Nové jaro

Nové jaro https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234670/bmid_nove-jaro-234670.jpg 4 91 13

Kolo času série

>

Město Kanlún, ležící nedaleko od zjizvené pustiny Morny, je opevněné útočiště před nebezpečím na dálném severu, úkryt před zločiny těch, kdo slouží Temnému. Alespoň tak se to povídá. Ovšem po městě, které vítá al‘Lana Mandragorana, vypuzeného krále Malkieru a nejlepšího šermíře své doby, kolují šeptem vedené řeči o zplozencích Stínu. Důkaz, pokud by Lan takový žádal, že moc Temného opět sílí a jeho pohůnci pracují po celé zemi. Přesto se uvnitř kanlúnských hradeb Lan setká se ženou, která změní jeho osud. Moirain je mladá a mocná Aes Sedai, která sem přišla hledat pravdu. Potřebuje pomoc při zoufalé snaze ověřit jisté nejasné a zpochybňované proroctví – které mluví o tom, jak zahnat Stín zpátky, a o zrození dítěte, jež by mohlo být Drakem Znovuzrozeným.... celý text

Romány Sci-fi Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

New Spring , 2004


více info...

Přidat komentář

Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Na prequel série Kolo času jsem hleděl trochu s obavami, které se naštěstí ukázaly být plané.
V porovnání s jinými díly série jde o jeden ucelený a přímočarý příběh, což je po třech nebo čtyřech knihách v sérii, které nerozřešily prakticky nic (četl jsem po Křižovatkách soumraku) skvělá změna. V příběhu se setkáme s Moirain, Lanem, Siuan a dalšími známými postavami, které čtenář Kola času zná. Příběh měl velmi dobré tempo (opět skvělá změna), uspokojivé zakončení a výborné postavy, které se vyvíjí a nejsou černobílé.
Umím si představit, že v době kdy série vycházela muselo být velké zklamání, když někdo čekal na posun v hlavní sérii už několik knih a misto toho dostal prequel, který opět nic neposunul.
O něco kratší formát Novému jaru také skvěle sedí a bohatě dostačuje, není třeba, aby každá Jordanova kniha byla obří. Optikou toho, že tady jde o samostatný příběh, z úžasně propracovaného světa Kola času, hodnotím 5*. Opravdu se tady potvrzuje, že v jednoduchosti je krása a méně může být někdy více.

Lolila
23.11.2022 4 z 5

Po prečítaní celej série som sa vrátila k "nultej" časti.:-) Podrobne opisuje život v Bielej veži, vysvetľuje vzťahy medzi Aes Sedai,... Dej začal byť akčnejší až niekde v druhej polovici a koniec bol veľmi rýchly. Možno som aj rada, že som túto časť nečítala ako prvú, asi by som postavy z tejto časti vnímala v inom svetle.


Jarda72
13.06.2022 3 z 5

Začal jsem číst první knihu série a o tomto úvodu jsem se dozvěděl asi po týdnu. Tak jsem čtení přerušil a vrátil se na úvod. Je to trochu rozvláčné a místy až zbytečně popisující do nejmenších detailů. Vzal jsem to jako nutnost před čtením celé série, ale místy mě to moc nebavilo. Vy výsledku jako celek to není až tak špatné, ale tento úvod mohl mít polovinu rozsahu a stačilo by to. Každopádně na další díly série se těším.

tlackacka
18.03.2022 5 z 5

Po přečtení celé série a zhlédnutí první řady seriálu je tohle velmi vítaný prequel. Škoda, že byl tak krátký...
A přišlo mi velmi úsměvné, kolik těch "zkušených" Aes Sedai o 20 let později je teď pouze součástí houfu uštěbetaných přijatých novicek :D stejně jako Siuan... bylo by zajímavé si přečíst o okolnostech jejího zvolení.
Ještě úsměvnější byla podobnost Lana a Mata ve spárech žen :D

KubaHanzelin
08.12.2021 2 z 5

Začal jsem koukat na seriál na Amazonu, ten mě nijak extra neoslovil, tak jsem si řekl, proč nezkusit prequel když se mi ukrývá doma v knihovně..
Kniha je rozhodně lepší než seriál, i když na dnešní dobu se v Jordanově velesáze dost málo mluví a hodně popisuje, jako ve starých fantasy knihách..
Nové jaro je sice rozhodně poutavější než seriál, který mi zatím příjde dost o ničem, ale že bych se vyloženě bavil se říct nedá, cca půlka knihy je popis života v Bílé Věži, což může být pro fanoušky zajímavé, ale pro neznalé světa Kola času se jedná o natahovanou nudu, která byla přerušovaná, snad jen třemi pasážemi mimo Věž než se Morain vydá na svou cestu.
Bohužel když už kniha začne nabírat trochu na obrátkách tak najednou skončí a z Lana, který nesnáší všechny Aes Sedai se během pěti vteřin stane poslušný Strážce a Morainin "životní partner".
No, budu hodně uvažovat o čtení dalších knih, ale člověk nikdy neví:)

John6900
18.10.2021 4 z 5

Já to teda risknul a jako nepolíbený touto obří sérií, jsem se pustil do tohoto dílu, jako do prvního. No a vůbec toho nelituju. Četlo se to moc dobře a hezky to nastíní hrubou linii toho, co nás v dalších knihách čeká. Těším se na další.

Niamh15
11.09.2021 4 z 5

Myslím, že všichni víme, že to není žádná velká literární kvalita. Postavy se většinu času chovají hloupě a po dočtení si vlastně nejsem moc jistá, co jsme si z tohohle prequelu měli odnést. Že Moirain potkala Lana? Tak, já nevím, to už jsme tak nějak tušili :D. Asi největší přínos vidím v tom, že Jordan konečně explicitně přiznal vztah Moirain a Siuan, to byl opravdu šok :D.
Ne, to, co z Nového jara dělá srdcovku, je nostalgie. Rozhodně nedoporučuju číst ho jako úvod do Kola času.

denniys
12.07.2021 4 z 5

Tohle počteníčko jsem si vážně užila.. Navnadilo mě to na hlavní sérii a doufám, že to bude jízda, jak se všude píše.

Yarpen
20.03.2021 4 z 5

Pěkné nastínění politiky a začátek velkého hledání.

Luigi1
12.01.2021 5 z 5

Tuto knihu jsem znovu nalezl po tolika letech a zjistil,že patří do skvělé ságy jinak souhlasím s Petkon

Weezing
13.01.2016 4 z 5

První polovina knihy popisuje život v Bílé věži a jelikož je to v hlavní sérii celkem ignorováno, tak to bylo rozhodně zajímavé, ikdyž tempo bylo pomalé. Následuje cesta z věže na které se Morain setká s Lanem. Trochu mě zklamalo, že i Morain se k mužům chová podobně hloupě jako hlavní ženské postavy ve zbytku série. No aspoň nikoho nonstop neseřvává jako Nynieva.

Eslem
29.10.2015 1 z 5

Anotace může navnadit, jenže… Prvních 150 stránek vypráví převážně o tom, jak se Aes Sedai a Přijaté potkávají na chodbách, přičemž největší akce spočívá v tom, že se děvčata vypraví zapisovat jména ženských, které čerstvě porodily. Ani získat šátek moc nestojí, i když při tom občas někdo umře. Kniha se zoufale vleče kolem nezáživné zápletky hledání vyvoleného novorozence (šitíčko s sebou!), aby se na pár posledních stranách z posledních sil rozběhla. V epilogu se tak Lan ze zapřisáhlého nedůvěřivce zázračně proměňuje ve Strážce. Hodně děsivý výplod Jordanova autorského zoufalství.

Petkon
24.06.2015 5 z 5

Skvělý prequel k celé sérii, vybízející k opakovanému přečtení a promýšlení detailů děje i jednotlivých postav.