uteklazreality uteklazreality komentáře u knih

☰ menu

V melounovém cukru V melounovém cukru Richard Brautigan

… přátelství, opravdovost, láska, sny, štěstí, tygři
.
Jedním slovem? Snové
.
Jak by se na nás ostatní tvářili, kdybychom jim vyprávěli o světě, ve kterém můžeme snít, ve kterém je opravdové přátelství, ve kterém je upřímnost a ve kterém se nebojíme říct, co cítíme. Nevěřili by nám, že je to možné. Ale ve světě z melounového cukru se sny plní, kamarádství vás naplňuje štěstím a zlý tygři mají své místo. Nechte se okouzlit a začněte snít. Připraveni?
.
*V melounovém cukru od Richarda Brautigana *

02.01.2021 5 z 5


Rembrandt – Příběh kočky Rembrandt – Příběh kočky Darko Macner

... přátelství, odvaha, nejlepší přítel, člověk a zvíře, láska
.
Přátelství nevznikají jen mezi lidmi. Významnou součástí našich životů jsou i zvířata. Kočky, pejsci, kanárci, hadíci, ježci, králíčci, rybičky. Milujeme je a oni nás. Jako bychom za ně dali život mi, dali by oni život za nás. Co třeba kočky, jsou to královny lesů, domů, bytů, polí, luk a hájů, mají svou tvrdohlavou povahu, ale každé ráno se za vámi vrátí a vás to potěší na duši. Za to stojí žít.
.
*Rembrandt - Příběh kočky od Darka Macnera*

02.01.2021 3 z 5


Sucho Sucho Neal Shusterman

... apokalypsa, strach, zlost, boj o život, odvaha, přátelství
.
Došla voda, voda došla, voda opravdu došla, není to legrace, voda není. Dokážete si představit sami sebe, až tuto větu uslyšíte? Co uděláte? Stane se z vás zvíře, které bude schopné zabít souseda pro trochu vody nebo se budete snažit hledat řešení a pomoc ostatním? To se dozvíme, až tato situace nastane. Troufám si říct, že je na čase o vodě začít intenzivně přemýšlet. Přemýšlet o ní jako o zlatu, které nás drží při životě. Šetřit s ní a myslet na další generace, které tu boj o vodu bude čekat. Jdu se napít...
.
*Sucho od Neal Shustermana & Jarrod Shustermana*

02.01.2021 3 z 5


Smrtholka Smrtholka Lucie Faulerová

... rodinná tragédie, smutek, smrt, zlost, naděje a víra, odhodlání
.
Jedním slovem? Syrové
.
Všechno je to v naší hlavě a všechno je to o naší hlavě. Dokud nepřijmeme sami sebe, dokud nepřijmeme pomoc od druhých a dokud si nepřipustíme realitu taková jaká je, tak budeme ztracení. Ztraceni ve svých myšlenkách, které putují do nejtemnějších zákoutí naší mysli, kde se přehrabávají v pocitech zloby, nenávisti, smrti a smutku. Ale pořád tam je naděje, pořád je tam drobek odvahy a pořád je tam touha žít. Najděte jí!
.
*Smrtholka od Lucie Faulerové*

02.01.2021 4 z 5


Poslední výročí Poslední výročí Liane Moriarty

… deprese, rodinné vztahy, výchova dětí, rodinná tajemství, biologické hodiny
.
Závist, nespokojenost a zlost je začarovaný kruh, ze kterého se jen tak nedá vyskočit. Má to jediný předpoklad a to ten, že chcete vyskočit. No a jak víme, to se nikomu moc nedaří, protože moooc práce. Ale když se do toho přimotá dědictví po tetičce, nevyřešené vztahy, peníze, tikající biologické hodiny, tak je to gulášek, který nechutná moc dobře.
.
*Poslední výročí od Liane Moriarty*

02.01.2021 2 z 5


Volání netvora Volání netvora Patrick Ness

... rodinné vztahy, noční můry, příšery a monstra, umírání, strach a beznaděj
.
Pravda, která se před vámi ukrývá bolí nejvíce. Nezodpovězené otázky prohlubují smutek a zoufalství. A hledání odpovědí naráží na lži a pokrytectví druhých, kteří si myslí, že na pravdu nemáte nárok. Negativní emoce vás prožerou skrz na skrz, pokud ztratíte naději. Každý z nás má nárok na pravdu, ať je jakákoliv.
.
*Volání netvora od Patricka Nesse*

18.10.2020 5 z 5


Sněhová královna Sněhová královna Michael Cunningham

.. každodennost, krize středního věku, New York, sny a touhy, zklamání, hledání štěstí
.
Nahlédněte do křehké lidské duše, která bloudí ve své každodennosti s touhou najít smysl svého života. Čas neplyne, čas krouží kolem nás a my se ho snažíme chytit za každou cenu. Bojíme se stárnout, bojíme se hledat odpovědi na naše otázky, bojíme se pohnout z místa, abychom nedostali ránu. Stojíme a pomalu umíráme v naději, že se něco změní. Tím, kdo může změnit naší budoucnost jsme jen my sami. Nikdo jiný to za nás neudělá. Seberte odvahu a najděte svou budoucnost.
.
*Sněhová královna od Michaela Cunninghama*

18.10.2020 3 z 5


Co nám oheň vzal Co nám oheň vzal Mariana Enríquez

.. strach, buenos aires, sny s touhy, krutá realita, odvaha
.
Magické a drsné město Bueno Aires vám neodpustí ani jediné zaváhání. Krutost kterou přijmete do svého života vás pronásleduje i ve snech. Krása, která vás obklopuje je vykoupena slzami těch, kteří přišli o své sny a touhy. Svět, který je kolem nás a který nevidíme, nebo nechceme vidět. Obejdeme ho s přimhouřenýma očima a doufáme, že nás při útěku, od této reality, nikdo nezastaví.
.
*Co nám oheň vzal od Mariany Enriquezové*

18.10.2020 4 z 5


Stručná teorie cestování a poušť Stručná teorie cestování a poušť Cristian Crusat

... změna, pochybnosti, hledání sebe sama, očekávání, sny a touhy, obavy
.
Přemýšleli jste někdy, kde je vaše místo na tomhle světě? Pocit, který v nás vzbuzuje chuť po poznání a touha po něčem, co nedokážeme popsat, je silnější než kdy dřív. Pochybujeme, přesto toužíme. Bojíme se, přesto jdeme vpřed. Sníme a přesto máme otevřené oči. Hledáme své místo na tomhle divném světě.
.
*Stručná teorie cestování a poušť od Cristiana Crusata*

18.10.2020 4 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

... rodinné vztahy, v zámku a podzámčí, humor, mládí, sny a touhy
.
Představte si, že vás někdo hodí do jiné reality. Do reality, kde bydlíte na zámku se svými rodiči, daleko od kamarádů a rozhodně netušíte co vás čeká. Možná tu budete jednou strašit i vy, jako bílá paní, na kterou myslíte od první chvíle, co jste do zámku vkročili. Nebo umřete strachy ze zvuků, které vás před spaním děsí. Ale kdo by nechtěl žít na zámku, hm?
.
*Poslední aristokratka od Evžena Bočka*

18.10.2020 1 z 5


Vichřice a bubliny Vichřice a bubliny Jan Burian

... rodiče a děti, historky ze života, humor a nadsázka, naděje a láska
.
Poutavý, zajímavý, oslňující život vašich rodičů a prarodičů není vždy útěchou nebo jen radostí. Plujete životem se značkou, kterou vám na čele udělal čas. Čas, který nebyl váš, ale vaší rodiny. Je na vás, jak se s tím poperete, jak ke svému životu přistoupíte a jak s ním naložíte. Humorem a nadhledem. To je ta správná cesta.
.
*Vichřice a bubliny od Jana Buriana*

18.10.2020 1 z 5


Jak na sítě Jak na sítě Michelle Losekoot (p)

... mááárketing a ještě jednou mááárketing
.
Každý umí marketing, každý se narodil jako nejlepší marketér a rozhodně každý ví jak být úspěšný na sociálních sítích. Ups, dámy a pánové, jestli si myslíte, že víte, tak věřte, že nic nevíte :) Holky vám pomohou si utřídit myšlenky a odstartovat vaši cestu sociálními sítěmi s dobrým základem. Nechte ego v šuplíku a přečtěte si Jak na sítě. Konec hlášení
.
*Jak na sítě od Michelle Losekoot & Elišky Vyhnánkové*

18.10.2020 4 z 5


Tělo není automat! Tělo není automat! Matěj Šulc

... poznejte své tělo, cesta ke zdraví, zdravý životní styl, pohyb, respekt
.
Víte jak vaše tělo funguje? Co potřebuje k tomu, aby vám sloužilo co nejdéle? Na jaké palivo jezdí váš mozek? Je mnoho otázek na které neznáme odpověď a možná ani nechceme znát. Tělo nám jakš takš funguje, doktora nevidělo 10 let, tak co, dyk je to v pohodě. Hm, já vám nevím. Sama jsem zažila to, když mi tělo z ničeho nic vypovědělo službu a dávalo mi dost intenzivně najevo, že tolik práce a vytížení už prostě neunese. Začala jsem přemýšlet a hledat cestu, jak to dělat jinak. Pokud se bojíte, jako předtím já, zkuste knihu od Matěje Šulce. Je to první krůček a nebolí to, nebojte ☺️
.
*Tělo není automat od Matěje Šulce*

18.10.2020 3 z 5


Dlouhá trať Dlouhá trať Viktorie Hanišová

... ztracené iluze, strach, smrt, osobní selhání, pochyby, smutek
.
Jedním slovem?: Skvostné
.
Takhle vypadá život. Není to americká komedie se šťastným koncem, ani pohádka, kde dobro zvítězí nad zlem. Náš život je krutý, plný situací, které nedokážeme pochopit a lidí, kteří jsou zlý a nepřející. Přesto všechno je to náš život, který někdy skončí dříve, než jsme očekávali. Bojujte za sebe, bojujte za své sny a touhy a nenechte se od nikoho na světě ničit, urážet, odradit či zesměšnit. Ten život je váš a nikdo neví, co doopravdy cítíte a co chcete, jen vy sami.
.
*Dlouhá trať od Viktorie Hanišové*

18.10.2020 5 z 5


Milostné dopisy slavných mužů 1 Milostné dopisy slavných mužů 1 kolektiv autorů

... láska, přátelství, romantika, oddanost, sny a touhy, odhodlání, víra
.
Dnes už neumíme psát dopisy, možná tak smsku, která nedokáže pojmout to, co opravdu cítíme. Dopis je prostor, ve kterém můžeme otevřít své srdce a ukázat jací doopravdy jsme a hlavně v co věříme. Dává prostor pro pochopení a respekt k druhým. Ale my se bojíme otevřít svá srdce, abychom nedostali ránu, na kterou nejsme připraveni. Pokud se nenaučíme říkat to, co cítíme, je s námi ámen. Nenajdeme řešení, odeženeme všechny od sebe a smutek nás oslabí. Dříve to pánové uměli, o můj bože, krásně to uměli. Zkuste si přečíst jen jediný dopis a ucítíte tu nekonečnou lásku, pokoru, odhodlání, které hory přenáší. .
.
*Milostné dopisy slavných mužů* .

21.06.2020 2 z 5


Spad Spad František Kotleta (p)

... svoboda, hrdinství, víra, naděje, humor, nové zítřky
.
Už víme jak by vypadal svět po 3. světové válce, útoku mimozemšťanů, hladomoru i ekologické katastrofě. Ale dokážete si představit, jak by vypadala Česká republika po desetiletí trvající občanské válce? Zmateně, vyprahle, smutně, ale víra v lepší časy by nás poháněla dál. Co myslíte vy? Dokázali bychom se zase postavit na nohy?
.
*SPAD od Františka Kotlety*

02.06.2020 4 z 5


Pražská buzna Pražská buzna Jiří Markvart

... odhalení, hledání sebe sama, termix, jsem na kluky, trápení, koloběh života
.
Svět, který neznámé se nám leckdy hodnotí jednoduše. Máme přeci internet, kamarády s názorem a sami si k tomu něco přidáme. A na otázku: "Jaké to je být klukem, který má rád kluky?" ani já nedokážu odpovědět. Knížka mi dovolila nahlédnout, ale i tak mi to nestačí k tomu, abych mohla hodnotit nebo soudit životy druhých.
.
*Pražská buzna od Jiřího Markvarta*

02.06.2020 2 z 5


Hovězí kostky Hovězí kostky Emil Hakl (p)

... tak jde čas, minulost nezměníme, s humorem to jde lépe, to je prostě život, příběhy obyčejných lidí
.
Anotace: Občas si říkám, že ten čas letí a jaký kus cesty jsem ušla. Pořád se cítím jako lama, nešikovná jsem prakticky od vykouknutí na svět, ale už mám jeden šedý vlas. (Ano, opravdu tam je. Ne, nevymýšlím si.) A to značí, že mám mít rozum, být zodpovědná a nevyvádět hlouposti. Ale realita je jiná? A takových je nás víc a proto je život tak krásně barevný. A co vy? Máte taky občas hovězí nápady?
.
*Hovězí kostky od Emila Hakla*

02.06.2020 3 z 5


Ubožáci Ubožáci Yiyun Li

... veřejný protest, odvaha, politický režim, lidská krutost, vězení, pekingské jaro
.
Jaká je cena života? Jaký má život smysl? Těžké otázky a mnohem těžší v komunistické Číně, která odlišnosti a chyby neodpouští. Lidská odvaha nezná hranic a každý kdo se dokáže postavit za druhé má můj obdiv.
.
*Ubožáci od Yiyun Li*

02.06.2020 4 z 5


Tajemství karet Tajemství karet Jostein Gaarder

... pro děti i dospělé, smysl života, hledání pravdy, čtení mezi řádky, okouzlení
.
Jedním slovem? Geniální
.
Anotace: Místo, kde se fantazie prolíná se skutečným světem. Prostor a čas, který má minulost, přítomnost i budoucnost v jeden moment. Místo, kde se sny stávají skutečností. Najděte si své místo na světě a odhalte tajemství karet... Okouzlilo vás to stejně jako mě?
.
*Tajemství karet od Josteina Gaardera*

02.06.2020 5 z 5