wildavk wildavk komentáře u knih

☰ menu

Měsíc dalekohledem Měsíc dalekohledem Antonín Rükl

Kniha pro pozorování měsíce dalekohledem.
Mapy jsou pro dva různé typy dalekohledů ( obsahuje dvoje zrdcadlově otočené mapy). Antonín Rückl je autorem mezinárodního standartu mapy Měsíce. V mém vydání má kniha laminované stránky tak aby se sals používat i venku za každého počasí.

30.01.2022 5 z 5


Mimozemský život Mimozemský život Avi Loeb (p)

Hodne zajímavá kniha o návštěvě tělesa z cizi sluneční soustavy. Toto těleso fascinuje mnoho astronomu, kteří nemohou vysvětlit jeho podivný tvar a změnu dráhy letu. Je možnost, že by to bylo těleso sestrojené jinou mimozemskou civilizací?
Autor je významný vědec působící na Harvardu. Vysvětluje teorie o tomto tělese oumuamua, ale také ukazuje a vysvětluje v širším kontextu jak vůbec funguje astrologie a získávání dat ze vzdáleného vesmíru. Upozorňuje na to aby se věda neuzavírala do sebe a nebránila novým pohledům a hypotézám. Dotýka se filozofie a budoucnosti lidstva.

21.12.2021 4 z 5


Mimoprostor a základy moderní fyziky Mimoprostor a základy moderní fyziky Martin Sodomka

Líbila se mi myšlenka vysvětli náročnou fyziku populární formou spojenou s příběhem a názornými ilustracemi. Musím přiznat že jsem čekal maličko víc. Je napsané , že kniha je pro děti od 9 let, ale nedokážu si úplně představit, jestli to děti můžou pochopit.

10.03.2020 3 z 5


Kulový blesk Kulový blesk Liou Cch'-sin

Zase zajímavá kniha. Nebyla to taková bomba jako Vzpomínka na Zemi, ale kniha mě zaujala. Musím se přiznat že miluju vědu a fyziku a tak mě zase bavilo si představovat fyzikální teorie ohledně kulového blesku. Kniha mě zase donutila brouzdat na internetu, abych porovnal knihu a vědecké důkazy. Vždy, když mě kniha inspiruje k dalšímu studovaní tak to pro mě znamená, že se mě něčím dotkla. Těším se na další knihy od tohoto autora.

10.03.2020 4 z 5


Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

Nezačal jsem číst sérii od prvního dílu. Tímto dílem jsem se vrátil na začátek a bavilo mě zjistit jak vlastně oddělení Q vzniklo. Jak se do něj dostal Carl a Asad. A tato dějová linie mě bavila stejně jako samotná detektivka. Vždy mě baví když je něco v knize navíc a tady bylo i zajímavé sledovat politiku v Dánsku. Tento díl mě hodně bavil.

10.03.2020 5 z 5


Prašina Prašina Vojtěch Matocha

Dětská kniha, která mě opravdu nadchla. Nejenom napětím, ale i krásnou tajemnou atmosférou starých časů. Jak kontrastovala čtvrť, kde se kvůli nemožnosti elektřiny zastavil čas s dobou mobilů, GPS a dronů existujících v okolním světě. I jsem se přistihl, že bych chtěl takovéto místo navštívit a zkoumat. Kniha má i pěkné ilustrace dotvářející atmosféru. Určitě si přečtu i další díl.

06.01.2020 5 z 5


Hedvábí Hedvábí Alessandro Baricco

Přečteno za jediný den. Kniha se opravdu podobala básni. A jako by z ní byla cítit ta lehkost hedvábí, která pronikala i do stylu vyprávění.

15.10.2019 4 z 5


Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

První knihu co jsem četl od Aleny Mornštajnové byla Hana. Ta kniha mě opravdu zasáhla a tak jsem se rozhodl přečíst od ní další knihu Hotýlek. Přestože autorka je brilantní vypravěčka tak tato kniha mě až tak u srdce nechytla.

15.10.2019 4 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Oddechovka.

15.10.2019 3 z 5


Američtí bohové Američtí bohové Neil Gaiman

Neil Gaiman nepíše přímočaře. Postavy nejsou černobílé. Tempo vyprávění se neustále mění. A proto ní jednoduché tuto knihu popsat. Mě osobně kniha bavila a nutila přemýšlet. Určitě stojí za o ji přečíst a je jasné že patří mezi "povinnou literaturu " každého kdo má rád fantasy.

15.10.2019 4 z 5


Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi Liou Cch'-sin

Nádherná sci-fi série. Díl od dílu děj gradoval. Knihy mě donutili brouzdat po internetu a hledat všechny teorie. Dozvěděl jsem se spoustu nových věcí. Líbilo se mi spojení filozofie , fyziky a psychologie. Líbilo se mi jak změna fyzikálních zákonitostí může ovlivnit běh lidstva. Jak rozhodnutí jednotlivce změní celý vývoj civilizace. Ty knihy měli tolik různých vrstev ,neočekávaných zvratů a chování a vývoj hlavních postav. Pořád musím myslet na vykreslování různých představ budoucnosti. Nádhera.

07.03.2019 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Připojuju se ke kladným recenzím. Pěkná, smutná kniha. Silný příběh.

04.01.2019 5 z 5


Temný les Temný les Liou Cch'-sin

2 díl série mi připadal ještě lepší a pro mě překvapivé vyústění. tato serie opravdu stojí za to přečíst.

02.01.2019 5 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Nádherná kniha a celá série. Asijský autor pojal sci-fi hodně netradičně. Je to kombinace historie, sci-fy, fyziky a psychologie. Nádherná kombinace- nutí hodně přemýšlet. Fyzikální pojmy pro mě byli inspirací k dalšímu samostudiu na internetu.

02.01.2019 5 z 5


Kapsy Kapsy Jonáš Ledecký

Graficky paráda. Četl jsem před mnoha lety Povídky z jedné i druhé kapsy od K. Čapka. V této komiksové verzi pointy povídek tak nevynikly jak v knižním originále.

02.01.2019 3 z 5


Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

Kniha me nenadchla. Težko uvěřitelná. Vrah, který se dokaze dostat všude, narychlo naplanovat vraždu, která vyžaduje komplikovaný sled událostí. Hlavní vyšetřovatel Wolf ani nevyšetřuje. Ale nadruhou stranu napinave napsana. Knihu jsem bral jako nenarocne cteni na dovolenou. Pro tento ucel ok.

03.07.2018 3 z 5


Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Z této knihy jsem byl nadšený. Kniha velmi dobře napsaná. Ani mi nevadilo časté přeskakovaní do minulosti a zpět. Kniha pak byla víc napínavá. Osudy ostatních postav jen naznačeny. Čtenář si musí spoustu věcí domýšlet. Škoda že neexistuje pokračování.

07.03.2018 5 z 5


Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Fakt dobrá kniha. Přdstava světa , kde virtualní realita je důležitější než reálný život je varující, ale hodně reálná. Školy fungují ve virtualní realitě, cestování ve virtualní realitě, nakupování virtualních předmětů pro svého avatara atd...Dospějeme k tomu? Navíc byla kniha napínavá. Těším se na film od S. Spilberga.

07.02.2018 5 z 5


A zrodí se píseň A zrodí se píseň Samantha Shannon

První dvě třetiny knihy se mi moc nelíbily. Hlavní hrdinka vůbec nepusobila rázně a s vizí, jak v minulých dílech, jen se nechala vláčet událostmi a v podstatě reagovala na to co přicházelo. Až poslední třetina knihy mě zase nadchla: Hrdninka už zase byla akční a konec naznačuje další zajímavou cestu v budoucnu. Jen mě zklamal Strážce - v tomto dílu absolutně nevýrazný a vůbec nic za celý díl neudělal. Doufám, že ješte v budoucnu dostane v příběhu nějakou velkou roli.

04.01.2018 4 z 5


Blackout Blackout Marc Elsberg (p)

Člověk si při četbě této knihy uvědomí jak moc jsme závislí na elektrické energii. A jak jednoduše se dají zneužít inteligentí systémy propojené internetem.
Takové knihy nutí k zamyšlení. Na druhou stranu nevěřil jsem uplně tomu, že jeden člověk odhalí vše a ještě navíc přežije všechny nástrahy - takový ten model, kdy se vždy nakonec objeví jeden člověk, který zachrání celé lidstvo.

13.11.2017 5 z 5