vendulanovotna vendulanovotna komentáře u knih

☰ menu

Klub: Sexuální skandál ve Švédské akademii Klub: Sexuální skandál ve Švédské akademii Matilda Voss Gustavsson

(SPOILER) No tak tohle bylo něco, vážení.
Kauzu jsem dříve na internetu vůbec nezaznamenala, ačkoli jsem od léta 2018 bydlela dokonce rok ve Švédsku.
Knihu jsem četla nejdříve po kouskách souběžně s lehčí četbou, ale od asi 80. stránky mě reportáž Matildy Voss Gustavsson úplně pohltila. A já jsem jenom kroutila hlavou, jak je to všechno možné! Jak dlouho se to dělo a také v jakém měřítku... Jedno velké UF.
Kromě hlavního tématu velice četného a dlouholetého sexuálního násilí a jeho tolerance okolím mě zaujala i otázka tunelování Klubu... A jak si to umělci nechali líbit pod strachem z toho, že jim dotyčná osoba zničí kariéru... Stejně tak, jak manželka hlavního aktéra, tak významná osoba v oblasti literatury, mohla tohle přehlížet a ještě svého muže obhajovat? WTF?
Co je správné, je relativní. Kde jsou hranice, je také relativní...
Jsem ráda, že se to autorce povedlo odhalit a že to hlavně mělo takový dopad.

06.05.2024 5 z 5


Audrey Hepburnová a její zářivá hvězda Audrey Hepburnová a její zářivá hvězda Juliana Weinberg

Tohle byla báječná kniha. Četla se s lehkostí, nutila mě pouštět si Audreyiny filmy a dohledávat si další informace ohledně jejího života... a outfity od Givenchyho <3

Audrey je bezesporu ikona filmového plátna, málokdo však ví, že v soukromém životě neměla na růžích ustláno. Krásná kniha vystihující jak slávu a lesk, tak i dřinu a odříkání Audrey kariéry herečky. Byla úžasná hvězda, skromná a disciplinovaná. V osobním životě vrhající se bezhlavě lásce do náruče... Milující a pečující matka, stejně tak věrná přítelkyně na celý život...

MI-LU-JU.
DO-PO-RU-ČU-JU.

18.02.2024 5 z 5


Závěj Závěj C. J. Tudor

Moje první setkání s autorkou a celkem zajímavé čtení. Líbily nebo spíš "líbily" se mi všechny tři dějové linky, skvěle to zapadlo do kombinace se sněhem. A propojení příběhů ke konci stejně tak. Nečekala jsem až taková jatka, ale beru-li to opravdu jako žánr thriller, tak ok, dejme tomu. Vir a vše kolem něj, rozdělení moci, nová zařízení, testování, ... to vše pro mě byla o dost víc nepříjemná představa. Brr, opravdu mrazivé čtení, nejen kvůli sněhu, ale hlavně kvůli ZáVěJi.

04.01.2024 4 z 5


Dámský klub půlnočního plavání Dámský klub půlnočního plavání Faith Hogan

Milá záležitost. Hezký román proložený vážnějšími tématy, ale podán tak, že pohladí po duši. Při čtení máte chuť se začít hned přidat k plavání v ledové vodě a pocítit tak život ve své ryzosti. 4* za to, že jsem hned odhadla, kam spějí dějové linky, a nemýlila jsem se.

31.12.2023 4 z 5


Paříž pro jednoho a jiné povídky Paříž pro jednoho a jiné povídky Jojo Moyes

Vizuálně sladká knížka a obsah úplně 100% lícuje obálce. Hezká romantika, ze které ve většině případů odkapává cukr <3 Povídky mě bavily téměř všechny. Jojo Moyes opravdu ve svém žánru umí a vyniká, a i na 5 stránkách dokáže vymáčknout emoce (Margot). Dvě delší super-romantické povídky jsou neskutečné pohádky, ale ty ostatní, kratší, mě tentokrát pobavily více. Právě zmíněná Margot, Vánoční seznam, Loňský kabát a Vrabec v hrsti jsou pro mě asi ty top. Doporučuji jako dárek pro fanynky romantiky, mamky a kamarádky.

31.12.2023 4 z 5


Sněhová sestřička Sněhová sestřička Maja Lunde

Nejnádhernější knížka, co se mi letos dostala do rukou <3 Hezký příběh, i když místy smutný, stejně jako život, a překrásné ilustrace. Nejsem už dávno dítě, ale radost jsem ze čtení měla obrovskou. Příběh byl dokonalý, kouzelný, i když ne čistě pohádkový. Líbí se mi zařazení vážnějšího tématu, které je předáváno s laskavostí... spousta zajímavých myšlenek. A v neposlední řadě je skvělé, že může vyjít i na celý advent... Moc mě to bavilo, dojalo, pohladilo po duši. Těším se na filmové zpracování.

27.12.2023 5 z 5


Zlatá vařečka Zlatá vařečka Jessa Maxwell

Do knihy jsem se pustila, protože "Peče celá země" je pro mě strop zábava :D a protože feel good detektivky, které jsem přečetla letos a loni mě bavily. Tento žánr byl sice dodržen, pečící linka se mi líbila, ale zápletka sama okolo vraždy a její "vyřešení" mi přišlo poněkud nedotažené a podivné...

27.12.2023 3 z 5


Pohádka Pohádka Stephen King

Každý rok mám knižní předsevzetí, že přečtu jednu knihu od Kinga. Letos jsem se pustila do této fantasy novinky. A i když obecně vypráví a vypráví, tak u této knihy samotný začátek byl opravdu moc dlouhý i na můj vkus. Nicméně od strany 200 se to více rozjelo a byl to ten King, jakého znám <3 Brilantní vypravěč, bravurně popsané scény, postavy a jejich charaktery. Dějová linka výborně vymyšlená a opravdu to byla taková pohádka :)) Doporučuji všem, kdo má rád promyšlené příběhy, které jsou napsány tak, že fantazie se nezastaví až do konce.

27.12.2023 5 z 5


Vraždi všímavě Vraždi všímavě Karsten Dusse

Dost zajímavý kriminální příběh :D
Oceňuji výstřižky z učebnice všímavosti, které lze tak krásně aplikovat v běžném životě nás všech. Příběh jako takový mě upřímně úplně nepohltil, humor chápu, ale až tak k popukání, konkrétně pro mě, to není, že bych nedočkavě čekala na další díl. Nicméně určitě je to vskutku nevšední styl. Zajímavé a doporučuji, ať si přečtete a uděláte si svůj vlastní názor.

27.02.2023 4 z 5


Lekce chemie Lekce chemie Bonnie Garmus

Tohle se mi moc líbilo a moc moc mě to bavilo. Způsob vyprávění, plynutí děje, ta OBŘÍ láska, kterou si strašně přeju taky zažít, veslování a enormně inteligentní postavy a tvorové. Mám slabost pro tuto dobu v Americe, i přes všechny ty diskriminační oblasti... Jednu hvězdu strhávám za neuvěřitelnost děje, ale jinak moc dobré čtení.

27.02.2023 4 z 5


Co se stane dál Co se stane dál * antologie

Na to, že jsou to povídky, tak jsem příjemně překvapená. Zatím to nejlepší, co jsem z této edice četla.
Ty top za mě byly Tichá pomoc, Co se stan dál a Dívka s úsměvem trochu nakřivo. Dvě mě teda vůbec nebavily (Difenbachie a Domů) a zbytek takový lepší průměr řekla bych.
Jo, ač to u povídek moc neříkám, tentokrát doporučuji jako jednohubky, třeba pro dvojice ke čtení nahlas při vaření nedělního oběda. :)

27.02.2023 3 z 5


Vzpomínky na úhoře Vzpomínky na úhoře Anna Cima

Na knihu jsem se těšila, ani ten rozsah mě neodradil. Četlo se to lehce, rychle, líbil se mi děj a zápletka. Co jsem ale úplně nepobrala, byl ten konec, a bohužel mi to tu knihu celkem zkazilo. Šílené fantasy, které mi tam tak úplně nezapadlo. Škoda. A kvůli závěru jen 3*.

02.01.2023 3 z 5


Kdepak jsi, krásný světe Kdepak jsi, krásný světe Sally Rooney

První moje kniha od Sally Rooney. Po seriálu Normální lidi jsem tak trochu tušila, jak to bude vypadat, a přesně tak to také bylo. Na jednu stranu se v tom vidím, a je to děsivé, protože to pořád bylo úplně to samé a samé dokola. Pořád a pořád spousta rozhovorů o vztazích, touha mít někoho k sobě, ale zárověň strach "co když" ... a to mě docela pak už štvalo, je to totiž únavné úplně stejně jako v realitě. Napříč všemi generacemi zůstává jediná jistota, o kterou jde, láska, tak jsem si to zase potvrdila :) a chválím autorku za bravurní vystihnutí naší generace.

02.01.2023 3 z 5


Ohně: Láska a jiné katastrofy Ohně: Láska a jiné katastrofy Sigríður Hagalín Björnsdóttir

Velmi zajímavý počin, moje první setkání s islandskou literaturou. Dle mého očekávání strohou, šedivou, ale zároveň tak Islanďanům svou... Relativně stroze vyprávěný příběh o přírodní katastrofě a lásce, ale tak dokonale propojený. Spousta faktů ohledně vulkanických systémů na ostrově (občas mi to přišlo až moc složité, stejně tak mi čtení ztěžovaly různé názvy islandských reálií a absence uvozovek), spousta popisů tmy, popela... Do toho vztahová linka hlavní hrdinky... z úplného úplného konce jsem byla zaskočená. Rozhodně doporučuji přečíst a nahlédnout tak do národu, který žije (ne vždy) v souladu s přírodou svého ostrova...

25.11.2022 4 z 5


Paví hody Paví hody Jan Štifter

Tak tohle mi bohužel nesedlo. První mé setkání s autorem. Píše hezky, hezká košatá a nevšední souvětí, což o to. Taková kronika ze zapadlé vesnice a osudy jejich obyvatel v první polovině 20. století. Ale já jsem se musela tak nutit do čtení... Obálka líbivá, rezonující ilustrace uvnitř. Ale nějak mi ta kniha nic moc nedala a zůstal jen pocit, že to není čtivo pro mě... Možná zkusím další jeho kousek, až budu zase ještě trochu starší.

22.11.2022 2 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Moc hezky je to napsané, moc smutné téma, ale krásná zahrada...

22.11.2022 4 z 5


Kočičí oko Kočičí oko Margaret Atwood

Knížka z roku 1988 a tak aktuální. Paní spisovatelka rozhodně zpracovala nadčasové téma. Velmi čtivé, 450 stránek uteklo jako voda. Životní časosběr z pohledu umělkyně pořádající retrospektivní výstavu ve svém rodném městě. Nejvíce mě bavilo dětství a dospívání hlavní postavy, i když to nebylo vždy veselé čtení. Je zajímavé si všimnout, jak nás vlastní zážitky a bývalé přítelkyně z dětství ovlivnily, a jak se otiskly do našeho chování, myšlenek nebo i fyzických projevů v současné době. Doporučuji a následně doporučuji se zamyslet...

15.11.2022 5 z 5


Vlčí štěstí Vlčí štěstí Paolo Cognetti

Já jsem si to všechno tak hezky vždy představila. Chatu s občerstvením u sjezdovky, horskou chatu pod vrcholem, kácení lesa, sesuv laviny, Milán ... Tak ryze napsaná kniha na pár stránkách vyjádří vše podstatné. Jak plyne čas, co je opravdu důležité, štěstí v nás samotných, pomíjivost situací a vztahů. Moc se mi tato novelka líbila, příjemná až melancholie, a zároveň se mi dostaly na mysl opět otázky o smyslu života. Doporučuji všem, kteří chtějí zpomalit až zastavit...

15.11.2022 5 z 5


Nejhezčí dny našich životů Nejhezčí dny našich životů Claire Lombardo

Krásný útulný příběh, který se do podzimních dní hodí úplně stejně jako horká čokoláda a teplé ponožky. Příběh jedné americké rodiny se čtyřmi dcerami v průběhu několika desítek let. Sledujeme vývoj vztahů uvnitř rodiny, osud každého z nich, jejich tajemství, která třeba i vykrystalizují na povrch. Není to vždy veselé čtení, ze života, ale mě to tak hezky pohladilo po duši, zapadlo přesně do nálady a utvrdilo v názoru, že lidé, jimiž se obklopujeme (ať je to rodina původní, nová, nebo i kamarádi) jsou to nejdůležitější na světě. Těším se na další dílo autorky a všem moc doporučuji.

21.10.2022 5 z 5


Zůstaň se mnou Zůstaň se mnou Ayobami Adebayo

Knihu jsem si vybrala do Čtenářské výzvy. Zaujala mě anotace i vysoké hodnocení.
A bohužel jsem docela zklamaná. Příběh jako takový je tématem zajímavý, hluboký a náročný, prostředním úplně odlišný, a rozhodně má velký potenciál. Nicméně zpracování mi přišlo nic moc. Klouže po povrchu, prostředí si neumím téměř vůbec představit, a zkrátka se mi zdá, že by si tohle téma zasloužilo vytříbenější jazyk, lepší zasazení do souvislostí událostí a zvyků dané země. Škoda.

17.10.2022 3 z 5