.
Knihu jsem si stáhl do mobilu ze stránek Městské knihovny v Praze. Četl jsem ji jen, když jsem někde čekal nebo někam jel. A asi jsem vypadal divně. Neustále jsem se smál, usmíval a pochechtával... Tak nevím, co si o mě mysleli. Ale nevadí: Mám vás plný břicho. Je to můj podnik? Není. Chce se mě trhat na kusy? Takový život mi může být ukradený.

janulka1310
janulka1310
16.07.2022 4 z 5

Ke knize jsem se dostala náhodou díky výzvě a protože mi ležela doma v knihovně, konečně na ni došlo... Po přečtení knihy jsem se musela nutně podívat na film, protože mě zajímalo, jak byly postavičky ztvárněné na obrazovce :) Jsem ráda, že jsem si doplnila mezeru v české literatuře v tomto období a žánru a mám zase ucelenější pohled na tehdejší dobu. Byť se jedná o knihu s tématikou fotbalu, mě zaujaly hlavně postavičky a jejich původ a charakter v dané době. Nejvíce jsem se nasmála u scén s Hedvičkou, ta je prostě famózní :)

Magdalena5
Magdalena5
16.05.2022 5 z 5

Přečteno i vyposlechnuto na rádiu Pohoda v exkluzivním podaní pana Högra a dalších umělců v nahrávce z roku 1954. Nádhera. Film patří od mládí k mým zamilovaným, ale ty jazykové finesy si jeden vychutná při čtení a v tomto případě i ve velmi zdařilé adaptaci pana režiséra Horčičky.

Magdalena5
Magdalena5
16.05.2022 5 z 5

Přečteno i vyposlechnuto na rádiu Pohoda v exkluzivním podaní pana Högra a dalších umělců v nahrávce z roku 1954. Nádhera. Film patří od mládí k mým zamilovaným, ale ty jazykové finesy si jeden vychutná při čtení a v tomto případě i ve velmi zdařilé adaptaci pana režiséra Horčičky.

DuncanIdaho
DuncanIdaho
16.04.2022 5 z 5

Muži v offsidu je jedna z českých knižních ale i filmových klasik. Při čtení knihy nelze nevidět herecké představitele postav a hlavně jejich výkony. Haas, Plachta, Fiala, Pištěk v filmu excelovali. Kniha rozhodně stojí za přečtení.

Corso
Corso
11.03.2022 3 z 5

Citane hned po Michelupovi. Prislo mi to slabsie. Za prve nie som absolutne fanusik futbalu, co by nebolo az tak podstatne, lebo zase tu satiru viem pochopit aj bez lasky k tomuto pre ma dost primitivnemu kolektivnemu sportu. To taky americky futbal, to je ine kafe. No ale ku knihe... Nemozem si pomoct ale nebavilo ma to. A popri tom az taky rozdiel v tychto dvoch knihach (rozumej Michelupa) nie je. Nevela postav, humorne scenky, ironia, skoro minimum postav ktorym sa autor venuje, ale aj tak... Neviem to pomenovat, ale proste netahalo ma to az tak. Nelebedil som si pri citani. Pribeh mladeho "floutka" neuctiveho i ku svojmu otcovi, hoci so skrytou laskou, nejake tie jeho namluvy, a laska ktore tu tak akoby nacrtnute. A hlavne futbalove pasaze ma az nudili. Este tak pan Naceradec a jeho rodinny zivot, ...zacinam vidiet stale viac Polackovych sablon a oblubenych motivov. Holt, moze to byt aj preto ze celkovo mi to prislo take potrhane a pozliepane?
Mimochodom, mam kolko? skoro 48 rokov, a dodnes som film Muzi o offsidu s Fialou a Haasem nevidel. Ty ale po docitani sa mi ani tak neziada. Neviem si predstavit ze by tato latka mohla byt zabavnejsia na platne. (obrazovke) :)

smardice
smardice
18.01.2022 5 z 5

Laskavý a svérazný humor lidiček a hlavně slušných fotbalových fandů z prvorepublikového období a prostředí Žižkova.

Chajda69
Chajda69
13.01.2022 5 z 5

S Poláčkovým dílem jsem začal asi klasicky - Bylo nás pět. Ale to mě na další autorovy knihy rozhodně nanalákalo. Možná i proto jsem Mužům v offsidu nevěnoval pozornost, i když mi leželi v knihovně. A byla to chyba! Zjišťuji, že jsem prvorepublikové/protektorátní (Saturnin) humoristické romány zanedbával, a to zbytečně a ke své vlastní škodě.

Muži v offsidu jsou skvělí. Poláčkův jazyk v mnohém připomíná Čapkův, navíc ještě přidává někdy zjevný, někdy skrytý humor, ironické poznámky a vykreslení více či méně běžných životních situací tak, že to prostě čtenáři nutně vykouzlí úsměv.

Poláčkovo vyprávění o příhodách "malých", obyčejných, ničím nevyčnívajících (kromě pana Načeradce svou váhou a pana Šefelína svými kníry) lidí je podané s grácií a třeba popis toho, jak pan Šefelín s panem Habáskem starším zapíjeli zasnoubení svých dětí a pan Šefelín pak cestoval domů tramvají, byl i přes jednoduchost děje geniální a já se celou dobu tak přihlouple uculoval. Poláčkovy ilustrace jsou už jen příjemným dovršením skvělé knihy.

"Prostý lid schvaluje drobné přestupky proti zákonům, povedou-li se."

"Silný požitek alkoholu vznítil v panu Šefelínovi filosofické pudy. Tvrdil, že by okamžitě zavládl mír mezi národy, kdyby nebylo spolků, ženských a politiky."

ujira
ujira
17.12.2021 3 z 5

Laskavě popsaná náruživost, láska k fotbalovému oddílu a fotbalu, mne zcela neznalého ignoranta tohoto sportu přiměla díky vtipnému jazykově dobře vybavenému autorovi vzít tento sport a fandovství na milost.