Malý bůh

Malý bůh https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16441/bmid_maly-buh-O0w-16441.png 4 17 8

Historický román Malý bůh se odehrává na počátku našeho letopočtu, v době, kdy keltské kmeny byly z území dnešních Čech vytlačovány germánským etnikem. Děj románu sleduje osudy druida, keltského kněze a barda, který se narodil do bouřlivých válečných časů, v nichž se postupně rozpadá vše, co tvořilo součást jeho života.

Přidat komentář

witiko
13.12.2022

Nedokázal jsem dočíst do konce, ale přitom nevím přesně proč. Je to napsané docela pěkným jazykem, ale děj, ač není bez nápadu, mě vůbec netáhnul a nenapínal. Už dlouho se mi nestalo, že bych nějakou knihu (po několika odloženích a pokusech dát jí šanci) definitivně přestal číst jen pár desítek stran před koncem. Možná jsem dostatečně nevěřil reáliím (docela mě rušily náběhy na středověk, jako např. titul "král", "princezna", ale dokonce i výskyt obléhacího stroje), takže mě evokace prostředí a doby příliš nepohltila. A nebo mi prostě ti tolik obdivovaní Keltové alias lovci lebek zas tak nic moc neříkají... Nevím, snad se tu časem objeví komentář, který mi napoví, v čem mohla být chyba.

Maraiser
16.11.2022 4 z 5

Autor jednoznačně "jede" v Keltech :-)
Některé scény jsou tedy napsané opravdu, no opravdu syrově!!! Duchovno je proloženo krví.
"Kdyby není"


petr_
09.08.2021 4 z 5

Tento historický román je pěkně napsaný a musím se zamyslet nad tím, jakou úroveň civilizace keltové představovali. Řekl bych, že je to hodně odlišné od knih Eduarda Štorcha, protože z jejich společenství zůstaly pouze pozůstatky opidií. Takže se asi dát odhadnout jestli měli krále, nebo byli jinak organizovaní se dá těžko. Faktická je vyšší úroveň společnosti oproti germánům. V románu autor pouze naznačuje postupné splynutí germánské a keltské společnosti.

DreamerX9
06.08.2021 4 z 5

Tohle byla hodně zvláštní knížka. Mnoho moudra, fantazie a prozření. Mělo to co do sebe.

pe3ce
16.01.2021 5 z 5

Děj pádí, vtáhne vás svým popisem, utíká jak sám život. Škoda, že autor víc nerozvinul svoji fantazii a nevykřesal pro nás o pár stran navíc. Knížka, která ve mě zanechala stopu, hodně jsem přemýšlela nad životem lidí tenkrát v době Keltů, Markomanů a Kvádů.

Tyet
25.03.2020 5 z 5

Tohle je moc pěkná knížka! Jde o čtivý příběh (bohužel moc krátký!) o životě keltského chlapce, barda, z kmene Bójů, jenž na přelomu letopočtu žije na našem území a čelí zničujícím nájezdům germánského kmene Markomanů v rohatých přilbách, který časem naše území zcela ovládne. V příběhu vystupuje bójský druid Maro - archetyp moudrého starce a to je u mě téměř vždy záruka úspěchu :D Tento dobrý bělovousý muž v knize říká:
„Buď tě ve stáří budou ve snech navštěvovat ti, kterým jsi ublížil, nebo ti, kterým jsi pomohl. Dnes vím, že bych radši zemřel, než bych řekl ne, když si myslím ano. Nejhorší ze všeho je odcházet jako sobělhář.
...
Plýtváš slovy! Dívej se a mlč, to je náš zákon. Ten, kdo neumí udržet tajemství, mezi námi nemá co dělat. Se slepým člověkem také nebudeš mluvit o barvách, je to hloupé, hrubé a hlavně zbytečné. K poznání dojde každý, komu je to dáno, a mnohým může naopak ublížit. Mluv jen s těmi, kteří ti mohou rozumět, jinak jen ztrácíš čas.“
Druidové nebyli žádní změkčilí obřadníci, ale tvrdí válečníci. Tento svět i náš život jsou důležité a my na ně nesmíme rezignovat. Ale není nejdůležitější a především ne jediný ze světů. Hraje se o duše, o nic jiného.

tlackacka
15.10.2019 5 z 5

Syrová, epická kniha o chlapci a jeho příteli, kteří jsou přijati do učení na druidy, dospívají, účastní se politických a vojenských akcí a ... dost spoileru.
Ta syrovost je zajímavá.

Janka7
22.07.2015 5 z 5

Jedna z nejlepších knížek, kterou jsem četla, od začátku je čtenář vtažen do děje, čte se jedním dechem. Hlavní hrdina se potkává s druidy, stává se bardem... Moudrý příběh. Trochu více popsány válečné scény.... měla jsem pocit, že Tomáš Hokeš byl přítomen.
Silný příběh Keltů.... skvělé!

Štítky knihy

Keltové starověk Čechy druidové Germáni historické romány

Autorovy další knížky

Tomáš Hokeš
česká, 1968
2004  89%Malý bůh
2011  93%Destine, s.r.o.
2010  90%Panáčci

Kniha Malý bůh je v

Právě čtených1x
Přečtených20x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce6x
Chystám se číst16x
Chci si koupit6x