Básně a epigramy

Básně a epigramy https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87252/mid_basne-a-epigramy-87252.jpg 5 31 8

Kniha obsahuje: "Křest sv. Vladimíra", "Tyrolské elegie", "Král Lávra", "Epigramy" Obálka a grafická úprava podle 1. vydání z r. 1946. Doslov Věra Brožová.

Přidat komentář

ZaOndra
28.02.2024 5 z 5

Karel Havlíček Borovský: 9/10
Křest sv. Vladimíra
Báseň ironicky vypráví příběh knížete Vladimíra I., který se rozhoduje, které náboženství by měl přijmout pro svůj lid.
Báseň je humorná a zábavná, ale zároveň kritizuje pokrytectví a fanatismus tehdejší společnosti. Havlíček v ní používá alegorii a symbolismus k vyjádření svých myšlenek.
Křest svatého Vladimíra je nadčasové dílo, které je aktuální i dnes. Je to dobrý příklad Havlíčkovy satirické tvorby a zároveň svědectví o jeho kritickém myšlení a odvaze kritizovat mocné.
Tyrolské elegie
Tyrolské elegie je básnická sbírka Karla Havlíčka Borovského, která vyšla v roce 1852. Sbírka obsahuje devět zpěvů, ve kterých Havlíček ironicky popisuje své zatčení a internace v Brixenu v Tyrolsku.
Báseň je opět humorná a satirická a zároveň kritizuje rakouský absolutismus a policejní zvůli. Havlíček v ní používá alegorii a symbolismus k vyjádření svých myšlenek.
Tyrolské elegie jsou nadčasovým dílem, které je aktuální i dnes. Jsou to dobrý příklad Havlíčkovy satirické tvorby a zároveň svědectví o jeho statečnosti a neústupnosti.
Král Lávra
Král Lávra je krátká veršovaná báseň Karla Havlíčka Borovského, která vyšla v roce 1850. Báseň ironicky vypráví příběh krále Lávry, kterému narostou oslí uši. Král se snaží skrýt své tajemství, ale nakonec se pravda provalí.
Báseň je humorná, ale zároveň kritizuje pokrytectví a marnivost tehdejší společnosti. Havlíček používá alegorii k zobrazení negativních stránek lidské povahy.
Král Lávra je nadčasová báseň, která je aktuální i dnes. Opět dobrý příklad Havlíčkovy typické satirické tvorby.
Epigramy
Epigramy je sbírka básní Karla Havlíčka Borovského, která vyšla v roce 1845. Sbírka obsahuje velmi krátké a výstižné básně, které kritizují dobové společenské poměry. Havlíček v nich útočí na církev, šlechtu, byrokracii a další mocenské struktury. Musím se ale přiznat, že ne všechny jsem pochopil.
Epigramy jsou psány ironickým a sarkastickým jazykem. Havlíček v nich používá alegorii a symbolismus k vyjádření svých myšlenek.
Epigramy jsou nadčasovým dílem poukazující na povrchnost lidí, která je aktuální i dnes. Další dobrý příklad Havlíčkovy satirické tvorby.

Emik87
15.02.2024 4 z 5

Přečteno už na základní škole do povinné literatury. A jako jedna z mála obrozeneckých mě bavila. Rozhodně za přečtení stojí.


LucyPevensie
02.02.2023 5 z 5

Rozhodla jsem se si Havlíčka přečíst jenom proto, že se snažím průběžně číst klasiku a vůbec jsem netušila, že mě to bude tak bavit. Jeho básně jsou skvělou nadčasovou kritikou církve a společnosti a velmi se mi líbila jejich ironie.

Nermal
05.07.2022 5 z 5

Karel Havlíček Borovský a (nejen) jeho epigramy patří do naší literární pokladnice stejně jako např. Kytice Karla Jaromíra Erbena. Do čtení se nemusíte nutit a určitě nebudete zklamaní. Některé epigramy si dodnes pamatuju.

MartinaSladkova
07.02.2017 5 z 5

Já mám Borovského moc ráda. Jeden z mála básníků, které bych mohla číst donekonečna a nikdy by mě to nezačalo nudit.

marcela6183
12.06.2015 5 z 5

Já si nemůžu pomoct, ale čítanka mne přesvědčila, že by tohle mohlo stát za přečtení.
Světe div se, stálo - protože historie nebo ne - já se smála! Král Lávra má oslí uši! Král Lávra je ušatec. A já jsem taky. přelouskáno se zatajeným dechem místo jedné maturitní otázky z matiky!
Naneštěstí neměl matikář pochopení pro mé nevědomosti - za pět:-D

lucie.8
21.06.2014 5 z 5

Krásné dílo, odrážející autorův postoj k monarchii a katolické církvi.

WEIL
25.09.2011

Známé epigramy od K.H. Borovského.