veronika431 veronika431 komentáře u knih

☰ menu

Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení Eckhart Tolle

V knize bylo několik zajímavých myšlenek, ať už šlo o (pro mě) nové perspektivy a postřehy nebo notoricky známé jednoduché pravdy, na které se však ve shonu moderní doby zapomíná. Souhlasím s níže napsaným, že některé myšlenky se v knize opakují a také mi někdy myšlenkové pochody autora připadaly tak spletité, že bych si musela napsat slovník pojmů, abych věděla co k čemu patří, co je totožné a co nikoli... Nicméně i když mám pocit, že jsem ne úplně všemu rozuměla, knihu jsem přesto neodložila a ať už šlo o lehčí či obtížnější pasáže měla jsem chuť ve čtení pokračovat. Věřím, že mozek je schopný to vstřebat a nějak už si to přebere :-)

13.02.2020 3 z 5


Cyklická žena aneb Jak využívat svůj lunární cyklus k dosažení úspěchu a naplnění Cyklická žena aneb Jak využívat svůj lunární cyklus k dosažení úspěchu a naplnění Miranda Gray

Je to jedna z těch knih z kterých si každý člověk "vytáhne" určité části, které jemu samotnému dávají smysl. Rozhodně bych nebrala knihu jako "musím dodržovat od A do Z jinak to nebude fungovat", ale jednoznačně jako zdroj inspirace. Zvykly jsme si brát menstruační cyklus jako něco samozřejmého, čemu ani nevěnujeme pozornost a když, tak jen tomu negativnímu nebo když nám připadá, že se děje něco tak, jak by nemělo. Netvrdím, že teď nad menstruačním cyklem jásám, ale myslím, že mi kniha pomohla poodhalit a pochopit co se kdy děje a proč. Co se mi na knize nelíbí, je její "západní styl psaní" - sem tam "jupí jásavý styl" jak vše bude zalito sluncem když...., shrnování již dříve v kapitole napsaného a jako třetí bych označila zaměření rad v knize na zlepšení "výkonnosti" v práci, v životě a tak vůbec. Myslím si, že řada lidí je dnes na pokraji své výkonnosti a měli bychom se naučit spíš "ubrat" z tempa.

23.01.2020 4 z 5


Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Skvělá kniha, rozhodně dopručuji! Nikdy by mě nenapadlo, čemu všemu může kvalitní spánek pomoci a zároveň jak negativní dopad má jeho nedostatek.

14.01.2020 5 z 5


Lži o masu Lži o masu Hans-Ulrich Grimm

Kniha není špatná, je v ní pár zajímavých myšlenek - i když se v dané problematice pohybuji dlouho, tak i tak pro mě bylo pár novinek.

04.01.2020 3 z 5


Mé cesty do hlubin mozku Mé cesty do hlubin mozku Martin Moravec

Rozhodně doporučuji. Otevřený rozhovor s jedním z nejlepších odborníků svého oboru, který si přitom nehraje na "hogofogo". Kniha velmi připomíná jakékoli vystoupení pana profesora v TV apod. Přečetla jsem jedním dechem.

03.01.2020 5 z 5


Těžší než nebe: Životopis Kurta Cobaina Těžší než nebe: Životopis Kurta Cobaina Charles R. Cross

Jednoznačně skvělá kniha, ze začátku se příběh trochu líněji rozvíjel, ale pak nabral rychlý spád. Místy opravdu smutné čtení, ale nikdy lacině patetické. Když si vezmete knihu, hudbu Nirvany, film a videa, která jsou o Kurtovi a skupině k dispozici všechno do sebe věrohodně zapadá.

19.03.2019 5 z 5


Věštění z ruky Věštění z ruky Josef Archmann

Přehledný, jednoduchý základ. Vhodné pro utvoření si základního vhledu, pro detailnější "studium" bych doporučila jinou publikaci.

15.03.2019 2 z 5


Hygge - Prostě šťastný způsob života Hygge - Prostě šťastný způsob života Meik Wiking

Kromě jednoduchého a příjemného textu, plného návodů jak najít krásno v obyčejných věcech mě kniha velmi bavila svými krásnými ilustracemi.

18.06.2018 5 z 5


Osvobození zvířat Osvobození zvířat Peter Singer

Poutavá hořká četba. Myslím, že kniha by nejednomu čtenáři otevřela oči. Osobně si myslím, že ač je kniha staršího data vydání, praxe se až tak příliš nezměnila k lepšímu.

18.06.2018 5 z 5


Čekání na Godota Čekání na Godota Samuel Beckett

Na mě "absurdní" dosti, ale žánrově nepochybuji, že jde o perlu. Myslím, že by měla patřit do povinné četby (pakliže tam už není zařazena).

18.06.2018 3 z 5


Příběh nového jména Příběh nového jména Elena Ferrante

Stejně jako první díl vynikající. Jednoznačně doporučuji a už se těším na třetí díl :)

18.06.2018 5 z 5


Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Přečetla jsem jedním dechem. Výborně vypravěčsky zvládnutá, poutavá. Rozhodně mohu doporučit.

18.06.2018 5 z 5


Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Opět jedna z knih, které by žádného čtenáře neměly minout.

17.02.2018 5 z 5


Sophiina volba Sophiina volba William Styron

Přestože příběh soužití s hlavní mužskou postavou knihy mě občas až "obtěžovalo", knihu hodnotím jako vynikající dílo a troufnu si říct, že příběh nikoho nenechá chladným.

17.02.2018 5 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Krásný kousek literatury, určitě stojí za přečtení.

17.02.2018 5 z 5


Jeden den Ivana Děnisoviče Jeden den Ivana Děnisoviče Alexandr Isajevič Solženicyn

Přečetla jsem jedním dechem a přes neveselé prostředí ve kterém se děj knihy odehrává autor svým spisovatelským umem dokáže čtenáře doslova připoutat ke stránkám a příběhu. Kniha je v mnohých ohledech skvělou záležitostí a zanechá ve čtenáři hořko-sladký, ovšem ne nepříjemný dojem.

17.02.2018 5 z 5


Idiot Idiot Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Velmi čtenářsky příjemná záležitost, osobně knihu řadím mezi světovou klasiku, kterou by měl alespoň jednou přečíst každý.

17.02.2018 5 z 5


Odpojený muž Odpojený muž Philip Zimbardo

Pro ty kdo se věnují tématu proměny postavení/zapojení mužů ve společnosti možná kniha nepřinesla až tolik nového, ale určitě by se dala označit jako zajímavý dílek skládačky. V některých pasážích knihy jsem měla pocit, že se autoři \"zacyklili\" nebo že nastolili výraznou nerovnováhu v prostoru věnovanému pornografii a hrám ve srovnání se všemi ostatními popisovanými aspekty. Možná nebylo od věci zamyslet se nad vydáním samostatné publikace zaměřené tímto směrem již bez těchto \"vedlejších\" témat. Nemám možnost srovnání s jinými díly autorů, ale celkově hodnotím knihu jako čtenářsky příjemnou, svižnou a má-li jít o přiblížení výsledků výzkumů laickému publiku, tak i zdařilou.

17.02.2018 4 z 5


Bohatý táta, chudý táta - Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne Bohatý táta, chudý táta - Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne Robert T. Kiyosaki

Kniha obsahuje pár dobrých myšlenek a návodů. Ne všechny lze aplikovat v našem prostředí, ale jako ilustrace idejí určitě stačí. Kniha sama z nikoho neudělá milionáře, ale jako začátek pro ty, kteří chtějí přistupovat ke svým financím jinak než konzumní spotřebitel, určitě doporučuji.

10.02.2018 4 z 5


Den, kdy jsem se naučil žít Den, kdy jsem se naučil žít Laurent Gounelle

Kniha se čte velmi příjemně, lehce. V nejednom místě se člověk zamyslí a přijde takové to "no jo přece..." Zahrnuje několik nosných myšlenek, které jsou pozvolna rozpuštěny v příběhu, který se zdá být "důvěrně známý", což z knihy činí ještě o něco příjemnější kousek.

10.02.2018 4 z 5