ZaOndra ZaOndra komentáře u knih

☰ menu

Matka Matka Karel Čapek

9/10
Matka je protiválečné drama Karla Čapka, které vyšlo v roce 1938. Hra se odehrává během první světové války a sleduje osud matky, která ztrácí své syny v boji.
Hra je silné a dojemné dílo, které zobrazuje hrůzy války a utrpení matek, které ztrácí své děti. Čapek v ní mistrně vykresluje psychologii postav a klade otázky o smyslu války a o vlastenectví.
Na knihu mám ovšem velmi vlastní názor odlišný od ostatních čtenářů: Kdybych nevěděl, že dílo napsal Karel Čapek s protiválečným antifašistickým účelem, snad bych si i myslel, že je to propagandistická literatura povzbuzující matky, aby pouštěly své syny a muže do války.
Matka je nadčasové dílo, které je aktuální i dnes. Je to důležitý apel proti válce a násilí. Hra je relativně krátká a snadno se čte, takže je vhodná i pro ty, kteří nemají s dramatem moc zkušeností.

28.02.2024 5 z 5


Jurský park Jurský park Michael Crichton

9/10
Jsem velkým fanouškem filmů Jurského Parku, které patří mezi mé nejoblíbenější. Proto jsem se pustil do čtení knižní předlohy s cílem porovnat obě díla.
Musím říct, že kniha a film se v mnoha ohledech liší. Crichtonův román je více komplexní a detailnější. Zabývá se etickými otázkami klonování dinosaurů a důkladně popisuje technologický proces jejich vzkříšení. Film se oproti tomu soustředí spíše na akci a vizuální efekty.
Co se týče děje, film zjednodušuje některé dějové linie a vynechává některé postavy. Například v knize hraje větší roli postava matematika Iana Malcolma, který kritizuje projekt Jurského Parku. Velmi mě překvapilo, že byly v knize například názorně zpracované tabulky dinosaurů na ostrově, počítačové kódy nebo třeba na půl stránky vypsaný DNA kód.
I přes tyto rozdíly jsem si knihu Jurský Park užil. Crichtonův styl psaní je strhující a napínavý. Dokázal mě vtáhnout do děje a držet v napětí až do samého konce.
Pokud jste fanouškem filmů Jurského Parku, knihu vám určitě doporučuji. Je to zajímavý příběh, který vám poskytne nový pohled na tento fascinující svět dinosaurů.

28.02.2024 5 z 5


Povídky z druhé kapsy Povídky z druhé kapsy Karel Čapek

8/10
Povídky z druhé kapsy Karla Čapka navazují na sbírku Povídky z jedné kapsy a přinášejí další napínavé a humorné detektivní příběhy. Čapek v nich opět mistrně zkoumá lidskou psychiku a klade otázky o morálce a smyslu života.
Povídky jsou krátké a lehce se čtou, stejně jako v předchozí knize. Čapek opět používá jasný a stručný jazyk, který je plný inteligentních a vtipných postřehů.
Mezi nejzajímavější povídky bych zařadil Ukradený kaktus, Grófinka a Jehla. V těchto povídkách Čapek rozplétá kriminální případy s často překvapivými a vtipnými rozuzleními.
Povídky z druhé kapsy jsou kvalitním pokračováním Povídek z jedné kapsy a potěší všechny fanoušky Čapkovy tvorby. Jsou to čtivé povídky, které vás donutí aspoň trošku přemýšlet.

28.02.2024 4 z 5


Povídky z jedné kapsy Povídky z jedné kapsy Karel Čapek

8/10
Povídky z jedné kapsy Karla Čapka jsou sbírkou detektivních povídek, které se vyznačují napínavým dějem, humorem a hlubokými myšlenkami. Čapek v nich mistrně zkoumá lidskou psychiku a morálku. Každá povídka je krátký detektivní případ, který však často lze vyřešit pouze pomocí selského rozumu.
Povídky jsou velmi čtivé a svižné. Čapek používá jasný a stručný jazyk, který je plný inteligentních a vtipných postřehů.
Některé z nejznámějších povídek v tomto souboru jsou například Případ dr. Mejzlíka, Věštkyně a Ztracený dopis.
Povídky z jedné kapsy jsou klasickým dílem české literatury, které si získalo srdce mnoha čtenářů. Jsou to napínavé a zábavné povídky, které vás vtáhnou do děje a donutí přemýšlet.

28.02.2024 4 z 5


Báječná léta pod psa Báječná léta pod psa Michal Viewegh

7/10
Román vypráví příběh rodiny Kvida, mladého chlapce, který dospívá v Československu v 70. a 80. letech 20. století.
Román je humorný a dojemný příběh o dospívání, lásce, přátelství, a hlavně o bývalém nespravedlivém režimu. Viewegh vykresluje atmosféru normalizačního Československa a s humorem a nadhledem popisuje typické rysy tehdejšího života, jako například fronty na zboží, nedostatek informací a šikanu ze strany Státní bezpečnosti.
Román je důležitým svědectvím o tehdejší době a pomáhá nám lépe porozumět historii Československa. Román byl také zfilmován, takže pokud váháte nad knihou, zkuste dát šanci aspoň filmu.

28.02.2024 4 z 5


Básně a epigramy Básně a epigramy Karel Havlíček Borovský

Karel Havlíček Borovský: 9/10
Křest sv. Vladimíra
Báseň ironicky vypráví příběh knížete Vladimíra I., který se rozhoduje, které náboženství by měl přijmout pro svůj lid.
Báseň je humorná a zábavná, ale zároveň kritizuje pokrytectví a fanatismus tehdejší společnosti. Havlíček v ní používá alegorii a symbolismus k vyjádření svých myšlenek.
Křest svatého Vladimíra je nadčasové dílo, které je aktuální i dnes. Je to dobrý příklad Havlíčkovy satirické tvorby a zároveň svědectví o jeho kritickém myšlení a odvaze kritizovat mocné.
Tyrolské elegie
Tyrolské elegie je básnická sbírka Karla Havlíčka Borovského, která vyšla v roce 1852. Sbírka obsahuje devět zpěvů, ve kterých Havlíček ironicky popisuje své zatčení a internace v Brixenu v Tyrolsku.
Báseň je opět humorná a satirická a zároveň kritizuje rakouský absolutismus a policejní zvůli. Havlíček v ní používá alegorii a symbolismus k vyjádření svých myšlenek.
Tyrolské elegie jsou nadčasovým dílem, které je aktuální i dnes. Jsou to dobrý příklad Havlíčkovy satirické tvorby a zároveň svědectví o jeho statečnosti a neústupnosti.
Král Lávra
Král Lávra je krátká veršovaná báseň Karla Havlíčka Borovského, která vyšla v roce 1850. Báseň ironicky vypráví příběh krále Lávry, kterému narostou oslí uši. Král se snaží skrýt své tajemství, ale nakonec se pravda provalí.
Báseň je humorná, ale zároveň kritizuje pokrytectví a marnivost tehdejší společnosti. Havlíček používá alegorii k zobrazení negativních stránek lidské povahy.
Král Lávra je nadčasová báseň, která je aktuální i dnes. Opět dobrý příklad Havlíčkovy typické satirické tvorby.
Epigramy
Epigramy je sbírka básní Karla Havlíčka Borovského, která vyšla v roce 1845. Sbírka obsahuje velmi krátké a výstižné básně, které kritizují dobové společenské poměry. Havlíček v nich útočí na církev, šlechtu, byrokracii a další mocenské struktury. Musím se ale přiznat, že ne všechny jsem pochopil.
Epigramy jsou psány ironickým a sarkastickým jazykem. Havlíček v nich používá alegorii a symbolismus k vyjádření svých myšlenek.
Epigramy jsou nadčasovým dílem poukazující na povrchnost lidí, která je aktuální i dnes. Další dobrý příklad Havlíčkovy satirické tvorby.

28.02.2024 5 z 5


Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

9/10
Sbírka Kytice od Karla Jaromíra Erbena je pro mě fascinujícím zážitkem. Erben v ní přináší příběhy, které odrážejí temné stránky českého folklóru, včetně lásky, smrti a nespravedlnosti. Jeho schopnost zachytit hluboké emoce a lidské osudy je parádní. Příběhy jsou silné a poutavé, ale je třeba si být vědom toho, že některým čtenářům může vadit archaický jazyk.
Erbenovo poetické vyprávění není příliš složité na rozdíl od jiných autorů (dle mého názoru) a je to tedy i skvělá poezie pro dnešní dobu. Sbírku bych nicméně doporučil těm, kteří si chtějí vychutnat pohlcující příběhy s nádechem tajemna a hororu.
Nejraději mám baladu Dceřina kletba, protože z ní opravdu dokážu vycítit emoce, které do básně Erben bravurně procítil, i přestože je tak krátká.
Kytice od Erbena pro mě zůstává nezapomenutelnou ukázkou české poezie, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník literatury.

28.02.2024 5 z 5


Strakonický dudák Strakonický dudák Josef Kajetán Tyl

6/10
Strakonický dudák Josefa Kajetána Tyla je dojemný příběh o lásce, cti a vlastenectví. Tylův poetický jazyk a mistrné vykreslení lidových tradic dodávají dílu neodolatelný charakter.
Příběh Švandy dudáka, který se vydává do světa hledat štěstí, je plný napínavých zvratů a humorných momentů. Tyl s bravurou zobrazuje kontrast mezi venkovským a městským prostředím a s jemnou ironií kritizuje pokrytectví a snobismus tehdejší společnosti. Velmi oceňuji Tylovo využití folklórních prvků, které dodávají příběhu autentičnost a hloubku. Písně a tance začleněné do děje umocňují emoce a podtrhují krásu lidové kultury.
Celkově hodnotím Strakonického dudáka jako kvalitní dílo s historickým a kulturním významem. Avšak archaický jazyk a schematičnost postav mohou pro některé čtenáře představovat překážku.

28.02.2024 3 z 5


Hamlet Hamlet William Shakespeare

7/10
Tato tragická hra o pomstě, lásce a smrti uchvacuje čtenáře i diváky už po staletí. Shakespearův geniální jazyk a propracovaná psychologie postav dělají z Hamleta dílo nabité emocemi a hlubokými myšlenkami. Hamletův vnitřní boj s otázkami pomsty, smyslu života a smrti je nadčasový a oslovuje i moderního člověka.
Na druhou stranu musím přiznat, že Hamlet není jednoduché čtení. Archaický jazyk a symbolismus hry vyžadují od čtenáře koncentraci a aktivní přístup. Sám se musím přiznat, že moje pozornost upadala při čtení delších dialogů. Dalším negativem může být pro někoho délka hry. Hamlet je poměrně rozsáhlé dílo a jeho přečtení zabere značný kus volného času.
Celkově hodnotím Hamleta jako mistrovské dílo s nezpochybnitelným významem pro světovou literaturu. Avšak náročnost jazyka a děje může pro některé čtenáře představovat překážku.
Pokud máte rádi klasickou literaturu a nevadí vám náročnější čtení, Hamlet by vám neměl uniknout.

28.02.2024 3 z 5


Povídky malostranské Povídky malostranské Jan Neruda

7/10
Povídky malostranské Jana Nerudy jsou souborem povídek, které zachycují život na Malé Straně v Praze v 19. století. Neruda s humorem vypráví osudy maloměstských figurek a vykresluje atmosféru tehdejší doby.
Povídky jsou krátké a lehce se čtou. Neruda používá živý jazyk plný hovorových výrazů a mouder. Díky tomu se povídky čtou plynule a zábavně.
Z nejznámějších povídek bych uvedl v tomto díle povídky Doktor Kazisvět, Hastrman a Jak si nakouřil pan Vorel pěnovku. V těchto povídkách Neruda s nadsázkou a humorem líčí lidské slabosti a neřesti.
Povídky malostranské jsou klasickým dílem české literatury, které si získalo srdce mnoha čtenářů. Jsou to příjemné a zábavné povídky, které vám přiblíží život v Praze v 19. století.

28.02.2024 3 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

(SPOILER) 8 bodů z 10
Jde o třetí díl knižní série počínaje Naslouchačem, Fajou a nyní pokračujíc Nastereou. Opět obdivuji nápady a fantasii autorky. V tomto díle již musím poukázat na ne vždy příliš logické chování postav (hlavně vzpurného Ilana). Autorka si také dává docela načas s pokračováním, poté bohužel zapomínám o čem předešlé díly byly a brzy zapomenu čím končily. (!SPOILER!) Také nemohu tušit, co nadále autorka v dalším díle zamýšlí, ale rozpad pětadvacítky se mi zdál poněkud uspěchaný a bezdůvodný. Nicméně i tak se těším na další část.
Doporučuji všem, kteří mají rádi fantasy jako například knihy ve stylu Hraničářova učně. Samozřejmě nejdřív je nutnost si přečíst, již zmíněné, první dva díly.

15.06.2023 4 z 5


Faja Faja Petra Stehlíková

9 bodů z 10
První kniha Naslouchač této knižní série mě naprosto nadchla. Inovace, vymyšlený slovník, skvěle zasazený děj, fantasy středověký svět uprostřed moderního technologicky vyspělé civilizace to vše ve mně zanechalo úžasný čtenářský zážitek. To samé mohu říct o tomto druhém dílu. Některé části autorka zbytečně protahuje, některé mi nepřijdou příliš promyšlené a v ději by se dalo nalézt pár nesrovnalostí. Ilan se bohužel často chová nepříliš logicky, ale i tak je to skvělá kniha a její chyby vynahrazuje autorčina fantasie a nápady.
Rozhodně doporučuji knihu přečíst všem, kteří mají rádi fantasy. Nezapomeňte, že tohle je druhý díl a nejdřív si přečtěte knihu Naslouchač!

15.06.2023 5 z 5


Krakatit Krakatit Karel Čapek

7 bodů z 10
Jazyk knihy je vytříbený a Čapkovy popisy jsou vynikající. Autor dokáže věrně zachytit napětí a dramatické okamžiky, čímž posiluje atmosféru celého příběhu, i když jsem byl několikrát během četby zmaten, co se vlastně děje. Postavy jsou dobře vykreslené a mají své vlastní motivace, které se odrážejí v jejich rozhodnutích a konání. Je to vědeckofantastický román, který vás pobaví, provokuje k úvahám a zároveň zanechává silný dojem. Karel Čapek je mistrem ve vytváření zajímavých konceptů a otázek, které oslovují nejen vědeckou komunitu, ale také širší čtenářskou veřejnost.
Pokud máte rádi inteligentní literaturu s tíživými dilematy, Krakatit je kniha, kterou byste neměli minout.

15.06.2023 4 z 5


Na vlnách TSF Na vlnách TSF Jaroslav Seifert

6 bodů z 10
Knihu jsem si půjčil spíše ze zajímavosti. Vydání z roku 1925 se jen tak nevidí. Každá báseň je napsána jinak i odlišně graficky zpracována. Některá je velkým písmem přes celou stránku, jiná se skládá ze dvou opakujících se slov nebo napsaná v tabulce. Než o samotnou četbu, šlo mi tedy o kuriozitu této sbírky. Za ty nejzajímavější například považuji: Oči, Počítadlo, Rebus, Objevy nebo Cirkus. Sbírka se skládá z 49 krátkých básní, které máte jistě za jedno odpoledne přečtené.
Takovouto knihu bych doporučil lidem, kteří mají zájem o experimentální a inovativní formy literatury a rádi objevují neobvyklé způsoby vyjádření a prezentace básní.

15.06.2023 3 z 5


Pygmalión Pygmalión George Bernard Shaw

8 bodů z 10
Pygmalión je brilantně napsaný příběh s hlubokými myšlenkami o jazyce, společnosti a identitě. Shawův smysl pro humor a jeho schopnost analyzovat mezilidské vztahy dodává knize nezaměnitelný charakter. Velkou roli ale jistě hraje v tomto díle překladatel. Překladatel si s jazykem pohrál a dal si práci, aby dílo znělo vtipně a skrze krkolomný jazyk přece jen srozumitelně. Určitě bych si v blízké době chtěl přečíst i originální text napsaný v angličtině přímo Shawem. I když bylo toto dílo jednou z mých povinných knih k přečtení, vůbec toho nelituji a jsem rád, že jsem si ji nakonec vybral.
Pokud máte rádi inteligentní literaturu, která vás pobaví a zároveň donutí přemýšlet, Pygmalión je pro vás ideální volba.

15.06.2023 4 z 5


Romance pro křídlovku Romance pro křídlovku František Hrubín

2 body z 10
Kniha se mi velmi obtížně četla. Vybral jsem si ji, abych si přečetl i něco z poezie. Bohužel jsem si nevybral knihu příliš šťastně, vše ale samozřejmě záleží na individuálních preferencích. Náhodné rýmy, pro mě dosti složitý jazyk se zmateným slovosledem a podivné výrazy mi můj čtenářský požitek určitě znepříjemňovaly. Musím uznat, že se mi ale velice líbil nápad psát dílo ve stylu deníku každá kapitola je psaná ich formou a začíná datem, kdy byla napsána.
Knihu bych doporučil všem, kteří si rádi počtou poezii, nebo chtějí vyzkoušet něco jiného než klasickou četby.

15.06.2023 1 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

8 bodů z 10
Smutná, ponurá kniha, kterou jste schopni zhltnout za jeden večer tak, jak jsem to udělal já. Již v polovině knihy jsem měl takové tušení jak Bára, se kterou jsem též hned od začátku soucítil, nejspíše dopadne, a měl jsem pravdu. Upřímně po všech doporučeních a recenzích jsem od knihy čekal trochu delší a více do hloubky ponořený čtenářský zážitek. Zastávám názor, že cíl autorky nebyl vytvořit román s podrobným popisem postav, do hloubky vysvětlující situaci rodičů, nebo několik hodin čtení, ba naopak, celá kniha je založena na tom, aby ve čtenáři vzbudila lítost, soucit, smutek, a to v co nejkratším čase a to se knize i náramně daří. Nemohu říci, že jsem byl knihou zklamán, ale čekal jsem něco lehce jiného. Jedinou věcí si nejsem úplně jistý, a to je, pro jakou věkovou kategorii je tato kniha určena. Sice je Báře dvanáct, nejsem si ale jist, zda by takovouto knihu plně pochopily děti tohoto věku. V knize se ale na začátku objevují ilustrace, které jsou typické spíš úkolem zacílit na mladší publikum. Kniha je též zajímavá neustálým střídáním pohledů osob chvíli knihu jakoby píše maminka, chvíli Bára.
Knihu máte za chvíli přečtenou, doporučuji ji tedy všem, kteří například dočetli nějakou knižní sérii, nebo tlustší knihu, aby na chvíli vyzkoušeli lehce odlišný žánr od normální četby a nakoukli tak do problematiky domácího násilí na dětech očima dítěte.

15.06.2023 5 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

10 bodů z 10
Kniha mě naprosto nadchla! Miluji fantasy příběhy s dobře promyšleným paralelním světem a se skvěle zpracovanými charaktery. Kniha má velmi neobvyklé zasazení do doby i do Světa. Děj se odehrává v našem momentálním světě v Uralském pohoří přibližně 300 let v budoucnosti. Doba se jako by ale zastavila a lidé tam žijí bez moderních technologií podobně jako ve středověku. Problematiku zla versus dobra se čtenář snaží prokouknout celou dobu a tak zjistit, kdo je vlastně to zlo. Na jednu stranu „lidé z nížin“ jako otrokáři se chovají ke „sklenařům“ (druhu lidí) jako k dobytku, na druhou stranu sklenaři si to něčím zasloužili. Ani po dočtení první knihy z knižní série Petry Stehlíkové si tak čtenář není jist, na které straně by měl stát. Autorka velmi dopodrobna rozebírá chování a charakteristiku jednotlivých postav. Dějová linie i svět z budoucnosti, ale zároveň jakoby z minulosti, je naprosto unikátní. Autorka vše velmi důsledně detailně promýšlí a nenechá si nic uniknout. Těším se, až si přečtu další díl – Faja.
Jestliže hledáte velmi dobrou fantasy knihu, do které se začtete a nebudete se od ní chtít odtrhnout, právě jste ji našli. Doporučuji všem, kteří si užili knihy jako například Hraničářův učeň, knižní sérii Magisterium a podobné fantasy knihy. Přeji příjemné počtení!

17.01.2023 5 z 5


Nikola Šuhaj lúpežník Nikola Šuhaj lúpežník Ivan Olbracht (p)

4 body z 10
Kniha mě bohužel příliš nezaujala. Příběh mě nijak neoslovil, dějová linie se mi nezdála nijak zábavná ani zajímavá. Mému nepříliš kladnému hodnocení nepřispívá ani složitější zastaralá čeština. Co mě ale příjemně překvapilo, bylo zajímavé zasazení prvků magie do tohoto příběhu, například postava čarodějnice. Lektvar, po kterém hlavního hrdinu minou všechny kulky, děj tak aspoň něčím ozvláštňoval. Ale ani přes toto pozitivum mě kniha nenadchla a nebude patřit k mým oblíbeným.
Knihu bych doporučil čtenářům, kterým nevadí obtížnější jazyk a hledají například nějakou alternativu pro změnu od obvyklého čtení nyní velmi populárních fantasy nebo akčních knih.

17.01.2023 2 z 5


Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

7 bodů z 10
Kniha mě bavila, děj plynul vcelku rychle a srozumitelně. Jazyk nebyl nijak zastaralý, takže se mi dílo četlo dobře. Rád jsem při čtení uvažoval nad rozdíly chudých a bohatých lidí ve společnosti a jak je obtížné získat velké bohatství bez nelegálních praktik a obcházení zákona. Četl jsem poněkud jiné vydání z roku 2011, než u kterého píšu recenzi. Na obálce je herec Leonardo DiCaprio, který ve stejnojmenném filmu ztvárnil hlavní postavu tohoto příběhu. V následujících dnech se hodlám na film podívat, abych mohl porovnat rozdíly mezi knihou a filmovým ztvárněním.
Knihu doporučuji čtenářům, kteří nevyhledávají příliš složitou zápletku, přesto ale zajímavý a poutavý děj a hledají tak ideální knihu například před ulehnutím do postele.

17.01.2023 4 z 5