tlackacka tlackacka komentáře u knih

☰ menu

Věž zeleného anděla 4 Věž zeleného anděla 4 Tad Williams (p)

Zcela souhlasím s tím, že přestože byly některé dějové linky ... zdlouhavé, až zbytečné, naštěstí jich tolik nebylo. A závěr to všechno přebil, ten byl zajímavý a rozhodně stál za přelouskání celé ságy. Jestli si to ještě někdy přečtu celé znovu, to nevím, od toho mě asi příliš odrazuje Simonovo prosťáčkovství, očividné dobro a zlo a taky seznam další (zatím nečtené) četby :D

03.11.2022 5 z 5


Oheň probuzení Oheň probuzení Anthony Ryan

Kniha je skvělá. Už při vydání prvního dílu mě upoutala, nicméně po zkušenostech s prodlužovanou sérií Naslouchače jsem se rozhodla počkat, až bude celá série vydaná a koupit to najednou a s jistotou dopsaného. Po první knize nemůžu litovat. Píseň krve už mám za sebou nějaký ten rok, tak mi chybí srovnání s autorovým debutem, ale přijde mi, že Vélin al Sorna byl pro dost lidí poutavější příběh hlavně kvůli tomu, že je tam přímější. Tady jsou do toho zapletené světové frakce v boji o lukrativní výnosnou pozici na jedinečném kontinentu a celé je to šmrncnuté špionáží. Ale je to bezvadné, nemám tomu co vytknout.

10.05.2022 5 z 5


Nové jaro Nové jaro Robert Jordan (p)

Po přečtení celé série a zhlédnutí první řady seriálu je tohle velmi vítaný prequel. Škoda, že byl tak krátký...
A přišlo mi velmi úsměvné, kolik těch "zkušených" Aes Sedai o 20 let později je teď pouze součástí houfu uštěbetaných přijatých novicek :D stejně jako Siuan... bylo by zajímavé si přečíst o okolnostech jejího zvolení.
Ještě úsměvnější byla podobnost Lana a Mata ve spárech žen :D

18.03.2022 5 z 5


Vzpomínka na světlo Vzpomínka na světlo Robert Jordan (p)

Vedle předchozích 3-4 dílů mě tenhle poslední asi nejvíce "unavil", především přeskakováním pohledů mezi jednotlivými postavami a výjevy. Už mě pravidelně napadalo, že vážně chci konec.
Ale i tak musím nechat, že to byla dobrá kniha. Přišla spousta více či méně čekaných zvratů a neudivuje mě, že má tahle fantasy série tolik přiznivců vzhledem k tomu, že člověk má tendenci si pamatovat začátek a konec a ty tu byly skvělé (rozhodně lepší jak střed).
Nevím, jestli budu doporučovat sérii dál, i když vlastního přečtení určitě nelituji.

15.03.2022 4 z 5


Bouře přichází Bouře přichází Robert Jordan (p)

Sanderson sérii skvěle převzal. Ze začátku knihy to nebylo tak patrné, postav spoustu, popisu spoustu a člověk čekal nějakou velkou změnu. Ale ona tam je, jen není vidět na první pohled (čtení), až postupně si člověk uvědomuje, jak je zachováno to podstatné a zbytek je uvedený mnohem čtivější formou... prostě skvělé, nelituji snahy vytrvat. A nedivím se, že na tuhle sérii nenechá spousta lidí po světě dopustit, když její konec napsal Sanderson a konce se obvykle nejlíp pamatují a vytváří celkový dojem. Viz konec první série Kola času od Amazonu :D

21.02.2022 5 z 5


Oko světa Oko světa Robert Jordan (p)

Vzhledem k novému seriálu od Amazonu jsem se rozhodla se do téhle ságy pustit. Předtím ji už četlo pár lidí kolem mě, kteří říkali, že do takového 5.-6. dílu je to fajn a potom se série začne strašně courat, než si to přebere Sanderson. Musím nechat, že komentář od špulo je výstižný. Oproti seriálu se knihy strašně vlečou, hlavní hrdinové z Dvouříčí (Emondova Role) jsou občas tak ... dětští, že čekám, až se to zlepší. Občas cíleně přeskakuji některé pasáže, když je předem očima prolítnu a zjistím, že se tam děj neposouvá nebo mě to v tu chvíli opravdu nezajímá... Čekala jsem také víc linek s Moirain, které tu (do pátého dílu) nejsou, o to víc oceňuji Rosamund Pike v samotném seriálu. Aspoň jako doplněk světa k seriálu je to super - taková encyklopedie, kde si najdete, co vás zajímá, a zbytek přeskočíte :D

17.12.2021 4 z 5


Kmotr Kmotr Mario Puzo

Skvělé velké finále a intriky, na konci mi to trochu mrazivě připomnělo Šóguna. Jako první kniha/film o mafii to podalo pěkný brutální rodinný obrázek.

09.11.2020 5 z 5


1Q84: Kniha 1 a 2 1Q84: Kniha 1 a 2 Haruki Murakami

Naprosto skvělý příběh, poutavý a částečně neuchopitelný, stejně jako Kukly ze vzduchu. Moc se těším na rozuzlení příběhu, pokud tedy nějaké bude :)

22.10.2020 5 z 5


Blackout – Zítra bude pozdě Blackout – Zítra bude pozdě Marc Elsberg (p)

Svým způsobem mi to připomnělo Monu od D. Sehlberga - celkem rychlé přeskakování mezi pohledy různých osob na různých místech, takové klidné pomalé napětí. A to vše spojeno počítači a terorismem.
Pěkné, svižné čtení.

14.10.2020 4 z 5


Prach Prach Hugh Howey

Můžu jednou větou popsat, o čem byl první i druhý díl nebo jaké byly jejich hlavní myšlenky (zhruba), ale u třetího ... je to složitější. Děje se tam toho tolik najednou, že, přesně, nechci odložit knížku a přestat číst ani když mám minutu času a vím, že během té minuty stejně budu dělat něco úplně jiného. Hlavně okolo půlky knížky, kde je klid, klid, a najednou přichází nálož napětí a zvědavosti. Celé skvělé, doporučuju :)

06.08.2020 5 z 5


Vítr z hor Vítr z hor Andy Wildwood

(SPOILER) Po prvních 100 stranách jsem přemýšlela, jestli pokračovat dál. Bylo tam ze začátku spoustu popisných pasáží, které sice krásně vysvětlovaly příběh a pozadí, na druhou stranu to trochu působilo jako vyprávění příběhu u ohně. Možná to prostě byl můj dojem z jiných knížek, kde je čtenář většinou vržen do děje a postupně se dovídá pozadí (sice trochu chaotické, ale svižné).

Líbilo by se mi vysvětlení, proč se po celém kontinentu pořád staví taková spousta chrámů Matce Temnotě, nejde mi na mysl, že by to bylo jen tak. Spojilo se mi to se stavěním portálu na Draenoru, aby mohla projít Horda do jiného světa, taky tam původní svět skončil suchý a vykořistěný :D

Knížku jsem dočetla nakonec celou a i když styl psaní nebyl tak úplně můj šálek, obsahově to bylo pěkně plné a příběh plynul svižně :)

31.07.2020


Turnus Turnus Hugh Howey

Hodně lidí tu píše, že oproti jedničce to nebylo nic moc, ale mě to nadchlo, našlo si to TO svoje, proč stojí za to číst i další díl ze série (ne jako u Metra, první díl pecka, druhý o něčem jiném a hrozí, že ztratí sérii grády). Tady je druhý díl strhující už od samého začátku, kdy se člověk dovídá, jak to vlastně začalo. Mimochodem to tam taky není odhalené hned na začátku, spíš je to popisované a postupně se přidávají a nabalují důvody a machinace. Nejdřív "jak" a potom "proč, proč, ... proooooč". Paráda.

29.07.2020 5 z 5


Silo Silo Hugh Howey

Začátek je neuvěřitelně chytlavý a knížka nabitá zvraty. Ne že by byly všechny nečekané nebo reálné, ale děje se tam toho na počet stránek dost. Pěkné, jdu se podívat na další díl.

01.07.2020 5 z 5


Střípky času Střípky času Petra Slováková

Pohodová, lehce fantasticky romantická oddychovka :)
Jedna z knih, která se mi při čtení líbila, ale nejspíš na ni časem zapomenu.

Pozn. Právě čtu Střepy Apokalypsy od Šlechty - je náhoda, že na prvních stránkách je popsané telekomunikační zařízení, které umožňuje posílat zprávy z budoucnosti, načež se dva paralelní světy slijí v jeden? :D

19.12.2019 4 z 5


Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Za celou knížku 4 a půl hvězdy, za ten epilog člověka, co má rád svoji vlast, i ta pátá :)
Jsou tam krásné česky humorné vtípky a poznámky!

15.12.2019 5 z 5


Zelená míle Zelená míle Stephen King

Kombinace posledních stránek a pomalého, oblíbeného soundtracku byla ... úplná. Skvělý příběh.

02.11.2019 5 z 5


Kráva nebeská Kráva nebeská David Duchovny

Tohle rozhodně není knížka na odpočinek tomu, kdo hledá chvíli klidu a ticha. Jako by vám někdo neustále neskutečně otravně do hlavy hučel. A bučel.

23.10.2019


Soumrak dne Soumrak dne Kazuo Ishiguro

Čtenářská výzva, přesně. K tomu Hopkins na titulní stránce... Celkem se ze zvědavosti těším na film, doufám, že to bude lepší než předloha. Když už se Stevens po tolikáté začal vracet k nějakému večeru, momentu, atd., tak mi jen proběhlo hlavou "Nee... už je to tu zas...".
Rozumím tomu, proč je to tak dobrá kniha, ale není pro mě.

16.10.2019 3 z 5


Malý bůh Malý bůh Tomáš Hokeš

Syrová, epická kniha o chlapci a jeho příteli, kteří jsou přijati do učení na druidy, dospívají, účastní se politických a vojenských akcí a ... dost spoileru.
Ta syrovost je zajímavá.

15.10.2019 5 z 5


Šógun Šógun James Clavell

Nádherný příběh. Začátek příběhu Mladého Samuraje je celkem stejný, ale tam cílí autor vyloženě na mladší čtenáře.
Šógun mě nadchl epickým příběhem, který se zároveň odehrává v krátkém čase - ten mi plynul jednou rychle, a pak zas pomalu, přesně v souladu s příběhem.
Co se mi s postupem v knize líbilo víc a víc, byly myšlenky a úvahy jednotlivých postav, především v případě Toranagy. Mnohem víc než u Mariko a Blackthorna, Toranaga dovedl celou hru do velkého konce :)

15.10.2019 5 z 5