Kapsy

Kapsy https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388097/bmid_kapsy-xoW-388097.jpg 4 71 25

Slavné povídky Karla Čapka užívají v nové, komiksové podobě. Plné barev, odvážných řešení, ale i pokory k původnímu textu. V rukou nejmladší komiksové generace vzniklo dílo, které potěší všechny čtenáře bez rozdílu věku.

Přidat komentář

ozzak
06.10.2023 4 z 5

Velmi zajímavé zpracování pár povídek z jedné kapsy od Karla capka ve formě komiksu.

DennisMoore
15.01.2023 4 z 5

Trochu jsem se obával, aby Karel Čapek nedostal na frak, ale bylo to zbytečné. Alespoň tedy z pohledu čtenáře, který Čapka zná - jak by si povídky a jejich pointy přebral někdo, kdo s Čapkem nikdy do styku nepřišel, těžko říct. Asi by to tam tak jednoznačné nebylo. Každopádně více než slušná práce.


Denny456
02.12.2022 4 z 5

Čapek teď v komiksu letí. Nevím jestli Kapsy neměly být raději delší. Někdy mi přišlo, že scénáře byly na úkor pochopitelnosti.

lassse
24.07.2022 4 z 5

Velice povedený komiks.

fvalek
19.01.2021 3 z 5

Asi nebudu úplně držet partu se zdejším publikem, ale jako velkému fanouškovi Karla Čapka, stejně tak studentovi a učiteli literatury, se mi komiksové zpracování příliš nelíbilo. Určitě ne po stránce kresby, ta byla skvělá a je hodně vidět jedinečný styl každého autora, který se podílel, pro mě nejlepší jednoznačně Jonáš, ale všechno mělo něco do sebe. Nicméně po stránce obsahu mi přišlo, že jsem si povídky vůbec neužil a asi bych je coby nečtenář psané verze tak úplně nepochopil. Čapek byl mistr psaní pro normální vzdělané lidi a uměl napsat text, který se snadno čte, ale zároveň poskytuje nějakou hlubší, téměř až filosofickou zápletku, případně ještě nějaké poučení nebo zamyšlení. To se mi tu vůbec nedělo a čtenářský prožitek se soustředil hlavně na kresbu a víc jsem nějak nemohl najít.

Nemůžu říct, že by Ledeckého scénář byl špatný, to vůbec ne, snaží se z povídek vycucat maximum, ale ono to asi pořádně nejde, ještě v délce jednoho sešitu na jednu povídku, to je hrozně málo, navíc tam absolutně chybí síla vypravěče, která je u Čapka to hlavní. Nejspíš záměrně jsou pak vybrané skutečně kraťoučké povídky, delší bych si nedovedl představit, jak by zpracovali. Nicméně i tak je to zajímavé dílo, které bych tedy asi nedoporučil školákovi, natož jím nahradit psanou verzi, ale jako takové malé doplnění pro čtenáře rozhodně. Bohužel se tu ukazuje, že kanonická díla prostě nejdou překreslit v plné síle a s možnostmi kompletní interpretace. Klidně by ale mohl vzniknout další díl, nezlobil bych se. :)

Disease
16.07.2020 4 z 5

První dvě povídky jsou výtvarně bravurní (i když u té druhé nelze popřít místy inspiraci Hitchcockovým Vertigem). U dalších dvou už se mi kresba tolik nelíbila, ale zase má tu správnou čapkovskou atmosféru. Z finálního Oplatkova konce mám rozpačité pocity. Přesto ale rozhodně nadprůměr.

katerina5544
04.03.2020 5 z 5

Miluju Čapka, miluju Povídky z obou kapes a tento komiks je úžasný, vřele doporučuji! Úžasné kresby!

evickakyticka
20.01.2020 5 z 5

Za mě absolutní pecka. Graficky se mi komiks líbil asi nejvíc, ale také mě překvapilo Čapkovo dílo. Asi se budu muset na tu jeho klasiku podívat trochu blíž. Jednotlivé povídky byly zajímavé, kolikrát překvapilo vyústění a následné zamyšlení. Což u podobných typů komiksů nebývá zvykem. Super, doporučuji a hned sháním do své knihovny.
PS: Taky se mrknu na Čapkovy povídky, ať to mám i z druhé strany.

puml
09.12.2019 5 z 5

Mimořádně povedené komiksové zpracování pěti povídek Karla Čapka. O budoucnost českého komiksu bych se nebál. Mladí autoři a přitom profesionální zpracování a to po všech stránkách. Je fajn vidět, že i mladí autoři ctí klasiky a dokáží je zpracovat do podoby komiksu, aniž by se tím ztratil původní záměr povídky. Doporučuji.

Kate18
25.11.2019 4 z 5

Skvělé dynamické kresby a originalní zpracování, to vše doplněné nádhernými barvami. Kaťdá povídka má svůj vlastní styl, který se hodí k příběhu.

Ďumbierka
23.06.2019 3 z 5

Za mňa fajn. Niektoré kresby ma však neuchvátili a ani posledná poviedka, niečo mi tam chýbalo? Neviem to popísať, ke to taký pocit. A trošku som si musela zvykať na to, že každý príbeh má iné grafické spravovanie, iné kresby, mňa to trošku rušilo. Ale, som spokojná :) a veľmi sa mi páčila poviedka Závrať, tá bola pre mňa naj. Aj ten príbeh ma dostal a aj kreslenky ❤️.

Lískaran
06.06.2019 4 z 5

Suverénní kresba (až na jednu výjimku), hlavně ta Jonase Ledeckého – jeho noirový četník v dešti, s cigaretou a kapkami pleskajícími o přilbu by tam klidně mohl celý příběh stát a nic víc, a stejně by mě to bavilo „číst“. Slabší je co do kresby i výstavby Poslední soud a u jinak dobrého Oplatkova konce se nepodařilo zachytit vyznění úplného závěru Čapkovy povídky.

gad
14.04.2019 5 z 5

Moje oblíbené Čapkovo dílo v mnou oblíbené formě, komiksu, to jsem si nemohl nechat ujít. Je to skvělá práce, jak po stránce grafické tak obsahové. Autoři zachytili to nejdůležitější z příběhů. Za mě maximální spokojenost.

triatlet
20.02.2019 4 z 5

To byla jízda. Skoro jako STR na olympiádě. I Jonas Ledecky a jeho spolupracovníci mají správný tah, grif, který vystihne i vnitřní rozpoložení postav.
Zaujaly mě oči, rozfázování některých pasáží a naopak spojení obličejů různých postav.
První dvě povídky (Případ dr. Mejzlíka a Závrať) jsem si nejdřív osvěžil
v Čapkově verzi a následně jsem si užíval atmosféru podsvětí společně se začínajícím vyšetřovatelem Mejzlíkem, respektive obnažování podvědomí a svědomí Gierkeho.
Další povídky jsem četl naopak. U Posledního soudu jsem ale místo děje odhalil až po přečtení Čapkovy povídky.
Vražedný útok věrně kopíruje předlohu.
Oplatkův konec sice vystihuje pospolitost "pozůstalých" po obětích, ale závěr mi přišel na rozdíl od předlohy okleštěný.

Za přínosnou považuji i závěrečnou Galerii, která představuje genezi jednotlivých komiksových příběhů.

Celkově povedený počin, kterým autoři vzdávají hold Karlu Čapkovi.

Wojta777
17.01.2019 5 z 5

Všechna má očekávání se naplnila. Dokonce i lepší než jsem očekával. Český autor a takové veledílo. Bože. Výborný komiks. Uuuuuf.... dobrý už jsem se uklidnil. Musím pochválit jak Karla Čapka, tak i Jonáš Ledeckého. Dát příběhy z knížky do komiksu zvládl na jedničku s hvězdičkou třikrát podtrženou. Není tu ani jeden příběh u jakého bych se nudil. Vážně už nevím, co k tomu dodat. Český masterpiece, proto dávám 5 (dal bych 6, ale nemůžu :'( ) čapkovských hvězdiček.

Daisuke
16.01.2019 3 z 5

Časté změny stylu kresby mi neseděly, ale jednotlivě jsou všechny povídky zpracované velmi dobře. Scénář původní látku respektuje a věrně adaptuje. Čapek se v hrobě maximálně tak malinko zavrtěl a zase sní svým věčným spánkem.

wildavk
02.01.2019 3 z 5

Graficky paráda. Četl jsem před mnoha lety Povídky z jedné i druhé kapsy od K. Čapka. V této komiksové verzi pointy povídek tak nevynikly jak v knižním originále.

Nuny
24.12.2018 3 z 5

Graficky za jedna, zbytek za čtyři.
Bohužel, neztotožnila jsem s touto knihou, ačkoliv očekávání bylo veliké.
Možná je to tím, že za knihou vidím hlavně pana Čapka. Kdyby to dílo nenavázalo na jeho povídky a prostě se jmenovalo jinak, nevadilo by mi to.

Sorrow
21.11.2018 5 z 5

No, tak tohle chcete! Do tvorby Jonase Ledeckyho jsem se totálně zamilovala, příběhy, které i sám ilustroval mi přišly nejlepší, ale celkově ta kniha vzdává holt velikánovi české tvorby, Praze, první republice i komiksu jako takovému. Detailní, promyšlené, neskutečné. Ke knize jsem se dostala naprostou náhodou a nemůžu být šťastnější, že se tak stalo. Škoda jen, že tam těch povídek není víc :)
Navíc ve mně Kapsy rozhodně vyvolaly nutkání připomenout si i Čapkův originál :)

efka.saf
09.11.2018 5 z 5

Bomba! Já jsem nadšená! Čapkovy povídky z obou kapes znám velmi dobře, miluji je a obdivuji. Obdivuji pointy příběhů i překrásný jazyk tak typický pro Karla Čapka. A ano, do komiksu tuto krásnou češtinu prostě nelze dostat, ať se autoři budou snažit sebevíc. Ano, asi to je jistý šrám na jinak dokonalé fasádě této knihy, ale co mi zde chybí v kráse jazyka, doplňují bombastické atmosférické kresby!
Ačkoliv jsem po knize sahala spíše ze zvědavosti a s vnitřním pocitem jisté svatokrádeže, nakonec jsem byla provedením unešená. Kresby jsou naprosto důstojné, velmi syrové a silně atmosférické. Cítím tíseň i veselí, teplo i zimu, slyším kapky deště bubnovat do chodníkové dlažby, slyším výstřely i výkřiky lidí. Možná je to tím, že krom Kačera Donalda jsem nikdy žádný opravdový komiks nečetla :-), ale ať tak či tak, tohle na mě prostě zapůsobilo.
Za sebe bych sice zvolila jiné povídky, ale je jasné, že každý z nás má v "obou kapsách" jiné favority. Spíš mě mrzí, že povídek v tomto komiksovém vydání není víc. Za mě tedy moc pěkné a věřím, že i sám mistr Čapek by byl spokojen.