zuzmi39 zuzmi39 komentáře u knih

☰ menu

Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky Edgar Allan Poe

Mám-li být upřímná, tak jsem od těchto povídek čekala asi víc... Před lety jsme na gymplu četli Jámu a kyvadlo a Černého kocoura a obě povídky se mi moc líbily, a tak, když jsem teď sáhla po sbírce více povídek, jsem od všech čekala něco podobného. Pár jich bylo fajn, ale většina mě moc nezaujala. U některých jsem nebyla schopná udržet pozornost, a párkrát jsem dokonce musela přeskakovat odstavce, což já se snažím většinou nedělat. I po těch letech ale stále platí, že ty dvě již zmíněné povídky jsou dost dobré a obsahují to správné napětí a hororové prvky.

01.04.2024 3 z 5


Kdyby ze světa zmizely kočky Kdyby ze světa zmizely kočky Genki Kawamura

Je to útlá knížečka, ale poselství má velké. Člověk se během jejího čtení nejednou zamyslí nad různými životními otázkami. Co je v životě skutečně důležité? Jak velký význam má jeden lidský život oproti věcem, které využívají miliony lidí? Co bychom ze světa vymazali, kdyby nám to mělo prodloužit život? Odpovědi na tyto otázky vám kniha nedá, ale zato vám dá spoustu podnětů k přemýšlení.

27.03.2024 4 z 5


Půlnoční koruna Půlnoční koruna Sarah J. Maas

Opět velmi povedený díl. Oproti tomu prvnímu se nám zde dostává mnohem více scén, kde jde vidět, že hlavní hrdinka je nájemný zabiják a že bojovat umí. Navíc je Půlnoční koruna mnohem více napínavá, plná zlomových okamžiků a konečně už tak nějak nastínila, jakým směrem se bude ubírat zbytek série. Moc se mi líbí, jak autorka umí navodit tu správnou atmosféru, ať už zrovna popisuje bojovou scénu nebo prozkoumávání tajných chodeb. Vývoj romantické linky mě velmi mrzel, ale zároveň se těším, jak se celá situace bude vyvíjet dál.

16.03.2024 5 z 5


Jak překonat strach z veřejného vystoupení Jak překonat strach z veřejného vystoupení Janet Esposito

Kniha je to sice krátká, zato ale obsahuje mnoho užitečných rad. Autorka nic zbytečně neokecává a jde rovnou k věci, což je příjemná změna oproti jiným seberozvojovým knihám plných zdlouhavých okecávaček. Pokud máte problém s vystoupením před publikem, ať už ve škole či v práci, tato kniha vám pomůže jej překonat, pokud se zmíněnými radami budete skutečně řídit.

14.03.2024 4 z 5


Možná v jiném životě Možná v jiném životě Taylor Jenkins Reid

Po přečtení knihy Sedm manželů Evelyn Hugo jsem se moc těšila na další autorčino dílo, ale bohužel mě tato kniha nenadchla tolik, jako Evelyn. Nápad příběhu je vážně dobrý a má velký potenciál. Je zajímavé se zamyslet nad tím, jak by náš život asi vypadal, kdybychom se v jistou chvíli rozhodli jinak. Bohužel mě ale příběh nevtáhl tolik, jak jsem doufala. Bylo to celé takové plytké. Jediný, kdo mi z postav přišel uvěřitelný, byl Henry, ale ostatní, včetně hlavní hrdinky, mi přišli nijací. I obě romantické linky byly takové uspěchané a prvoplánové. Oproti tomuto je Evelyn úplně jiné kafe. Přesto byla kniha docela čtivá, takže za mě tři hvězdy.

14.03.2024 3 z 5


Utajené orákulum Utajené orákulum Rick Riordan

Tohle bylo klasické dílo Ricka Riordana. Vtipné, akční a plné napětí. Velmi ráda se k jeho knihám vracím, protože vím, že mě vždycky naprosto pohltí a bude to pro mě příjemně strávený čas. Utajené Orákulum nebyla výjimka. Je pravda, že na sérii Percyho Jacksona to nemá, ale i tak to byla velmi povedená kniha. Bůh Apollón (můj oblíbený) jako hlavní hrdina je příjemné zpestření této nové série a mě velmi bavilo sledovat jeho postupný vývoj. Moc se těším na další díly a jsem zvědavá, co nového si pro nás Rick Riordan nachystá.

14.03.2024


Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

Knihu jsem přečetla jako rereading a musím říct, že mě bavila stejně jako poprvé. Samozřejmě, že má své mouchy. Což je logické vzhledem k tomu, v jak mladém věku tuto knihu autorka psala. Nicméně i tak je kniha velmi čtivá, Sarah J. Maas umí krásně popisovat a navodit tu správnou atmosféru. Zároveň je Skleněný trůn velmi napínavý a nutí čtenáře hltat jednu kapitolu za druhou až do samého konce. Je to zkrátka moje velká srdcovka a už se moc těším na další díly, které mají tendenci být mnohem lepší než ty předcházející. Proto, pokud vás první kniha příliš nenadchla, zkuste dát těm ostatním šanci, protože na autorce jde opravdu s každou knihou vidět velké zlepšení.

05.03.2024


Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Nečekejte knihu napěchovanou akcí jako byly její předchůdkyně. Kdepak, o akci tato kniha není (ačkoliv se tam v jistých dávkách vyskytuje). Balada o ptácích a hadech je dokonalá ve svém vlastním slova smyslu. Je to kniha o charakteru a jeho postupném přerodu, obsahuje spoustu psychologických námětů a zajímavých myšlenek. Coriolanus Snow je opravdu výborně zpracovaná hlavní postava, a přestože na konci už nejde jinak než ho nenávidět, člověka stále nepřestává překvapovat síla jeho ambicí. Ostatní postavy se autorce také velmi povedly, zejména Lucy Gray nebo třeba Tigris, která byla dalším pojítkem s původní trilogií a bylo zajímavé ji poznat více.

Je třeba říci, že tato kniha celé sérii dává zcela nový rozměr. Bude zajímavé si znovu pustit filmy a vidět prezidenta Snowa, jak slyší Katniss zpívat píseň o stromu oběšence, teď, když víme, co se dělo mnoho let předtím u zrodu této písně. Jaké z toho měl asi pocity?

10.11.2023 5 z 5


Kouzla rodu Thornů Kouzla rodu Thornů Margaret Rogerson

Během čtení první poloviny knihy jsem si často pokládala otázku, proč je tato kniha tak opěvovaná. Nápad s grimoáry byl skvělý a originální, ale příběh mi celkově přišel docela dost předvídatelný a místy zmatený. Druhá půlka knihy už ale byla mnohem lepší, spousta věcí mě překvapila a celý závěr byl velmi napínavý. Co se autorce povedlo, jsou postavy. Vytvořila sympatickou hlavní hrdinku, což se mnoha autorům poslední dobou moc nedaří. I ostatní postavy byly povedené, obzvlášť Silas mi přirostl k srdci.

I přes trochu rozporuplné pocity ze začátku knihy si myslím, že rozhodně stojí za přečtení. Zvlášť, pokud hledáte něco originálního ve fantasy žánru.

22.10.2023 3 z 5


Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Tohle je vážně skvělá kniha! Prolínají se zde dvě linky - linka z pohledu Monique, ženy, která píše příběh slavné hvězdy Evelyn Hugo, o níž vypráví právě linka druhá. Přiznám se, že kapitoly z pohledu Evelyn mě bavily nesrovnatelně více. Byly propracované do detailů tak, že to působilo jako život skutečné celebrity, a ne jen smyšlené fiktivní postavy. Příběh je napínavý, dojemný, srdcervoucí a plný zajímavých myšlenek. Ukazuje nám, jak to v životě celebrity mnohdy skutečně vypadá a že nic nemusí být tak, jak nám to prezentují média. Byl to zároveň příběh o pravé lásce, která mě upřímně chytla za srdce. Knihu rozhodně doporučuji!

16.09.2023 5 z 5


Pravda o zázracích Pravda o zázracích Atticus (p)

Kniha, která ani nenadchne, ani neurazí. Hodně básní se mi líbilo, ale zároveň se našlo i pár takových, které se mě nijak nedotkly. Ale taková poezie je. Její čtení je velmi subjektivní a každý si v ní najde něco jiného.

16.09.2023 3 z 5


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Tohle je opravdu velice silný příběh o námořní katastrofě, o které jsem se, podobně jako většina čtenářů, dozvěděla právě až díky této knize. Kapitoly z pohledů čtyř protagonistů byly velmi krátké, což vůbec ničemu nevadilo, protože osudy těchto hrdinů jsou natolik propojené, že příběh plynule mířil ke svému katastrofickému a srdcervoucímu konci. Tuhle knihu bych doporučila opravdu všem nehledě na věk a zájem či nezájem o historii. Tohle chytne za srdce každého.

16.09.2023 5 z 5


Alter ego efekt Alter ego efekt Todd Herman

Kniha pojednává o velmi zajímavém principu Alter ega, který se zdá jako recept ke snadnějšímu fungování v konkrétních aspektech života. Velmi mě to zaujalo a i když jsem zatím autorovy rady nevyzkoušela v praxi, mám v plánu se o Alter ego i nadále aktivně zajímat.

16.09.2023 4 z 5


9. listopad 9. listopad Colleen Hoover

Velmi silný příběh mezi dvěma zamilovanými lidmi, jejichž osudy jsou propletené mnohem víc, než se na první pohled zdá. Ačkoliv je dohoda mezi hlavními hrdiny na dnešní dobu neuskutečnitelná, v knize mě velmi bavila a já si příběh užívala od začátku do konce.

16.09.2023 4 z 5


Prokletý rok Prokletý rok Kim Liggett

Tohle bylo vážně mrazivé počtení. Drsnější knihy či filmy mi nevadí, ale místy jsem i já valila oči na to, co se v příběhu děje. Byl to naprostý kontrast ke krásné růžové obálce.
Kniha jako taková byla vážně skvělá. Děj plyne svižným tempem a čtenář se od knihy nemůže jen tak odtrhnout, protože zkrátka musí vědět, co se stane dál. Na začátku jsme jako hlavní hrdinka - oči máme otevřené dokořán, ale nevidíme nic, a tak nezbývá nic jiného než číst dál a dál, až máte knihu slupnutou během chvilky. A nakonec vidíme všechno.
Kniha mě mnoha svými zvraty překvapila, obzvlášť po jednom zvratu na konci jsem chvíli nebyla schopná dál číst. Mrzí mě, že se to stalo, ale to je jen čistě subjektivní pocit. Vím, že konec, jakého jsme se dočkali, je zřejmě ta nejlepší možnost, jaká mohla být. Což není žádný spoiler, ve světě Prokletého roku žádný dokonalý konec ani není.
Jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla. Zanechala ve mně, doufám, ty správné pocity. Ještě teď mě z ní mrazí, ovšem zároveň vyvolává pocit naděje. Naděje, že vše zlé se v dobré obrátí.

29.03.2023 5 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Muž jménem Ove je opravdu znamenitá kniha. Na povrchu jde o humorné dílo popisující Oveho život ve čtvrti plné otravných mameluků, ovšem pod pokličkou je to příběh o obrovské lásce, oddanosti, lidských hodnotách a v neposlední řadě o důležitosti přátelství. Oveho osobnost je tak dobře zpracovaná, že to působí, jako by se jednalo o skutečnou žijící osobu, a ne o smyšleného hrdinu. Díky této propracovanosti dokáže Oveho myšlenky a pocity pochopit dle mého každý, i když má na svět třeba úplně odlišný pohled. Ostatní postavy jsou taktéž dobře zpracované a každá z nich má v příběhu své místo.
Závěr knihy byl opravdu velice silný. Přestože jsem tak nějak čekala, jak to dopadne, ukápla mi nejedna slza. Celkově se mi kniha moc líbila a já jsem opravdu ráda, že jsem na ni natrefila.

16.03.2023 5 z 5


S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Před čtením této knihy jsem měla Toma Feltona docela ráda, ale nikdy jsem jím nebyla nijak extra unešená a nic moc jsem o něm ani nevěděla, krom toho, že hrál Draca Malfoye. Po přečtení se to ale změnilo a já na něj mám úplně jiný názor. Ve skutečnosti je to nesmírně skromný, vtipný a inteligentní člověk a mně touto jedinou knihou velice přirostl k srdci. A věřím, že přiroste k srdci i všem ostatním, kteří si tuto knihu přečtou. Poměrně velká část knihy je věnována Tomovým vzpomínkám na natáčení Harryho Pottera. Někomu by se to mohlo zdát zbytečné, vždyť většina čtenářů tohoto životopisu filmy o Harrym zná zpaměti, no ne? Opak je ale pravdou. Je opravdu zajímavé na to všechno nahlížet Tomovýma očima a poznat onen kouzelnický svět tak trochu jinak.
Nejsilnější na celé knize byl ale její závěr. Vůbec jsem netušila, že si Tom prošel něčím takovým. Je mi to opravdu líto. Doufám, že už podobnou zkušenost znovu nezažije a že už se bude mít v životě jenom dobře.
Je to opravdu skvělá autobiografie. Rozhodně stojí za přečtení.

01.03.2023 5 z 5


Poslední z bohů Poslední z bohů Rick Riordan

Poprvé jsem sérii Percy Jackson četla, když mi bylo asi 13 let. Už tehdy jsem knihám propadla a díky nim jsem se začala zajímat o světové mytologie. Nyní je mi 21 a k sérii jsem se celá natěšená vrátila, tentokrát jsem ovšem knihy četla v angličtině. Návrat do Tábora polokrevných byl plný radosti a nostalgie. Rereading jsem si užila stejně, jako první čtení před lety. Bylo to pořád stejně napínavé, zábavné, ale zároveň i naučné, protože člověk se v této sérii setkává s mytologií naprosto přirozenou cestou a má možnost si přečíst o známých i méně známých mýtech v moderním a vtipném pojetí. Přestože jsou knihy primárně pro mladší věkovou skupinu, myslím, že zrovna svět Percyho Jacksona si oblíbí každý nehledě na věk. Těším se na Bohy Olympu a věřím, že si je taky užiju tolik, jako před lety. Knihy Ricka Riordana jsou prostě srdcovky.

17.02.2023 5 z 5


Obsidio Obsidio Amie Kaufman

Tak tohle byla jízda! Závěrečný díl série se opravdu vydařil, bylo to napínavé od začátku až do konce. Mrzí mě, že tato série končí, velmi jsem si ji i její hlavní hrdiny oblíbila. Přestože je to pořádná bichle, díky svému originálnímu zpracování se čte opravdu rychle a vy během pár minut přečtete několik desítek stran, ani nevíte jak. Z celé série se mi líbil nejvíce asi druhý díl, ale jen o chlup více, než ty zbylé dva. Celá trilogie rozhodně stojí za přečtení a určitě s ní nešlápnete vedle.

10.02.2023 4 z 5


Aristokratka pod palbou lásky Aristokratka pod palbou lásky Evžen Boček

Poslední díl Aristokratky uzavřel tuto sérií se vší grácií. Ačkoliv mi první polovina knihy přišla spíše průměrná a chvílemi se vlekla, druhá půlka to spravila. Bylo to vtipné, napínavé (koho si ta Marie teda vybere?) a pořád se něco dělo. Všechny postavy jsou velmi originální a i po tolika dílech mě jejich charaktery stále baví a zároveň udivují. Celou sérii bych hodnotila rozhodně kladně. I když se zdá, že autor z té humorné stránky během knih nepřišel s ničím novým, ničemu to nevadí, neboť právě díky tomu je Aristokratka tak specifická - svým jedinečným stylem humoru, který vykouzlí úsměv na tváři snad každému čtenáři.

30.01.2023 3 z 5