Mimoprostor a základy moderní fyziky

Mimoprostor a základy moderní fyziky https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419878/bmid_mimoprostor-a-zaklady-moderni-fyzik-Fwo-419878.jpg 4 11 5

Mnozí lidé si možná myslí, že ty největší zázraky najdou ve světě pohádek. Existuje ale svět, kde se dějí věci mnohem méně uvěřitelné a ve srovnání s nímž blednou i ty nejbujnější výplody lidské fantazie.

tofii
tofii
15.06.2021

Je dobré, že jsem se z knihy pro děti devět plus dověděl, jak funguje kvantová fyzika, co je paralelní vesmír a mnoho dalších zajímavých věcí o kvantové fyzice. V knize jsou bíle stránky, kde je napsán příběh a černé kde je vysvětlená kvantová fyzika. Když jsem si přečetl některou černou stránku, tak mě občas štvalo, že mě napadla nová myšlenka, o které jsem si na další černé stránce přečetl, že již existuje. V knize se mi líbili nejen autorovy ilustrace, ale i děj. Bavilo mě, jak si autor sám dělá legraci z knihy, kterou napsal. Například že v některém z paralelních vesmírů je kniha napsána lépe a srozumitelněji (což je pravda, pokud existují paralelní vesmíry). Nejdříve jsem si myslel, že se děj odehrává v současnosti, ale podle konce jsem usoudil, že příběh je z 90. let 20. stol.

wildavk
wildavk
10.03.2020 3 z 5

Líbila se mi myšlenka vysvětli náročnou fyziku populární formou spojenou s příběhem a názornými ilustracemi. Musím přiznat že jsem čekal maličko víc. Je napsané , že kniha je pro děti od 9 let, ale nedokážu si úplně představit, jestli to děti můžou pochopit.


gersie
gersie
27.02.2020 5 z 5

Líbí se mi nápad přiblížit lidem vědu populární formou a tato kniha to jistě hezky plní. Každý by jistě mohl hledat nějaké ty mouchy , ale já jsem celkem spokojen a vděčný za to co nám autor nabídl. Krásné ilustrace a dobrý námět......mám dojem že je to povedená kniha.
Děkujeme a rádi by jsme se dočkali podobných počinů i v jiných oborech .....

Burke
Burke
07.01.2020 4 z 5

Kniha je dobrá, ale musím konstatovat, že jsem od ní očekával více. Po otevření a zběžném prolistování jsem myslel, že si přečtu spíše černé stránky, obsahující vědecká fakta. Nakonec jsem se nicméně po počáteční nedůvěře začetl i do vědeckofantastického románu na stránkách bílých a musím přiznat, že mě děj ve výsledku velmi zaujal. Zpočátku tuctově se tvářící příběh se po pár stránkách slušně rozběhne a přečetl jsem ho nakonec vlastně jedním dechem. Jde po všech stránkách o kvalitní sci-fi povídku, navíc s poměrně zajímavým a hlubokým filozofickým podtextem, který rozhodně neurazí žádného přemýšlivějšího čtenáře.
Co bych možná jako dospělý zvážil, je jak starému dítěti knihu předložit, vzhledem k tomu, že někteří rodiče mohou mít problém s několika vulgarismy, které já osobně v "knize pro děti od 9 let" tak úplně nečekal. Jde ale možná jen o můj dojem nepatřičnosti. Povídku jinak tato slova naopak dobře doplňovala a činila ji uvěřitelnější.
Co mi nakonec nesedělo, byly černé, na vědu zaměřené stránky. Nejsem žádný fyzik, ale ani se nedomnívám, že bych tomuto tématu nerozuměl. Vždyť právě pro svůj amatérský zájem o kvantovou teorii jsem si knihu vybral k přečtení. Některá vysvětlení fyzikálních jevů mi ale přišla dosti podivná a málo do podrobností rozvedená. Právě s přihlédnutím k faktu, že kniha je psána pro sotva dospívající děti, jsem očekával, že vědecká zastavení budou daleko lépe a srozumitelněji podána.
Každopádně je i tak na místě vysoce ocenit snahu autora přiblížit toto složité odvětví dětem a laické veřejnosti. Každá kniha, která může vzbudit zájem o vědu, či pomoci nahlédnout do jejích tajemství, je nad jiné cenná.

TheRaven
TheRaven
11.11.2019 4 z 5

Jak představit zajímavé otázky moderní fyziky i mladším čtenářům a neunudit je k smrti? Což takhle připravit směs, která nabídne napínavý příběh využívající některých nejnovějších fyzikálních poznatků, ať už je to teorie relativity či kvantová mechanika? Martinu Sodomkovi se v Mimoprostoru přesně takovou směs namíchat podařilo, a to navíc ještě okořeněnou o báječný ilustrační doprovod.

Autorovy další knížky

Martin Sodomka
česká, 1968
2012  86%Jak si postavit auto
2015  95%Jak si postavit dům
2019  85%Mimoprostor a základy moderní fyziky
2014  90%Jak si postavit motorku
2013  93%Jak si postavit letadlo

Kniha Mimoprostor a základy moderní fyziky je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst17x
Chci si koupit8x