Mé cesty do hlubin mozku

Mé cesty do hlubin mozku https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423739/bmid_me-cesty-do-hlubin-mozku-h2I-423739.jpg 5 726 198

Upřímná zpověď našeho nejznámějšího neurochirurga. O životě, smrti, naději i zázracích moderní medicíny. Co vše víme o mozku? A co o něm naopak nikdy vědět nebudeme? Proč mozek jako jediný orgán nebolí? Dokážeme předejít těžkým nemocem, jako jsou parkinson, alzheimer, mrtvice či mozkové nádory? Má se těžce nemocným lidem podávat tvrdá pravda, nebo milosrdná lež? A měl by člověk dostat možnost sám se rozhodnout, že už nechce žít? Knižní rozhovor s lékařem, který provedl již přes osm tisíc operací a ve svém oboru patří k nejlepším na světě. V názorech je přímý a někdy i provokativní. Zároveň se nebojí přiznat, že chirurg má kromě sebevědomí často i strach. Při operacích mozku totiž o životě a smrti rozhodují milimetry. „Strach je u chirurga přítomný celou dobu zákroku. Musí být. Kdybych ho neměl, je něco špatně, asi jako by umělec řekl, že nemá trému. Chirurg beze strachu je pro pacienta obvykle nebezpečnější než vlastní onemocnění. Strach, obava, respekt, každý tomu může říkat jinak. Když tyhle pocity nemáte, ublížíte, protože vás najednou nemá co zastavit. S nadsázkou říkám, že i opici naučíte operovat, ale už ne neoperovat. Strach je brzda, která člověka donutí udělat zákrok bezpečně. A když skončíte, přijde odměna. Úleva. Radost. Pýcha. Žádná únava. Když dooperuji, mám stejný pocit, jako když Jirkovi Lábusovi skončí premiéra, padá opona a lidé tleskají. Nebo jako když dá Messi gól. Jen s tím rozdílem, že u nás na sále je to bohužel bez potlesku.“ Beneš poutavě vypráví o pacientech, doktorech, mozku samotném, lékařské etice, víře, eutanazii, výčitkách, radosti, lékařských seriálech, úplatcích ve zdravotnictví, studiích za minulého režimu, ale i o tom, jak dnes po světě jezdí lovit brouky s kamarádem Oldřichem Kaiserem.... celý text

Přidat komentář

Mi-šu-le
15.04.2024 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu a nemohu si to vynachválit, navíc v podání Jiřího Langmajera. Poslouchalo se to skvěle, některé pasáže byly samozřejmě zábavné více a některé méně, ale rozhodně doporučuji. Člověk aspoň nahlédne do "mozku" našemu nejlepšímu neurochirurgovi. Určitě bych uvítala více knih v tomto stylu o našich dalších největších nejen lékařských kapacitách.

MonikaKrizova
13.04.2024 5 z 5

Souzním s některými názory stran rozpačitosti na začátku knihy. Říkala jsem si "á, pozor, povýšené ego", ale ne, není to tak. Jde o člověka s vlastním objektivním názorem, příběhem a vizí. V některých částech mě mrazilo, třeba u popisů operací, jindy jsem se smála. A ten průchod fantazie při cestách za brouky. To co říká o českém zdravotnictví je přesně to, co jsem poznala během cest po světě - opravdu se máme dobře a měli by jsme být vděční za to, že máme možnosti..
K jedné mojí kolegyni chodil na jejím bývalém pracovišti na konzilia a ještě když ho neznala, tak se prý ptala co je to za dědka..


Sisssi
10.04.2024

Všechny knihy z této série jsou velmi zajímavé. Doktor Beneš je stejně jako Marek Dvořák tak trochu cvok, oba potřebují k životu spoustu adrenalinu, byť každý v trochu jiné formě.

Velmi sympatické a přitom srozumitelné vyprávění. Moc pěkně mluví hlavně o tom, jak důležité je znát míru, vědět nejen kdy operovat, ale hlavně kdy si zbytečně nehrát na hrdinou a neoperovat. A míra je to, co nám v dnešní době hodně chybí, zatímco jsme často tlačeni to onoho nesmyslného a zbytečného "hrdinství".

ma_Run_ka
10.04.2024 5 z 5

Opět zajímavý rozhovor (vedený Martinem Moravcem), tentokrát s nejznámějším českým neurochirurgem prof. MUDr. Vladimírem Benešem, DrSc. Patří mezi špičky na světě. Rozhovor dává nahlédnout do vztahů pacient - lékař, nahlédneme do života v nemocnici, seznámíme se s nejsložitějším orgánem našeho těla - s mozkem. Jaká je (či měla by být) etika v medicíně a také nahlédneme do soukromého života. V poslední kapitole se pak hovoří o doktorech obecně a také o českém zdravotnictví.
Pro mě byla velmi zajímavá kapitola o operacích mozku a zvláštní zálibě - cestování spojené se sběrem brouků.
Shrnuto:
Jedna neobyčejná cesta kluka (s výchovnými problémy) až na vrchol, mezi světově uznávané kapacity v oboru neurochirurgie. Sebevědomí vysoké, názory přímočaré bez přikrašlování, charizma. Pod drsnou skořápkou však silný, vyrovnaný a citlivý člověk.

leny.wood
14.03.2024 3 z 5

Po četbě rozhovoru s p. Heclem a p. Marešem byl tohle pro mě docela sešup. Což o to, rozhovor byl veden skvěle, i se dozvíte mnoho zajímavého z oblasti neurochirurgie, ale mnohé názory pana doktora... Možná mlčeti zlato, to ego je přebujelé, sympatie vůči jeho osobě klesaly. Může za to fakt, že své názory např. na rodinné soužití, výchovu dětí apod. podával jako jedině správné a vše ostatní je špatně. Nezlobte se na mě, ale říct, že když dítě do ničeho nenutím a je samo sebou, tak je to ohavnost první kategorie... Tak a teď si určitě spravím chuť p. Dvořákem.

lucie.koho
14.03.2024 4 z 5

Po této knize jsem šáhla až po přečtení pana Mareše a pana Dvořáka. Musím říct, že z těchto tří se mi líbila asi nejméně. Samozřejmě opět velmi zajímavý člověk, který je odborník a mistr svého oboru. Ovšem ego z knihy přímo stříkalo. Pan profesor má jistě nárok, ale tento dojem jsem u předchozích knih neměla i když by vlastně pánové také měli nárok. Nebylo mi to sympatické, takže se mi kniha četla o něco hůře než předchozí, ale i tak byla velmi zajímavá a poučná.

Lely
09.03.2024 5 z 5

Čtivá kniha a zajímavý rozhovor s naším předním neurochirurgem. Některé kapitoly mě bavily více, jiné méně, ale rozhodně to bylo zajímavé nahlédnutí do života takové lékařské kapacity.

kykyna42
09.03.2024 5 z 5

Poslouchala jsem jako audio knihu, za mě super rozhovor s jedním z našich nejlepších neurochirurgů.

zdenaR
28.02.2024 5 z 5

Velmi dobře napsaná kniha o skvělém lékaři.
Motivační, inspirující, poučné.

monishek
28.02.2024 4 z 5

Skvela kniha, ktera byla pro me obohacujici. Nektere kapitoly me bavily velmi a nektere trochu mene. Pracuji jako sestra na chirurgii a protoze se mi libi neurochirurgie, tak jsem byla na rozhovor velmi zvedava. Bylo to urcite zajimave, ale patri to ke kniham, ktere staci precist jednou. Tesim se na dalsi dilo od Moravce.

Limonadovyjoe
28.02.2024 5 z 5

Martin Moravec se pustil do hlubin a zákoutí mozku profesora Beneše a výborně vedenými otázkami nám představil nejznámějšího neurochirurga u nás. Neurochirurgie je pro mě špička operativy, což mi pan doktor jenom potvrdil. Nádory a aneurysmata, operování při vědomí pacienta, spolupráce s logopedy během výkonů.. operace, kde jeden milimetr navíc udělá z nemocného úplně jiného člověka po fyzické i mentální stránce. Za mě by se celá kniha mohla věnovat operativě a nemocem, otázky etiky, osobní život a koníčky jen doplnily obraz profesora, který může některými svými názory působit nekompromisně až arogantně ale ke svým zkušenostem a věku si to již jistě může dovolit.
Pan Moravec si pro své knihy vybírá velice zajímavé osobnosti, opět není knize moc co vytknout a lze jen doporučit pokud se člověk chce dozvědět o povoláních a lidech, se kterými se běžně nesetkáváme.

Forestwalker
27.02.2024 5 z 5

Další velmi čtivá kniha. Samozřejmě jako skoro každý najdu něco, kde s panem profesorem nesouhlasím (to hlavičkování v mládežnickém fotbalu do 13 let je naprostá marginálie, děti se k hlavičkování na malém hřišti dostanou minimálně), ale řada poznatků o fungování lékařů nebo o jejich egu je velice trefná a asi si to leckdo v roli pacienta mohl ověřit i v praxi. Na druhou stranu, kolik takových kapacit u nás máme? Určitě méně, než třeba reprezentantů v hokeji. Nedivím se, že to někdo neunese a musí se projevit.
Zaujaly mě popisy postupů při různých operacích, například spolupráce s logopedy při operacích při vědomí, nebo zkušenosti s lékařskou péčí v zahraničí. Přičemž ze všeho nejdepresivněji působily místní zvyky, kdy příbuzní raději nechají člověka zemřít, než aby se podrobil banální operaci. Pobavilo mě také vzpomínání na Valju Stýblovou a profesora Kunce.
Knížku lze brát jako čtivý úvod do neurologie a neurochirurgie, pokud by měl někdo chuť dozvědět se o nich něco víc.

Emik87
24.02.2024 4 z 5

Výborná kniha rozhovorů o našem skvělém lékaři. Doporučuji.

Eva0057
19.02.2024 5 z 5

Skvěle vedený rozhovor Martinem Moravcem s neurochirurgem MUDr. Vladimírem Benešem. Četlo se to samo. Bylo více než zajímavé sledovat jeho cestu na vrchol. Od obyčejného kluka, spíše průšviháře, až po vypracování se na neurochirurga světového významu. Ne se vším jsem souhlasila, ale ve více případech mi mluvil opravdu z duše. Jeho sebevědomí je hodně vysoko, musí být!!! Je to obrovská zodpovědnost a nemůže se nechávat ovládat žádnými vlivy, emocemi, situacemi. Líbil se mi jeho soukromý život, vztah k manželce, synovi, kamarádům i koníčkům. Vlastně cokoliv dělá, dělá poctivě.

Marika Vanova
19.02.2024 4 z 5

Vyslechnuto jako audio a nejsem úplně nadšená. Dávám 5 hvězd panu Moravcovi za otázky, ale 3,5 hvězd panu doktorovi, který na mě působil občas arogantně, netolerantně, některé odpovědi jako třeba ohledně víry, jsem přetrpěla. Také mi vadilo, že ho více zajímají nemoci, než jeho pacienti, pan doktor je lehce samolibý a asi na to má k profesním úspěchům a znalostem i nárok, ale mě to nějak . . . Část o sbírání brouků a kamarádství s hercem Kaisrem se mi líbila. Pasáže o mozku jsem také poslouchala se zaujetím.

Kája_95
15.02.2024 5 z 5

Další přečtená kniha z pera pana Moravce. Kniha je napsána opět velice poutavě pomocí rozhovoru. Na tuto knihu jsem potřebovala opravdu klid, abych mohla zpracovat daná odborná témata, hlavně to, jak mozek funguje, co se dělá při odstranění nádoru a že to není jednoduchá záležitost, aby se při operaci nepoškodila hybnost těla, dokonce ovlivnit i to, jaký jste člověk nebo Vám z mozku něco jednoduše vymazat. Při odstranění nádoru je to kličkovaná. Osobní život pana Beneše byl také zajímavý, v některých názorech s ním úplně nesouhlasím, ale to nemění nic na tom, jaká je to kapacita ve svém oboru - neurochirurgie. Smekám před jeho prací a zároveň před tím, že je to jeho velký koníček, což bylo z knihy patrné. Knihu opět doporučuji :-).

Hella
15.02.2024 4 z 5

Velmi čtivá kniha rozhovorů s vynikajícím neurochirurgem Vladimírem Benešem. Z každé stránky je - pravda - znát, že jeho ego a sebevědomí dosahuje obrovských výšin, ale na druhou stranu - chtěli byste mít mozek operován někým nejistým a tápajícím? Já si po přečtení knihy vlastně myslím, že excelentní lékař (jedno jakého oboru) takový být prostě musí. Jistě, že s nějakými Benešovými názory nelze souhlasit, ale většinou si nemůžete než říci, že vám mluví z duše a zaplaťpánbůh za jeho přirozenou nekorektnost a Moravcovo umění dát vyprávění tak čtivou formu.

Rapeh
09.02.2024 3 z 5

Zajímavé, některé názory pana doktora mne překvapili.

Meginho
07.02.2024 3 z 5

Časopisový rozhovor, který je příliš dlouhý, tak vychází knižně, rozhodně toto není naučná literatura. Jak píše Eldar80 pod mým komentářem, kniha nemá ani obsah.
Prof. Beneš je nepochybně velká osobnost ČR, ale mimo lékařské prostředí působí opravdu lehce arogantně, což jeho obrazu škodí, minimálně v této knize pana Moravce.
Zajímavé čtení, ale to celkové hodnocení knihy nad 90% mi přijde hodně nadhodnocené.

Eldar80
26.01.2024 5 z 5

Beru to jako rozhovor. Uvedené žánry jsou myslím špatně. Je to spíš biografie a ne nějaká naučná literatura. Životopis v odpovědích. Jeden se ptá a druhý odpovídá. Je to zpracované dobře. Jen já bych se ptal trochu jinak.
Odpovědi jsou přímé a prosté. Působí nenuceně. Nejsou zbytečně učesány do hezké podoby, kdy vzniká pocit, že odpovídá chodící encyklopedie. Takový rozhovor pak není přirozený, protože tak nikdo nemluví.
Tady odpovídá normální živý člověk. Nic strojeného. Otázky jsou shrnuty do několika okruhů: O pacientech, O životě v nemocnici, O mozku, O etice v medicíně, O životě a O doktorech. Obsah chybí. Proč?!!!
Asi jsem se dozvěděl vše podstatné. Uvítal bych víc informací o mozku. Vzhledem k ostatním tématům toho mohlo být víc. A pak mi vadilo motání kolem alternativní medicíny, když Beneš už na začátku jasně řekl svůj názor.
Naopak mě zaujala ta část se sbíráním brouků. Lidé často cestují jen tak, takže cestování za objevováním nových druhů brouků tomu dává úplně jiný rozměr. Tahle část taky mohla být víc rozepsaná. Škoda.
Dal bych 4 hvězdy, ale zas se trapně přiznám, že souhlasím s uvedenými názory. Vtipné na tom je, že Beneš je ateista a já se celý život zabývám esoterikou, takže bychom si asi vůbec nerozuměli.
Přesto nemám významné námitky. Jen pár věcí vidím jinak. Horší by možná byly názory na politiku, ale té se rozhovor netýkal. Pouze se mírně řešil převrat a komunismus, ale tam nezbývá než souhlasit.
Koho zajímá významná osobnost české a vlastně i světové neurochirurgie, tak určitě doporučuju. Pokud vás zajímá mozek, volte něco jiného. Je to sice plné zajímavých informací, ale za naučné se to považovat nedá. 85% 4,5*