Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení

Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79966/bmid_moc-pritomneho-okamziku-kniha-o-duc-B0G-79966.jpg 4 680 151

Při čtení této knihy mnoho z nás učiní nové objevy: nejsme svou myslí; můžeme se zbavit duševní bolesti; najdeme, jakmile se vzdáme přítomnému okamžiku. Dovíme se také, že jedním z klíčů k dosažení vnitřního klidu je naše tělo, stejně jako ticho a prostor kolem nás. To jsou brány, jimiž můžeme vstoupit do přítomnosti, kde neexistují žádné problémy. V přítomném okamžiku najdeme své skutečné já a hlubokou vnitřní radost. Pouze v přítomném okamžiku si uvědomíme, že už jsme úplní a dokonalí. Mnoho z nás zjistí, že naší největší překážkou na cestě k tomuto poznání jsou naše partnerské vztahy. Vstupujeme do ,,nového teritoria" a nic není takové, jak se nám to dosud jevilo. Pochopíme, že naše partnerské vztahy mohou být další branou k duchovnímu osvícení, pokud jich budeme užívat moudře, to jest k tomu, abychom se stali víc milujícími. Výsledek? Skutečné spojení mezi naším já a druhými lidmi. Naučíme-li se žít v přítomném okamžiku, budeme-li vnímat realitu ,,neviditelného Bytí" a svého ,,vnitřního těla", otevřeme se transformujícímu poznání, jež nám poskytuje tato kniha.... celý text

Literatura světová Duchovní literatura Esoterika, astrologie, okultismus
Vydáno: , Pragma
Originální název:

The Power of Now , 1997


více info...

Přidat komentář

sarlot.a
11.04.2024 5 z 5

Kniha byla pro mě celkem velké uvědomění a další puzzlík do skládačky poznání sebe sama. Přišlo mi hezké, jak ty jednotlivé myšlenky jsou v podstatě jednoduché a zároveň pro nás jako lidi je někdy těžké se nimi řídit.

Níže, v komentářích jsem četla, jak kniha slibuje změnu života a nestalo se. Ano, je to samozřejmě možné, ale je také potřeba si uvědomit, ze tu změnu za Vás neudělá kniha, ale musíte Vy sami.

Za mě skvělá seberozvojová literatura, 100% si knihu ještě někdy přečtu:).

Ivaksa
16.03.2024 1 z 5

Když bylo Eckhartovi 29 let, jeho život byl tak nesnesitelně depresivní, že se stal jednoho dne zázrak osvícení..:-) A nebo si koupil knihu Osho a pak další a ještě pár a napadlo ho se vymanit ze svého života o ničem, psaním knih a s pocitem velikého guru. Autor zneužil čas a ego k tomu, aby napsal knihu (a další knihy) ,ve které nám vysvětluje že čas neexistuje. Tak máme usilovat o osvícení protože čas ubíhá ,nebo si nás osvícení najde v nějakém dalším životě, protože duše nemá ohraničení..? Má člověk plánovat v čase? Někdo musí zasít a někdo musí sklidit. Aby ten, co sedí na lavičce oproštěn ode všeho mohl jíst. Tolle se inspiroval Oshou ale nepochopil všechno. Zato okopíroval styl, formu otázek a odpovědí, některé metafory, příměry ,slovní spojení i celé věty. Jen neumí být vtipný, to se okopírovat nedá. Vážně si tak málo lidí všimlo, že kniha je fake?


Tomk0
16.12.2023 3 z 5

Předtím než jsem začal číst tuto knihu jsem o ní slyšel, jak vám změní život o 180 stupňů.
I když vím že přemýšlení v přítomnosti je hlavní myšlenkou při meditacích v budhismu, který považuji za asi jediné smysluplné náboženství, tak jsem se do četby mnohokrát přemlouval a občas jsem se nad textem musel zasmát (ne že by byl vtipný).
Ona kniha asi dokáže změnit určitým lidem život, ale pouze těm kteří jsou už tímto duchovním směrem nějak otevřeni a nakloněni, určitě ne zatvrzelým skeptikům. Knihu nicméně nezavrhuji a po uplynutí dostatečné dlouhé doby se k ní nejspíš vrátím a pokusím se přehodnotit. 48%

Nika151
07.11.2023 5 z 5

Knihu jsem četla před 10lety a musela jsem po 30 stranách skončit. Nyní mě par měsíců trápilo myšlení, už mě nebavilo, jak pořad “jede, nejde zastavit, vymýšlí různé verze budoucnosti, připomíná mi, co se kdysi stalo..atd., pak mi padl zrak na knihovnu a tohle byla jasná volba. Četla jsem jedním dechem, ani mi nepřišlo složité. Musí přijít v pravý okamžik..

Martin12345
19.09.2023 4 z 5

Cítím, že to poselství bude přínosem, ale styl, jakým je kniha napsaná je pro mě neskutečně složitý, takže budu muset opakovat a určitě to chce čas na vstřebání....

fruitbueno
18.09.2023 3 z 5

Řada myšlenek je stoprocentně přínosných, trochu mě jenom mrzí jakási povýšenost, která z textu doslova tryská. Zážitek ze čtení mi to bohužel zkazilo, dojem jen průměrný. Od knihy o duchovním osvícení bych čekala trochu víc pokory i k čtenáři, který ještě není až tak vědomý.

Munchkin451
12.07.2023 5 z 5

Konečně jsem se ke knize vrátila a dokončila ji! Super dílo, které budu chtít mít vždy po ruce, jelikož to, co se zde píše je za mě naprostá pravda. Je to takový ukazatel k nalezení klidu v životě a jakmile se znovu ztratím, už vím co si přečíst, abych se zase vydala správným směrem:)

maria.kon
04.07.2023 5 z 5

Tohle je knížka, co bych si vzala s sebou na pustý ostrov. I když se někdy hůř čte, obsahuje v sobě hodně moudra..

vlkcz
27.06.2023 4 z 5

Na tohle už asi musí mít člověk něco za sebou. Obsahově skvělé, ale přišlo mi, že v některých momentech se Tolle opakuje, dokonce se mi několikrát stalo, že jsem listoval zpátky, jestli jsem stejnou pasáž už nečetl jinde.
Pozitivní je, že Tolle čerpá ze svých zkušeností a upozorňuje na to, že podobné myšlenky jsou i v základech křesťanství či budhismu, jen často špatně chápané.
Bohužel mi úplně nesedl autorův styl, třeba dalajláma mluví o stejných věcech mnohem přístupněji.

martiline
14.06.2023 4 z 5

Mám tu knihu doma už dlouho. Ale jó ... číst se to dá. Osobně si myslím, že Eckharta Tolleho spíš donutili tuto knihu napsat ... Protože někomu to nestačí říci jednou :-) ...
Je skvělé číst ji po chvílích ... třeba kapitolku i jednou ročně - jen tak, připomenout si ve chvíli, kdy se zase honíme za přeludy a různými chtěními a nevnímáme nic kolem ...
Ale shrnu to jen do věty "člověk je tvor, který CHCE to, co NEMÁ ... a to co MÁ, to vlastně NECHCE ... protože už to MÁ :-))) ...

JP
04.06.2023 3 z 5

Nevím. Okolo téhle publikace jsem nějaký ten rok kroužil a postupně jsem poslední dobou narážel víc na lidi, co ji doporučovali jako velmi zásadní, tak jsem se do toho konečně seriózně ponořil a musím říct, že Tolle chrlí jednu podnětnou, leč záměrně, jak sám řekl, opakující se myšlenku za druhou, o tom, že, ne "kysané zelí v ložnici", ale jak píše můj druhý papírek poznámek pod ním "Vaše mysl, myšlení, není totéž, co vy." Víceméně, asi by se to dalo shrnout opravdu jednodušeji, ale proč, když na tom můžete vydělávat a "měnit životy k lepšímu", že? Tolle to dělá lišácky, protože si dává, jak Somr ve 'Slavnostech sněženek" od obojího. Nabízí spoustu myšlenek, jak se dostat k tomuhle "odtržení od myšlení" aneb, jak jsem si ihned vzpomněl, jsem i já psal v úvodu své první knihy "Myšlení vždy mění věci k horšímu" ale Eckhart tam začne sypat perly jako "Čekání je stav mysli." "Život je úplný, kompletní a dokonalý (jaký je)." "Vnější cíle jsou vždy odsouzeny k nezdaru." "Minulost nemůže přežít vaši přítomnost." "Čas vás nemůže osvobodit od času." "Zabývat se minulostí můžeme jedině v rovině přítomnosti." "Slova nejsou pravda. Pouze k ní ukazují." Až se dostane k tomu, jak přemýšlí ženy o bolesti během menstruace. Samozřejmě, vytrhuji to z kontextu a dělám z toho větší ezo-shit, než je, protože musím uznat, je v tom myšlenka, je v tom poselství, je to založené na něčem, v co bych řekl i sám věřím, má to potenciál pomoci, ale(!) HA-hÁÁ (TA TA TA TÁÁÁ, ZNÁMÝ ZÁPORÁK JP vchází na scénu, jako Fantom opery a říká "Podnětné, pane... ale jak je to s aplikací v reálném životě?" Eckhart působí jako guru, co celej den sedí na židli a se svým velikým nosem mele o tom, jak cvičit jógu a vypadá jako někdo, kdo se nikdy nezvedl ze židle. Potom, jak se dozvíte něco o "nejste vaše mysl a myšlení", předhazuje Tolle něco z Ježíše (díky Bohu, že to nebyla ta pasáž s tím, jak nechal uschnout fíkovník, protože v ten moment pro mě Nový zákon skončil) , ale mám jakýsi problém s tímhle, s touhle takříkajíc umělostí, jaksi nevěřím těm principům na tolik, abych si řekl, proč je tu o tomhle celá kniha? v rámci principu souhlasím. Vím, že Eckhart není blbec a tak vychází ze spousty učení a chytrých poznatků, co si dal dohromady, aby takříkajíc přišel se "svojí vlastní školou", ale nezbavím se jistého pocitu nedůvěry, který je jaksi pod hladinou... třeba je to moje ego, co se snaží zachránit se, jako postava parťáka ve filmu, co zradí, a vy ho jen necháte lvům, zatímco on škemrá "No, tak, nenechávej mě tu." a vy jen odejdete, zatímco ho slyšíte křičet. Nebo je to můj zdravý rozum, který si říká "no a je to v hajzlu". Dost rozpačité reakce. Ale třeba to chce trochu času.

Aligi
02.06.2023 5 z 5

První kniha, do které si píšu poznámky a podtrhávám pro mě důležité úryvky. :-)

E_Lan
29.05.2023 5 z 5

Neskutečně zajímavý pohled na bytí a nebytí. Zásadní pohled na vnímání současnosti, který by si snad každý člověk měl přečíst. Kniha se sice trochu opakuje, ale probírá bytí v různých situacích a velmi dobře tak doručuje informaci, kvůli které byla napsána. Díky!

Janina_G.
14.02.2023

Nehodnoceno. Přečteno z úcty k člověku, který mi ji doporučil, ale není to nic pro mě. Namaste :)

chamyl
01.12.2022 4 z 5

"Nechtěj, co není, a chtěj, co je, a budeš spokojen." Epiktétos

Zajímavé a mně blízké myšlenky vyrůstající ze stoicismu, podané trochu rozvláčným způsobem.

nevermore3
17.11.2022 3 z 5

Je to taková ta klasická kniha od Pragmy. Výborná myšlenka a v podstatě souhlasím téměř s celou touto filosofií. Nicméně musel by to napsat asi někdo jiný a lépe, abych hodnotil výše. Vadilo mi neustálá repetice myšlenek, podesáté řečeno to samé, nějak mě nenadchnul autorův autoritativně přesvědčivý, téměř až arogantní styl. Ale to může být jen můj problém. S některými myšlenkami jako jsou ty o transformaci nemocí v osvícení, by ho, tuším, někteří lidé hodně rychle hnali, že by se ani autor nestihl zamýšlet nad uvědoměním toho (přítomného) okamžiku.

No jestli to mám shrnout, jako filosofie zajímavé a pro mě dobré, myšlenky a tipy zpravidla kvituji a souhlasím s nimi. Forma a autor mi nesedly. Sorry no.

bee88maja
21.09.2022 3 z 5

Nerada porovnávám knihy, ale asi shoda náhod chtěla, že jsem v průběhu dvou týdnu četla knihu o Egu od Osha. Za mne je v mnoha ohledech podobná, ne-li stejná. Osho je víc humorný, hravý. Lépe vstřebatelný :)

Kdybych nikdy nic duchovního nečetla, asi bych tuto knihu považovala za přelomovou. Takhle mi to přijde jen jako "výcuc" toho, co už jsem četla jinde.

ZůzaSomolka
17.08.2022 3 z 5

Pro mě trochu náročnější čtení, úplně nerezonuju s náboženstvími a pojmem Bůh, ani s filozofií. Ale je tam určitě pár hodnotných myšlenek, které stojí za to minimálně zvážit a věřím, že řadě lidí tato kniha může velice pomoct (zvláště těm otevřenějším vůči vyšším mocem, jednotné energii atd.).

janulka1310
20.06.2022 3 z 5

Na knihu jsem potřebovala více času, abych mohla jednotlivé kapitoly vstřebat a hlavně jim porozumět. Někdy jsem měla opravdu problém, někdy mi to bylo naprosto jasné. Hlavní myšlenku chápu, ale určitě mám k pochopení celého tématu ještě dlouhou cestu.

Dija
30.04.2022 3 z 5

Čtení této knihy jsem si musela dávkovat po malých kouskách, protože se mi z toho množství slova PŘÍTOMNOST dělaly mžitky před očima. ;) Úplně by mi vlastně stačila ta úvodní část. Nicméně ano, člověka to v ledasčem posune a věřím, že tuto knihu budu v případě potřeby otevírat a vracet se k ní.

Štítky knihy

sebepoznání, sebepoznávání duchovní rozvoj duchovní osvícení vyšší úroveň vědomí

Autorovy další knížky

Eckhart Tolle
německá, 1948
2001  84%Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení
2005  89%Nová země – Objevte v sobě smysl života
2001  85%Moc přítomného okamžiku – Pracovní kniha
2004  87%Ticho promlouvá
2011  86%Miltonovo tajemství – Jak překonat strach

Kniha Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení je v

Právě čtených96x
Přečtených1 035x
Čtenářské výzvě59x
Doporučených89x
Knihotéce341x
Chystám se číst611x
Chci si koupit188x
dalších seznamech10x